Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01

Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VIII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.01.
Vasszécseny Község Önkormányzat Képviselő-testületének a a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 92. § (1) bekezdése, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. § (1) bekezdésében foglalt rendelkezés szerint a fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot. A rendeletben az önkormányzat az intézményi térítési díjakat határozza meg.
A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges gazdasági intézkedésről szóló 603/2020. (XII. 18.) Kormányrendelet, majd a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény alapján az önkormányzat 2022. június 30. napjáig a térítési díjakat nem emelhette.
Az elmúlt közel 2 évben bekövetkezett áremelkedésekre tekintettel a térítési díjakat 2022. szeptember 1. napjától Vasszécseny Község Önkormányzatának Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításával emelni szükséges.
Az intézményi térítési díj az Szt. 115. § (1) bekezdése szerint a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg, amely nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj évente egy alkalommal korrigálható.
A szolgáltatási önköltség összege eddig 762 Ft volt, az étkeztetés intézményi térítési díja elvitel esetén 487 Ft, kiszállítás esetén 557 Ft volt. Az emelés után a szolgáltatás önköltsége 990 Ft, az étkezés intézményi térítési díja elvitel esetén 717 Ft, kiszállítás esetén 817 Ft lenne.
Az Sztv. 115. § (1) bekezdése szerint az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
Vasszécseny Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 6/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete alapján a települési támogatások és rendkívüli települési támogatások megállapítása során a kérelmező jövedelmi viszonyait kell vizsgálni.
A jövedelmi viszonyok figyelembe vételekor a kérelmező illetve a családjában egy főre jutó havi nettő jövedelem határértéke támogatás típusonként eltérő mértékben, a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 és 400 % közötti összegében került meghatározásra. Jelenleg az öregségi nyugdíj minimum 28.500,-Ft, tehát 85.500 és 114.500,-Ft közötti jövedelem határ alatt lehet megállapítani támogatást.
Tekintettel az 1. módosító javaslatnál leírt inflációs helyzetre, összegezve a szociális ügyintéző által tapasztalt jövedelemi helyzeteket, figyelembe véve a garantált bérminimum és a közfoglalkoztatotti bér növekedését, illetve az öregségi nyugdíj minimum emelésének hiányát, a jövedelem határt javasolt a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 500%-ban, egyedül élő esetében 550%-ban meghatározni egységesen valamennyi támogatás típusnál.
A rendelet szerint rendkívüli támogatásban részesíthető az a személy, aki tartósan vagy időszakosan létfenntartási gonddal küzd. A létfenntartási gondok között került felsorolásra a gyermek születése. Javaslom a gyermek születését külön bekezdésben szabályozni, mint rendkívüli települési támogatásra való jogosultságot, a hozzá rendelt jövedelem határt pedig a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 550%-ában meghatározni.
A szociális ellátások megállapítása az önkormányzati rendelet alapján kérelemre történik, a rendelet 14. §-a ad arra lehetőséget, hogy a polgármester külső kezdeményezésre hivatalból állapítson meg rendkívüli települési támogatást, de ennek során is figyelembe kell vennie a rendeletben foglaltakat, ami azt jelenti, hogy ilyen esetben is vizsgálnia kell a jövedelmi viszonyokat. Ez alól a rendelet 13. §-a egy esetben ad felmentést, ha a kérelmező tartósan beteg, súlyosan fogyatékos személy ellátási igényének kielégítését, fejlesztését vagy rehabilitációját az önkormányzat saját intézményében vagy külön megállapodás alapján nem tudja biztosítani. Ebben az esetben a fent meghatározott jövedelem határoktól el lehet térni.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján javasolt ennek az esetkörnek a kibővítése azzal, hogy temetési segély megállapításakor a kérelmező jövedelmi viszonyainak vizsgálata során el lehet tárni a jövedelem határtól, ha az elhunyt vele egy háztartásban élő hozzátartozója volt.
Az önkormányzat 2022-ben is pályázat benyújtását tervezi szociális tűzifa vásárlási támogatásra. A hatályos önkormányzati rendelet 15. §-a alapján a szociális tűzifa iránt kérelmet a tárgyév december 31. napjáig lehet beadni a közös hivatalban. Javasolt ennek a határidőnek az előbbre hozatala, tekintettel arra, hogy a fűtési szezon jellemzően október közepén veszi kezdetét, a sikeres pályázat útján beszerezhető faanyag általában november elején megérkezik. A mielőbbi szétosztás megkezdéséhez elengedhetetlen az időben beérkezett kérelmek elbírálása még a karácsonyi ünnepi időszak előtt.