Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Zalamerenye község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 01
Zalamerenye község területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény a közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok között említi a közúthálózat fejlesztését, fenntartását, üzemeltetését. A közúti közlekedéssel összefüggő önkormányzati feladatok ellátásáról a helyi önkormányzat képviselőtestülete kell, hogy gondoskodjon. A közút kezelője köteles gondoskodni arról, hogy a közút a biztonságos közlekedésre alkalmas. A közút megrongálódását a közút kezelője köteles kijavítani és a közút forgalmának biztonságát veszélyeztető helyzetet elhárítani. Ezen feladatok megvalósításának része az utak állagának megóvása is, melyhez eszközként a közútkezelő rendelkezésére áll a közút forgalmi rendjének meghatározása is.
Zalamerenye Község Önkormányzat Képviselőtestületének 5/2018. (VI.28.) önkormányzati rendelete szabályozza a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadását.
A 2018-ban megalkotott rendelet a mostani felülvizsgálat alapján számos módosítást indokol, 2021. április 1-jétől az Integrált Jogalkotási Rendszer LocLex alrendszerében történik a megalkotott rendeletek és az egységes szerkezetbe foglalt rendeletek közzététele. Alapvetően az említett két ok, a jelentős számú módosítási indok, illetve az új szerkesztő felület indokolják a meglévő rendelet módosítása helyett egy új, áttekinthető egységes önkormányzati rendelet megalkotását. A legjelentősebb módosulás, hogy az úthasználatért fizetendő díjat a rendelet nem tartalmazhat, az önkormányzat az engedély kiadásáért törvényi felhatalmazás hiányában díjat nem szedhet, óvadékfizetési kötelezettséget nem írhat elő. Abban az esetben, ha a behajtási engedély kibocsátását követően az út állagában kár keletkezik, úgy kártérítés követelésére utólagosan polgári jogi eljárás keretében kerülhet sor.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet célját határozza meg.
2. §-hoz
A rendelet személyi és tárgyi hatályát állapítja meg.
3. §-hoz
Rögzíti, hogy a súlykorlátozással érintett útszakaszokra meghatározott járművekkel tilos a behajtás, rögzíti, hogy rendeletben foglalt méltányolható érdekből a polgármester által megadott közútkezelői hozzájárulással lehetséges a behajtás, illetve megállapításra kerül, mely esetekben tagadhatja meg a polgármester a hozzájárulást.
4. §-hoz
A kérelem nyomtatványról rendelkezik
5. §-hoz
A hozzájárulás ellenőrzéséről rendelkezik.
6. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.