Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 09. 01

Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (I.31.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.09.01.

Szólád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 7. § tekintetében a fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szerve véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:1

1. § (1)2 A rendelet területi hatálya Szólád község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő, a Szólád 254 helyrajzi szám alatt üzemelő temetőre terjed ki, ahol az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(1a)3 A rendelet személyi hatálya kiterjed a kegyeleti szolgáltatások nyújtásában és igénybevételében résztvevőkre, valamint a kegyeleti jogaikat gyakorló személyekre.

(2) A temető területe csak a rendeltetési céljának megfelelően használható.

(3) Halottakat és elhamvasztott halottak maradványait Szólád község területén csak üzemelés alatt álló temetőben, annak üzemelés alatt álló sírhelytáblájában és parcellájában szabad eltemetni.

(4)4 Elhamvasztott halottak maradványait temetőn kívül a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999.(X.1.) Kormányrendelet (a továbbiakban: Kr.) 33. § (3)-(5) bekezdése szerinti helyen és módon, a kegyeleti igények és egyéb feltételek betartása mellett lehet elhelyezni.

2. § A rendelet alkalmazásában:

1. Sírhely: minden olyan temetési hely, amelyet meghatározott számú koporsó vagy urna elhelyezésére jelöltek ki.

2. Kripta vagy sírbolt: nyilvántartó könyvben megjelölt helyen, al-, és felépítménnyel rendelkező, meghatározott számú, koporsós temetést szolgáló építmény, melyben meghatározott számú urna talajszint alatt és felett is elhelyezhető.

3. Urnafülke (kolumbárium): a hamvasztásos temetés esetén, meghatározott méretű, egy elhalt urnába helyezett hamvainak talajszint feletti temetési helye. A kolumbáriumban, amennyiben annak kialakítása arra alkalmas, legfeljebb kettő urna is elhelyezhető.

4. Sírjel: a temetkezési hely jelölésére szolgáló, a csatlakozó terepszintben lévő vagy abból kiemelkedő keretszerkezet nélküli építmény.

5. Síremlék: a temetkezési hely jelölését szolgáló, a csatlakozó terepszintből kiemelkedő, keretszerkezettel rendelkező építmény.

6. Sírhely:

a) Egyes sírhely: egy koporsó elhelyezését szolgáló temetkezési hely, melyben – a szükséges feltételek teljesülése esetén – további koporsó, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rátemetéssel.

b) Kettes sírhely: két koporsó egymás melletti elhelyezését szolgáló temetési hely, melyben – a szükséges feltételek teljesülése esetén – további koporsók, illetve hamvakat tartalmazó urnák helyezhetők el rá- illetve mellétemetéssel.

c) Gyermeksírhely: a 10 évesnél fiatalabb életkorban elhunyt gyermek koporsójának eltemetésére szolgáló egyes sírhely.

d) Urnasírhely: hamvasztásos temetés esetében két elhunyt hamvait tartalmazó urna földbe temetését szolgáló temetkezési hely.

3. § (1) Új temetőt, temetési helyet létesíteni vagy meglévőt bővíteni a helyi építési szabályzatban, és szabályozási tervben kijelölt helyen, az építésügyi hatóság által meghatározott védőtávolságokra figyelemmel lehet. A helykijelölés és a védőtávolság meghatározása során figyelemmel kell lenni a temetővel, temetési hellyel szomszédos beépített vagy beépítésre szánt terület használóinak méltányolható érdekeire is.

(2) Az 1. § (1) bekezdés szerinti temető tulajdonosa Szólád Község Önkormányzata, amelyben a települési önkormányzat kegyeleti közszolgáltatást végez.

(3) Az önkormányzat a temető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, megszüntetéséről, fenntartásáról, a temető üzemeltetéséről, és az ezzel összefüggő, 8. § szerinti adminisztrációs feladatok ellátásáról saját maga gondoskodik.

(4) Az önkormányzat, temető fenntartói feladatkörében, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 13. §-ában foglaltak szerint, a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról saját maga gondoskodik.

(5) A temető létesítése során az önkormányzat a Tv. 9. § (1) bekezdése szerint jár el. E tevékenysége végzése során köteles utat, ravatalozót, a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való lehatárolását, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, a temető területének - rendeltetésének és a hely jellegének megfelelő - parkosítását, az utak sorfásítását, hulladéktárolót a Kr.-ben meghatározottak szerint biztosítani.

4. § (1) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre: koporsós, hamvasztásos temetésre kijelölt hely, és a Kr. 12. § (6) bekezdésében foglalt emberi maradványok elhelyezésére kijelölt hely. A temetési helyek akkor vehetők használatba, ha a sírhelytábla a Kr. 10. § (1)-(3) bekezdésének megfelelően kialakított, és legalább a temetés sorrendjében következő sor határoló betongerendái is megépítésre kerültek.

(2) Koporsós temetésre használható temetkezési helyek lehetnek:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

c) gyermek sírhelyek,

d) sírboltok.

(3) Elhamvasztott halottak hamvait, illetve a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül:

a) koporsós sírhelyre rátemetéssel,

b) urnafalban,

c) urnasírhelyben és annak síremlékén urnafülkében,

d) kriptában,

e) urnasírboltban és annak síremlékén urnafülkében

lehet elhelyezni.

(4) A temető sírhelytábláiban kijelölt sorokban a temetési helyeket a polgármester irányítása mellett az önkormányzat ezzel a feladattal megbízott alkalmazottja jelöli ki. A sírhelytáblákat, a sorokat, a temetési helyeket egyértelműen módon számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát a 8. § szerint biztosítani kell.

5. § (1) A temetőben rendelkezésre álló koporsós sírhely

a) szélessége egyes sírhely esetén 1,00 m, kettes sírhely esetén 1,80 m,

b) hosszúsága 2,10 m,

c) a sírok egymástól való távolsága 0,50 m,

d) a sírgödör mélysége minimum 2,00 m,

e) a szegély vagy járda szélessége 0,30 m,

f) a sírjel, síremlék magassága legfeljebb 1,50 m.

(1a) A temetőben rendelkezésre álló urnasírhely

a) szélessége 0,60 m,

b) hosszúsága 0,80 m,

c) a sírok egymástól való távolsága 0,30 m,

d) a sírgödör mélysége minimum 1,00 m,

e) a szegély vagy járda szélessége 0,20 m,

f) a sírjel, síremlék magassága legfeljebb 0,80 m.

(1b) Az urnasírhely számozása

a) 1. sor 1-17-ig,

b) 2. sor 18-34-ig,

c) 3. sor 35-51-ig.

(2) A temetési helyen külön engedély nélkül elhelyezhető a közízlést nem sértő megjelenésű, az (1) bekezdés a)-b) és f) pontjában, valamint (1a) bekezdés a)-b) és f) pontjában meghatározott méretű síremlék. Az ettől eltérő méretű síremlék elhelyezését és tervezett méreteit a polgármesternél kell előzetesen bejelenteni, aki 15 napon belül nyilatkozhat a méretek korlátozása tárgyában.

(2a) Urnasíremlék kizárólag az urnaparcellában rendelkezésre álló urnasírhelyen létesíthető.

(3) A sírbolt temetőn belüli elhelyezését, a képviselő-testület hozzájárulásával, a polgármester jelöli ki.

(4) Új urnafülke építésénél az urnát befogadó építmény belső mérete egyes urnafülke esetében 30x30 cm, kettes urnafülke esetében 40x30 cm.

(5) Az elhunytat, az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni, ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga. Egyéb esetekben az önkormányzat ezzel a feladattal megbízott alkalmazottja illetékes a temetési helyet kijelölni.

6. § (1) Az egyes temetési helyeket - a védett sírok kivételével - az elhunyt hozzátartozóinak, illetve a temettetést végzőknek meg kell váltani, és ezzel a temetési hely felett meghatározott időre rendelkezési jogosultságot szereznek. A rendelkezési jogosultság a sírhely használati idején belül meghosszabbítható, kivéve, ha az önkormányzat bizonyítja, hogy a sírhelyet tartalmazó temetőrészt átalakítja, vagy más célra kívánja használni.

(2) Megszűnik a rendelkezési jogosultság, ha a használati idő, meghosszabbítás hiányában, lejár, vagy ha a temetési hely megszűnik.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(4) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) koporsós temetés esetén, koporsó rátemetése esetén, urna sírhelyre történő temetése esetén, urna rátemetése esetén 25 év,

b) sírbolt esetén 60 év,

c) urnafülke esetén 10 év,

d) urnasírbolt esetén 20 év,

e) urnaparcellában urnasírhely esetén 25 év.

(5) Az egyszeri megváltást követő meghosszabbítás időtartama megegyezik a (4) bekezdésben foglaltakkal, de urnarátemetés esetén megállapodás szerint attól kevesebb is lehet, oly módon, hogy biztosított legyen a kötelező nyugvási idő.

(6) Sírhelyet előre megváltani kizárólag kettes sírhely esetében a fennmaradó helyre lehetséges.

(7) A temetési hely magánszemélyek között jogügylet tárgya nem lehet.

(8) A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről az önkormányzat gondoskodik.

7. § (1)5 A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért fizetendő megváltási díj mértéke férőhelyenként, ha az elhunyt

a) helyi lakos volt (amennyiben halálát megelőzően legalább 3 évig szóládi lakos volt)

aa) sírhely/urnasírhely: 5.000 Ft,

ab) urnafülke: 5.000 Ft,

ac) urnasírbolt: 5.000 Ft,

ad) kripta: 50.000 Ft,

b) nem volt helyi lakos

ba) sírhely/urnasírhely: 33.000 Ft,

bb) urnafülke: 12.500 Ft,

bc) urnasírbolt: 33.000 Ft,

bd) kripta: 100.000 Ft.

(2) A megváltási díjat minden esetben a temetést megelőzően kell megfizetni az önkormányzat számlájára.

(3)6 A temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj mértéke temetésenként 25.000 Ft. A díj tartalmazza a ravatalozó és a halott hűtő használatát. A díjat az önkormányzat részére az önkormányzati hivatalban kell megfizetni.

(4)7 A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja 4.000 Ft / munka / nap, melyet a munkálatok megkezdésének előzetes bejelentésekor az önkormányzat számlájára kell megfizetni.

8. §8

9. § (1) Az önkormányzat a temető üzemeltetését a Tv. 16. §-ában foglaltak figyelembevételével végzi. A temető nyitvatartási ideje április 1 – november 2. között 6.00 – 20.00 óráig, november 3 – március 31. között 7.00 – 18.00 óráig tart.

(2) Az önkormányzat a temető bejáratnál elhelyezi a temető térképét és a temetőlátogatókat tájékoztató információs táblát.

(3) Az önkormányzat ezzel a feladattal megbízott alkalmazottja összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységet, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetkezés zökkenőmentes lefolytatását. E feladatkörében jogosult a ravatalozó önkormányzati hivatalban őrzött kulcsával rendelkezni.

(4) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani, ezzel összefüggésben a temetőbe járművel behajtani és ott közlekedni csak a polgármester előzetes írásbeli tájékoztatását követően szabad. Az építési hulladékot a keletkezése napján az építtető köteles elszállíttatni.

(5) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják. Tevékenységüket kötelesek előzetesen írásban bejelenteni a polgármesternek.

(6) Temetkezési szolgáltatásról szóló reklámban csak a szolgáltató neve, elérhetőségének módja és időtartama, logója valamint a „temetkezés” szó tüntethető fel.

10. § (1) A temetőbe való belépés, valamint rendeltetésszerű használat céljából az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temetőben való tartózkodás kizárólag a temető nyitvatartási ideje alatt engedélyezett. A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(3) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, vagy a látogatókat megbotránkoztatja.

(4) Kutyát és más kedvtelésből tartott háziállatot – a vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni, és beengedni tilos.

(5) Kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat rongálni, eltávolítani tilos.

(6) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A temetőben keletkezett hulladék összegyűjtéséről az önkormányzat ezzel a feladattal megbízott alkalmazottja folyamatosan gondoskodik.

(7) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt égetni tilos.

(8) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet, így pad elhelyezése, előzetesen írásban be kell jelenteni a polgármesternek.

(9) A temetőlátogatók számára a temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak mozgásában korlátozott személy szállítása érdekében engedélyezett.

11. §9

12. § (1) E rendelet 2017. február 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 9/2007. (VII.31.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 1. § (1a) bekezdését a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

4

Az 1. § (4) bekezdése a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 7. § (1) bekezdése a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 7. § (3) bekezdése a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 7. § (4) bekezdése a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 8. §-t a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 11. §-t a Szólád Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.