Mindszentkálla Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014.(X.15.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 03. 08

Mindszentkálla Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014.(X.15.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.03.08.

Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §1 Mindszentkálla Község Önkormányzata építményadót, telekadót, magánszemély kommunális adóját, idegenforgalmi adót és iparűzési adót vezet be határozatlan időre

1/A. §2 (1) Az építményadó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó évi mértéke: 900 Ft/m2.

(3) Mentes az építményadó alól:

a) a magánszemély tulajdonában lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény;

b) a főépülettel egy helyrajzi számú ingatlanon lévő egyéb építmény.

(4) A (3) bekezdés a) és b) pontja nem alkalmazható a vállalkozó üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze utáni építményadó megállapítása során.

(5) E szakasz alkalmazásában üzleti célt szolgáló építmény az az épület vagy épületrész, amit az adóalany jogi személy bevétel-, nyereség-, jövedelemszerzése érdekében használ, vagy ezzel kapcsolatos költséget számol el

(6)3 E szakasz alkalmazásában főépület az az épület, mely lakás vagy üdülő.

(7)4 E szakasz alkalmazásában egyéb építmény a gazdasági épület és a lakáshoz, üdülőhöz tartozó gépjárműtároló.

2. § (1) A telekadó alapja a telek m2-ben számított területe.

(2) A telekadó évi mértéke 10 Ft/m2.

(3)5 Mentes a telekadó alól:

a) a beépített belterületi ingatlan;

b) b) a beépítetlen belterületi ingatlan, amennyiben alapterülete a 200 m2-t nem haladja meg

(4) A (3) bekezdés nem alkalmazható a vállalkozó üzleti célt szolgáló telke utáni telekadó megállapítása során.

3. §6 (1) A magánszemély kommunális adójának évi mértéke adótárgyanként 16 000 Ft.

(2) Mentes a kommunális adó alól:

a) a telek;

b) az életvitelszerűen egész éven át, nem idényszerűen, nem időszakosan lakás céljára használt lakás 62,5%-ban;

c) külterületen lévő gazdasági épület 70-%-ban, amennyiben a magánszemély adóalany vagy közeli hozzátartozója lakása a b) pont szerinti mentességben részesül, és a gazdasági épülettel egy helyrajzi számú telken nincs főépület;

d) belterületen lévő gazdasági épület 70%-ban, amennyiben a magánszemély adóalany vagy közeli hozzátartozója lakása a b) pont szerinti menteségben részesül, és a gazdasági épülettel egy helyrajzi számú telken nincs főépület;

e) az új építésű lakás a használatbavételi engedély jogerőre emelkedését vagy véglegessé válását vagy a használatbavétel tudomásulvételét vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását követő év első napjától számított öt évig.

f)7 a főépülettel egy helyrajzi számú telken levő egyéb építmény.

(3) E szakasz alkalmazásában életvitelszerű lakáshasználatnak az tekinthető, ha a természetes személy adózó valamennyi alábbi feltételnek megfelel:

a) az adóhatóság felé adótárgyként bejelentett lakását használja otthonául, ebből az ingatlanból szervezi életét, rendszeresen innen indul munkába vagy oktatási intézménybe, és ide tér haza;

b) ezen lakása vonatkozásában naptári éven át folyamatosan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe, és ezt hitelt érdemlően, elsődlegesen hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződéssel, másodlagosan egyéb közüzemi szerződéssel, számlákkal igazolja;

c) az ingatlan címe szerepel elsődleges elérhetőségi címként a hatóságoknál, közüzemi szolgáltatóknál;

d) a lakást sem részben sem egészben szálláshely-szolgáltatás céljára nem hasznosítja.

(4) E szakasz alkalmazásában gazdasági épület az az épület, mely az ingatlan-nyilvántartásban gazdasági épületként került feltüntetésre.

(5) E szakasz alkalmazásában főépület az az épület, mely lakás vagy üdülő.

(6) E szakasz alkalmazásában egyéb építmény a gazdasági épület és a lakáshoz, üdülőhöz tartozó gépjárműtároló.

(7) E szakasz alkalmazásában közeli hozzátartozó a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér

4. § (1) Az idegenforgalmi adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2)8 Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft

5. §9 Az iparűzési adó évi mértéke az adóalap 2 %-a.

6. § (1) E rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének az egyes helyi adókról szóló 6/2004. (VI. 21.) önkormányzati rendelete.

7. §10 Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 10/2014. (X.15.) önkormányzati rendelete módosításáról szóló 4/2023.(III.7.) önkormányzati rendeletével megállapított 1/A.§ (6)-(7) bekezdését és a 3.§ (2) bekezdésének f) pontját 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1

Az 1. § a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1/A. §-t a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

3

Az 1/A. § (6) bekezdését a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

Az 1/A. § (7) bekezdését a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

A 2. § (3) bekezdése a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § (2) bekezdés f) pontját a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

8

A 4. § (2) bekezdése a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

9

Módosította a 12/2020. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. január 1-től

10

A 7. §-t a Mindszentkálla Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 7.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.