Izmény Község Önkormányzata 19/2013 (XII.30.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás szabályairól

Hatályos: 2014. 07. 16

Izmény Község Önkormányzati Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a.) pontjában foglalt jogkörében eljárva, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el.

  1. Általános rendelkezések

1.§ (1) E rendelet hatálya kiterjed Izmény közigazgatási területén:

a)    a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást ellátó vállalkozásokra;

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást igénybe venni köteles ingatlantulajdonosokra.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) Ingatlantulajdonos: annak az ingatlannak a tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója, amelyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.

b) Az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége: vezetékes ivóvízzel ellátott vagy mért vízfogyasztással rendelkező ingatlan esetén az ingatlanon fogyasztott ivóvíz mennyiségével, egyéb esetekben pedig az ingatlanról ténylegesen elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségével egyezik meg.

c) Közszolgálati egységdíj: az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz egységnyi térfogatára vetített közszolgáltatási díja.

II. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

2.§ (1) A közszolgáltatás kiterjed Izmény Község közigazgatási területén

a) a közszolgáltató által begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezés céljára történő elszállítására,

b) a közszolgáltató által begyűjtött és elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésére, az e rendeletben meghatározott ártalmatlanító helyen történő ártalmatlanítására.

III. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely

3.§ Izmény Község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, elszállítását és ártalmatlanítását a Mezőföldvíz Kft. jogosult végezni.

4.§  Izmény Község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizeket a közszolgáltató a Bonyhádi Regionális Szennyvízelvezető és Szennyvíztisztítóműbe (7150 Bonyhád, Gyár utca) szállítja be és ott ártalmatlanítja.

IV. A  közszolgáltatás ellátásának rendje, az igénybevételére vonatkozó kötelezettségek az igénybevétel módja és feltételei

5.§ (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül egyedi, zárt szennyvíztárolóban köteles gyűjteni.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres elszállíttatását és ártalmatlaníttatását az e rendeletben feljogosított közszolgáltatónak történő átadással, az ingatlantulajdonos köteles biztosítani.

(3) Mentesül a közszolgáltatás kötelező igénybevétele alól az ingatlantulajdonos, ha:

a) a beépítetlen vagy használaton kívüli ingatlanán háztartási szennyvíz nincs, vagy nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak, aki jogosult a bejelentett tény valóságtartalmát ellenőrizni, az ellenőrzést az ingatlantulajdonos tűrni köteles; vagy

b) a kérelmére elvégzett hatósági vizsgálat alapján az engedély másolatával igazolja a közszolgáltató felé, hogy az ingatlanán történő szennyvíz-kezelés és –ártalmatlanítás hatályos vízjogi üzemeltetési engedéllyel üzemeltet egyedi szennyvízkezelő létesítménnyel történik.

6.§ (1) A közszolgáltató kötelezettsége a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezés biztosítása, valamint szükséges létszámú és képzettségű szakember alkalmazása.

(2) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására – azokban az esetekben, ahol a rendszeres elszállításra a szolgáltatást igénybe vevővel szerződést kötött – a szerződésben meghatározott napokon, illetve megrendelés esetén annak regisztrálását követő 24 órán belül köteles, kivéve a pénteki napon beérkezett megrendeléseket.

  1. A közszolgáltatási szerződés

7.§ (1) A közszolgáltató az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján jogosult ellátni a közszolgáltatást, Izmény közigazgatási területén.

(2) A közszolgáltatási szerződésben rendelkezni kell:

a) a szerződés területi és időbeli hatályáról,

b) a szerződés megszűnésének eseteiről,

c) a felek jogairól és kötelezettségeiről,

d) a közszolgálati díj mértékéről és a díjmegállapítás rendjéről,

e) az irányadó jogszabályok meghatározásáról.

VI. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos tájékoztatási kötelezettségei

8.§ (1) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy a helyben szokásos módon, hirdetmény közzététele útján tájékoztatni.

(2) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost köteles a változás bekövetkezte előtt legalább 8 nappal az (1) bekezdésnek megfelelő módon értesíti.

9.§ (1)  Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak a szolgáltatás igénybevételi kötelezettségének keletkezésétől számított 15 napon belül írásban bejelenteni, ha a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik, a közszolgáltató által kért adatok megadásával.

(2) Amennyiben az ingatlantulajdonos kötelezettsége a közszolgáltatás igénybevételére bármely ok miatt megszűnik, annak tényét a kötelezettség megszűnésétől számított 15 napon belül köteles írásban bejelenteni a közszolgáltató felé.

VII. A közszolgáltatás díja, az ingatlantulajdonos díjfizetési kötelezettsége

10.§ (1) Az ingatlantulajdonosnak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat kell fizetnie.

11.§ (1) A képviselő-testület olyan hatósági árat állapít meg, amely a szállítás és ártalmatlanítás gazdaságos végzéséhez fedezetet nyújt, illetve lehetőség szerint fejlesztési forrást biztosít a korszerűsítésre.

(2) A közszolgáltató a jegyzőhöz a megelőző év november 15. napjáig terjesztheti elő a következő évi díjkalkulációt és az árváltozásra vonatkozó közszolgálati szerződés-módosítási javaslatát.

(3) Az önkormányzat az alkalmazásra kerülő hatósági árról az ármegállapító rendelet és a módosított közszolgálati szerződés-tervezet egyidejű megküldésével, legkésőbb december 31-ig tájékoztatja a közszolgáltatót.

12.§ (1) A közszolgáltató számlát bocsát ki az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére, az elvégzett közszolgáltatás után kiállított számlán szereplő határidőn belül köteles kiegyenlíteni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a közszolgáltató válaszolni köteles.

14.§ Az önkormányzat a közszolgáltatás egységdíját, amely magában foglalja a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését a rendelet melléklete szerint állapítja meg.  

VIII. Adatkezelésre vonatkozó szabályok

15.§ (1) A közszolgáltató személyes adatokként kezeli a közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonjogi helyzetére, valamint annak közműellátottságára vonatkozó adatokat. A közszolgáltató jogosult továbbá az ingatlantulajdonos fogyasztók vízfogyasztásának – külön a bekötési és a mellékvízmérő – adatait, a közszolgáltatás igénybevételének mértékére, módjára, mennyiségére vonatkozó információkat, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás ellenértékének megfizetésével, az ingatlantulajdonosok tartozásaival és azok behajtásával kapcsolatos egyéb adatokat is személyes adatokként kezelni.

(2) A közszolgáltató kizárólag a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás kialakítása és fenntartása céljából, az ingatlantulajdonossal fennálló kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos adatait.

(3) A közszolgáltató jogosult egyes, a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó részfeladatai tekintetében adatkezelőt, adatfeldolgozót megbízni, és a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az (1) – (2) bekezdésben meghatározott adatokat hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

VIII. Adatkezelésre vonatkozó szabályok

15.§ (1) A közszolgáltató személyes adatokként kezeli a közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonjogi helyzetére, valamint annak közműellátottságára vonatkozó adatokat. A közszolgáltató jogosult továbbá az ingatlantulajdonos fogyasztók vízfogyasztásának – külön a bekötési és a mellékvízmérő – adatait, a közszolgáltatás igénybevételének mértékére, módjára, mennyiségére vonatkozó információkat, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás ellenértékének megfizetésével, az ingatlantulajdonosok tartozásaival és azok behajtásával kapcsolatos egyéb adatokat is személyes adatokként kezelni.

(2) A közszolgáltató kizárólag a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás kialakítása és fenntartása céljából, az ingatlantulajdonossal fennálló kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos adatait.

(3) A közszolgáltató jogosult egyes, a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó részfeladatai tekintetében adatkezelőt, adatfeldolgozót megbízni, és a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az (1) – (2) bekezdésben meghatározott adatokat hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

IX. Záró rendelkezések

16.§ (1) Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembe vételével készült, és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.

Mellékletek