Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 09. 02

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.09.01.

Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ban, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 115. § (3) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdésének g) és d) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában szabályozott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 7–9. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„7. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, elsősorban a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez nyújtható.

(2) Tüzelőanyag beszerzéséhez eseti jellegű pénzbeli vagy természetbeni támogatás biztosítható.

(3) Lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatásra jogosult az a személy, akinek háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500%-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 550%-át, és a kérelem benyújtását megelőző hónapban az (1) bekezdésben megjelölt díjakra fizetett kiadása meghaladja a háztartás nettó összjövedelmének a 10%-át.

(4) A lakhatáshoz kapcsolódó települési támogatást a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(5) Lakhatással kapcsolatos települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A természetben nyújtott lakhatással kapcsolatos települési támogatás a közüzemi szolgáltatóval szerződésben álló személy részére állapítható meg.

(7) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a lakhatással kapcsolatos kiadásokat igazoló havi közüzemi számlákat.

8. § (1) Gyógyszer költségeinek enyhítésére települési támogatásra jogosult az a szociálisan rászorult személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetén 550 %-át és a havi gyógyszerköltségének összege meghaladja a családban az egy főre jutó jövedelem 12 %-át.

(2) Magas gyógyszerköltségre tekintettel kért települési támogatás nem állapítható meg annak, aki alanyi vagy normatív jogcímen közgyógyellátásra jogosult.

(3) Gyógyszerköltségre tekintettel személyenként évente legfeljebb 4 alkalommal adható támogatás, melynek összege alkalmanként nem haladhatja meg az igazolt gyógyszerköltség 50 %-át.

(4) A jogosultság megállapítása iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a havi gyógyszerszükségletet tanúsító háziorvosi igazolást, valamint ha a gyógyszerköltséget ez nem tartalmazza a gyógyszertár igazolását a gyógyszerek értékéről.

9. § (1) A 6. § c) pontja szerinti támogatás maximálisan adható összege 8.000 Ft.

(2) A támogatásra az jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 500 %-át.

(3) A támogatás iránti kérelmet jövedelem igazolással együtt december 15. napjáig lehet benyújtani.

(4) A karácsonyi támogatás összege az év utolsó negyedévében kerül kifizetésre.”

2. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 10. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„10. § (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyt, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem - az elemi kár esetén nyújtandó rendkívüli települési támogatás kivételével - nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át, egyedül élőnél a 550%-át.

(2) Létfenntartási gondnak tekintendő különösen:

a) megfelelő élelmezés hiánya,

b) a lakhatás elvesztésének veszélye,

c) közüzemi szolgáltatás megszűnésének veszélye díjtartozás miatt,

d) aktív korúak ellátásában részesülő személy;

e) nyugdíjbiztosítási szervektől ellátásban részesülő személy, ha az ellátás havi összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg

f) 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány,

g) a megfelelő ruházkodás hiánya,

h) gyermekét vagy gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő;

i) munkahely létesítése esetén első alkalommal, a munkába járáshoz szükséges bérlet megvásárlásának nehézsége

j) gyermek, fiatal felnőtt iskoláztatása, illetve gyermek óvodakezdése,

k) óvodai, iskolai étkeztetés megfizetésének nehézségei,

l) nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartás,

m) hátrányos és halmozottan hátrányos gyermek,

n) fogyatékos vagy tartósan beteg családtag sajátos ellátási igényének kielégítése, fejlesztése vagy rehabilitációjának biztosítása

o) napi megélhetési gondok

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:

a) elemi kár,

b) baleset,

c) haláleset,

d) jövedelem igazolt elvesztése;

e) hosszantartó (3 hónapot meghaladó) súlyos betegség,

f) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

g) gyermek családba való visszakerülésének elősegítése.

(4) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban részesíti a vasszécsenyi állandó lakóhellyel rendelkező, gyermeket szülő anyát, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 550%-át.

(5) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazoláson túl a rendkívüli élethelyzet bekövetkeztét bizonyító igazolást, nyilatkozatot, így különösen

a) keresőképtelenséget alátámasztó orvosi vagy kórházi igazolást,

b) lakhatási kiadásokkal összefüggő felhalmozott hátralék esetén a közüzemi szolgáltató által kiállított igazolás,

c) terhesgondozásról szóló igazolást,

d) gyermek születése esetén a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

e) elemi kár esetén nyilatkozatot a várható helyreállítási költségek összegéről,

f) étkeztetést biztosító intézmény igazolását a térítési díj, illetve a fennálló hátralék összegéről,

g) a tanulói vagy hallgatói jogviszony fennállását igazoló, az adott tanévre vonatkozó iskolalátogatási, illetve hallgatói jogviszony igazolást.

h) munkahely létesítéséhez nyújtott önkormányzati támogatás esetén a munkaszerződést vagy a munkáltató kérelmező alkalmazásáról szóló nyilatkozatát

i) a fogyatékos vagy tartósan beteg személy sajátos ellátási igényének kielégítése, fejlesztése vagy rehabilitációjának biztosítása esetén a fogyatékossági támogatásról vagy magasabb összegű családi pótlékról szóló határozatot vagy igazolást.”

3. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 12. és 13. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„12. § (1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthető az elhunyt vasszécsenyi állandó lakóhellyel rendelkező hozzátartozója vagy a temetésről gondoskodó más személy, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozó, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve a családja létfenntartását veszélyezteti és a családjában az egy főre jutó havi nettó vedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élőnél a 550 %-át.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell:

a) a jövedelemigazolásokat, illetve nyilatkozatokat,

b) az eltemettető nevére szóló temetési számlák hitelesített másolati példányát,

c) amennyiben a haláleset nem Vasszécsenyben történt, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát.

(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 250.000,- Ft.

(4) A támogatás összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresével.

(5) Az (1) bekezdésben szabályozott rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet a haláleset anyakönyvezését követő 30 napon belül lehet benyújtani.

13. § A polgármester a család életkörülményeinek mérlegelése során, a 10. § (1) bekezdésében foglalt jövedelem határtól eltérhet, amennyiben az önkormányzat saját intézményei vagy külön megállapodás útján a fogyatékos, illetve a tartósan beteg személy sajátos ellátási igényének kielégítését, fejlesztését vagy rehabilitációját nem tudja biztosítani, vagy a 12. § (1) bekezdésében meghatározott hozzátartozó az elhunyttal egy háztartásban élt.”

4. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) A képviselőtestület háztartásonként legfeljebb 5 m3 szociális célú tűzifa támogatást nyújthat annak a kérelmezőnek, aki

a) aktív korúak ellátására

b) időskorúak járadékára

c) - tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására –települési támogatásra (elsősorban a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülő) jogosult;

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család;

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő személy

f) a 70 év feletti nyugdíjas

g) akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetében 550 %-át nem haladja meg.”

amennyiben az általa lakott lakás fűtését fatüzelésre alkalmas berendezéssel biztosítja.

(2) A támogatás megállapítása során előnyt élveznek az (1) bekezdés a.) – d.) pontjában felsoroltak.

(3) A szociális célú tűzifa támogatás forrása a központi költségvetés alapján a belügyminiszter által az Önkormányzat számára megállapított előirányzat, kiegészítve a pályázatban meghatározott Önkormányzati saját erővel. A forrás kimerülését követően beérkezett kérelmeket el kell utasítani.

(4) A rendelkezésre álló mennyiséget meghaladó igény esetén az elbírálás során figyelembe kell venni a kérelmek beérkezési sorrendjét, valamint –az (1) bekezdés a-d) pontjában meghatározott jogosulti kört kivéve –azon belül a kérelmezők jövedelmi viszonyait.

(5) A képviselőtestület a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

(6) A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket, legkésőbb tárgyév október 17. napjáig lehet benyújtani. Indokolt esetben a benyújtott kérelem valóságtartalma környezettanulmány készítésével ellenőrizhető.”

5. § A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

6. § Ez a rendelet 2022. szeptember 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

1. A szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1. pontja helyébe a következő pont lép:

„1. Az étkezés intézményi térítési díja:

a) kiszállítással bruttó: 815 Ft

b) elvitel esetén: bruttó: 715 Ft”