Nagyszakácsi Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (X. 31.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 11. 01

Nagyszakácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. FEJEZET


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja az ingatlanokon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.

A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet területi hatálya Nagyszakácsi település közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatásra terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a szolgáltatást igénybe vevő azon ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire vagy egyéb jogcímen használóira (továbbiakban: ingatlantulajdonos), ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.

Értelmező rendelkezések


3. §


Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból - közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában - gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából (a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Vgt.) 1. sz. mellékletének 37. pontja);

Begyűjtés: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása (Vgt. 1. sz. mellékletének 38. pontja);

Ingatlantulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (Vgt. 44/B. §);

II. FEJEZET


A KÖZSZOLGÁLTATÁSRA VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje


4. §


(1)   A rendeletben meghatározott területen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését a közszolgáltató kizárólagosan jogosult és köteles ellátni. A közszolgáltató nevét és elérhetőségét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről – jelen rendeletben szabályozott módon – az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

A szolgáltató kötelezettségei


5. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a 2. számú mellékletben megjelölt szennyvíztisztító telepre, az erre a célra kialakított leürítő helyre kell a szolgáltatónak ürítenie.

(2) A szolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.

(3) A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosok részére számlát kiállítani.

(4) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

(5) A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 48 órán belül köteles elvégezni.

(6) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a Vgt. 44/C. § (2) bekezdés g) pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(7) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(8) A szolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(9) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos (illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátásra, számlázásra, postázásra, közüzemi díjhátralékok behajtására használhatja fel.

(10) A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő általa kezelt személyes adatokat nem hozhatja nyilvánosságra.

(11) A közszolgáltató köteles a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig a települési önkormányzatnak benyújtani.

(12) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a rendszeres adatszolgáltatásra kötelezett közszolgáltató évente, a tárgyévet követő év március 1. napjáig az elszállított és tisztítás céljára átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségéről ingatlanonkénti bontásban a települési önkormányzatnak adatot szolgáltat.

Az ingatlan tulajdonosának kötelezettségei


6. §


(1) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő környezetszennyezést.

(2) A 2. § (3) bekezdésében megjelölt ingatlan tulajdonosa a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére az 1. számú mellékletben meghatározott szolgáltató szolgáltatását köteles igénybe venni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége után a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles az önkormányzati rendeletben megállapított közszolgáltatási díjat a közszolgáltatónak megfizetni.

A szolgáltatásra vonatkozó egyéb rendelkezések


7. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(2) Amennyiben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie.

(3) A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte


8. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a közszolgáltatás igénybe vételével jön létre.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

(3) A szolgáltatást igénybe vevő a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására vonatkozó megrendelését a szolgáltatónak az önkormányzat és a szolgáltató által kötött közszolgáltatási szerződésben meghatározott módon jelentheti be.

A szolgáltató és az önkormányzat között létrejövő közszolgáltatási szerződés tartalma


9. §


 (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a 2. § (2) bekezdésében meghatározott közszolgáltatás ellátására közszolgáltatási szerződést köt.

(2) A közszolgáltatási szerződésnek a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI.29.) Korm. rendelet 6. § (2) bekezdésében, 7. és 8. §-ban meghatározottakat kell tartalmaznia.

A közszolgáltatás díja


10. §


(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésének közszolgáltatási díját az önkormányzat képviselő-testülete egy évi díjfizetési időszakra - amely az önkormányzat adott időszakra megalkotott díj rendeletének hatálybalépését követő egy éves időszak - a közszolgáltató által adott díjkalkuláció alapján ezen rendelet 3. számú mellékletében határozza meg. A szolgáltató az éves díjkalkulációját ezen rendelet 4. számú melléklete szerint készíti el.

(2) A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a díjfizetési időszak lejártát megelőző legalább két hónappal, tárgyév november 30. napjáig jelezheti a jegyző felé a 4. számú melléklet szerinti formában.

(3) A közszolgáltatási díjnak a közszolgáltatás igénybevételekor az ingatlantulajdonos által fizetendő összegét a szolgáltató állapítja meg, az egységnyi díjtétel és az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján. Az elszállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét a szippantó gépjárműbe beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.

(4) A tulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a szolgáltató számlát bocsát ki, amely alapján a tulajdonos a közszolgáltatási díjat a szolgáltató részére a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles kiegyenlíteni. A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a szolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.

(5) A Közszolgáltató a lakosság által a (3) bekezdés szerint fizetendő díj összegét csökkenti a mindenkori éves központi költségvetéséről szóló törvény „nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításának támogatása” címén igényelhető támogatás összegével. A szolgáltató köteles mindent megtenni annak érdekében, hogy a maximális támogatási összeg igénybe vehető legyen, így különösen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz m3-ben kifejezett évi becsült mennyiségéről megfelelő időben az önkormányzat részére adatot szolgáltatni és a végzett szolgáltatásról számlákkal elszámolni.

(6) A közszolgáltatás igénybevételéért a tulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatási díjhátralék kezelésére a Vgt. 44/E. §-ában foglaltak az irányadók.

III. FEJEZET


VEGYES ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


11. §


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló 1/2014. (I. 30.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.






                                  Kövér István s.k.                                                        Ács Attila s.k.

                                     polgármester                                                                jegyző

Mellékletek