Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a fiatalok lakáshoz jutása helyi támogatásáról

Hatályos: 2024. 04. 01

Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a fiatalok lakáshoz jutása helyi támogatásáról

2024.04.01.

Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Ezen rendelet célja, hogy elősegítse a Mezőnagymihályon életvitelszerűen élő, illetve letelepedni szándékozó szociálisan rászoruló fiatalok lakáshoz jutását.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott cél érdekében Mezőnagymihály Község Önkormányzata a fiatalok számára Mezőnagymihály közigazgatási területén megvalósuló lakásépítéshez, vagy lakásvásárláshoz az e Rendeletben meghatározott feltételek megléte esetén támogatást nyújt.

(3) E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. család: a a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés c) pontja szerinti meghatározott személyek köre.

2. együtt költöző családtag: a kérelmező családjának tagja, aki a támogatással épített, vagy vásárolt házba életvitelszerű tartózkodás céljából együtt költözik be, függetlenül attól, hogy a lakcímen lakóhelyet, vagy tartózkodási helyet létesít-e.

3.1 rászoruló: az a kérelmező, akinek saját illetve együtt költöző családtagjaival együtt számított egy főre eső havi jövedelme a kérelem benyújtását megelőző három hónap átlaga alapján nem haladja meg a szociális vetítési alap támogatás igénylésekor érvényes összegének tizenkétszeresét.

A támogatás formái, mértéke és feltételei

2. § Mezőnagymihály Község Önkormányzata egyszeri vissza nem térítendő támogatást nyújt a rászoruló fiatalok részére Mezőnagymihály Község közigazgatási területén belül

a) új lakás felépítéséhez,

b) új lakás megvásárlásához,

c) legalább 4.500.000,- Ft értékű, komfortos használt lakás megvásárlásához, mely esetében komfortfokozat a megvásárlást követően is kialakítható.

3. § (1) A támogatás formái:

a) vissza nem térítendő támogatás,

b) kamatmentes kölcsön.

(2) A visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatás arányát és a támogatás összegét a Mezőnagymihály Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szociális, Kulturális és Sport Bizottsága állapítja meg.

4. § (1) A támogatásra az éves költségvetési rendeletben meghatározott keret szolgál. Ha az adott év költségvetésében ilyen keret nincs meghatározva, arra az évre támogatási kérelem nem nyújtható be.

(2) Az új keret megnyílása után a kérelem ismételten benyújtható.

(3)2 A támogatás mértéke lakásvásárlás és építés esetén legfeljebb 400.000. -Ft.

(4) A támogatás a lakásépítéshez, vásárláshoz szükséges saját erő kiegészítésére szolgál.

(5) A támogatásban részesülő részére a támogatás kifizetése az általa megjelölt számlára való utalással történik. Az átutalásról a Közös Önkormányzati Hivatal Mezőnagymihályi Kirendeltsége gondoskodik.

5. § (1) A támogatás akkor állapítható meg, ha

a) a támogatási igény benyújtásakor a kérelmezők egyike sem töltötte be a 35. életévét.

b) a kérelmezőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának a támogatással érintett lakáson kívül lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga vagy az önkormányzat tulajdonában lévő, illetve szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya nincs, vagy arról érvényesen írásban lemondott és a bérbeadó azt írásban elfogadta,

c) a kérelmező és házastársa (élettársa) még nem részesült Mezőnagymihály Község Önkormányzata által nyújtott lakásszerzési támogatásban,

d) a kérelmező vagy házastársa (élettársa) a kérelem benyújtását megelőzően legalább 1 év bejelentett állandó munkahellyel rendelkezik.

e) A támogatott vállalja, hogy a támogatási megállapodás aláírását követően az ingatlanba egy éven belül életvitelszerűen beköltözik,

f) a kérelmező, illetve családja e rendelet szerint rászorulónak minősül.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően támogatás megállapítható, ha a kérelmezőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint vele együtt költöző családtagjának

a) együttesen legfeljebb 50 %-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése, vagy öröklés útján került a tulajdonukba,

b) a tulajdonukban lévő lakás lebontását az építési hatóság elrendelte vagy engedélyezte,

c) haszonélvezettel terhelt lakás van a tulajdonukban és a haszonélvező a lakásban bent lakik.

(3) A támogatás építkezés esetén akkor állapítható meg, ha az építkezés megkezdődött. Ezen tény az E-építési napló megnyitásával igazolható.

(4) A támogatás megállapítása során döntéshozó az (1)-(3) bekezdésben szabályozott feltételek közül indokolt esetben egy feltételtől eltekinthet.

6. § (1) Nem nyújtható támogatás olyan kérelmező számára, akinek vagy a vele együtt költöző családtagnak az önkormányzattal szemben bármilyen nemű tartozása áll fenn.

(2) Közös tulajdon megszüntetését kivéve nem adható támogatás akkor, ha a támogatással az igénylő közeli hozzátartozójától vásárolja meg a lakást.

(3) Nem állapítható meg támogatás, ha a Képviselő-testület által a támogatás céljára biztosított keret összeg elfogyott.

(4) A (3) bekezdésben említett keret kimerülése esetén a kérelem az új keret megnyílását követően ismételten benyújtható.

A támogatás elbírálásának szabályai

7. § (1) A támogatás iránti kérelmeket az az 1. melléklet szerinti űrlapon a Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatal Mezőnagymihályi Kirendeltségénél kell benyújtani

a) új lakás építése esetén az e-építési napló megnyitása napjától a használatba vételi engedély jogerőre emelkedéséig,

b) új és használt lakás vásárlása esetén a vonatkozó adás-vételi szerződés megkötésének napjától számított – a 8. §. (3) bekezdésének figyelembe vételével - 120 napon belül.

(2) A támogatásra való jogosultság elbírálása érdekében a támogatást igénylő köteles saját maga és együtt költöző hozzátartozói személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni.

(3) Köteles továbbá a támogatást igénylő építkezés esetén az építési telek hiteles tulajdoni lapját, vagy ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződést becsatolni, valamint az e-építési napló megnyitását igazolni.

(4) A támogatás iránti kérelmek ügyében Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testülete Szociális, Kulturális és Sport Bizottsága dönt.

8. § (1) A támogatás megítéléséről a kérelmező írásbeli értesítést kap. Az értesítés közlését követő 30 napon belül a támogatott kérelmezővel Mezőnagymihály Község Önkormányzata támogatási megállapodást köt. A támogatási megállapodást a támogatott kérelmező, valamint az önkormányzat képviseletében a polgármester és a jegyző írja alá.

(2) Amennyiben az aláírás a kérelmező hibájából az adott határidőn belül nem történik meg, úgy a támogatást elveszíti.

(3) A támogatási megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a támogatást nyújtó nevét, székhelyét, azonosító adatait, nevében eljáró személyek neveit és beosztását,

b) a támogatott nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, személyi azonosítóját, lakcímét,

c) a támogatási összeg fedezetét biztosító költségvetési rendelet számát,

d) a támogatás nyújtásáról szóló határozat számát,

e) a megvásárolandó vagy építendő lakás alapadatait, így különösen az ingatlan címét, helyrajzi számát, vételárát, komfortfokozatát,

f) a támogatás formáját, jogcímét és összegét,

g) a támogatott hozzájárulását a jelzálogjog bejegyzéséhez,

h) a támogatott kötelezettségvállalását, hogy a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartási bejegyeztetése és annak későbbi módosítása, törlése iránt saját költségén eljár,

i) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,

j) az érintettek aláírását.

9. § (1) Az önkormányzat javára a támogatás összegének erejéig a támogatással megszerzett ingatlanra jelzálogjog kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

(2) A támogatási összeg kizárólag azt követően kerül folyósításra, hogy a kérelmező és az önkormányzat között létrejött a támogatási szerződés, valamint a kérelmező az ingatlan-nyilvántartási eljárás lefolytatására alaki és tartalmi szempontból alkalmas jelzálogjog bejegyzési engedélyt aláírta.

(3) Abban az esetben, ha a támogatás folyósítását követően a jelen rendelet a 10. § (1) bekezdése szerinti visszafizetési kötelezettség a kérelmezőt nem terheli, úgy az önkormányzat a kérelmező által írásban előterjesztett kérelemre – annak megvizsgálását követően – kiadja a jelzálogjog törlésére irányuló engedélyt.

Visszafizetési kötelezettség keletkezése

10. § (1) A támogató a támogatás teljes összegét a visszafizetéskor érvényben lévő a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben meghatározott kamataival együtt visszakövetelheti, ha

a) a támogatás felhasználása nem a támogatási szerződésben foglalt célra történt,

b) a támogatási kérelem benyújtása során kérelmező valótlan adatokat közölt,

c) a támogatással épített, vásárolt lakást támogatott a támogatástól számított 10 éven belül elidegenítette, kivéve ha az elidegenítést követő 1 éven belül Mezőnagymihály községben másik lakást vásárolt

(2) Mezőnagymihály Község Önkormányzata Pénzügyi Ügyrendi és Szociális, Bizottsága a támogatás nyújtását követő 10 éven belül jogosult a támogatási szerződésben foglaltak érvényesülésének ellenőrzésére.

11. § Ez a rendelet 2022. szeptember 5-én lép hatályba.

12. § Hatályát veszti a fiatalok lakáshoz jutása helyi támogatásáról szóló 2/2019.(II.14.) önkormányzati rendelet

1. melléklet

KÉRELEM a fiatalok lakáshoz jutása helyi támogatásának igényléséhez

1. Az igénylő:

1.1. Neve:.............................................................................................................................

1.2. Születési neve:.............................................................................................................

1.3. Anyja neve: ...................................................................................................................

1.4. Születési helye: ................................................... születési ideje: ................................

1.5. Családi állapota: ......................................állampolgársága:............................................

1.6. Személyi igazolvány száma: ............................................................................................

1.7. Adóazonosító száma:..................................

1.8. TAJ:...........................................................

1.9. Foglalkozása (munkaköre, beosztása):.............................................................................

1.10. Munkahelye megnevezése, címe: ..............................................................................................................................................munkaviszony létesítésének ideje:……….................

1.11. Lakóhely (állandó lakcím)..............................................................................................

1.12. Tartózkodási hely (ideiglenes)........................................................................................

1.13. Telefonszám: ..............................

2. Az igénylő házastársa/élettársa:*

2.1. Neve:.............................................................................................................................

2.2. Születési neve:.............................................................................................................

2.3. Anyja neve: ...................................................................................................................

2.4. Születési helye: ................................................... születési ideje: ................................

2.5. Családi állapota: ......................................állampolgársága:............................................

2.6. Személyi igazolvány száma: ............................................................................................

2.7. Adóazonosító száma:......................................

2.8. TAJ:.........................................................

2.9. Foglalkozása (munkaköre, beosztása):.............................................................................

2.10. Munkahelye megnevezése, címe: ........................................................................................ munkaviszony létesítésének ideje:…….....................................................................

2.11. Lakóhely (állandó lakcím)..............................................................................................

2.12. Tartózkodási hely (ideiglenes)........................................................................................

2.13. Telefonszám: ..............................

3. Az igénylővel és házastársával (élettársával) közös háztartásban élő és velük együtt költöző családtagok felsorolása:

Név

Születési idő

Rokoni kapcsolat

Foglalkozás







3.1. Az igénylő:* egyedülálló, gyermektelen fiatal házas, egy gyermekes fiatal házas, gyermekét egyedül nevelő szülő, élettársi kapcsolatban él.

3.2. Az igénylő és vele közös háztartásban élő és együtt költöző családtagjainak jelenlegi lakáshasználati jogcíme:

bérlő, (bérlőtárs), tulajdonos (tulajdonostárs), jogcímnélküli lakó, szívességi lakáshasználó, családtag, albérlő, ágybérlő, egyéb és pedig:...............................................

3.3. Az igénylő a helyi támogatást milyen célra kéri:*

a) lakásépítéshez

b) lakásvásárláshoz

c) résztulajdonnal rendelkezik az ingatlanban és közös tulajdon megszüntetését kívánja biztosítani és az építeni, vásárolni kívánt ingatlan vagy résztulajdon címe és adatai: Mezőnagymihály, .......................................u. ........... sz. .......... em. .......... ajtó, hrsz.: ......................... A lakás alapterülete: ..............m2 szobáinak száma:.............. .

4. Büntetőjogi felelősségem/felelősségünk tudatában kijelentem/kijelentjük, hogy*

a) sem nekem (nekünk) – mint kérelmező(k)nek – sem pedig, kiskorú gyermekemnek/gyermekünknek, valamint a velem/velünk együttköltöző családtagjaimnak/családtagjainknak a támogatással érintett lakáson kívül lakástulajdonom/lakástulajdonunk, állandó lakáshasználati jogom/ jogunk vagy az önkormányzat tulajdonában lévő, szolgálati vagy munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonyom/jogviszonyunk nincs*

b) tulajdonomban (tulajdonunkban) van .........................................város (község) ...........................utca ......hsz. ....em. ....ajtó alatti lakás ...... tulajdoni hányadban.

az ingatlan lakott, haszonélvezettel terhelt*,

öröklés vagy ajándékozás útján került a tulajdonomba/tulajdonunkba*

c) pénzintézeti hitelt igénybe veszek(ünk) igen - nem *

d) az ingatlan tulajdonjogát közeli hozzátartozómtól szerzem meg igen - nem *

e) Kérem (kérjük) a helyi támogatás összegét az alábbi pénzintézethez átutalni *

f) Pénzintézet neve: ……………………………………………………………………………………

g) Bankszámlaszám: …………………………………………………………………………………..

h) Kijelentem, (kijelentjük), hogy Mezőnagymihály településen még nem részesültem/részesültünk első lakáshoz jutók vagy lakásszerzési támogatásban.*

i) Kijelentem, (kijelentjük), hogy Mezőnagymihály településen …………… évben már részesültem …………………..Ft összegben első lakáshoz jutók vagy lakásszerzési támogatásban.*

j) Tudomásul veszem (vesszük), hogy amennyiben a támogatás elnyerésére irányuló eljárásban jogosultságomat (jogosultságunkat) befolyásoló, valótlan adatokat közlök (közlünk) úgy ez a támogatásból való kizárásomat (kizárásunkat) vonja maga után, illetve a szerződéskötés megtörténte után a Polgármester jogosult a szerződést egyoldalúan felbontani.

k) Tudomásul veszem(vesszük), hogy a támogatás odaítélését követően megállapodást kell kötnünk az Önkormányzat rendeletében meghatározott szabályok szerint a polgármesterrel.

l) * Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy élettársi kapcsolatban, közös háztartásban együtt élünk …….. óta, ……………………………………………………………………..………….………… lakcímen.

m) Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy különböző bejelentett lakcímünk ellenére egy háztartásban élünk ……… óta.

n) Büntetőjogi felelősségünk tudatában kijelentjük, hogy a megvásárolni kívánt lakás közös tulajdonunkba kerül.

o) Vállalom/vállaljuk, hogy a támogatási megállapodás aláírását követően az ingatlanba 1 éven belül életvitelszerűen beköltözök/beköltözünk.

5. A kérelmező, valamint az együtt költözők havi jövedelme forintban:

A

B

C

1.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A családban élő közeli hozzátartozók

2.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

ebből közfoglalkoztatásból származó:

3.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

4.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

5.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

6.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

7.

Egyéb jövedelem


8.

Összes jövedelem


Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki) ___________ Ft/hó.

6. Tájékoztatás a kérelemhez csatolandó igazolásokról:

a) a jövedelmi adatok táblázatban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.)

b) Adás-vételi szerződés másolata

c) Munkaszerződés(ek) másolata

d) A kérelem benyújtását megelőző három hónapban elért összes jövedelemről kiállított munkáltatói igazolás

e) A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól tartozásmentes igazolás

7. Kelt: ……………………………….. ……….. év ………. hó ….. nap

............................................................. .............................................................

7.1. igénylő aláírása házastárs/élettárs aláírása*

7.2. * Jellel jelölt pontoknál a megfelelő szöveget kérjük aláhúzni.

1

Az 1. § (3) bekezdés 3. pontja a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Mezőnagymihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.