Orfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2006 (IX.18.) önkormányzati rendelete

a község helyi építési szabályzatáról

Hatályos: 2023. 03. 13

Orfalu Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2006 (IX.18.) önkormányzati rendelete

a község helyi építési szabályzatáról

2023.03.13.

Orfalu Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló – többszörösen módosított – 1990. évi LXV. Tv. (továbbiakban Ötv.) 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997. évi LXXVIII. Tv. (továbbiakban Étv.) 6. § (3) bekezdés a) pontjában, illetőleg a 7. § (3) bekezdés c) pontjában biztosított hatáskörében eljárva, az Orfalu Helyi Építési Szabályzatáról szóló alábbi rendeletet alkotja, és hagyja jóvá az annak mellékletét képező Szabályozási Terveket.

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed a település egész közigazgatási területére.

(2) A rendelet az építés rendjét a helyi sajátosságoknak megfelelően megállapító és biztosító szabályokat tartalmazza, s együtt alkalmazandó a Helyi Építési Szabályzat mellékletét képező Külterületi és Belterületi Szabályozási Tervekkel.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó területeken a vonatkozó egyéb jogszabályok előírásait az e rendeletben foglalt eltérésekkel együtt kell alkalmazni.

(4) Kötelező szabályozási elemek:

a) tervezett szabályozási vonal,

b) a telkek kialakítására vonatkozó méretek (minimális telekterület, minimális szélesség),

c) a beépítési mód,

d) a beépítettség legnagyobb mértéke,

e) a megengedett legkisebb és legnagyobb építménymagasság

f) a beépítés közművesítettségi feltételei,

g) a zöldfelület legkisebb mértéke,

h) környezetterhelési határérték,

i) építési hely.

(4a) A kötelező erejű elemek módosítása a szabályozási terv módosítását vonja maga után.

(5)

(6)

2. § (1)1

(2)

3. § (1) A település közigazgatási határvonalát a Külterületi Szabályozási Terv rögzíti a 2. melléklet szerint.

(2) A közigazgatási terület bel- és külterületre tagolódik. A belterületi határvonalat az Önkormányzat a Belterületi Szabályozási Tervben az 1. melléklet szerint állapítja meg.

(3) Területet belterületbe vonni a meglévő belterülethez csatlakozóan, ütemezetten, az igénybevételeknek megfelelően, a jogszabályokban előírt eljárásoknak megfelelően lehet.

4. § (1)2

(2) Beépítésre szánt területek és ezek építési övezetei: Lakóterület (L) falusias lakóterület Lf-1, Lf-2

(3) Beépítésre nem szánt területek

a) Közlekedési területek (): utak, utcák, terek Köu, parkolók P, közlekedési zöldfelületek (útszegély, körforgalom közepe) Kz

b) Erdőterületek (E): védelmi (védő- és védett) erdők Ev, gazdasági erdők Eg

c) Mezőgazdasági területek (M): korlátozott használatú mezőgazdasági területek Mák

d) Vízgazdálkodási területek (V): folyóvizek és állóvizek medre, hullámtere és parti sávja V, közcélú nyílt csatornák, árkok, vízjárta területek Vm

e)3 különleges beépítésre nem szánt szorványos beépítésű terület KbSz

5. § (1)4 Bármely építési munka során a termőföld védelméről, a termőréteg összegyűjtéséről, kezeléséről és újrahasznosításáról az építtető köteles gondoskodni az alábbiak szerint:

a) a felső humuszos szintet külön kell letermelni és deponálni

b) a földmozgatás, majd a végleges elhelyezés során a külön tárolt humuszos szintet a kiporzás ellen védeni kell (takarás, füvesítés, nedvesítés),

c) az építési tevékenység befejezésekor a humuszos feltalajt helyben kell legfelső rétegként elteríteni

d) feleslegesen maradó humuszos feltalajt a területről elszállítani csak a talajvédelmi hatóság nyilatkozata alapján szabad.

(2) A telkek terepfelszíne kizárólag oly módon alakítható, hogy a területen a talaj erózióvédelme és a felszíni vizek elvezetése a telek területén belül rendezetten biztosítható legyen.

(3) A Szabályozási és Külterületi Szabályozási Terven jelölt, vízeróziónak kitett területeken a lejtős területek földvédelmét megfelelő növénytakaró biztosításával, szintvonalakkal párhuzamos műveléssel kell biztosítani.

(4) A területen közvetlen talajszennyezést okozó gazdasági tevékenység nem végezhető.

(5) A községben területfeltöltésre csak környezetre ártalmatlan anyagok használhatók fel.

(6) A roncsolt felszínű vagy szennyezett területeket (bányaterületeket, ahol a művelés megszűnt) rekultivációs terv alapján kell helyreállítani.

(7) A művelés alóli kivonásokat a beépítés ütemének megfelelően, szakaszosan kell végrehajtani és a munkák megkezdéséig az eredeti művelési ágnak megfelelően kell hasznosítani.

6. § (1) A levegő tisztaságának védelme érdekében semmilyen, a mindenkor hatályos határértéket meghaladó szennyezéssel járó tevékenységet folytatni, ezzel járó új építményt elhelyezni, illetve meglévő rendeltetési módot megváltoztatni nem szabad.

(2) A légszennyező létesítmények külön jogszabályokban megadott, megengedett mértéket meghaladó szennyezését meg kell szüntetni.

(3) Új létesítmények elhelyezése esetén a település légszennyezettségének mértékét figyelembe kell venni az engedélyezés során.

(4) A területen zavaró környezeti hatású, bűzzel járó területhasználat nem folytatható.

(5) A káros allergéneket kibocsátó gyomok elterjedésének megakadályozása érdekében a növényzettel fedett területeket gyommentesen kell tartani.

7. § (1) A település teljes területén a szennyvizek szikkasztása tilos.

(2) A kül- és belterületen új épületet létesíteni, meglévő épület funkcióját megváltoztatni csak akkor lehet, ha a keletkező szennyvizek megfelelő kezelése biztosított, az alábbiak szerint:

a) zárt rendszerű, szigetelt szennyvíztároló építése, rendszeres ürítéssel, a szennyvíz tisztítóműben szállításával

b) közműpótló berendezés (szennyvíztisztító) építése

(3) A felszíni vízelvezető rendszert a beépítésre szánt területeken a közhasználatú terület kialakításának részeként, a beépítésre nem szánt területeken az azokat feltáró úthálózat részeként, a talajvédelmi előírásoknak megfelelően kell megvalósítani.

(4) A természetes vízfolyások felé irányuló vízmozgások akadályozása tilos. A természetes vízelvezetési útvonalakat meg kell tartani.

(5) A természetes vízfolyások, patakok, árkok, mesterségesen kialakított csatornák mellett 6-6 méteres sáv vízügyi védőterületként kialakítandó vagy meghagyandó.

(6) Vízfolyások medrének rendezése során csak mérnökbiológiai módszerek használhatók. A rendezés során a meder természetes vízdinamikáját meg kell őrizni.

(7) Az ingatlan tulajdonosa/használója az ingatlant csak úgy hasznosítja, művelheti, hogy ezáltal a vizek természetes lefolyását ne akadályozza, a vízi létesítmények állapotát, üzemeltetését, fenntartását ne veszélyeztesse.

8. § (1) A hatályos jogszabályok előírásaival megállapított zaj és rezgésvédelmi határértéket meghaladó tevékenység a településen nem folytatható. Zajt és rezgést előidéző létesítményt csak oly módon lehet elhelyezni, hogy az a környezetét ne zavarja.

(2) A lakóterületi útszakaszok mentén a forgalmi zaj csillapítása érdekében, forgalomtechnikai módszerekkel kell csökkenteni a terhelést, illetve a védendő létesítmények és utak között védelmi célú zöldsáv telepítendő. Ezek kialakítása háromszintű növényzettel történik.

(3)5

9. § (1)6

(2) A természeti vagy védett területeken meglévő létesítmények csak az értékek károsítását kerülő módon használhatók és tarthatók fenn.

(3) Lakó és vegyes övezetben biztosítani kell az utak melletti fasor kialakítását.

(4) Védett természeti területen a meglévő erdő, gyep, rét-legelő és nádas művelési ágban lévő használati mód intenzívebbé módosítása tilos.

(5) A természetes, illetve a természetvédelem alá tartozó területeket összekötő ökológiai elemeket fenn kell tartani természet-közeli állapotukban.

(6)7

(7) A vizes élőhelyek mentén építési telek kialakítása, meglévő telek feltöltése, burkolása tilos.

10. § (1) A község területén keletkező kommunális hulladékot elszállításig zárt tárolóedényben kell tárolni. A szemét engedélyezett lerakóba való szállításáról hetente egyszer az önkormányzat gondoskodik saját hatáskörében vagy általa megbízott, a tevékenységre engedéllyel rendelkező szervezet útján.

(2) A veszélyes hulladékok gyűjtéséről, biztonságos átmeneti tárolásáról, elszállíttatásáról illetve ártalmatlanításáról a hulladéktermelőnek (tulajdonosnak) a vonatkozó jogszabályok szerint kell gondoskodnia.

(3) A zöldfelületeken keletkező zöldhulladék gyűjtéséről, tárolásáról, illetve égetéséről külön helyi rendelet rendelkezik.

(4) A település bel- és külterületén, a külterületeken hulladék lerakása tilos. A meglévő illegális lerakókat fel kell számolni és a területet rekultiválni kell. A talaj vagy a talajvíz szennyezettsége esetén a szükséges kármentesítést a környezetvédelmi felügyelőség által jóváhagyott kármentesítési terv alapján el kell végezni.

11. § (1) A közműhálózatokat és közműlétesítményeket a vonatkozó szabványok, ágazati és eseti üzemeltetési előírásoknak megfelelően kell elhelyezni az adott szabályozási szélességeken belül.

(2) A közművek építményeit közterületen kell elhelyezni. A közműhálózatok ágazati előírások szerint biztonsági övezetének is közterületre kell esnie, ettől eltérő esetben szolgalmi jogi bejegyzéssel kell területi igényt biztosítani. A közműkiváltások során a használaton kívüli vezetéket el kell távolítani.

(3) A település beépítésére szánt területein bármilyen építményt igényszintjének megfelelően csak teljes közművesítéssel szabad elhelyezni. A szennyvízelvezető rendszer (épületcsoportonkénti, község vagy kistérségi tisztítóműhöz csatlakozó) kiépültéig, átmeneti jelleggel a zárt rendszerben való gyűjtés-elszállítás engedélyezhető. A szennyvízcsatorna megépülte után az ingatlanok közüzemű vezetékhez történő csatlakoztatását haladéktalanul meg kell oldani.

(4)8

(5)

(6) A felszíni vízelvezetési rendszert bel- és külterületen egyaránt karbantartani, tisztítani kell.

(7) Az utak és közművek építésénél, korszerűsítésénél, egyéb építmények és más létesítmények megvalósításánál, felújításánál biztosítani kell a hírközlési létesítmények elhelyezésének lehetőségét.

(8)9

(9) A közterületek megvilágítását kategóriába sorolásuknak megfelelő módon kell biztosítani.

(10)

(11) A középnyomású hálózatról megtáplált házi nyomásszabályzókat az épület udvarán illetve az épületek alárendelt homlokzatán kell elhelyezni.

(12) Közműpótlás esetében föld alatti üzemanyag- és olajtartályok csak dupla fallal, szivárgásjelzővel ellátva létesíthetők.

(13)

12. § (1) A Szabályozási Terveken az övezeti jelben „k” jellel jelölt kialakult telekállapot esetében csak abban az esetben alakítható, ha az így létrejövő telkek területe a tömbben és az övezetben előírt minimális telekterületet eléri. Az új telek mérete az övezeti minimumtól geometriai szükségszerűség miatt legfeljebb – 5%-al térhet el.

(2) Az övezeti előírásoknak nem megfelelően kialakult telek, kialakult beépítés esetében

a) belső átalakítás végezhető,

b) homlokzat átalakítás akkor végezhető, ha a változtatás megfelel a jelen rendelet előírásainak,

c) bővítés akkor végezhető, ha a bővítmény megfelel jelen rendelet előírásainak, az összes beépítettség megfelel jelen rendelet előírásainak,

d) tetőtér beépítés akkor végezhető, ha az építménymagasság megfelel jelen rendelet előírásainak,

e) átépítés vagy útfelújítás végezhető, ha a létrejövő helyzet jobba megfelel jelen rendelet előírásainak, mint a meglévő állapot.

(3) Külterületi lakóterületen lévő telken, beépítés esetén, mezőgazdasági művelésből legfeljebb az övezeti előírások alapján kiszámított maximális beépítettség kétszerese vonható ki, az építési helyen belül.

13. § (1)10

(2)11

(3) A fő funkciójú épület földszinti padlóvonalát a csatlakozó terepszinthez képest legalább +0,30 m-rel magasabban kell kialakítani.

(4) Építési hely, építési határvonalak:

a) Már kialakult beépítés esetében az előkertet a jobbra, balra eső öt-öt beépített telek átlagával számolva kell kialakítani, melytől az építendő épület előkertje legfeljebb egy méterrel térhet el.

b) Már kialakult oldalhatáros beépítés esetében második épület a meglévővel azonos oldalhatárra helyezendő.

c) A jelen szabályzattól eltérő, egyedi kialakítású építési helyek méreteit a Szabályozási Terv tartalmazza.

(5)12 Az övezeti előírásoknak nem megfelelő, kialakult építési hely újjáépítés, bontás és új építés esetében megtartható, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:

a) a telek kialakult mérete az övezeti előírásnál kisebb vagy szélessége kisebb 20 méternél,

b) az építési hely a megengedett legnagyobb beépítési százalékot nem lépi túl

c) az oldalkert legalább a legnagyobb megengedett építménymagasságot eléri

d) a szomszédos telkek beépítési adottságait az új építmény nem rontja.

(6) Az építési helyen túlnyúló épületek állagmegóvása – az általános szabályok szerint – megengedett, de bővítés esetén az épületet, épületrészt el kell bontani.

(7) A kialakult 1500 m2 telekterületnél, 20 m telekszélességnél nem kisebb telek beépíthető az övezetre érvényes paraméterekkel. Ennél kisebb telken legfeljebb meglévő épület állagmegóvási munkája végezhető, bővítés, új épület építése nem engedélyezhető.

(8) A legalább 1000 m2-es és legalább 12 m széles telken már meglévő, de az övezeti előírások valamelyikének nem megfelelő épület korszerűsíthető, átalakítható, újraépíthető, az övezeti előírások határán belül bővíthető.

(9)

(10)

(11) Lakó funkció esetében fedetlen vízmedence (úszómedence, tóka) létesítése esetén alapterülete 50%-kal, legfeljebb 25 m2 értékben a zöldfelületi minimumba beszámítható.

(12) Közcélú fedetlen sportpályák, úszómedencék alapterülete 50%-kal a zöldterületi minimumba, annak legfeljebb 75% -áig beszámítható.

(13)13 Minden lakás és üdülő önálló rendeltetési egység után egy személygépkocsi elhelyezését kell biztosítani.

14. §14

15. §

16. §

17. §15

18. § (1)16

(2) Gazdasági övezetekben legfeljebb 1,8 m magas fa, fém áttört kerítés építhető, melynek lábazata sehol nem haladhatja meg a közterület terepszintjétől mért 30 cm-t.

19. § (1)17 Falusias lakóterületek (Lf-1)

a) telkenként elhelyezhető fő rendeltetésű létesítmények:

aa) lakóépület, épületenként max. 3 lakás

ab) egy alapfokú ellátást biztosító kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó létesítmény,

ac) a lakókörnyezetet nem zavaró a szokásos mértékű gépjármű- és személyforgalmat meg nem haladó vonzású legfeljebb egy lakótelek területet igénylő kisipari, kézműipari, kisüzemi mezőgazdasági üzemi építmény.

ad) egyéb épületek a főfunkció kiegészítéseként, csak annak megléte vagy egyidejű építése estén: tárolóépület, műhely, állattartó épület

b) A telkek kialakítására vonatkozó méretek:

ba)18 Kialakítható legkisebb telekterület 3000 m2,vagy szabályozási terven jelöltek szerint.

bb) Kialakítható legkisebb telekszélesség: 40 m

bc) Beépítési mód: szabadon álló

bd) Beépítettség legnagyobb mértéke: 15 %

be) Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke: 30 %

bf) Megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság: (3) bekezdés szerint

bg) Zöldfelület legkisebb mértéke: 70 %

c) Építési hely:

ca)19 előkert, oldalkert, hátsókert – ha a szabályozási terv másként nem jelöli - min.: 10,0 m”

cb) meglévő, 3000 m2-nél kisebb területű, de jelen Szabályzat szerint beépíthető telkek esetében az elő- oldal- és hátsókert mérete az OTÉK szerint állapítandó meg.

d) Egy épület beépített alapterülete 400 m2- nél nagyobb nem lehet. Amennyiben az övezeti előírások ennél nagyobb beépítést tesznek lehetővé, több épület építendő. A beépítettség számításakor a 4000 m2 fölötti területrész 50 %-a vehető figyelembe.

(2) Falusias lakóterületek (Lf-2)

a) Telkenként elhelyezhető fő rendeltetésű létesítmények:

aa) lakóépület, épületenként max. 3 lakás

ab) egy alapfokú ellátást biztosító kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó létesítmény,

ac) a lakókörnyezetet nem zavaró a szokásos mértékű gépjármű- és személyforgalmat meg nem haladó vonzású legfeljebb egy lakótelek területet igénylő kisipari, kézműipari, kisüzemi mezőgazdasági üzemi építmény.

ad) egyéb épületek a főfunkció kiegészítéseként, csak annak megléte vagy egyidejű építése esetén: tárolóépület, műhely, állattartó épület

b) A telkek kialakítására vonatkozó méretek:

ba) Kialakítható legkisebb telekterület: 6000 m2

bb) Kialakítható legkisebb telekszélesség: 60 m

bc) Beépítési mód: oldalhatáron álló

bd) Beépítettség legnagyobb mértéke: 10 %

be) Terepszint alatti beépítés legnagyobb mértéke: 20 %

bf) Megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság (3) bekezdés szerint

bg) Zöldfelület legkisebb mértéke: 75 %

c) Építési hely: előkert, oldalkert, hátsókert: min. 16,0 m

d) Egy épület beépített alapterülete 600m2-nél nagyobb nem lehet. Amennyiben az övezeti előírások ennél nagyobb beépítést tesznek lehetővé, több épület építendő. A beépítettség számításakor a 8000 m2 fölötti területrész 50 %-a vehető figyelembe.

(3) Építménymagasságok, homlokzatmagasság:

a) Kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épületek min. építménymagassága 3,5 m

b) Lakóépület, kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó épületek maximális építménymagassága a terep lejtésének függvényében: (Terep lejtése %, Max. építménymagasság, Lejtő felőli homlokzat max. magassága) 0-3 % 4,5 m 4,5 m, 3-6 % 5,0 m 5,5 m, 6-10 % 5,5 m 6,0 m,10 % fölött 6,0 m 6,5 m. A domb felőli homlokzat magassága egyik esetben sem haladhatja meg a 4,5 métert.

c) Középület, kereskedelmi szálláshely építménymagassága: 3,5-7,5 m.

d) Gazdasági épület (pl. pajta, tároló, istálló, műhely) építménymagassága lakóterületen 3,5-7,5 m; egyéb területen – ha egyébként elhelyezhető: a technológia függvényében megengedett.

(4)20

(5) A falusias lakóterületen a környezetterhelési határérték: a lakóterületen megengedett igénybevételi, kibocsátási és szennyezettségi határértékeket kell figyelembe venni.

(6) Beépítés minimális közművesítettségi feltételei: részleges közművesítettség.

(7)21

20. § (1)22

(2) Közlekedési területek KÖu, P, KZ

(2a) A közutak tervezési osztályba sorolása:

a) Külterületi összekötőút K.V.C., 7456 j. út,

b) Külterületi bekötőút K.VI.C., 74181 j. út,

c) Külterületi egyéb közút K.VIII.C.,

d) Büdfalva felé vezető út,

e) Belterületi gyűjtóút B.V.d.D.,

f) Büdfalvai út,

g) Belterületi kiszolgálóút B.VI.d.D.

h) az összes többi utca, melyekről ingatlanok közelíthetők meg

ha) Kerékpárút B.IX.

hb) Gyalogút B.X.

(3)23 Szabályozási szélesség (lásd a Szabályozási Terven):

a) rendű főút: 7456 jelű országos összekötőút: 30m

b) Kiszolgáló utak szabályozási szélessége: a SZT-n jelölve

c) Önálló kerékpár utak: a SZT-n jelölve

d) Helyi gazdasági kiszolgáló közutak: 10m

(4) Az övezet területein a lakóterületen megengedett igénybevételi, kibocsátási és szennyezettségi határértékeket kell figyelembe venni.

(5) Beépítésre szánt területen a közlekedési területek védőterülete a létesítmény kezelőjének hozzájárulásával használható fel. A védősáv szélességi mérete úttengelytől mérve:

a) Helyi gazdasági kiszolgáló közútnál: 15-15 méter

b) Önálló kerékpár- és gyalogutak: 5-5 méter

(6)

(7) A 10 gépjárműnél nagyobb befogadóképességű felszíni parkolóhelyet fásítani kell. Minden megkezdett 4 parkolóhely után 1 db nagy lombkoronát növelő, környezettűrő, túlkoros lombos fa ültetendő.

(8) A közlekedési területen meglévő fákat az építmények elhelyezése és a telkek megközelítésére szolgáló bejáratok kialakítása során figyelembe kell venni és meg kell őrizni. A külterületi utak mentén min. 8 m tőtávolsággal fasor telepítendő.

(9) Újonnan beépítésre kerülő területek esetében a közműhálózatok építése csak a jóváhagyott útépítési tervek figyelembevételével történhet. A közműhálózatok építésekor a közlekedési pályák tervezett földműveit is ki kell alakítani.

(10) A vonatkozó egyéb jogszabályokban, szabványokban előírtnál kisebb szélességű utcák esetében az útkezelő felé ebből adódóan kártérítési igény nem érvényesíthető.

21. § (1) A közösség külterületén erdőterületekhez (E) azt Állami Erdészeti Szolgálat nyilvántartásában ekként szereplő földrészletek tartoznak: védő, védett erdők: (Ev), vagy gazdasági erdők: (Eg)

(2) Az (Ev) jelű védelmi erdőkben csak máshol és másként nem létesíthető nyomvonal jellegű építmények és műtárgyak helyezhetők el, épület nem helyezhető el. A természetvédelmi területeken lévő védett erdők az illetékes szakhatóságokkal egyeztetett erdőtervnek megfelelő módon használhatók, ennek megfelelően helyezhetők el az erdő rendeltetésének megfelelő termelő-szolgáltató tevékenységeket kiszolgáló létesítmények, valamint az erdei turizmust szolgáló létesítmények.

(3)24 Gazdasági rendeltetésű erdőterületen (Eg) 10 ha telekméret felett létesítmények elhelyezése 0,5%-os beépítettséggel lehetséges.

a) Megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság: 3,0-4,0 m

b) Beépítés minimális közművesítettségi feltételei: egészségügyi, turisztikai, szociális létesítmények esetében: közműves villamos energia, tartályos gáz, vezetékes ivóvíz, zárt szennyvíztároló, nyílt árokkal történő csapadékvíz elvezetés, út kialakítása.

(4) Az erdőgazdasági övezetekben minden engedélyköteles építési munka, területhasználat módosítás csak az erdők védelmével, létesítésével, kezelésével, használatával összefüggő országos hatályú jogszabályok, az érvényes erdészeti ütemtervek alapján, az erdészeti hatósággal, mint szakhatósággal egyetértésben történhet.

(5) Erdő és a védelmi célú zöldsávok telepítése esetén a 3. sz. függelék IV. pontjában felsorolt őshonos, a környezeti feltételekhez alkalmazkodni képes fa és cserjefajokból elegyes erdő alakítandó ki. Védelmi rendeltetésű erdősávok minimális szélessége: 10m.

(6) Erdőterület, facsoport körülkerítése tilos, kivéve, ha azt növendék erdő és/vagy a vadállomány védelme indokolja. Ez esetben a körülkerítés engedélyezhető, az engedélykérelemben a körülkerítés időtartamát meg kell jelölni.

(7) Az erdőnek nem minősülő honos fajokból álló facsoportok megtartásáról – függetlenül a terület földhivatali nyilvántartás szerinti művelési ágától – gondoskodni kell mind kül-, mind belterületen.

(8) A természetes, illetve a természetvédelem alá tartozó területeket összekötő ökológiai elemeket fenn kell tartani ökológiai folyosóként természetközeli állapotukban.

(9) Védelmi rendeltetésű erdőterületen a hatásos zajcsökkentés érdekében a fa és cserjesorokat váltakozva, örökzöldekkel vegyesen kell telepíteni.

(10) Erdőterületen csak extenzív jellegű vagy természet-és környezetkímélő gazdálkodási módszerek használhatók.

22. § (1)25 Korlátozott használatú általános mezőgazdasági terület: (Mák)

a) Korlátozott használatú általános mezőgazdasági területek az Őrségi Nemzeti Park területére eső gyepterületek, a rétek, legelők, extenzív szántók.

b) A gyep, rét, legelő művelési ágban nyilvántartott területen a fenntartást, a bemutatást, az ismeretterjesztést szolgáló állattenyésztés építményei alakíthatók ki, ha a terület eléri a 20 ha-t. Egyéb művelési ágban nyilvántartott területen építmény nem helyezhető el.

c) Beépítési mód: szabadon álló

d) Építési hely

da) elő,- oldal-, és hátsókert: a telekhatártól min. 10 m

db) gazdasági utaktól min.30 m

dc) országos közutaktól: a 16. § (1) szerint

e) Megengedett legkisebb-legnagyobb építménymagasság:

ea) különálló lakóépület: a 19. § (4) bek. szerint

eb) gazdasági épület, terményszárító, silótorony magassági korlátozás nélkül elhelyezhető

f) Korlátozott funkciójú területeken 10 ha-nál kisebb telek nem létesíthető.

(2) Beépítés minimális közművesítettségi feltételei: részleges közművesítettség.

(3) A korlátozott funkciójú mezőgazdasági övezetekben a parcellák szélessége nem lehet 20 méternél kisebb.

(4)26

(5)

(6) A vízfolyások és víznyerő helyek közelében talajjavításra, a talajvédelmi hatóság engedélyével, tőzeget, szerves trágyát vagy komposztot kell alkalmazni. A mezőgazdaságban keletkező szerves hulladék komposztálásával létrehozott talajjavító anyag csak forgalomba hozatali engedéllyel használható fel mezőgazdasági rendeltetésű területen.

(7) A felszíni és a felszínalatti vizek védelme érdekében vízfolyások és tavak környezetében bármilyen növényvédelmi tevékenységét tilos folytatni:

a) vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes növényvédő szerrel 200 m-en belül,

b) vízi szervezetekre közepesen veszélyes növényvédő szerrel 50 m-en belül,

c) vízi szervezetekre mérsékelten veszélyes növényvédő szerrel 20 m-en belül,

d) vízi szervezetekre nem veszélyes növényvédő szerrel 5 m-en belül.

23. § (1) A közigazgatási határon belül található vízgazdálkodási területek:

a) folyók, patakok, tavak medre, parti sávja (V)

b) közcélú nyílt csatornák, árkok medre, parti sávja, vízjárta területek (Vm)

(2) A vízgazdálkodási (V) területen elhelyezhető létesítmények:

a) vízkár elhárítási építmények

b) sporthorgászás célját szolgáló létesítmények

(3) A gyep, a nádas, a vízállásos területeken a művelési ágak, továbbá a vízfolyások partjait kísérő természetes, illetve természetszerű növénysávok megtartandók, más művelési ágba nem sorolhatók.

(4) Vízfolyások rendezése, karbantartása kizárólag a táji-, természeti értékek károsítása nélkül, tájba illő módon, természetszerű kialakítással történhet.

(5) A karbantartási munkák elvégezhetősége érdekében az egyéb jogszabályokban előírt szélességű biztonsági sávokat szabadon, kerítés és egyéb építménytől mentesen kell hagyni.

23/A. §27 (1) A KbSz jelű különleges beépítésre nem szánt szorványos beépítésű terület, melyen elhelyezhetők legfeljebb kétlakásos lakóépület, valamint a lakóépületek rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú, kereskedelmi, szolgáltató, szállás jellegű, sport rendeltetést is tartalmazhat.

(2) Az építmények szabadonállóan, legfeljebb 4,5 m-es építménymagassággal, 2 %-os legnagyobb beépítettséggel helyezhetőek el. A legkisebb telekméret 5000 m2.

24. §28

25. §29

26. § (1)30

(2)31

27. § (1) E rendelet mellékletei:

a) Orfalu község - Szabályozási Terv - Belterület m=1:2000, munkaszám: OF-04-05 rajzszám: SZ-1 készítés dátuma: 2006.07.31. (1. sz. melléklet)

b) Orfalu község - Külterületi Szabályozási Terv m=1:10000 munkaszám: OF-04-05 rajzszám: SZ-2 készítés dátuma: 2006.07.31. (2. sz. melléklet)

c) Orfalu község - Szabályozási Terv módosítása m=1:2500 munkaszám: 024/2017 rajzszám: SZT-M/2-2018 készítés dátuma: 2018. december (3. sz. melléklet)

(2)32

(3) Orfalu község Helyi Építési Szabályzata a kihirdetés napján lép hatályba, egyúttal hatályát veszti az 1/2000 (I.28) sz. önkormányzati rendelet.

(4) Jelen Helyi Építési Szabályzatot a hatályba lépést követően indított építési ügyekben kell alkalmazni. A Szabályzat kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. függelék35

2. függelék36

3. függelék37

4. függelék38

1

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

2

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

3

A 4. § (3) bekezdés e) pontját az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A rendelet szövegét a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2017. 02.23-tól

5

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

6

A 9. § (1) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 1. pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 9. § (6) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 2. pontja hatályon kívül helyezte.

8

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

9

A 11. § (8) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 3. pontja hatályon kívül helyezte.

10

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

11

A 13. § (2) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 4. pontja hatályon kívül helyezte.

12

A rendelet szövegét a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2017. 02.23-tól

13

A 13. § (13) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

14

A 14. §-t az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 5. pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 17. §-t az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 6. pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 18. § (1) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 7. pontja hatályon kívül helyezte.

17

A rendelet szövegét a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2017. 02.23-tól

18

A rendelet szövegét a 7/2018. (XII.18.)önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2018.12.19-től

19

A rendelet szövegét a 7/2018. (XII.18.)önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2018.12.19-től

20

A 19. § (4) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 8. pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 19. § (7) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 9. pontja hatályon kívül helyezte.

22

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

23

A rendelet szövegét a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2017. 02.23-tól

24

A rendelet szövegét a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2017. 02.23-tól

25

A rendelet szövegét a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 8. §-a módosította. Hatályos: 2017. 02.23-tól

26

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

27

A 23/A. §-t az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

28

A 24. §-t az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 10. pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 25. §-t az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 1. pontja hatályon kívül helyezte.

30

A 26. § (1) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 11. pontja hatályon kívül helyezte.

31

Hatályon kívül helyezte a 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2017. 02.23-tól

32

A 27. § (2) bekezdését az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 12. pontja hatályon kívül helyezte.

33

Az 1. melléklet az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

34

A 2. melléklet az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 3. melléklet 1. függeléket az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 13. pontja hatályon kívül helyezte.

36

A 3. melléklet 2. függeléket az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 14. pontja hatályon kívül helyezte.

37

A 3. melléklet 3. függeléket az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 15. pontja hatályon kívül helyezte.

38

A 3. melléklet 4. függeléket az Orfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 5. § 16. pontja hatályon kívül helyezte.