Sárszentlőrinc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

Sárszentlőrinc község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 11. 02

Sárszentlőrinc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelete

Sárszentlőrinc község Helyi Építési Szabályzatáról

2023.11.02.

Sárszentlőrinc Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet 11. mellékletében szereplő véleményezési jogkörben eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

1. A rendelet alkalmazása

1. § (1) Sárszentlőrinc község (a továbbiakban: település) helyi építési szabályzata (a továbbiakban: HÉSZ) hatálya Sárszentlőrinc község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A HÉSZ mellékletei:

a) 1. melléklet: külterületi szabályozási terv,

b) 2/A és 2/B. melléklet: belterületi szabályozási terv;

c) 3. melléklet: Az építési övezetek, övezetek telekalakítási és beépítési szabályainak táblázata

d) 4. melléklet: Az építési övezetekben, övezetekben elhelyezhető és tiltott rendeltetések táblázata

e) 5. melléklet: A biológiai aktivitásérték fenntartásához igénybe vett területek táblázata

f) 6. melléklet: Az alkalmazott sajátos jogintézmények táblázata

g) 7. melléklet: Az állattartó épületek és más létesítmények között betartandó telepítési távolságok táblázata

(3) A szabályozási terven alkalmazott jelek a Településtervezési szabályzat 3. melléklete alapján kerültek meghatározásra, és az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) vonatkozó előírásai és fogalom-meghatározásai szerint értelmezendők.

(4) A szabályozási terven előforduló kötelező szabályozási alapelemek:

a) szabályozási vonal;

b) építési övezet, övezet határa;

c) építési övezet, övezet jele;

(5) A szabályozási terven előforduló kötelező szabályozási elemek: telek be nem építhető része.

(6) A szabályozási terven előforduló javasolt szabályozási elemek:

a) javasolt telekhatár;

b) javasolt megszüntető jel.

(7) A szabályozási terven előforduló más jogszabályból következő szabályozási elemek

a) országos és helyi művi értékvédelem szabályozási elemei;

b) táj és természetvédelem szabályozási elemei;

c) a veszélyeztetett területekre, a természeti csapások elleni védelemre, a katasztrófavédelemre, valamint a egyéb korlátozó tényezők szabályozási elemei;

d) védőterületek, védőtávolságok, védősávok szabályozási elemei.

(8) Egyes sajátos jogintézmények szabályozási elemei: beültetési kötelezettséggel érintett területek.

2. Az épített környezet alakítására vonatkozó általános előírások

2. § (1) A település területén új épület és építmény elhelyezése, bővítése, átalakítása csak a település építészeti karakteréhez, kialakult építészeti környezetéhez illeszkedő módon valósítható meg.

(2) A település közterületein törekedni kell a közművek és műtárgyaik lehetőség szerint terepszint alatt történő elhelyezésére.

(3) Külterületen és zártkertben 8 méternél keskenyebb közút mentén kerítés csak az út középvonalától legalább 4 méter távolságra helyezhető.

(4) Az építési telken új főépítményt – több főépítmény esetén a telken elsőként épülőt - az utcában kialakult építési vonalhoz illeszkedően kell elhelyezni. Olyan új beépítésű utcában, ahol még nem áll egyetlen épület sem, az építési vonal az utcai telekhatártól 5 méter távolságra értelmezendő.

(5) Gazdasági-, különleges-, mezőgazdasági- és erdő területek telkein - porta kivételével - új épület legalább 5 méter mélységű előkert szabadon hagyásával helyezhető el.

(6) Oldalhatáron álló beépítési móddal szabályozott építési telken az oldalkertet az utcában jellemzően kialakult beépítési rendnek megfelelően, új kialakítású utcában az épületek számára kedvezőbb benapozást biztosító módon kell kialakítani.

(7) Oldalhatáron álló beépítési móddal szabályozott telek esetén az oldalkert szélessége 4 méter, szabadon álló beépítési móddal szabályozott telek esetén 3 méter. Az épületek elhelyezésekor be kell tartani az OTÉK 36. § szerinti telepítési távolságokra és a tűztávolságra vonatkozó előírásokat is.

(8) Oldalhatáron álló beépítési móddal szabályozott tömb saroktelkének azon égtáj szerinti telekhatára mentén, amelyre a 2. § (5) pont előírása szerint a tömb többi telkének építési helye illesztendő, előkertet nem kell biztosítani.

(9) Beépítésre szánt terület telkein a hátsókert mélysége 6 méter. 30 méternél kisebb mélységű telken hátsókertet nem kell kialakítani. Az épületek elhelyezésekor be kell tartani az OTÉK 36. §-ában foglalt telepítési távolságokra és a tűztávolságra vonatkozó előírásokat is.

(10) Az adott övezeti előírásokban megengedettnél már nagyobb mértékben beépített telek beépítettsége – a meglévő épületek utólagos hőszigetelése kivételével - tovább nem növelhető, azonban a meglévő épületek korszerűsíthetők, és a beépítettség további növelése nélkül a megengedett homlokzatmagasság betartása mellett bővíthetők.

(11) Beépítésre szánt területen terepszint alatti építmények (pince) egy szint mélységben, a telek építési helynek minősülő területén belül létesíthetők.

3. Telekalakításra és a telek beépítésének szabályaira vonatkozó előírások

3. § (1) A település területén telek csak az adott övezetben és építési övezetben a HÉSZ 3. mellékletében meghatározott paraméterekkel alakítható ki, kivéve a szabályozási terven szabályozási vonallal jelölt közérdeket szolgáló terület-igénybevételeknél visszamaradó telek esetén.

(2) A HÉSZ 3. mellékletében szereplő kialakítható legkisebb telekszélességet csak a főépítmény elhelyezése szempontjából mértékadó közterületi telekhatártól mért 25 méter mélységéig kell biztosítani.

(3) Szabályozási vonallal, vagy övezethatárral metszett telek vagy építési telek szabályozási terv szerinti kialakítása és beépítése akkor is megengedett, ha az így létrejövő

a) telek vagy építési telek területe és alakja az övezetben vagy építési övezetben előírt méreteknek nem felel meg,

b) telken vagy építési telken jogszerűen álló épület felújítható, korszerűsíthető, átalakítható, az építési helyen belül bővíthető akkor is, ha a fenti telekalakítás után az elő-, oldal- és hátsókert mérete nem felel meg az övezeti vagy építési övezeti előírásoknak,

c) telken vagy építési telken jogszerűen álló épület felújítható, korszerűsíthető, átalakítható akkor is, ha a megengedett legnagyobb beépítettséget a fenti telekalakítás után meghaladja.

(4) Az egyes építési övezetek és övezetek telekalakítási és beépítési szabályait a HÉSZ 3. melléklete tartalmazza.

(5) Az egyes építési övezetekben és övezetekben elhelyezhető és tiltott rendeltetésekkel, valamint a közműellátás mértékével és módjával kapcsolatos előírásokat a HÉSZ 4. melléklete tartalmazza.

4. Járművek elhelyezésére vonatkozó előírások

4. § (1) A település területén történő új építmények elhelyezése, meglévő építmények bővítése esetén az országos érvényű jogszabályok szerinti jármű-elhelyezést kell biztosítani.

(2) Minden önálló rendeltetési egységnek minősülő új lakás elhelyezése esetén egy személygépkocsi elhelyezési lehetőséget kell telken belül biztosítani.

5. Veszélyeztetett területekre vonatkozó előírások

5. § (1) A település vízminőség védelmi területeit a szabályozási tervlapok tünteti fel.

(2) A szabályozási terven jelölt rendszeresen belvízjárta, valamint fakadóvízzel veszélyeztetett területeken

a) új lakóépület nem helyezhető el;

b) terepszint alatti helyiséget tartalmazó építmény nem helyezhető el;

c) az elhelyezendő épület földszinti padlóvonalát legalább 0,3 méterrel a mértékadó belvízszint fölött kell kialakítani.

(3) Sárszentlőrinc a felszín alatti víz állapota szempontjából érzékeny területeken levő települések besorolásáról szóló 27/2004. (XII. 25.) KvVM. rendelet szerint érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi területen fekvő település, ezért:

a) a felszíni és felszín alatti vizekbe kommunális vagy technológiai eredetű szennyező anyagok, szennyvizek nem juttathatók;

b) a kommunális és a jogszabályoknak megfelelően előtisztított technológiai eredetű szennyvizeket közműves szennyvízcsatornába kell vezetni, ennek hiányában vízzáróan kialakított zárt szennyvíztárolóban kell gyűjteni;

c) vízjogi engedéllyel működtetett szennyvíztelepen megtisztított szennyvizek élővízbe bevezethetők.

(4) A község a települések ár- és belvízveszélyeztetettségi alapon történő besorolásáról szóló 18/2003. (XII.9.) KvVm-BM együttes rendelet melléklete alapján a „C”, azaz enyhén veszélyeztetett zónába tartozik.

(5) A települést érintő nagyvízi meder területét a szabályozási tervlapok tüntetik fel. Nagyvízi meder területére vonatkozó előírások:

a) nagyvízi meder területét, továbbá az árvízvédelmi töltés árvíztől mentesített oldalán lévő fakadó- és szivárgó vizekkel veszélyeztetett területeket csak az árvízvédelmi előírásoknak megfelelően szabad kezelni, használni és hasznosítani;

b) nagyvízi meder területén ingatlan nem helyezhető el.

(6) A település a vonatkozó jogszabály szerint katasztrófavédelmi szempontból II. veszélyességi osztályba tartozik.

(7) A településen az elégséges védelmi szint meglétéhez a következők szükségesek:

a) Riasztás: A lakosság riasztása és veszélyhelyzeti tájékoztatás feltételeinek biztosítása;

b) Lakosságvédelmi módszer: Kockázatbecslésben megállapítottaknak megfelelően, elsősorban elzárkózás;

c) Felkészítés: a lakosság 3 évente történő aktív tájékoztatása, a lakosság passzív tájékoztatása nyomtatott és elektronikusan elérhető információs anyagok biztosításával; a lakosság felkészítése a riasztás módszerének és jelének felismerésére, valamint az annak megfelelő magatartási szabályokra;

d) Védekezés: különleges felszerelések és kiképzett szakértők (önkéntes mentőszervezetek) bevonásának tervezése és begyakoroltatása, a kockázatbecslésnek megfelelően a polgári védelmi szakalegységek megalakítása, a karitatív és más önkéntes, humanitárius feladatot ellátó szervek bevonásának tervezése;

e) Induló katasztrófavédelmi készlet: teljes induló katasztrófavédelmi készlet megléte.

6. A környezet- és táj védelmével kapcsolatos előírások

6. § (1) A község a nitrátérzékeny területeknek a MePAR szerinti blokkok szintjén történő közzétételéről szóló 43/2007. (VI. 1.) FVM rendelet szerinti nitrát-érzékeny területein kommunális és gazdasági tevékenységből származó szennyvíz nem szikkasztható el.

(2) Az állattartás céljára szolgáló létesítmény építése, bővítése esetén betartandó védőtávolságokat a HÉSZ 7. melléklete tartalmazza.

(3) Az ökológiai hálózathoz tartozó, és a tájképvédelmi területek lehatárolását a Szabályozási Terv tartalmazza.

(4) Tájképvédelmi terület övezetbe tartozó területeken nem helyezhető el új külszíni bánya, terepautó- és terepmotor-sport pálya és szélerőmű.

(5) Tájképvédelmi területen elhelyezni kívánt 200 m2-nél nagyobb alapterületű, valamint terepszinttől mért 15 méter magasságot meghaladó építmény építési engedélyezési tervéhez a tájba történő illeszkedés teljesülését igazoló látványtervet kell mellékelni.

(6) A biológiai aktivitásérték fenntartásához igénybe vett területek jegyzékét a HÉSZ 5. melléklete tartalmazza.

7. Az országos és helyi építészeti örökségvédelemmel kapcsolatos előírások

7. § (1) A község régészeti védettség alatt álló ingatlanait a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet alapján közhiteles hatósági nyilvántartás tartalmazza.

(2) A község műemléki védettség alatt álló ingatlanait a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet alapján közhiteles hatósági nyilvántartása tartalmazza.

(3) A község helyi védelem alatt álló építményeinek jegyzékét Sárszentlőrinc Község Önkormányzata Kéivselő-testületének a településkép védelméről szóló 2/2019. (III.14.) önkormányzati rendelet tartalmazza.

8. A települési vízgazdálkodással és csapadékvíz-gazdálkodással kapcsolatos előírások

8. § Törekedni kell a település területére hulló csapadékvizek tárolókban való gyűjtésére és öntözési célú hasznosítására.

9. A honvédelemmel kapcsolatos előírások

9. § A beépítésre szánt területen a 100 méternél, beépítésre nem szánt területen az 50 méternél magasabb építmények állami célú légiközlekedésre gyakorolt hatását a katonai légügyi hatóság az építmények építésügyi hatósági eljárásaiban, jogszabályban meghatározott szakhatóságként vizsgálja.

10. Sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások

10. § (1) Az alkalmazott sajátos jogintézmények jegyzékét a HÉSZ 6. melléklete tartalmazza.

(2) Helyi közút céljára történő lejegyzésre szánt területen épület, közműpótló műtárgy és épített kerítés nem helyezhető el.

(3) Beültetési kötelezettségű területsáv területén - az ingatlan bejáratát biztosító út számára szükséges hely kivételével – magas lomboronájú fákkal, erőteljes cserjékkel és sűrű aljnövényzettel kialakított három szintes növényzet telepítendő.

11. Biológiai aktivitásérték fenntartását biztosító zöldterületi követelmények

11. § (1) A biológiai aktivitásérték egyensúly fenntartásának igazolását a HÉSZ 5. melléklete tartalmazza.

(2) A település biológiai aktivitás-érték egyenlege a 2023. évi felülvizsgálat mérlege szerint 217,84 pontértékkel nőtt, amely növekmény bármely jövőbeni településterv módosítás során szükség esetén számításba vehető.

(3) A biológiai aktivitásérték fenntartásához szükséges területek művelési ága csak olyan művelési ágra változtatható meg, amely nem eredményezi a biológiai aktivitás-érték csökkenését.

II. Fejezet

RÉSZLETES ÖVEZETI ELŐÍRÁSOK

12. A település területének építési övezeti és övezeti tagolódása

12. § A település területe beépítésre szánt építési övezetekre és beépítésre nem szánt övezetekre tagolódik.

13. Beépítésre szánt építési övezetek

13. § (1) Beépítésre szánt területek építési övezetei és szabályozási tervi megjelölésük:

a) falusias lakóterület: Lf-1, Lf-2, Lf-3, Lf-4.

b) településközponti vegyes terület: Vt-1, Vt-2.

c) kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület: Gksz-1.

d) Ipari gazdasági terület: Gip-1.

e) általános gazdasági terület: Gá-1.

f) különleges mezőgazdasági üzemi terület: K-Mü-1.

(2) Különleges mezőgazdasági üzemi terület rendeltetése: elsődlegesen a földművelés és állattenyésztés, terménytárolás és mezőgazdasági termények feldolgozása, mezőgazdasági gépek tárolása és karbantartása számára szükséges épületek és építmények elhelyezése;

(3) Kereskedelmi, szolgáltató területen megengedett szolgálati, és tulajdonosi lakás, valamint általános gazdasági területen megengedett szolgálati lakás elhelyezésének feltétele a lakó és gazdasági rendeltetési egység külön bejáratú kialakítása, és a két funkció átjárási lehetőség nélküli fallal történő elválasztása, továbbá mind a lakó, mind pedig a gazdasági épületrész önálló, a rendeltetési egység számára jogszabályban előírt szociális helyiségek biztosítása.

14. Beépítésre nem szánt övezetek

14. § (1) Beépítésre nem szánt területek övezetei és szabályozási tervi megjelölésük:

a) beépítésre nem szánt különleges sport terület: Kb-Sp-1; célja: a szabadidő- és versenysportok és ezek kiszolgálásához szükséges épületek és építmények elhelyezése;

b) beépítésre nem szánt különleges temető terület: Kb-T-1; célja: elsődlegesen a temetkezés, és ennek kiszolgálásához szükséges épületek és építmények elhelyezése;

c) beépítésre nem szánt különleges csónakkikötő terület: Kb-Cs-1;célja: elsődlegesen vízi járművek és evezős sporteszközök kikötésére szolgáló, és a vízi- és evezős turizmust kiszolgáló épületek és építmények elhelyezése;

d) beépítésre nem szánt különleges idegenforgalmi terület: Kb-Id-1;célja: turisztikai szálláshely és vendéglátó létesítmények és ezek kiszolgálásához szükséges épületek és építmények elhelyezése;

e) egyéb erdőterület: Ee-1

f) védelmi erdőterület: Ev-1

g) általános mezőgazdasági terület: Má-1

h) tájgazdálkodási mezőgazdasági terület: Mt-1

i) kertes mezőgazdasági terület: Mk-1

j) természetközeli terület: Tk-1

k) vízgazdálkodási terület: V-1, V-2

l) közúti közlekedési terület – országos mellékút: KÖu-m

m) közúti közlekedési terület – helyi gyűjtőút: KÖu-gy

n) közúti közlekedési terület – kiszolgáló út: KÖu-k

o) közúti közlekedési terület – gyalogút, sétány: KÖu-s

p) hírközlési terület: Hk-1

q) közműelhelyezési terület: Közm-1

r) közműelhelyezési terület: Közm-2

s) közműelhelyezési terület: Közm-3

t) zöldterület – közpark: Zkp-1

u) zöldterület – közkert: Zkk-1

(2) Hk-1 övezeti jelű területen csak a vezeték nélküli hírközlés és műsorszórás épületei és építményei helyezhetők el.

(3) Közm-1 övezeti jelű területen csak vízmű-kút és a közüzemi vízellátás biztosításához szükséges épületek és építmények helyezhetők el.

(4) Közm-2 övezeti jelű területen csak szennyvíztisztító és a közüzemi szennyvízkezeléshez tartozó épületek és építmények helyezhetők el.

(5) Közm-3 övezeti jelű területen csak gázfogadó és a közüzemi földgáz-ellátáshoz tartozó épületek és építmények helyezhetők el.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

15. § E rendelet előírásai folyamatban lévő ügyekben akkor alkalmazhatók, ha az az ügyfél számára előnyösebb.

16. §1

17. § Ez a rendelet 2023. november 1-jén lép hatályba.

3. melléklet a 12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelethez

AZ ÉPÍTÉSI ÖVEZETEK, ÖVEZETEK TELEKALAKÍTÁSI ÉS BEÉPÍTÉSI SZABÁLYAINAK TÁBLÁZATA

a telek

az épület megengedett

a telek

övezeti jel/ kód

beépítési módja

kialakítható legkisebb/ legnagyobb

beépíthető legkisebb

megengedett

legkisebb/legnagyobb

legmagasabb pontja

közműellátási mértéke és módja

legnagyobb

legkisebb

területe

szélessége

mélysége

területe

szélessége

mélysége

beépítettsége

szintterületi mutatója

zöldfelületi aránya

épület magassága

homlokzat magassága

párkány magassága

min.
(és/vagy max.*)

terepszint felett

terepszint alatt

min. és/vagy max.

m2

m

m

m2

m

m

%

%

%

%

m2/ m2

%

m

m

m

m

min

max

min

max

min

max

min

max

min

max

Tt_min

Tt_max

Tsz_min

Tsz_max

Tm

Tt-b

Tsz_b

Tm_b

B_tf

B_tf

B_ta

B_ta*

SZtm

SZtm*

Z-min

Z_min*

Ém

Hm

Pm

Élp

Km

1

Lf-1

o

1000

-

16

-

50

-

-

-

30

-

30

-

0,7

-

50

-

.-

-

-

4,5

-

-

10

részleges

2

Lf-2

o

500

-

14

-

30

-

-

-

30

-

30

-

0,7

-

40

-

-

-

-

4,5

-

-

10

részleges

3

Lf-3

sz

700

-

18

-

40

-

-

-

30

-

30

-

0,7

-

40

-

-

-

-

4,5

-

-

10

részleges

4

Lf-4

ik

500

-

16

-

35

-

-

-

30

-

30

-

0,7

-

40

-

-

-

-

4,5

-

-

10

részleges

5

Vt-1

o

700

-

20

-

35

-

-

-

50

-

10

-

0,6

-

20

-

-

-

-

20

-

-

25

részleges

6

Vt-2

z

400

-

14

-

20

-

-

-

70

-

70

-

1,0

-

10

-

-

-

-

8

-

-

15

részleges

7

Gksz-1

sz

1000

-

20

-

30

-

-

-

50

-

50

-

1,0

-

20

-

-

-

-

8

-

-

15

részleges

8

Gip-1

sz

2000

-

30

-

40

-

-

-

30

-

30

-

1,0

-

40

-

-

-

-

12

-

-

15

részleges

9

Gá-1

sz

2000

-

30

-

40

-

-

-

50

-

50

-

1,0

-

25

-

-

-

-

12

-

-

15

részleges

10

K-Mü-1

sz

2000

-

30

-

50

-

-

-

40

-

40

-

1,0

-

40

-

-

-

-

12

-

-

15

részleges

11

Kb-Sp-1

sz

5000

-

50

-

100

-

-

-

10

-

10

-

0,1

-

80

-

-

-

-

8

-

-

12

részleges

12

Kb-T-1

sz

5000

-

50

-

100

-

-

-

10

-

40

-

0,1

-

50

-

-

-

-

5

-

-

8

részleges

13

Kb-Cs-1

sz

1000

-

25

-

50

-

-

-

10

-

10

-

0,1

-

70

-

-

-

-

5

-

-

8

részleges

14

Kb-Id-1

sz

1000

-

25

-

50

-

-

-

10

-

10

-

0,1

-

70

-

-

-

-

5

-

-

8

részleges

15

Ee-1

sz

-

-

-

-

-

-

-

-

0,5

-

0,5

-

0,05

-

-

-

-

-

-

8

12

hiányos

16

Ev-1

sz

-

-

-

-

-

-

-

-

0

-

0

-

0

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

17

Má-1

sz

3000

-

-

-

-

-

-

-

6**

-

6**

-

0,1**

-

-

-

-

-

-

4,5

-

-

10

hiányos

18

Mt-1

-

3000

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

19

Mk-1

sz

720

-

-

-

-

-

-

-

10**

-

10**

-

0,2**

-

-

-

-

-

-

4

-

-

8

hiányos

20

Tk-1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

21

V-1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

22

V-2

sz

100

-

10

-

10

-

-

-

3

-

3

-

0,1

-

-

-

-

-

-

4

-

-

8

részleges

23

KÖu-m
KÖu-gy
KÖu-k KÖu-s

sz

-

-

-

-

-

-

-

-

5

-

5

-

0,05

-

-

-

-

-

-

3,5

-

-

7

részleges

24

Hk-1

sz

100

-

10

-

10

-

-

-

10

-

10

-

0,1

-

-

-

-

-

-

3,5

-

-

100

hiányos

25

Közm-1

sz

100

-

10

-

10

-

-

-

10

-

10

-

-

-

-

-

-

-

-

5

-

-

10

részleges

26

Közm-2

sz

200

-

10

-

20

-

-

-

10

-

10

-

0,2

-

-

-

-

-

-

8

-

-

12

részleges

27

Közm-3

sz

100

-

10

-

10

-

-

-

10

-

10

-

0,1

-

-

-

-

-

-

5

-

-

8

hiányos

28

Zkp-1

sz

2000

-

40

-

50

-

-

-

2

-

2

-

-

-

90

-

-

-

-

3,5

-

-

7

részleges

29

Zkk-1

sz

5000

-

50

-

100

-

-

-

2

-

2

-

-

-

90

-

-

-

-

4,5

-

-

8

részleges

1. *feltételhez kötött/ kedvezményes paraméter;

2. **az OTÉK 29. § telekmérettől és művelési ágtól függő előírásai is betartandók

4. melléklet a 12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelethez

AZ ELHELYEZHETŐ ÉS A TILTOTT RENDELTETÉSEK

az általános használat szerinti
besorolás megnevezése
és azon belüli sajátos
használat szerinti jelölés
(övezeti /
építési övezeti jel)



Falusias
lakóterület

Településközpont vegyes terület

Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

Ipari gazdasági terület

Általános gazdasági
terület

Különleges mezőgazdasági üzemi terület

Beépítésre nem szánt különleges sportterület

Beépítésre nem szánt különleges temető ter.

Beépítésre nem szánt különlegescsónakikötő ter.

Beépítésre nem szánt különleges idegenforgalmi ter.

Egyéb erdőterület

Védelmi célú erdőterület

Általános mezőgazdasági terület

Tájgazdálkodási
mezőgazdasági terület

Kertes mezőgazdasági terület

Természetközeli terület

Vízgazdálkodási terület

Közúti közlekedési terület

Közműelhelyezési terület

Hírközlési terület

Közpark zöldterület

Közkert zöldterület

Lf-1

Lf-2

Lf-3

Lf-4

Vt-1

Vt-2

Gksz-1

Gip-1

Gá-1

KMü-1

Kb-Sp-1

Kb-T-1

Kb-Cs-1

Kb-Id-1

Ee-1

Ev-1

Má-1

Mt-1

Mk-1

Tk-1

V-1

V-2

Köu-…

Közm-…

Hk-1

Zkp-1

Zkk-1

1. Rendeltetés, önálló rendeltetési egység

1.1. lakás

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

x

T

T

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

telkenként elhelyezhető lakás (db)1

4

2

4

2

-

2

1

-

1

1

-

-

-

1

-

-

2

1

1

-

-

-

-

-

-

-

-

1.2. iroda

x

x

x

x

T

x

x

x

x

x

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

telkenként elhelyezhető iroda (db)1

1

1

1

1

-

2

2

2

2

2

1

1

1

1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.3. üdülő

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

telkenként elhelyezhető üdülő (db)1

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2

2

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.4. szolgálati lakás

x

x

x

x

T

x

x

T

x

x

T

T

x

x

T

T

x

T

x

T

T

T

T

T

x

T

T

1.5. tulajdonosi lakás

x

x

x

x

T

x

x

T

x

x

T

T

T

x

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.6. egészségügyi

x

x

x

x

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.7. szociális

x

x

x

x

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.8. hitéleti

x

x

x

x

x

x

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

x

T

x

T

T

T

T

T

T

x

x

1.9. igazgatási

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.10. óvoda, bölcsőde

x

x

x

x

T

x

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.11. nevelési

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.12. oktatási

x

x

x

x

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.13. kulturális

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

x

x

1.14. közösségi szórakoztató

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

x

x

1.15. kereskedelmi

x

x

x

x

T

x

x

T

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

x

T

T

x

x

1.16. szolgáltatói

x

x

x

x

T

x

x

T

x

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.17. vendéglátó

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

x

x

1.18. szállás jellegű

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

T

T

x

x

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.19. diákszállás

x

x

x

x

T

x

x

T

x

T

T

T

x

x

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.20. munkásszállás

x

x

x

x

T

x

x

T

x

x

T

T

x

x

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.21. kemping

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.22. sport

x

x

x

x

T

x

T

T

T

T

x

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.23. nem zavaró hatású gazdasági

x

x

x

x

T

x

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

1.24. nem zavaró hatású ipari

T

T

T

T

T

T

T

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

Lf-1

Lf-2

Lf-3

Lf-4

Vt-1

Vt-2

Gksz-1

Gip-1

Gá-1

KMü-1

Kb-Sp-1

Kb-T-1

Kb-Cs-1

Kb-Id-1

Ee-1

Ev-1

Má-1

Mt-1

Mk-1

Tk-1

V-1

V-2

Köu-…

Közm-…

Hk-1

Zkp-1

Zkk-1

1.25. zavaró hatású ipari

T

T

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.26. gazdasági

T

T

T

T

T

T

x

x

x

x

x

x

x

x

T

x

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

1.27. raktár, tárolás

x

x

x

x

T

x

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.28. mező-, erdőgazdasági üzemi

x

x

x

x

T

T

T

x

x

x

T

T

T

T

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.29. állattartási és állattenyésztési

x

x

x

x

T

T

T

x

x

x

T

T

T

T

T

T

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

1.30. mezőgazdasági termékfeldolgozási

x

x

x

x

T

T

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.31. üzemanyagtöltő

T

T

T

T

T

T

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.32. településgazd., településüzemeltetési

T

T

T

T

T

T

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

1.33. közösségi közlekedés kiszolgáló

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

x

T

T

x

x

1.34. egyéb HÉSZ-ben meghat. fogalom

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

2.Melléképítmények

2.1. közmű-becsatlakozási műtárgy

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

T

x

T

T

x

x

x

x

x

x

2.2. közműpótló műtárgy

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

T

x

T

T

x

x

x

x

x

x

2.3. hulladékgyűjtő-edény tároló

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

T

x

T

T

x

T

x

x

T

T

2.4. épülettől különálló kirakatszekrény2

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

2.5. kerti építmény

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

T

x

T

T

T

x

T

T

x

x

2.6. húsfüstölő, jégverem, zöldségverem

x

x

x

x

T

T

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

2.7. állatól, állatkifutó

x

x

x

x

T

T

T

x

x

x

T

T

T

T

x

T

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

2.8. trágyatároló

x

x

x

x

T

T

T

x

x

x

T

T

T

T

x

T

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

2.9. komposztáló

x

x

x

x

T

T

T

x

x

x

T

T

T

T

x

T

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

2.10. siló

x

x

x

x

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

x

T

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

2.11. ömlesztettag-, folyadék-, gáztároló

x

x

x

x

T

x

x

x

x

x

x

T

x

x

x

T

x

T

x

T

T

x

T

x

T

T

T

2.12. antennatartó szerk., zászlótartó oszlop3

x

x

x

x

T

x

x

x

x

x

x

T

x

x

T

T

x

T

x

T

T

T

x

x

x

x

x

2.13. egyéb, HÉSZ-ben meghat. fogalom

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

3. Egyéb építmények

3.1. 3,5 t-nál nehezebb gj. számára garázs4

x

x

x

x

T

T

x

x

x

x

T

T

T

T

x

T

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

3.2. lakókocsi

T

T

T

T

T

T

T

x

T

T

T

T

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

3.3. egyéb5

T

T

T

T

T

T

x

x

x

x

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

T

3.4. egyéb, HÉSZ-ben meghat. fogalom

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1. A táblázatban szereplő jelek magyarázata:

x: elhelyezhető
T: elhelyezés tiltott

1: telkenként elhelyezhető önálló rendeltetési egységek legnagyobb száma
2: épülettől különálló, építménynek nem minősülő kirakatszekrény
3: építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop
4: 3,5 t önsúlynál nehezebb gépjárművek számára garázs
5: egyéb, épületnek nem minősülő, lakás vagy egyéb önálló rendeltetési egység kiváltására szolgáló, huzamos tartózkodásra alkalmas létesítmény

5. melléklet a 12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelethez

A biológiai aktivitásérték (BIA érték) fenntartásához igénybe vett területek

Új beépítésre szánt terület

BIA érték a fenntartást szolgáló terület

Pótlás utáni BIA érték egyenleg

kijelöléssel érintett ingatlan(ok)

mérete

kijelölés előtti
általános használata

kijelölés utáni általános használata

kijelölés utáni BIA érték egyenlege

ingatlanja(i)

mérete

átsorolás előtti általános használat

átsorolás utáni általános használat

átsorolás utáni BIA érték egyenlege

hrsz.

ha

általános használat rövidítése

általános használat rövidítése

BIA számított értéke

hrsz.

ha

általános használat rövidítése

általános használat rövidítése

BIA számított értéke

BIA számított értékének az egyenlege

12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelettel elfogadott helyi építési szabályzat

1.

77

0,0037

Köu

Lf

+0,0066

(nem szükséges a pótlás a pozitív egyenleg miatt)

-

2.

263/3

0,0416

Köu

Lf

+0,075

-

3.

120/3

0,0360

Köu

Lf

+0,0648

-

4.

0113/20

6,48

-21,4

0212/11 déli vége

4,6

Ev

+24,4

+24,4

5.

0145

0,32

Köu

-0,07

6.

0146/2

0,61

Lf

-0,8

7.

310

0,3

V

Lf

-1,4

8.

120/3

0,0205

Köu

Vt

-0,002

Az új beépítésre szánt területek BIA érték egyenlege*

+24,4

*Az egyenleg nem azonos a teljes település közigazgatási területére számított BIA érték egyenleggel. A számítás csak az új beépítésre szánt területek vonatkozásában tartja nyilván a BIA érték egyenleget.

6. melléklet a 12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelethez

Az alkalmazott sajátos jogintézmények

A

B

C

D

E

Sajátos jogintézmény típusa

Elrendelő önkormányzati döntés száma

A sajátos jogintézménnyel érintett telkek helyrajzi száma

A sajátos jogintézmény időbeli hatálya

A sajátos jogintézményhez kapcsolódó HÉSZ-ben meghatározott követelmények

1

Építésjogi követelmények

-

-

-

-

2

Tilalmak

-

-

-

-

3

Telekalakítás

-

-

-

-

4

Elővásárlási jog

-

-

-

-

5

Kisajátítás

-

-

-

-

6

Helyi közút céljára történő lejegyzés

12/2023. (XI. 1.) ök. rendelet

216, 219, 0170/10

2023. … - 2028. …

HÉSZ 10. § (2) bekezdés

7

útépítési és közművesítési hozzájárulás

-

-

-

-

8

beépítési kötelezés

-

-

-

-

helyrehozatali kötelezés

-

-

-

-

beültetési kötelezés

12/2023. (XI. 1.) ök. rendelet

337/1, 337/2, 349, 754/3,

2023. … - 2028. …

HÉSZ 10. § (3) bekezdés

9

összevont telepítési eljárás

-

-

-

-

10

közterület alakítás

-

-

-

-

7. melléklet a 12/2023. (XI. 1.) önkormányzati rendelethez

Az állattartó épületek és más létesítmények között betartandó telepítési távolságok

A

B

C

D

E

F

1

lakóépülettől
(m)

ásott kúttól
(m)

fúrt kúttól
(m)

vízvezetéktől
(m)

kerti csaptól
(m)

2

tyúk, gyöngytyúk, pulyka, lúd, kacsa, galamb ketrece, ólja, kifutója

6

10

5

2

1

3

juh, kecske, sertés istállója, ólja, kifutója

10

15

5

2

3

4

ló, öszvér, szarvasmarha, szamár, bivaly istállója, kifutója

10

15

5

2

3

5

Trágyatároló

15

15

10

5

5

1

A 16. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.