Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 12. 21

Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.12.21.

Mátranovák Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjából fakadó eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában-, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 23. -24. §-aiban foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény vonatkozó rendelkezéseire, az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, képviselő-testületére és annak bizottságaira, a Közös Önkormányzati Hivatalra, az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményeire terjed ki. A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. A költségvetés előirányzatai és részletezése

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi

a)1 költségvetési működési bevételeit 337.558.120 Ft-ban,

b)2 költségvetési működési kiadásait 331.484.927 Ft-ban,

c)3 működési egyenlegét 6.073.193 Ft-ban,

d)4 költségvetési felhalmozási bevételeit 66.975.701 Ft-ban,

e)5 költségvetési felhalmozási kiadásait 573.120.902 Ft-ban,

f)6 felhalmozási egyenlegét -506.145.201 Ft-ban,

g)7 finanszírozási bevételeit 576.669.876 Ft-ban,

h) finanszírozási kiadásait 76.597.868 Ft-ban,

i)8 költségvetési bevételeit 981.203.697 Ft-ban,

j)9 költségvetési kiadásait 981.203.697 Ft-ban állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti megoszlását kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési kiadások kiemelt előirányzatonkénti megoszlását kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a 2. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény szerinti támogatását a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A helyi adókból származó bevételeket és az egyéb közhatalmi bevételeket a 4. melléklet tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat által nyújtott támogatásokat, kölcsönöket az 5. melléklet, a támogatások, kölcsönök bevételeit a 6. melléklet tartalmazza.

(7) A lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a 7. melléklet tartalmazza.

(8) A beruházásokat, felújításokat a 8. melléklet tartalmazza.

3. § Az irányító szervi támogatásokat a 9. melléklet tartalmazza.

4. § (1) A Képviselő-testület a 2023. évi költségvetésében

a) 0 Ft működési céltartalékot,

b) 0 Ft általános tartalékot állapít meg. A céltartalék feladatonkénti részletezését a 10. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület a céltartalék felhasználásáról való döntést – a Képviselő-testületnek történő beszámolási kötelezettség mellett – a polgármester hatáskörébe ruházza.

5. § (1) A több éves kihatással járó kötelezettségvállalásokat a 11. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület megállapítja, hogy az Önkormányzatnak a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 4. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége nincs, az Önkormányzat fennálló hiteltartozással, kibocsátott kötvényállománnyal, kezességvállalással nem rendelkezik. A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételeket és kiadásokat működési és felhalmozási cél szerinti bontásban a 14. melléklet tartalmazza.

6. § Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, bevételeit, valamint az Önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 12. melléklet tartalmazza.

7. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat összesített létszámkeretét 31 főben, a 2023. december 31-i tervezett záró létszámát 13 főben, a közfoglalkoztatottak tervezett létszámát 18 főben határozza meg.

(2) A létszámkeretet költségvetési szervenkénti bontásban a 13. melléklet tartalmazza.

8. § (1) Az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerveknek a jóváhagyott éves költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratukban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésével működnek és gazdálkodnak a gazdaságosságra, a hatékonyságra és az eredményességre vonatkozó előírások, a gazdálkodási, számviteli szabályok maradéktalan betartása, és az ellenőrizhetőség szempontjainak biztosítása mellett.

(2) Az Önkormányzat és a költségvetési szervek az elemi költségvetésüket a rendeletben meghatározott kiemelt előirányzatok szerinti összegekkel állítják össze. A költségvetési szervek elemi költségvetését a polgármester hagyja jóvá.

(3) A költségvetési szervek a bevételek beszedésére és a kiadások teljesítésére a rendeletben, más jogszabályokban és a Képviselő-testület határozataiban foglaltak szerint jogosultak.

(4) A költségvetési szervek tervezett bevételeinek elmaradása nem eredményezi a költségvetési támogatás növekedését. A tervezett bevételek elmaradása esetén, a tervezett kiadási előirányzatok nem teljesíthetők.

9. § (1) A rendeletben meghatározott bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról – a 10. § (2)–(4) bekezdéseiben és a 11. §-ban meghatározott kivételekkel – a Képviselő-testület dönt.

(2) Az (1) bekezdés szerinti módosításokhoz, átcsoportosításokhoz kapcsolódóan a Képviselő-testület szükség szerint, de legalább a II. negyedévet és a III. negyedévet követően továbbá a tárgyévet követően legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig – december 31-i hatállyal – módosítja a rendeletet.

10. § (1) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a jelen §-ban foglaltak szerint.

(2) Az előirányzat-módosítás – az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 36. § (2) bekezdésében meghatározott kivétellel – nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére.

(3) A költségvetési szervek az államháztartáson belülről kapott működési és felhalmozási célú támogatásokat, valamint az államháztartáson kívülről átvett működési és felhalmozási pénzeszközöket – a kapcsolódó célnak megfelelően – saját hatáskörben felhasználhatják.

(4) Az Önkormányzat által irányított gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(5) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználásához kapcsolódó módosításokat 60 napon belül bejelentik a polgármesternek. A polgármester a módosításokról 9. § (2) bekezdésében meghatározott időpontokban tájékoztatja a Képviselő-testületet. A gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt költségvetési szerv adatszolgáltatása útján teljesítik.

(6) A Képviselő-testület az átruházott hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokkal a 9. § (2) bekezdésében meghatározott időpontokban módosítja a rendeletet.

11. § (1) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett két testületi ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan esetben hárommillió forintot meg nem haladó hitelfelvételre jogosult.

(2) A jelen rendeletben és annak mellékleteiben meg nem határozott feladatokban Mátranovák község Képviselő-testülete a polgármestert – utólagos beszámolási kötelezettséggel – 1000 e/Ft összeghatárig kötelezettségvállalási joggal ruházza fel bevételi többletforrás, illetve kiadási megtakarítás terhére.

(3) A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése az önálló költségvetési szervek tekintetében függetlenített belső ellenőr alkalmazásával történik.

12. § (1) A Képviselő-testület Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában 2023.01.01. napjától az illetményalapot 46.380.- Ft-ban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában a köztisztviselők cafeteria juttatásának keretét 231.900 Ft/év/fő-ben határozza meg.

13. § Az önkormányzati lakások lakbérének mértékét az önkormányzat szociális helyzet alapján történő bérbeadás figyelembevételével állapítja meg:

a) összkomfortos lakás esetében: 400,- Ft/m2/hó

b) komfortos lakás esetében: 250,- Ft/m2/hó

c) komfort nélküli lakás esetében: 150,- Ft/m2/hó

14. § (1) Az állami támogatásokat megalapozó adatok évközi változásáról a költségvetési szerv vezetője köteles az államháztartásért felelős miniszter által kiadott tájékoztatóban meghatározott időpontokban adatot szolgáltatni.

(2) Az állami támogatásokat megalapozó adatok valóságtartalmáért, az elszámolásokhoz szükséges dokumentumok helyességéért a költségvetési szervek vezetői a felelősek.

(3) A költségvetési szervek vezetői kötelesek az elszámolások alapját képező nyilvántartásokat, dokumentumokat naprakészen vezetni.

15. § (1) Az önkormányzat intézményeinek pénzellátását az Önkormányzat a kincstári finanszírozás alapján, időarányosan biztosítja az előirányzat-felhasználási terv figyelembevételével. A kötelezettségvállalásnak előirányzat-felhasználási terven kell alapulnia. E szabálytól eltérni csak a beruházások és felújítások esetén lehet, az ezekhez kapcsolódó bevételek folyósításának ismeretében.

(2) Az önkormányzati költségvetési szervek részére az Önkormányzat a feladatellátáshoz évközben egyszeri jelleggel jóváhagyott támogatásokat a jóváhagyást követő 8 napon belül egy összegben folyósítja.

(3) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy egyedi kérelmek alapján az intézményeknek folyósítandó éves költségvetési támogatás előirányzatának időben előre hozott finanszírozását engedélyezze, amennyiben a kiadáshoz szükséges bevétel az Önkormányzat fizetési számláján rendelkezésre áll. Az ebből jelentkező túl-, illetve alulfinanszírozást a következő havi, de legkésőbb a december havi támogatás utalásánál rendezni kell.

(4) A meghatározott célra folyósított állami támogatás, valamint a támogatás értékű bevétel az összeg címzettjének számlájára érkezést követően továbbutalható.

16. § A Képviselő-testület a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteit a következők szerint állapítja meg:

a) elszámolásra kiadott előlegek,

b) készlet- és tárgyi eszköz beszerzések,

c) szolgáltatások ellenértéke,

d) kiküldetési kiadások,

e) reprezentációs kiadások,

f) magánszemélyektől vásárlás kifizetése,

g) szociális juttatások, segélyek,

h) állományba tartozók személyi kifizetései,

i) állományba nem tartozók személyi kifizetései,

j) országgyűlési, helyi, európai parlamenti választások, népszavazások kiadásai,

k) közfoglalkoztatottak személyi juttatásai,

l) társadalmi szervezetek támogatása.

3. Államháztartáson kívüli források átadása, átvétele

17. § (1) A Képviselő-testület az államháztartáson kívüli támogatás átadásáról és átvételéről szóló 5/2015. (III. 3.) önkormányzati rendeletében foglaltak alapján dönt.

(2) Az államháztartáson kívüli források átvételéről 200.000 Ft összegig – alapítványi forrás kivételével – a polgármester dönt, s arról a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

(3) A 200.000 Ft összeget meghaladó alapítványi forrás átvételéről a képviselő-testület a polgármester előterjesztésére és javaslata alapján határozattal dönt.

(4) Az államháztartáson kívüli forrás átvétele nem okozhat többletköltséget az önkormányzatnak.

4. Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.

19. § A rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez10

Az önkormányzat bevételei (Ft) 1. melléklet

Rovat megnevezése

Rovat-
szám

I. sz módosított

módosítás

II. sz.módosított

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

ÖSSZESEN

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

B111

27 647 997

0

27 647 997

27 647 997

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

B112

0

0

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

B113

0

0

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

B114

3 611 616

0

3 611 616

3 611 616

Működési célú központosított előirányzatok

B115

6 468 700

3 387 090

9 855 790

9 855 790

Helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai

B116

0

0

Önkormányzatok működési támogatásai

B11

37 728 313

3 387 090

41 115 403

41 115 403

Elvonások és befizetések bevételei

B12

0

0

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B13

0

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B14

0

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B15

0

0

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

40 680 000

0

40 680 000

40 680 000

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

B1

78 408 313

3 387 090

81 795 403

81 795 403

Magánszemélyek jövedelemadói

B311

0

0

Társaságok jövedelemadóik

B312

0

0

Jövedelemadók

B31

0

0

Szociális hozzájárulási adó és járulékok

B32

0

0

Bérhez és foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók

B33

0

0

Vagyoni tipusú adók

B34

1 500 000

0

1 500 000

1 500 000

Értékesítési és forgalmi adók

B351

240 000 000

0

240 000 000

240 000 000

Fogyasztási adók

B352

0

0

Pénzügyi monopóliumok nyereségét terhelő adók

B353

0

0

Gépjárműadók

B354

0

0

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

B355

0

0

Termékek és szolgáltatások adói

B35

241 500 000

0

241 500 000

241 500 000

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

1 500 000

0

1 500 000

1 500 000

Közhatalmi bevételek

B3

243 000 000

0

243 000 000

243 000 000

Áru- és készletértékesítés ellenértéke

B401

20 000

0

20 000

20 000

Szolgáltatások ellenértéke

B402

8 000 000

0

8 000 000

8 000 000

Közvetített szolgáltatások értéke

B403

2 500 000

0

2 500 000

2 500 000

Tulajdonosi bevételek

B404

0

0

Ellátási díjak

B405

0

0

Kiszámlázott általános forgalmi adó

B406

500 000

0

500 000

500 000

Általános forgalmi adó visszatérítése

B407

0

0

Kamatbevételek

B408

1 742 717

0

1 742 717

1 742 717

Egyéb pénzügyi műveletek bevételei

B409

0

0

Egyéb működési bevételek

B411

0

0

Működési bevételek

B4

12 762 717

0

12 762 717

12 762 717

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B61

0

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B64

0

0

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

0

0

Működési célú átvett pénzeszközök

B6

0

0

Működési bevételek összesen

334 171 030

3 387 090

337 558 120

337 558 120

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

B21

0

0

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson belülről

B22

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B23

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B24

0

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

65 775 701

0

65 775 701

65 775 701

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

B2

65 775 701

0

65 775 701

65 775 701

Immateriális javak értékesítése

B51

0

0

Ingatlanok értékesítése

B52

1 200 000

0

1 200 000

1 200 000

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

B53

0

0

Részesedések értékesítése

B54

0

0

Részesedések megszűnéséhez kapcsolódó bevételek

B55

0

0

Felhalmozási bevételek

B5

1 200 000

0

1 200 000

1 200 000

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések államháztartáson kívülről

B71

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B74

0

0

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

0

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B7

0

0

Felhalmozási bevételek összesen

66 975 701

0

66 975 701

66 975 701

Költségvetési bevételek

B1-B7

401 146 731

3 387 090

404 533 821

404 533 821

Működési bevételek és működési kiadások egyenlege

17 073 192

-10 999 999

6 073 193

6 073 193

Felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege

-517 145 200

10 999 999

-506 145 201

-506 145 201

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8111

0

0

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

0

0

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8113

0

0

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

0

0

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

0

0

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

0

0

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

0

0

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

0

0

Belföldi értékpapírok bevételei

B812

0

0

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele működésre

B8131

17 073 192

-10 999 999

6 073 193

6 073 193

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele felhalmozásra

B8131

559 596 684

10 999 999

570 596 683

570 596 683

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele működésre

B8132

0

0

Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele felhalmozásra

B8132

0

0

Maradvány igénybevétele

B813

576 669 876

0

576 669 876

576 669 876

Államháztartáson belüli megelőlegezések

B814

0

0

Államháztartáson belüli megelőlegezések törlesztése

B815

0

0

Központi, irányító szervi támogatás

B816

0

0

Betétek megszüntetése

B817

0

0

Központi költségvetés sajátos finanszírozási bevételei

B818

0

0

Belföldi finanszírozás bevételei

B81

576 669 876

0

576 669 876

576 669 876

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

0

0

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

0

0

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

0

0

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

B824

0

0

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

0

0

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek bevételei

B83

0

0

Finanszírozási bevételek

B8

576 669 876

0

576 669 876

576 669 876

BEVÉTELEK ÖSSZESEN (B1-8)

977 816 607

3 387 090

981 203 697

981 203 697

2. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez11

Az önkormányzat kiadásai (Ft) 2. melléklet

Rovat megnevezése

Rovat-szám

I. sz módosítás

módosítás

II. sz. módosított

Önként vállalt feladatok

Államigazgatási feladatok

ÖSSZESEN

Törvény szerinti illetmények, munkabérek

K1101

63 458 964

0

63 458 964

63 458 964

Normatív jutalmak

K1102

0

Céljuttatás, projektprémium

K1103

300 000

0

300 000

300 000

Készenléti, ügyeleti, helyettesítési díj, túlóra, túlszolgálat

K1104

0

Végkielégítés

K1105

0

Jubileumi jutalom

K1106

0

Béren kívüli juttatások

K1107

0

Ruházati költségtérítés

K1108

0

Közlekedési költségtérítés

K1109

0

Egyéb költségtérítések

K1110

0

Lakhatási támogatások

K1111

0

Szociális támogatások

K1112

0

Foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai

K1113

1 000 000

0

1 000 000

1 000 000

Foglalkoztatottak személyi juttatásai

K11

64 758 964

0

64 758 964

64 758 964

Választott tisztségviselők juttatásai

K121

15 392 000

0

15 392 000

15 392 000

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások

K122

7 000 000

0

7 000 000

7 000 000

Egyéb külső személyi juttatások

K123

400 000

233 107

633 107

633 107

Külső személyi juttatások

K12

22 792 000

233 107

23 025 107

23 025 107

Személyi juttatások

K1

87 550 964

233 107

87 784 071

87 784 071

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K2

9 726 874

0

9 726 874

9 726 874

Szakmai anyagok beszerzése

K311

3 000 000

0

3 000 000

3 000 000

Üzemeltetési anyagok beszerzése

K312

8 381 300

7 005 790

15 387 090

15 387 090

Árubeszerzés

K313

3 000 000

-1 980 755

1 019 245

1 019 245

Készletbeszerzés

K31

14 381 300

5 025 035

19 406 335

19 406 335

Informatikai szolgáltatások igénybevétele

K321

3 500 000

0

3 500 000

3 500 000

Egyéb kommunikációs szolgáltatások

K322

1 500 000

0

1 500 000

1 500 000

Kommunikációs szolgáltatások

K32

5 000 000

0

5 000 000

5 000 000

Közüzemi díjak

K331

34 870 000

0

34 870 000

34 870 000

Vásárolt élelmezés

K332

1 000 000

0

1 000 000

1 000 000

Bérleti és lízing díjak

K333

500 000

0

500 000

500 000

Karbantartási, kisjavítási szolgáltatások

K334

12 000 000

0

12 000 000

12 000 000

Közvetített szolgáltatások

K335

3 000 000

0

3 000 000

3 000 000

Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások

K336

20 000 000

0

20 000 000

20 000 000

Egyéb szolgáltatások

K337

23 000 000

0

23 000 000

23 000 000

Szolgáltatási kiadások

K33

94 370 000

0

94 370 000

94 370 000

Kiküldetések kiadásai

K341

1 000 000

0

1 000 000

1 000 000

Reklám- és propagandakiadások

K342

1 000 000

0

1 000 000

1 000 000

Kiküldetések, reklám- és propagandakiadások

K34

2 000 000

0

2 000 000

2 000 000

Működési célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K351

15 000 000

0

15 000 000

15 000 000

Fizetendő általános forgalmi adó

K352

15 600 000

5 000 000

20 600 000

20 600 000

Kamatkiadások

K353

20 000

1 118

21 118

21 118

Egyéb pénzügyi műveletek kiadásai

K354

30 000

0

30 000

30 000

Egyéb dologi kiadások

K355

10 000 000

-2 000 000

8 000 000

8 000 000

Különféle befizetések és egyéb dologi kiadások

K35

40 650 000

3 001 118

43 651 118

43 651 118

Dologi kiadások

K3

156 401 300

8 026 153

164 427 453

164 427 453

Társadalombiztosítási ellátások

K41

0

Családi támogatások

K42

0

Pénzbeli kárpótlások, kártérítések

K43

0

Betegséggel kapcsolatos (nem társadalombiztosítási) ellátások

K44

0

Foglalkoztatással, munkanélküliséggel kapcsolatos ellátások

K45

0

Lakhatással kapcsolatos ellátások

K46

0

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

0

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

15 000 000

0

15 000 000

15 000 000

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

15 000 000

0

15 000 000

15 000 000

Nemzetközi kötelezettségek

K501

0

Elvonások és befizetések

K502

0

6 127 829

6 127 829

6 127 829

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K503

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K504

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K505

0

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

40 000 000

0

40 000 000

40 000 000

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K507

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K508

0

Árkiegészítések, ártámogatások

K509

0

Kamattámogatások

K510

0

Egyéb működési célú támogatások Európai Uniónak

K511

0

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

8 418 700

0

8 418 700

8 418 700

Tartalékok

K513

0

0

Egyéb működési célú kiadások

K5

48 418 700

6 127 829

54 546 529

54 546 529

Működési kiadások összesen

317 097 838

14 387 089

331 484 927

331 484 927

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

0

0

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

0

127 830

127 830

127 830

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

1 500 000

0

1 500 000

1 500 000

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

5 000 000

0

5 000 000

5 000 000

Részesedések beszerzése

K65

0

0

Meglévő részesedések növeléséhez kapcsolódó kiadások

K66

0

0

Beruházási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K67

1 620 000

0

1 620 000

1 620 000

Beruházások

K6

8 120 000

127 830

8 247 830

8 247 830

Ingatlanok felújítása

K71

464 356 834

-11 127 829

453 229 005

453 229 005

Informatikai eszközök felújítása

K72

0

0

Egyéb tárgyi eszközök felújítása

K73

0

0

Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó

K74

111 644 067

0

111 644 067

111 644 067

Felújítások

K7

576 000 901

-11 127 829

564 873 072

564 873 072

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson belülre

K81

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K82

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K83

0

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

K84

0

0

Felhalmozási célú garancia- és kezességvállalásból származó kifizetés államháztartáson kívülre

K85

0

0

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K86

0

0

Lakástámogatás

K87

0

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

K89

0

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

K8

0

0

Felhalmozási kiadások összesen

584 120 901

-10 999 999

573 120 902

573 120 902

Költségvetési kiadások

K1-K8

901 218 739

3 387 090

904 605 829

904 605 829

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

K9111

0

0

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9112

0

0

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

K9113

0

0

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

K911

0

0

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9121

0

0

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása

K9122

0

0

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9123

0

0

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása

K9124

0

0

Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

0

0

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

K913

0

0

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

76 597 868

0

76 597 868

76 597 868

Központi, irányító szervi támogatások folyósítása

K915

0

0

Pénzeszközök betétként elhelyezése

K916

0

0

Pénzügyi lízing kiadásai

K917

0

0

Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

0

0

Belföldi finanszírozás kiadásai

K91

0

0

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

K921

0

0

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

K922

0

0

Külföldi értékpapírok beváltása

K923

0

0

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése

K924

0

0

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

0

0

Adóssághoz nem kapcsolódó származékos ügyletek kiadásai

K93

0

0

Finanszírozási kiadások

K9

76 597 868

0

76 597 868

76 597 868

KIADÁSOK ÖSSZESEN (K1-9)

977 816 607

3 387 090

981 203 697

981 203 697

3. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez12

Az önkormányzat általános működésének és ágazati feladatainak támogatása (Ft) 3. melléklet

Jogcím

Mennyiségi egység

Mutató-szám

I. sz módosítás

módosítás

II. sz módosított

I. A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

I.1.a) Önkormányzati hivatal működésének támogatása

I.1.a) Önkormányzati hivatal működésének támogatása- elismert hivatali létszám alapján

elismert hivatali létszám

I.1.a)-I.1.f) Önkormányzati hivatal működésének támogatása-beszámítás után

Ft

27 647 997

27 647 997

I.1.b) Támogatás összesen

Ft

I.1.ba) A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása

hektár

I.1.bb) Közvilágítás fenntartásának támogatása

km

I.1.bc) Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása

m2

I.1.bd) Közutak fenntartásának támogatása

km

I.1.b)-I.1.f) Támogatás összesen - beszámítás után

Ft

I.1.ba) - I.1.f) A zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása - beszámítás után

Ft

I.1.bb) - I.1.f) Közvilágítás fenntartásának támogatása - beszámítás után

Ft

I.1.bc) - I.1.f) Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása - beszámítás után

Ft

I.1.bd) - I.1.f) Közutak fenntartásának támogatása - beszámítás után

Ft

I.1.c) Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

I.1.c) - I.1.f) Egyéb önkormányzati feladatok támogatása - beszámítás után

Ft

I.1.d) Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

külterületi lakos

I.1.d) - I.1.f) Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása - beszámítás után

Ft

I.1.e) Üdülőhelyi feladatok támogatása

idegenforgalmi adóforint

I.1.e) - I.1.f) Üdülőhelyi feladatok támogatása - beszámítás után

Ft

I.1.f) beszámítás Beszámítás

Ft

I.1.f) kiegészítés I.1. jogcímekhez kapcsolódó kiegészítés

Ft

I.1. - I.1.f) A települési önkormányzatok működésének támogatása beszámítás és kiegészítés után

Ft

I.1.f) Info Nem teljesült beszámítás/szolidaritási hozzájárulás alapja

Ft

V. SZH Szolidaritási hozzájárulás

Ft

0

6 127 829

6 127 829

I.2) Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása

m3

I.3) Határátkelőhelyek fenntartásának támogatása

ki- és belépési adatok

I.5) Lakossági víz és csatornatámogatás

Ft

6 468 700

-

6 468 700

Szociális tüzifa támogatás

0

3 387 090

3 387 090

I. A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása összesen

Ft

II. 1. Pedagógusok, és az e pedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása

Óvoda napi nyitvatartási ideje eléri a nyolc órát

II.1.(1) Pedagógusok elismert létszáma

II.1.(2) Pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező, pedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők száma a Köznev. tv. 2. melléklet e szerint

II.1.(3) Pedagógus szakképzettséggel rendelkező, pedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők száma a Köznev. tv. 2. melléklet e szerint

II.2. Óvodaműködtetési támogatás

II.2.(1) Óvoda napi nyitvatartási ideje eléri a nyolc órát

II.2.(11) Óvoda napi nyitvatartási ideje nem éri el a nyolc órát, de eléri a hat órát

II.4. Kiegészítő támogatás a pedagógusok és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők minősítéséből adódó többletkiadásokhoz

Óvoda napi nyitvatartási ideje eléri a nyolc órát

II. 4.a) (1). Alapfokozatú végzettségű pedagógus II. kategóriába sorolt pedagógusok kiegészítő támogatása, akik a minősítést 2019. január 1-jei átsorolással szerezték meg

II. A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

Ft

III.2 Egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása

III.2.a Család- és gyermekjóléti szolgálat

számított létszám

III.2.c (1) szociális étkeztetés

III.2.db (1) házi segítségnyújtás - személyi gondozás

III.3.f Időskorúak nappali intézményi ellátása

III.3.f(1) időskorúak nappali intézményi ellátása

III. 3 Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása

III.3.a (2) A finanszírozás szempontjából elismert szakmai dolgozók bértámogatása: bölcsődei dajkák, középfokú végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók

III.3.b) Bölcsődei üzemeltetési támogatás

Ft

III.4. A települési önkormányzatok által biztosított egyes szociális szakosított ellátások, valamint a gyermekek átmeneti gondozásával kapcsolatos feladatok támogatása

III.4.a A finanszírozás szempontjából elismert szakmai dolgozók bértámogatása

III.4.b Intézmény-üzemeltetési támogatás

Ft

III.5. Gyermekétkeztetés támogatása

III.5. aa) A finanszírozás szempontjából elismert dolgozók bértámogatása

III.5. ab) Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

Ft

III.5. b) A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása

Ft

III. A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása összesen

Ft

IV. A Települési Önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

IV.b) Települéis önkormányzatok nyilvános könyvtári és a közművelődési feladatainak támogatása (... fő)

Ft

3 611 616

-

3 611 616

IV. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása összesen

Ft

A központi költségvetésből származó előirányzat összesen:

37 728 313

9 514 919

47 243 232

4. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Helyi adó és egyéb közhatalmi bevételek (Ft)

4. melléklet

Megnevezés

Rovat-szám

Eredeti előirányzat

építményadó

B34

épület után fizetett idegenforgalmi adó

B34

magánszemélyek kommunális adója

B34

1 500 000

telekadó

B34

Vagyoni tipusú adók

B34

1 500 000

Értékesítési és forgalmi adók

B351

ebből: állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó

B351

240 000 000

ebből: ideiglenes jelleggel végzett tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó

B351

Gépjárműadók

B354

ebből: belföldi gépjárművek adójának a központi költségvetést megillető része

B354

ebből: belföldi gépjárművek adójának a helyi önkormányzatot megillető része

B354

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

B355

ebből: tartózkodás után fizetett idegenforgalmi adó

B355

ebből: talajterhelési díj

B355

Termékek és szolgáltatások adói

B35

240 000 000

eljárási illetékek

B36

igazgatási szolgáltatási díjak

B36

felügyeleti díjak

B36

ebrendészeti hozzájárulás

B36

környezetvédelmi bírság

B36

természetvédelmi bírság

B36

műemlékvédelmi bírság

B36

építésügyi bírság

B36

szabálysértési pénz- és helyszíni bírság és a közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírság helyi önkormányzatot megillető része

B36

egyéb bírság, késedelmi pótlék

B36

1 500 000

Egyéb közhatalmi bevételek

B36

1 500 000

5. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez13

Támogatások, kölcsönök (Ft)

Megnevezés

Rovat-szám

Eredeti előirányzat

I. sz
módosítás

módosított

központi költségvetési szervek részére

K504

központi kezelésű előirányzatok részére

K504

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása részére

K504

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok részére

K504

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére

K504

elkülönített állami pénzalapok részére

K504

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K504

társulások és költségvetési szerveik részére

K504

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K504

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik részére

K504

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K504

központi költségvetési szervek részére

K505

központi kezelésű előirányzatok részére

K505

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása részére

K505

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok részére

K505

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére

K505

elkülönített állami pénzalapok részére

K505

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K505

társulások és költségvetési szerveik részére

K505

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K505

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik részére

K505

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K505

központi költségvetési szervek részére

K506

központi kezelésű előirányzatok részére

K506

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása részére

K506

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok részére

K506

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére

K506

elkülönített állami pénzalapok részére

K506

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K506

10 000 000

-

10 000 000

társulások és költségvetési szerveik részére

K506

30 000 000

-

30 000 000

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K506

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik részére

K506

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

K506

40 000 000

-

40 000 000

egyházi jogi személyek részére

K508

egyéb civil szervezetek részére

K508

háztartások részére

K508

pénzügyi vállalkozások részére

K508

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K508

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K508

egyéb vállalkozások részére

K508

Európai Unió részére

K508

kormányok és nemzetközi szervezetek részére

K508

egyéb külföldiek részére

K508

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K508

egyházi jogi személyek részére

K512

egyéb civil szervezetek részére

K512

3 000 000

5 418 700

8 418 700

háztartások részére

K512

pénzügyi vállalkozások részére

K512

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K512

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K512

egyéb vállalkozások részére

K512

kormányok és nemzetközi szervezetek részére

K512

egyéb külföldiek részére

K512

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre

K512

3 000 000

5 418 700

8 418 700

központi költségvetési szervek részére

K82

központi kezelésű előirányzatok részére

K82

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása részére

K82

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok részére

K82

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére

K82

elkülönített állami pénzalapok részére

K82

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K82

társulások és költségvetési szerveik részére

K82

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K82

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik részére

K82

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson belülre

K82

központi költségvetési szervek részére

K83

központi kezelésű előirányzatok részére

K83

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása részére

K83

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok részére

K83

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére

K83

elkülönített állami pénzalapok részére

K83

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K83

társulások és költségvetési szerveik részére

K83

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K83

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik részére

K83

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök törlesztése államháztartáson belülre

K83

központi költségvetési szervek részére

K84

központi kezelésű előirányzatok részére

K84

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása részére

K84

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatok részére

K84

társadalombiztosítás pénzügyi alapjai részére

K84

elkülönített állami pénzalapok részére

K84

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K84

társulások és költségvetési szerveik részére

K84

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveik részére

K84

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveik részére

K84

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

K84

egyházi jogi személyek részére

K86

egyéb civil szervezetek részére

K86

háztartások részére

K86

pénzügyi vállalkozások részére

K86

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K86

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K86

egyéb vállalkozások részére

K86

Európai Unió részére

K86

kormányok és nemzetközi szervezetek részére

K86

egyéb külföldiek részére

K86

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök nyújtása államháztartáson kívülre

K86

egyházi jogi személyek részére

K89

egyéb civil szervezetek részére

K89

háztartások részére

K89

pénzügyi vállalkozások részére

K89

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K89

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozások részére

K89

egyéb vállalkozások részére

K89

Európai Unió részére

K89

kormányok és nemzetközi szervezetek részére

K89

egyéb külföldiek részére

K89

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre

K89

6. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez14

Támogatások, kölcsönök bevételei (Ft)

Támogatások, kölcsönök bevételei

Rovat-szám

(költségvetési szerv neve)

(költségvetési szerv neve)

Önkormányzati előirányzatok

I. sz. módosítás

módosított

Összesen

központi költségvetési szervektől

B14

központi kezelésű előirányzatoktól

B14

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B14

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatoktól

B14

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

B14

elkülönített állami pénzalapoktól

B14

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B14

társulások és költségvetési szerveiktől

B14

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B14

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveiktől

B14

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B14

központi költségvetési szervektől

B15

központi kezelésű előirányzatoktól

B15

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B15

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatoktól

B15

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

B15

elkülönített állami pénzalapoktól

B15

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B15

társulások és költségvetési szerveiktől

B15

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B15

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveiktől

B15

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B15

központi költségvetési szervektől

B16

központi kezelésű előirányzatoktól

B16

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B16

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatoktól

B16

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

B16

52 000 000

-25 000 000

27 000 000

27 000 000

elkülönített állami pénzalapoktól

B16

18 680 000

-5 000 000

13 680 000

13 680 000

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B16

társulások és költségvetési szerveiktől

B16

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B16

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveiktől

B16

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B16

70 680 000

-30 000 000

40 680 000

40 680 000

központi költségvetési szervektől

B23

központi kezelésű előirányzatoktól

B23

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B23

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatoktól

B23

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

B23

elkülönített állami pénzalapoktól

B23

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B23

társulások és költségvetési szerveiktől

B23

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B23

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveiktől

B23

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson belülről

B23

központi költségvetési szervektől

B24

központi kezelésű előirányzatoktól

B24

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B24

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatoktól

B24

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

B24

elkülönített állami pénzalapoktól

B24

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B24

társulások és költségvetési szerveiktől

B24

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B24

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveiktől

B24

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök igénybevétele államháztartáson belülről

B24

központi költségvetési szervektől

B25

központi kezelésű előirányzatoktól

B25

fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B25

60 000 000

5 775 701

65 775 701

65 775 701

egyéb fejezeti kezelésű előirányzatoktól

B25

társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól

B25

elkülönített állami pénzalapoktól

B25

helyi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B25

társulások és költségvetési szerveiktől

B25

nemzetiségi önkormányzatok és költségvetési szerveiktől

B25

térségi fejlesztési tanácsok és költségvetési szerveiktől

B25

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

B25

60 000 000

5 775 701

65 775 701

65 775 701

egyházi jogi személyektől

B64

egyéb civil szervezetektől

B64

háztartásoktól

B64

pénzügyi vállalkozásoktól

B64

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B64

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B64

egyéb vállalkozásoktól

B64

Európai Uniótól

B64

kormányok és nemzetközi szervezetektől

B64

egyéb külföldiektől

B64

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B64

egyházi jogi személyektől

B65

egyéb civil szervezetektől

B65

háztartásoktól

B65

pénzügyi vállalkozásoktól

B65

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B65

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B65

egyéb vállalkozásoktól

B65

Európai Uniótól

B65

kormányok és nemzetközi szervezetektől

B65

egyéb külföldiektől

B65

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

B65

egyházi jogi személyektől

B74

egyéb civil szervezetektől

B74

háztartásoktól

B74

pénzügyi vállalkozásoktól

B74

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B74

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B74

egyéb vállalkozásoktól

B74

Európai Uniótól

B74

kormányok és nemzetközi szervezetektől

B74

egyéb külföldiektől

B74

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

B74

egyházi jogi személyektől

B75

egyéb civil szervezetektől

B75

háztartásoktól

B75

pénzügyi vállalkozásoktól

B75

állami többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B75

önkormányzati többségi tulajdonú nem pénzügyi vállalkozásoktól

B75

egyéb vállalkozásoktól

B75

Európai Uniótól

B75

kormányok és nemzetközi szervezetektől

B75

Közalapítványtól

B75

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

B75

7. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Lakosságnak juttatott támogatások, szociális, rászorultsági jellegű ellátások (Ft)

7. melléklet

Megnevezés

Rovat-szám

Eredeti előirányzat

Intézményi ellátottak pénzbeli juttatásai

K47

Oktatásban résztvevők pénzbeli juttatásai

K47

Egyéb nem intézményi ellátások

K48

rendszeres szociális segély [Szoctv. 37. § (1) bek. a) - d) pontok]

K48

önkormányzati segély

K48

települési támogatás

K48

5 500 000

egyéb, az önkormányzat rendeletében megállapított juttatás

K48

9 000 000

köztemetés [Szoctv. 48. §]

K48

500 000

önkormányzat által saját hatáskörben (nem szociális és gyermekvédelmi előírások alapján) adott pénzügyi ellátás

K48

önkormányzat által saját hatáskörben (nem szociális és gyermekvédelmi előírások alapján) adott természetbeni ellátás

K48

Ellátottak pénzbeli juttatásai

K4

15 000 000

8. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez15

Beruházások és felújítások (Ft) 8. melléklet

Rovat megnevezése

Rovat-szám

(költségvetési szerv neve)

(költségvetési szerv neve)

I. sz módosítás

módosított

II. sz. módosított

MINDÖSSZESEN

… tervek

… tervek

Immateriális javak beszerzése, létesítése

K61

… beruházás

… beruházás

0

127 830

127 830

127 830

Ingatlanok beszerzése, létesítése

K62

0

127 830

127 830

127 830

Informatikai eszközök beszerzése

1 500 000

0

1 500 000

1 500 000

Informatikai eszközök beszerzése, létesítése

K63

1 500 000

0

1 500 000

1 500 000

... eszközbeszerzés

5 000 000

0

5 000 000

5 000 000

... eszközbeszerzés

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése, létesítése

K64

5 000 000

0

5 000 000

5 000 000

Beruházási célú előzetesen felszámított ÁFA

K67

1 620 000

0

1 620 000

1 620 000

Beruházások összesen

K6

8 120 000

127 830

8 247 830

8 247 830

Dózsa György úti csapadékvízelvezetés III.ütem vízr.

24 740 891

0

24 740 891

24 740 891

Faluközpont

109 875 570

0

109 875 570

109 875 570

Szabadság út csapadékvízelvezetés II. ütem vízr.

89 260 353

0

89 260 353

89 260 353

Bölcsőde

6 511 212

0

6 511 212

6 511 212

Petőfi út felújítás

47 244 095

0

47 244 095

47 244 095

…egyéb felújítás

186 724 713

-11 127 829

175 596 884

175 596 884

Ingatlanok felújítása

K71

464 356 834

0

453 229 005

453 229 005

Felújítási célú előzetesen felszámított ÁFA

K74

111 644 067

0

111 644 067

111 644 067

Felújítások

K7

576 000 901

-11 127 829

564 873 072

564 873 072

Beruházások és felújítások összesen

K6-K7

584 120 901

-10 999 999

573 120 902

573 120 902

9. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Irányító szervi támogatások (Ft)

9. melléklet

Megnevezés

Rovat-szám

(költségvetési szerv neve)

(költségvetési szerv neve)

ÖSSZESEN

Központi, irányító szervi támogatások folyósítása működési célra

K915

Központi, irányító szervi támogatások folyósítása felhalmozási célra

K915

ÖSSZESEN:

10. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Általános- és céltartalékok (Ft)

10. melléklet

Rovat megnevezése

Rovat-szám

(költségvetési szerv neve)

(költségvetési szerv neve)

Önkormányzati előirányzatok

MINDÖSSZESEN

Általános tartalékok

K513

Céltartalékok

K513

Tartalék összesen

K513

11. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Többéves kihatással járó kötelezettségvállalások és saját bevételek (Ft)

11. melléklet

Rovat megnevezése

Rovat-szám

adósságot keletkeztető ügylet kezdő időpontja

adósságot keletkeztető ügylet lejárati időpontja

adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8111

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8111

Likviditási célú hitelek, kölcsönök felvétele pénzügyi vállalkozástól

B8112

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök felvétele

B8113

ebből: pénzügyi vállalkozás

B8113

Hitel-, kölcsönfelvétel államháztartáson kívülről

B811

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8121

ebből: befektetési jegyek

B8121

Forgatási célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8122

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B8123

ebből: kárpótlási jegyek

B8123

Befektetési célú belföldi értékpapírok kibocsátása

B8124

Belföldi értékpapírok bevételei

B812

Forgatási célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B821

Befektetési célú külföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

B822

Külföldi értékpapírok kibocsátása

B823

Külföldi hitelek, kölcsönök felvétele

B824

ebből: nemzetközi fejlesztési szervezetek

B824

ebből: más kormányok

B824

ebből: külföldi pénzintézetek

B824

Külföldi finanszírozás bevételei

B82

Rovat megnevezése

Rovat-szám

saját bevételek 2023.

saját bevételek 2024.

saját bevételek 2025.

saját bevételek 2026.

helyi adóból és a települési adóból származó bevétel

B3

243 000 000

250 000 000

255 000 000

260 000 000

önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

B5

1 200 000

1 550 000

1 600 000

1 650 000

osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel

B5

tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

B5

bírság-, pótlék- és díjbevétel

B3

1 500 000

1 600 000

1 700 000

2 000 000

kezesség-, illetve garanciavállalással kapcsolatos megtérülés

B6-B7

ÖSSZESEN:

B3

245 700 000

253 150 000

258 300 000

263 650 000

12. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

12. melléklet

Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai, bevételei, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásai (Ft)

Projekt megnevezése: …

Eredeti előirányzat

K1. Személyi juttatások

K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

K3. Dologi kiadások

K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai

K5. Egyéb működési célú kiadások

K6. Beruházási kiadások

K7. Felújítások

K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások

K1-K8. Költségvetési kiadások ÖSSZESEN

B16 Működési célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B25 Felhalmozási célú támogatások fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozásától

B63 Működési célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

B73 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök Európai Uniótól

B1-7 A helyi önkormányzat projekthez történő hozzájárulása

B1-B7 Költségvetési bevételek

B8 Finanszírozási bevételek

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

13. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Foglalkoztatottak létszáma (fő)

13. melléklet

(költségvetési szerv neve)

(költségvetési szerv neve)

Önkormányzat

MINDÖSSZESEN

jegyző, aljegyző

I. besorolási osztály összesen

II. besorolási osztály összesen

III. besorolási osztály összesen

Köztisztviselők összesen

igazgató (főigazgató), igazgatóhelyettes (főigazgató-helyettes)

főosztályvezető, főosztályvezető-helyettes, osztályvezető, ügykezelő osztályvezető, további vezető

főtanácsos, főmunkatárs, tanácsos, munkatárs

A, B fizetési osztály összesen

C, D fizetési osztály összesen

E-J fizetési osztály összesen

kutató, felsőoktatásban oktató

Közalkalmazottak összesen

munka törvénykönyve hatálya alá tartozó egyéb munkavállaló

6

6

ösztöndíjas foglalkoztatott

közfoglalkoztatott

18

18

Egyéb

polgármester

1

1

helyi önkormányzati képviselő-testület tagja, képviselő-testület bizottságának tagja

5

5

alpolgármester

1

1

Választott tisztségviselők összesen

7

7

Foglalkoztatottak létszáma mindösszesen

31

31

14. melléklet a 2/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

14. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási bevételek és kiadások működési és felhalmozási cél szerint (Ft)

és felhalmozási cél szerint

Megnevezés

Rovat-szám

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Működési célú

Felhalmozási célú

Hosszú lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

K9111

ebből: pénzügyi vállalkozás

K9111

ebből: fedezeti ügyletek nettó kiadásai

K9111

Likviditási célú hitelek, kölcsönök törlesztése pénzügyi vállalkozásnak

K9112

Rövid lejáratú hitelek, kölcsönök törlesztése

K9113

ebből: pénzügyi vállalkozás

K9113

ebből: fedezeti ügyletek nettó kiadásai

K9113

Hitel-, kölcsöntörlesztés államháztartáson kívülre

K911

Forgatási célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9121

ebből: befektetési jegyek

K9121

ebből: kárpótlási jegyek

K9121

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása

K9122

ebből: fedezeti ügyletek nettó kiadásai

K9122

Befektetési célú belföldi értékpapírok vásárlása

K9123

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása

K9124

ebből: kárpótlási jegyek

K9124

ebből: fedezeti ügyletek nettó kiadásai

K9124

Belföldi értékpapírok kiadásai

K912

Államháztartáson belüli megelőlegezések folyósítása

K913

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

K914

76 597 868

Pénzeszközök betétként elhelyezése

K916

Pénzügyi lízing kiadásai

K917

Központi költségvetés sajátos finanszírozási kiadásai

K918

Belföldi finanszírozás kiadásai

K91

76 597 868

Forgatási célú külföldi értékpapírok vásárlása

K921

Befektetési célú külföldi értékpapírok vásárlása

K922

Külföldi értékpapírok beváltása

K923

ebből: fedezeti ügyletek nettó kiadásai

K923

Külföldi hitelek, kölcsönök törlesztése

K924

ebből: nemzetközi fejlesztési szervezetek

K924

ebből: más kormányok

K924

ebből: külföldi pénzintézetek

K924

ebből: fedezeti ügyletek nettó kiadásai

K924

Külföldi finanszírozás kiadásai

K92

1

A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés a) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés b) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés c) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (1) bekezdés d) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § (1) bekezdés e) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés e) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (1) bekezdés f) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés f) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. § (1) bekezdés g) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. § (1) bekezdés i) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés i) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. § (1) bekezdés j) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdés j) pontja a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 1. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 2. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 3. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Az 5. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 6. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 8. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Mátranovák Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.