Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

A Falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2011. 09. 01

Zics Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

A Falugondnoki szolgálatról

2011.09.01.

Zics Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. 16. §. (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Sztv.) foglalt felhatalmazás alapján az önkormányzat a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapellátási formák közül a házi segítségnyújtást és étkeztetést falugondnoki szolgálat útján biztosítja.

A rendelet célja

1. § (1) E rendelet célja, hogy az önkormányzat közigazgatási területén a Sztv.-ben, a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről 1/200. (I. 07.) SzCsM. rendelettel összhangban szabályozza a falugondnoki szolgálat működését, működési feltételeit, a szolgálat által ellátandó feladatokat és igénybevételének módját, a szolgálat finanszírozását, a térítési díjakat.

(2) A képviselő-testület a Falugondoki szolgálatot saját alkalmazottal, önállóan oldja meg.

(3) A falugondnoki szolgálat szolgáltatásait e rendeletben szabályozott módon és térítés ellenében veheti igénybe azon személy, szervezet, aki nem rendelkezik állandó bejelentett lakással az önkormányzat közigazgatási területén

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Zics község közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező

a) magyar állampolgárságú,

b) az állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt,

c) a magyar hatóságok által menekültként elismert gyermekekre és fiatal felnőttekre, valamint szüleikre.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendeletet alkalmazásában

a) Természetbeni ellátás: olyan támogatás, amellyel a rászoruló alapvető szükségleteinek kielégítésében az állam (önkormányzat) anyagi javak biztosításával, szolgáltatások kifizetésével és nyújtásával segíti,

b) Tartós betegség: azon kórforma, amely a külön jogszabályban meghatározott magasabb összegű családi pótlékra jogosít,

c) Jövedelem: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §-a (1) bekezdésének a) pontjában meghatározattak,

d) Falugondnoki szolgáltatás: az Szt. 57. § meghatározott feltételek szerint személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás.

e) Étkeztetés: azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étellel való ellátása, akik azt önmaguknak, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

f) Házi segítségnyújtás: gondoskodás azon személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátásáról saját erőből nem képesek gondoskodni, és róluk nem gondoskodnak, vagy kiskorúak esetében, akik részére nappali vagy bentlakásos intézményben történő állandó vagy időszakos ellátás nem biztosítható (beteg, kórokozó-hordozó stb.) és a szülők a gyermek napközbeni ellátását nem, vagy csak részben tudják megoldani.

Falugondnoki szolgálat létrejötte

4. § (1) A falugondnokot pályáztatás után a lakosság véleményének Falugyűlésen történő megkérdezése alapján a Képviselő-testület nevezi ki határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyba.

(2) A falugondnok felett a munkáltató jogkört a kinevezés, munkaviszony megszüntetés kivételével, a polgármester gyakorolja.

(3) A falugondnok pénzügyi elszámoltatását a körjegyző végzi.

(4) Kinevezési feltételek: minimum B. kategóriás jogosítvány, erkölcsi bizonyítvány, kapcsolatteremtő képesség.

(5) A Falugondnok évente egy alkalommal kötelezően be kell, számoljon a Képviselő-testületnek, illetve évente egyszer tájékoztatást kell adnia Falugyűlésen a tevékenységéről.

A falugondnok feladatai

5. § (1) A településen hiányzó, az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, illetve a közszolgáltatásokhoz való hozzájárulás elősegítése.

(2) Jelzi az önkormányzati tulajdonban és kezelésében lévő ingatlanok előtti árkok átereszek tisztításának, kaszálásának, vízelvezetés biztosításának, a temető karbantartásának szükségességét.

(3) Jelzi a lakosság részéről felmerülő szociális igényeket, így különösen a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés igénylését.

(4) A település lakosságát érintő információk gyűjtése és továbbítása, a lakosság tájékoztatása a testület rendeleteiről, lakossági észrevétele közvetítése a testület felé.

(5) A szociálisan támogatásra szoruló személyek vonatkozásban segélyezésre javaslattéttel.

(6) Veszélyeztetett kiskorúakra felhívja a gyermekjóléti szolgálat figyelmét. Együttműködik a gyermekjóléti szolgálattal a község kulturális és sportéletének szervezésében.

(7) A szolgáltatás során a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül alapfeladatnak minősül

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

(8) A szolgáltatás során az önkormányzat rendeletében a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott közvetlen, személyes szolgáltatások közül kiegészítő feladatnak minősülnek a lakossági szolgáltatások, így

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az (1) bekezdés a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(9) A szolgáltatás során az önkormányzat a falugondnoki szolgáltatás számára meghatározott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatásnak minősül

a) az ételszállítás önkormányzati intézménybe,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(10) A falugondnok munkájának koordinálása és tervszerű végzése érdekében a szakmai program alapján heti munkaprogramot dolgoz ki, amely részletezi a rendszeresen ellátandó feladatok időbeni ütemezését.

(11) A Falugondnok munkaköri leírása részletesen tartalmazza a Falugondnok feladatait, megjelölve a célcsoportokat és az időpontokat.

(12) A 1. számú melléklet szerinti tevékenység napló vezetése. A 2. számú melléklet szerinti kódszámok segítségével. Az rendszerességgel, igénybevevők tekintetében változás nélkül ellátott feladatokról listát kell készíteni. A tevékenység napló utolsó oszlopának (igénybevevő aláírása) kitöltése mellőzhető, abban az esetben, ha a feladatról lista készült.

(13) Amennyiben a falugondnok akadályoztatva van feladata ellátásában, (szabadság, táppénz, továbbképzés, stb.) helyettesítéséről a polgármester köteles gondoskodni.

Falugondnoki rendszer finanszírozása

6. § (1) A falugondnok szociális és más közösségi feladatai ellátásához közlekedésre és áruszállításra alkalmas eszközt biztosít az önkormányzat.

(2) A falugondnoki rendszer működésének forrásait az állami támogatás, az önkormányzati hozzájárulás, valamint a saját bevételek jelentik.

(3) A falugondnok teljes körűen felel a rábízott gépkocsiért, illetve egyéb vagyontárgyakért.

(4) A falugondnok köteles menetlevelet vezetni, amelyen fel kell tüntetni a pontos dátumot, útvonalat, kilométeróra állását, üzemanyag tankolásnál a tankolt üzemanyag mennyiségét és km-óra állását, a szállított személyek nevét, illetve az elvégzendő feladatot.

(5) Menetlevelet szigorú számadású nyomtatványként kell kezelni, mindig csak egy és hitelesített példány lehet használatban. Amennyiben a több napra előre szükséges kiadni (pl. hétvége,) akkor előre dátumozott példány kell kiadni. A menetlevél és az elszámolás részletes rendjét a jogszabályoknak megfelelően a belső szabályzatrendszer tartalmazza.

(6) A Falugondnoki szolgálatot ellátó személyre életbiztosítást és a gépkocsira Casco biztosítást kell kötni.

(7) Az önköltségszámítást a költségvetési beszámoló elfogadását követően el kell végezni.

(8) Az önköltség számítás módja:

a) Teljesítmény alapon: A falugondnoki szolgálat összes kiadását el kell osztani a falugondnoki gépjármű által megtett kilométerrel.

b) Idő alapon: A falugondnoki szolgálat összes kiadását el kell osztani a falugondnok éves ledolgozott óraszámával.

(9) A számított önköltséget minden évben közmeghallgatáson ismertetni kell a lakossággal.

Falugondnoki szolgáltatás igénybevétele

7. § (1) Gyógyszer beszerzés, kisebb bevásárlások elvégzését közvetlenül a falugondnoktól kell igényelni, aki azt ütemezi, és a lehető legrövidebb időn belül elvégzi.

(2) Civil szervezetek, intézmények településen belüli és településen kívüli szállítását illetve célfuvarját külön kell igényelni a Körjegyzőségen, ahol a lehetőségek figyelembevételével kerül beütemezésre.

(3) A falugondnoki szolgáltatás jogszabályban meghatározott tevékenységei díjmentesen vehetők igénybe.

(4) A Falugondnok munkaideje heti 40 óra, amit a munkakörének megfelelő bontásban kell ledolgozni.

(5) A falugondnoki kisbusz, amennyiben nincs használva, a polgármesteri hivatal előtt, illetve munkaidőn túl a garázsban van elhelyezve.

(6) Amennyiben a Falugondnoknak nincs elvégzendő feladata, a polgármester engedélyezheti a munkahelye elhagyását, de ez idő alatt is elérhető kell legyen.

(7) A falugondnoki szolgálat helyettesítése esetén a falugondnok a folyamatban levő ügyeket köteles átadni a helyettesítő személynek.

(8) A falugondnok képzése, tovább képzése az Önkormányzatot terhelik

Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2011. szeptember 01.-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.