Mátraszele Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020 (III.24..) önkormányzati rendelete

a koronavírus járvánnyal összefüggésben igényelhető önkormányzati támogatásról

Hatályos: 2020. 03. 25

Mátraszele Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikkének (2) bekezdésében foglalt, eredeti jogalkotói jogkörében, valamint az Alaptörvény 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ E rendelet alkalmazásában:


aktív korú: a 18. életévét betöltött, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt be nem töltött személy


gyermek: a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti gyermek, örökbe fogadott gyermek, mostohagyermek és a Ptk. szerinti gyermekvédelmi nevelőszülő által e jogviszonya keretében nevelt gyermek kivételével a nevelt gyermek


egyéni vállalkozó: az egyéni vállalkozóról szóló törvény szerinti természetes személy


háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.


2.§

(1) A képviselő-testület kérelemre támogatásban részesíti azt a Mátraszelén lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen Mátraszele község közigazgatási területén tartózkodó, aktív korú munkavállalót, aki a koronavírus járvánnyal összefüggésben


a) a veszélyhelyzet kihirdetését, azaz 2020. március 11. napját követően vált munkanélkülivé vagy

b) a veszélyhelyzet kihirdetését, azaz 2020. március 11. napját követően munkahelyén fizetés nélküli szabadság igénybevételére kényszerült és

c) az a) vagy a b) pontban foglaltak megvalósulását követően más munkahelyen nincs munkaviszonya, közalkalmazotti, köztisztviselői, stb. egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonya .


(2) A képviselő-testület kérelemre támogatásban részesíti azt a Mátraszelén állandó lakcímmel továbbá székhellyel vagy telephellyel rendelkező, olyan egyéni vállalkozót, aki a koronavírus járvánnyal összefüggésben egyéni vállalkozói tevékenységét szünetelteti.


3.§ A kérelem írásban nyújtható be, e rendelet mellékletével rendszeresített formanyomtatványon. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásával igazolnia kell a 2.§-ban foglalt feltételek fennállását (például munkaviszony megszüntető, fizetés nélküli szabadságot elrendelő munkaügyi dokumentum és a munkaügyi szerv igazolása a nyilvántartásba vételről, igazolás arról, hogy egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése bejelentésre került, lehetőség szerint  a munkáltató igazolása arról, hogy a megszüntetés oka a Corona vírus miatti rendkívüli helyzet stb.) A kérelmet átruházott hatáskörben a polgármester bírálja el.




4.§ A támogatás összege:

- amennyiben a kérelmezővel közös háztartásban nincs gyermek: egyszeri 30.000 forint,

- amennyiben a kérelmezővel közös háztartásban van gyermek: egyszeri 50.000 Forint.


5. Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, hatályon kívül helyezéséről a Képviselő-testület a veszélyhelyzet megszűnését követően dönt.

Mellékletek