Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Eszteregnye község településfejlesztésével, településrendezésével és településképi eljárásaival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2017.(IV.25.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 12. 30

Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.30.
Eszteregnye község településfejlesztésével, településrendezésével és településképi eljárásaival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2017.(IV.25.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
1. Általános indokolás
A településfejlesztési dokumentumok (településfejlesztési koncepció, integrált városfejlesztési stratégia), a településrendezési eszközök (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat és szabályozási terv), a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Tr.) értelmében államigazgatási és partnerségi egyeztetési eljárás lefolytatásához kötött.
2017. április 1. napját követően a partnerségi egyeztetés részletes szabályai helyi rendeletben kerültek meghatározásra, kiegészítve a Tr. szerinti keretszabályozást.
A településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló 3/2017. (IV.25.) önkormányzati rendelet 2017. április 26. napján lépett hatályba, így minden ma hatályos helyi szabályozás partnerségi egyeztetése e rendelet szerint került lefolytatásra.
Az elmúlt évek tapasztalata alapján, az eljárások során lakossági észrevétel nem érkezett egyik dokumentum megalkotása vagy módosítása során sem. A meghirdetett lakossági fórumokon a lakosság részéről nem volt kellő érdeklődés. A partnerségi egyeztetés így csak többlet időt jelent az egyes dokumentumok módosítása során, az sajnos nem érte el a kormányzati célkitűzést.
Többször, több helyen is jelezte már a főépítész szakma, hogy felül kellene vizsgálni ezt a partnerségi szabályozást, mivel kellő érdeklődés hiányában kizárólag többlet feladatot ró a helyi önkormányzatokra és feleslegesen meghosszabbítja az amúgy sem rövid egyeztetési eljárás idejét. Valószínűleg ez a tapasztalat is eredményezte a törvényi szabályozásban végrehajtott változtatásokat is.
2021. július 1. napjával módosult az épített környezet alakításáról és védelméről szól 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) és a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (Tktv.). A két törvény és a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet pedig újraszabályozza a településrendezés és a településkép védelmének helyi rendeleteit, a dokumentumok egyeztetésének rendjét.
Ezen központi szabályozás lehetőséget ad a helyi önkormányzatoknak dönteni arról, hogy kívánnak-e élni a partnerségi egyeztetés lehetőségével, illetve milyen módon kívánják az eljárásokról a lakosságot tájékoztatni. Az új szabályozás és az új eljárási rend 2022. január 1. napjával lépett hatályba. A helyi tapasztalatok alapján a partnerségi egyeztetést - kellő lakossági érdeklődés hiányában – nem indokolt lefolytatni, a helyi rendeletet hatályon kívül lehet helyezni és új rendelet megalkotása nem indokolt. Természetesen a lakosság tájékoztatása az eljárásokról, illetve a település lakosságát érintő változásokról a jövőben is megtörténik a helyben szokásos módon, és az E-TÉR rendszeren keresztül.
A fentiek alapján javaslom Eszteregnye község településfejlesztésével, településrendezésével és településképi eljárásaival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2017.(IV.25.) önkormányzati rendelet hatályon kívül hatályon kívül helyezését.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a rendelet-tervezet elfogadására!
II. Részletes indokolás
1. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.
III. Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit.
1. Társadalmi hatások
Nem releváns.
2. Gazdasági hatások
Nem releváns.
3. Költségvetési hatások
Nem releváns.
4. Környezeti és egészségügyi következmények
Nem várhatóak környezeti és egészségügyi következmények.
5. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
Az adminisztratív terhek nem növekednek.
6. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A központi szabályozás lehetőséget ad a helyi önkormányzatoknak dönteni arról, hogy kívánnak-e élni a partnerségi egyeztetés lehetőségével. A helyi tapasztalatok alapján a partnerségi egyeztetést - kellő lakossági érdeklődés hiányában – nem indokolt lefolytatni, azonban a lakosság tájékoztatása a továbbiakban is megtörténik a jövőben.
7. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A rendelet alkalmazása nem igényel többlet szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi forrást.