Csengerújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016 (VI.26.) önkormányzati rendelete

A helyi építészeti értékek védelméről.

Hatályos: 2016. 06. 26

Csengerújffalu Község Önkormányzat Képviselőtestülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében  eljárva, a következőket rendeli el:


1 . §.


(1)A rendelet hatálya Csengerújfalu község közigazgatási területén lévő, e rendelet alapján védetté nyilvánított helyi egyedi védelembe vett értékekre, valamint ezen értékek tulajdonosaira terjed ki.


(2) Az egyedi védelem kiterjedhet

  1. az épület egészére (a továbbiakban: H1);
  2. épület tartozékára illetve kisépítményre (a továbbiakban: H2).


2. §.


(1) Helyi védetté nyilvánításra, annak megszüntetésére hivatalból, vagy bármely szervezet, állampolgár Csengeri Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjéhez (a továbbiakban: Jegyző) írásban benyújtott kezdeményezése alapján kerülhet sor.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell

  1. a helyi védelemre, vagy helyi védettség megszüntetésére javasolt érték megnevezését, leírását, ismertetését, ingatlan nyilvántartási adatait, a kérelem rövid indokolását
  2. fényképes dokumentációt
  3. kezdeményező nevét, címét.


(3) A helyi értékek felsorolását az 1.  melléklet tartalmazza.


(4) A védetté nyilvánítással, vagy annak megszüntetésével kapcsolatos előzetes egyeztetés, és előkészítés során a védelem alá helyezendő értékekről részletes dokumentációt kell készíteni, melyhez csatolni szükséges az értékvizsgálat során született dokumentumokat.


(5) A védetté nyilvánítást vagy annak megszüntetését megelőzően értékvizsgálatot kell végezni a főépítész, és a védendő érték jellegétől függően, megfelelő szakirányú szakképesítéssel rendelkező szakértő (különösen: régészeti, műemlékvédelmi, kertészeti, természetvédelmi ) bevonásával.


(6) Helyi védetté nyilvánítással kapcsolatos, vagy annak megszüntetésére irányuló eljárásban értesíteni szükséges az érdekeltet (tulajdonos, használó, kezdeményező), akik a védetté nyilvánításra, vagy annak megszüntetésére irányuló eljárásban észrevételt tehetnek, az értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül.  A védetté nyilvánításra, vagy annak megszüntetésére vonatkozó írásbeli javaslatot az azzal kapcsolatban érkezett észrevételekkel együtt terjeszti a Jegyző a Képviselő- testület elé. A beérkezett javaslatokról a Képviselő- testület a soron következő ülésén, de legkésőbb 60 napon belül dönt.


(7) A helyi védettség alá helyezésről és annak megszüntetéséről szóló döntésről a Jegyző tájékoztatja a tulajdonost és a védetté nyilvánítást kezdeményezőt, az erről szóló Képviselő- testületi határozat megküldésével.


3. §.


(1) A Jegyző a helyi védelem alatt álló értékekről nyilvántartást vezet.


4. §.


  1. A helyi védelem alatt álló építményt, ha a védelem az épület vagy építmény egészére (H1) terjed ki az e célra rendszeresített "Helyi védelem alatt álló épület” feliratú táblával lehet megjelölni.


  1. A helyi védelem alatt álló építményt, ha a védelem kisépítményre (H2) terjed ki az e célra rendszeresített "Helyi védelem alatt álló építmény” feliratú táblával lehet megjelölni.


5. §.


(1)  A védett érték megóvása, állagának megőrzése a tulajdonos feladata. Az Önkormányzat a fenntartáshoz támogatást nyújthat, amennyiben a rendeltetésszerű használathoz szükséges mértéket meghaladó költségek merültek fel. Ilyen költségek lehetnek a rendszeres karbantartást, a központi berendezések üzemképes állapotának fenntartását, rendszeres állagmegóvást meghaladó költségek. Támogatást a tulajdonos Polgármesterhez címzett kérelmére nyújthat  a Képviselő- testület.


(2) Az ingatlan használat és fenntartás a helyi védelem alá helyezett érték anyagi és eszmei értékét nem veszélyeztetheti.


6. §.



(1) A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.


 (2) A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva az értéket képező homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve az eredeti homlokzati tagozatokat és a homlokzat egységes színezését.


(3)     A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt, a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani. Amennyiben a védelem alapja a belső tér a védelem alapjául szolgáló teret eredeti méretében és jellegében kell megtartani, bővítése az eredeti tér egyértelmű elkülönítésével lehet.


(4)     A védett épületet úgy lehet bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen. Védett épület homlokzatának anyaghasználata, színezése egységes kell legyen több tulajdonrész esetében is.


(5)     Védett épület bontására csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság esetén kerülhet sor, ha a védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A védett épület bontására csak a védettség megszűntetését követően kerülhet sor.


(6)     A védett épülettartozékot az épület elbontása után az új épületbe – felújítás, javítás után – vissza kell építeni.


7. §.


  1. Ez a rendelet 2016. május 26. napján lép hatályba. 

Mellékletek