Óbudavár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 01

Óbudavár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Óbudavár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az e rendeletben foglalt szabályok a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjednek ki. Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Htv., az adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényben foglaltak az irányadók.

(2) Adómérséklés és fizetési könnyítés esetén az adóhatóság az (1) bekezdésben megjelölt jogszabályok alapján jár el. Amennyiben az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók rendszeres, mérhető kiadásai meghaladják a kimutatott bevételt, a mentességre beadott kérelmet el kell utasítani.

(3) Lakás célú és életvitelszerű az ingatlan használata, ha a természetes személy adózó vagy közeli hozzátartozója:

a) az adóhatóság felé adótárgyként bejelentett, lakás céljára használt lakását használja otthonaként, ebből az ingatlanból szervezi az életét;

b) ezen adótárgyként bejelentett, lakás céljára használt lakása vonatkozásában naptári éven át folyamatosan közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe és ezt hitelt érdemlően, számlamásolatokkal igazolni tudja;

c) ezen adótárgyként bejelentett, lakás céljára használt lakás ingatlan-nyilvántartás szerinti címe szerepel értesítési címeként a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál;

d) nem rendelkezik más olyan ingatlannal, amelyet életvitelszerűen használ, valamint;

e) nem létesített a lakóhelyétől eltérő tartózkodási helyet.

(4) Az életvitelszerű használat igazolása történhet különösen lakcímkártya bemutatásával, közjegyzői okiratba foglalt nyilatkozattal, jogerős bírósági határozattal, amennyiben abból az életvitelszerű használat ténye megállapítható, valamint bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó okirattal, amennyiben abból a közös háztartás helye, annak életvitelszerű használata megállapítható.

2. Építményadó

2. § (1) Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó mértéke

a) lakás és nem lakás céljára szolgáló építmény után évi 600 Ft/ m2

b) garázs és műhely után évi 50 Ft/ m2.

(3) A fizetendő adóból 80 %-os mértékben adókedvezményre jogosult a magánszemély adóalany - a vállalkozó üzleti célt szolgáló épülete, épületrésze kivételével -, ha az adóévet megelőző évtől az adótárgyat életvitelszerűen lakásként használja.

3. Telekadó

3. § (1) Az adó alapja a telek m2-ben számított alapterülete.

(2) Az adó mértéke évi 20 Ft/m2;

(3) Adómentes a magánszemély adóalany telke - a vállalkozó üzleti célt szolgáló telke kivételével -, ha az adóévet megelőző évtől a településen lakóhellyel rendelkezik, és ott életvitelszerűen lakik.

4. Idegenforgalmi adó

4. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400 Ft.

5. Záró rendelkezések

5. § Hatályát veszti a helyi adókról szóló 8/2017. (XI.28.) önkormányzati rendelet.

6. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.