Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete

Zalamerenye község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 01

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete

Zalamerenye község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

2022.06.01.

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés a) pontjában, valamint a 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja Zalamerenye Község Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak állagromlásának megelőzése, a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása.

2. § (1) A rendelet a súlykorlátozást jelző közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra terjed ki. A súlykorlátozással érintett útszakaszokat az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A rendelet kiterjed minden járművezetőre, aki a rendelettel érintett területen a rendelet hatálya alá tartozó járművel kíván közlekedni.

(3) A rendelet nem terjed ki a közfeladat ellátásának idejére:

a) a fegyveres erők, a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálatok, a büntetés-végrehajtás, a tűz-polgári és katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezete által üzemben tartott,

b) a katasztrófa elhárítást, - megelőzést és segítségnyújtást végző,

c) a műszaki és baleseti mentést ellátó,

d) a kommunális feladatot ellátó (ideértve a településtisztasági szolgáltatásokhoz, települési hulladékok kezeléséhez, köztisztasági tevékenységhez, valamint közüzemi hibaelhárításhoz használt),

e) az út-, vasút- vagy közműépítést, illetve az út, vasút vagy közmű fenntartást, javítást vagy tisztítást végző,

f) a külön jogszabályban meghatározott postai szolgáltatást végző tehergépkocsira,

g.) a menetrend szerint közlekedő autóbuszokra

3. § (1) Az 1. mellékletben felsorolt, a súlykorlátozást jelző közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos.

(2) A súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett (1) bekezdés szerinti útszakaszokon súlykorlátozás hatálya alá tartozó tehergépkocsival történő behajtáshoz közútkezelői hozzájárulás (továbbiakban: hozzájárulás) szükséges. A hozzájárulást a polgármester adja ki.

(3) A hozzájárulás csak méltányolható érdekből adható ki, melyek a következők lehetnek:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru be- és kirakodása másként nem, vagy csak aránytalanul nagy nehézségek árán oldható meg.

b) a gépjármű forgalmi engedélyében a tulajdonos, üzembentartó, illetve a velük kötött megállapodás alapján megjelölt használó lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, illetve telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a gépjárművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül - garázsban, udvaron - helyezi el.

c) a jármű behajtásához közérdek fűződik.

d) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg.

(4) A polgármester a hozzájárulást megtagadhatja, ha

a) a megengedett jelzőtáblával elrendelt össztömeget túllépő szállítmány megbontható;

b) a helyi közút teherbírása és állapota alapján nem alkalmas arra, hogy a megengedett össztömeget meghaladó gépjármű azon közlekedjék.

(5) A meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet 2. § (1) bekezdés a) pontok szerinti össztömeget meghaladó tehergépkocsi településre történő behajtása tilos.

(6) A polgármester a hozzájárulásban előírja azt az útvonalat, amelyen a gépjárműnek közlekednie kell, valamint azokat a feltételeket, amelyek a gépjármű közlekedése során biztosítják a helyi közút és tartozékainak védelmét.

(7) Nem szilárd burkolatú utakra csak akkor lehet hozzájárulást kiadni, ha az azon való közlekedést az útviszonyok lehetővé teszik.

4. § (1) A hozzájárulás iránti kérelmet írásban, a rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. A kérelmet a 3. § (1) bekezdése szerinti jármű tulajdonosa, üzembentartója nyújthatja be, illetve annak az ingatlannak a tulajdonosa, akihez a súlykorlátozással érintett járművel szállítás történik.

(2) A hozzájárulás legfeljebb egy évre adható ki.

(3) A hozzájárulás rendszámhoz kötve adható ki az útvonalengedéllyel együtt.

(4) A hozzájárulást – ha kérelem a rendeletben előírt feltételeknek megfelel – a kérelem benyújtását követő 5 munkanapon belül ki kell adni.

5. § (1) A hozzájárulás ellenőrzésére jogosult a rendőrség, a polgármester, a Zalakarosi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselője.

(2) Amennyiben az ellenőrzés során az ellenőrzést végrehajtó azt tapasztalja, hogy a hozzájárulást a rendeletben meghatározottaktól eltérően használják fel, kezdeményezheti a hozzájárulás visszavonását.

(3) A hozzájárulás csak az abban meghatározott járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. A hozzájárulást a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és azt ellenőrzéskor az ellenőrző személynek át kell adnia.

(4) A hozzájárulás csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel.

(5) A hozzájárulásról- bármilyen formában - készített másolat nem érvényes és nem használható fel.

6. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról szóló 5/2018 (VI.28.) önkormányzati rendelet.

7. § Ez a rendelet 2022. június 1-jén lép hatályba.