Zalacséb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zalacséb Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 16/2005. (XII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Zalacséb Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
Zalacséb Község helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 16/2005. (XII. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 6. § (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat építésügyi feladata a településrendezési feladatkör ellátása, melyet a helyi építési szabályzat, valamint a településrendezési tervek elkészíttetésével, elfogadásával lát el.
Zalacséb Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2022-ben döntött a település helyi építési szabályzatának módosításáról, mely alapján az Lf/M besorolási övezetbe tartozó rendlekezések átalakításra kerülnének. Ennek átvezetése szükséges a rendelet mellékletein is.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet szerint a településrendezési eszközök módosítását a Polgármester lefolytatta. A képviselő-testület 78/2022. (XII. 02.) önkormányzati határozattal döntött a beérkezett véleményekről, partnerségi egyeztetés lezárásáról, továbbá a 39/2022. (X. 20.) önkormányzati határozata alapján úgy határozott, hogy a helyi építési szabályzat módosításának várható környezetre gyakorolt hatása nem indokolja a környezeti vizsgálat készítését. Az államigazgatási szervek véleményei alapján a tervet a tervező megküldte, mely végső szakmai véleményezés céljából továbbításra került az Állami Főépítész részére.
A tervmódosítás végső szakmai véleményezési eljárás keretében az Állami Főépítész záró szakmai véleményét 2023. február 21-i keltezéssel ZA/010/102-12/2023. számon megküldte, melyet az előterjesztés melléklete tartalmaz. Az Állami Főépítész záró szakmai véleményében felhívta a figyelmet a rendelettervezet hibáira, a javítások megtörténtek. Az előterjesztés melléklete a rendelet-tervezet, amely a HÉSZ módosítását tartalmazza. Az előterjesztés mellékletében szintén találhatóak a módosításhoz szükséges rajzi munkarész, a Szabályozási Terv módosítása és jelmagyarázata (a rendelet-tervezet melléklete).