Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 26- 2021. 11. 26

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.26.

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődési feladatok ellátásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

1. § Hajmáskér Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület), a helyi adottságok és szükségletek figyelembevételével a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 76. § (3) bekezdése a) és d) pontok szerinti közművelődési alapszolgáltatást biztosítja.

2. § A Képviselő-testület tájékoztatást ad a település polgárainak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.

3. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közösségi színtereket hoz létre és közművelődési megállapodásokat köt.

(2) A Képviselő-testület közművelődési feladatai ellátásához a településen az alábbi közművelődési közösségi színtereket működteti:

a) Művelődési Ház közösségi tér (8192 Hajmáskér, Kossuth L. u.20.)

b) Közösségi ház (8192 Hajmáskér, Iskola u. 4.)

c) Közérdekű Muzeális Kiállítóhely és Könyvtár közösségi tér (8192 Hajmáskér, Tábori út 6.)

(3) A Képviselő-testület elismeri és segíti a településen működő hagyományőrző, művészeti és más művelődési közösségek, valamint közművelődési céllal is működő civil szervezetek tevékenységét, közművelődési feladatai ellátása során, a szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít ezen szervezetek, valamint a községben működő, nem közművelődési alapfeladatú intézmények együttműködésére.

(4) A Képviselő-testület közművelődési feladati ellátása során rendszeres kapcsolatot tart fenn a településen működő egyházi szervezetekkel.

(5) A Képviselő-testület az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves rendezvénynaptárt.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) A Képviselő-testület a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatok ellátásának, a közművelődést szolgáló feltételek megteremtésének pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetése terhére, továbbá pályázati úton elnyert forrásokból biztosítja.

(2) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására fordítandó támogatás összegét a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével az éves költségvetési rendeletében határozza meg. A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat segíti a civil közösségek közreműködését.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2021. november 26-án lép hatályba.

6. § Hatályát veszti a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 6/2018. (V. 31.) önkormányzati rendelet.