Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2006 (VI.6.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 02. 17

Mohácsi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2006 (VI.6.) önkormányzati rendelete

a távhőszolgáltatásról

2023.02.17.

Mohács Város Képviselő–testülete a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény. (a továbbiakban: Tszt.) 6. §-ában, 60. §-ának (3) bekezdésében, valamint az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény mellékletében kapott felhatalmazás alapján a Tszt. és az annak végrehajtásáról szóló 157/2005.(VIII.15.) Kormányrendelet (a továbbiakban Vhr.) egyes rendelkezéseinek végrehajtására, valamint a távhőszolgáltatás hatósági díjainak megállapítására és alkalmazási feltételeire a következőket rendeli el.

I.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Mohács város közigazgatási területén levő távhőfelhasználókra (a továbbiakban: felhasználó), díjfizetőkre és az őket távhővel ellátó, távhőszolgáltatást végző gazdálkodó szervezetre (a továbbiakban: szolgáltató), valamint a távhőszolgáltatáshoz szükséges eszközök tulajdonosaira.

II.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) Az önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) alkalmazásában irányadó a Tszt 3. §-ában, valamint a Vhr. 3. mellékleteként kiadott Távhőszolgáltatási Közüzemi Szabályzat (a továbbiakban: TKSZ) 2.1.pontjában meghatározott foglaltakból következően és azon túlmenően a felhasználó és a szolgáltató közötti jogviszonyban:

Elszámoló mérő: a mérésügyről szóló 1991. évi XLV. törvény (a továbbiakban mérésügyi törvény), továbbá ezen törvény végrehajtásáról szóló 127/1991.(X.9.) Korm. rendelet.(a továbbiakban: mérésügyi Vhr.) rendelkezéseinek megfelelően az illetékes és arra felhatalmazott mérésügyi szervek által hitelesített, sértetlen, törvényes tanúsító jellel és szolgáltató sértetlen zárjegyével rendelkező:

a) a hőközpontban vagy hőfogadó állomáson elhelyezett hőmennyiségmérő,

b) az épületrész hőfelhasználását mérő hőmennyiségmérő,

c) a felhasználói hőközpontban a használati melegvíz épülettel történő elszámolására elhelyezett vízmérő,

d) az épületrészekben (lakások, üzletek, irodák, stb. ) a vételezett használati melegvíz mérésére szolgáló mellékvízmérő(k).

(2) Fűtött légtérfogat: azon helyiségek légtérfogatának összege, amelyekben hőleadó, vagy a szomszédos helyiségekből átáramló hő biztosítja az előírás szerinti hőmérsékletet (az MSZ 04-140/2.).

A helyiségek légtérfogatának szolgáltató által történő meghatározásánál:

a) alapterületként a vakolt falsíkok közötti, valamint a beépített szekrények által elfoglalt területet kell figyelembe venni,

b) nem vehetők figyelembe a falsíkon kívül eső területek. Nem vehetők figyelembe továbbá a falsíkból kiugró falpillérek által elfoglalt területek, ha azok alapterülete 0,5 m2–nél kisebb,

c) nem vehető figyelembe az éléskamra (kamraszekrény), valamint a lakás (helyiség) légterének a közművezetékeket védő burkolat mögötti része,

d) a fürdőszoba légterének csak 60 %-a vehető figyelembe, ha az előírt hőmérsékletet műszaki tervek alapján kiegészítő fűtés (pl. villamos vagy gáz hősugárzó) biztosítja.

(3) Fűtött alapterület: a (2) bekezdés a-d) pontjai szerinti helyiségek alapterületeinek összege.

(4)1 Méretlen időszak: elszámoló mérő nélkül vagy meghibásodott mérőn, valamint a mérésügyi vhr. 13. § (2) bekezdése szerint érvényét vesztett hitelességű, továbbá szolgáltatói plomba nélküli vagy sérült szolgáltatói plombával rendelkező mérőn igénybevett szolgáltatás időtartama.

III.

Fogyasztóvédelem

3. §2 A szolgáltató köteles együttműködni a fogyasztókat érintő kérdésekben a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvényben foglaltaknak megfelelően a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Közlekedései, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztályával, a Baranya megyei Fogyasztóvédelmi Egyesülettel, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szervezetével, továbbá azokkal a fogyasztói érdekképviseletekkel, amelyek az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján kifejezetten a fogyasztók érdekképviselete céljából, jogszerűen, az előzőekben hivatkozott jogszabályoknak megfelelően jöttek létre, és a szolgáltatót erről a bírósági bejegyzés csatolásával írásban értesítették.

4. § A szolgáltató köteles a 3. §-ban említett szervezeteket tájékoztatni azokról az adatokról és információkról, amelyek a fogyasztói érdekvédelem gyakorlásához szükségesek.

5. § (1) A szolgáltató a Tszt. 11. §-ában és a Tksz. 26. §. 2. pontjában foglalt tájékoztatási kötelezettségének körébe tartozó információkat a honlapján köteles közzétenni, továbbá ügyfélszolgálatán a honlapon szereplő információkat az ügyfelek számára elérhetővé tenni. A szolgáltató az ügyfeleit érintő egyéb időszerű információkról ügyfeleit a célnak legmegfelelőbb módon – sajtó, hírlevél, hirdetmény, stb. - is köteles tájékoztatni. A panaszkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás a szolgáltató Panaszkezelési Szabályzatában kerül rögzítésre, melyet a honlapján, ügyfélszolgálatán elérhetővé kell tenni.

(2)3 A felhasználó a távhőszolgáltatással kapcsolatos panaszainak orvoslását a szolgáltató ügyfélszolgálati irodájától kérheti. Amennyiben a szolgáltató intézkedését nem találja megfelelőnek, jogosult panaszával a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Közlekedései, Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztályához fordulni.

IV.

Távhőellátó berendezések létesítése, átalakítása és üzemeltetése

6. § Annak érdekében, hogy a szolgáltató a szolgáltatást egész évben megfelelő minőségben biztosítani tudja, szükséges, hogy a szolgáltatói és a felhasználói berendezések szolgáltató Üzletszabályzatában foglaltaknak megfeleljenek.

7. § A távhőellátó rendszerre jelen rendelet hatálybalépése előtt csatlakoztatott felhasználói berendezések továbbra is üzemben tarthatók, de átalakításukat legkésőbb az első felújítás vagy átépítés alkalmával az Üzletszabályzatban foglaltaknak megfelelően el kell végezni. Az átalakítás költségei a létesítőt terhelik.

8. § (1) Távhőellátó rendszer szolgáltatói berendezéseit, valamint a szolgáltató tulajdonában levő felhasználói berendezéseket létesíteni, illetve azokon átalakítási munkálatokat végezni – a szolgáltató és a létesítő más megállapodása hiányában- csak a szolgáltató beruházásában lehet, saját vagy átvett, fejlesztési célú forrásból.

(2) A felhasználó tulajdonába kerülő berendezéseket létesíteni, valamint azokon a felhasználó tulajdonában levő és a szolgáltatói rendszerről ellátott eszközökön (dolgokon) átalakítási, bővítési munkálatokat végezni - ide értve az eszközök áthelyezését, leszerelését is - továbbá szolgáltatói berendezések rendeltetésszerű működését biztosító tartozékok eredeti állapotát megváltoztatni csak a szolgáltató előzetes hozzájárulásával és szakmai feltételeinek betartásával lehet.

9. § A távhővételezés ügyében előzetes tájékoztatást kérő érdekelt kérelmének tartalmaznia kell a tervezett felhasználási hely címét, rendeltetését (lakó-, vegyes-, vagy egyéb épület), a vételezni kívánt legnagyobb hőteljesítményt és a tervezett éves hőigényt, valamint a TKSZ. 2.1.3.pontjában foglaltaknak megfelelően a távhőmennyiség mérésének tervezett helyét.

10. § A felhasználói rendszer átalakításának következtében szükségessé váló szolgáltató tulajdonában levő berendezések átalakítási költségei a felhasználót terhelik.

11. § (1)4 ) A felhasználó és a szolgáltató köteles a tulajdonában, illetve üzemeltetésében levő berendezéseket folyamatosan ellenőrizni és karbantartani. A szolgáltató jogosult a felhasználó tulajdonában levő szolgáltató berendezéseket ellenőrizni, hogy azok az Üzletszabályzatban foglaltaknak megfelelnek-e.

(2) Felhasználó köteles a szolgáltató részére a szolgáltató tulajdonában levő berendezésekhez való hozzáférést biztosítani, amennyiben azok a felhasználó tulajdonában vagy birtokában levő ingatlanon találhatók.

(3) Szolgáltató jogosult felhasználó vételezését, valamint a felhasználói berendezés állapotát a felhasználási helyen ellenőrizni, a TKSZ. 15.1. pontjában meghatározott módon.

12. § (1) A felhasználó számára fűtési célra szolgáltatott hőenergia mérésére szolgáló hőmennyiség mérő elhelyezhető a

a) felhasználói hőközpontban,

b) hőfogadó állomáson,

c) épületrészenkénti mérés esetén felhasználói vezetékhálózaton.

(2)5 Épületrészenkénti mérés esetén a hőmennyiségmérő és a használati melegvízmérő felhasználói vezetékhálózaton történő elhelyezését – amennyiben az műszakilag megoldható vagy a felek másként nem állapodnak meg – lakáson kívül (például lépcsőház) kell megvalósítani.

(3) Felhasználói hőközpontban, illetve hőfogadó állomáson történő méréskor a használati melegvíz mérésére szolgáló vízmérő elhelyezését a felhasználói hőközpontban, illetve hőfogadó állomáson a felmelegítés előtti vezetékszakaszban (a tároló és cirkulációs vezeték csatlakozás előtt) kell megvalósítani.

(4) Az elszámolás alapjául szolgáló hőmennyiségmérők és vízmérők hiteles állapotban tartásáról a szolgáltató gondoskodik.

(5)6 Épületrészben elhelyezett elszámoló mérő(k) esetén a felhasználó, egyéb esetben a szolgáltató gondoskodik a mérő(k) rendeltetésszerű használatáról és megóvásáról.

(6)7 Szolgáltató jogosult – előzetes értesítés mellett – az épületrészben elhelyezett elszámoló mérő(ke)t hitelesítés céljából kiszerelni és elszállítani. Szolgáltató köteles erről jegyzőkönyvet (felülvizsgálati adatlapot) kiállítani, és abban feltüntetni a mérő(k) adatait és állapotát.

(7)8 Amennyiben az épületrészben lévő elszámoló mérők újrahitelesítése a felhasználónak felróható okból hiúsul meg, a nem hiteles mérés időszaka (méretlen időszak) alatt igénybevett szolgáltatás elszámolása

- hőmennyiségmérő esetében a TKSZ 23.1 pontja,

- használati melegvízmérő esetén ezen rendelet 28. § (1) bek. b) pontja szerint történik.

13. § A felhasználó és a szolgáltató köteles a tulajdonában, illetve üzemeltetésében levő berendezéseket folyamatosan ellenőrizni és karbantartani.

14. § (1) A felhasználó köteles a hővételezés bármely okból történő jelentős megváltoztatásáról, vagy szüneteltetéséről a szolgáltatót előzetesen értesíteni.

(2) Szolgáltató köteles a felhasználót a hőátadás bármely okból történő korlátozásáról, vagy szüneteltetéséről - az Üzletszabályzatban rögzítettek szerint értesíteni.

V.

Közszolgáltatási szerződés9

15. § (1)10 Az általános közszolgáltatási szerződés a TKSZ 2.1.pontja szerinti szolgáltatásra vagy szolgáltatásokra a Tszt. 43. § (6) bekezdés szerinti megállapodás aláírásával jön létre. Amennyiben a felhasználó és a szolgáltató a megállapodás feltételeiben nem tud megállapodni, felek jogviszonyára az általános közszolgáltatási szerződés érvényes, továbbá a szolgáltatás díjának elszámolására és a díjfizetésre ezen rendelet előírásait kell alkalmazni.

(2)11 Az (1) bekezdésben meghatározottak szerint kell eljárni a közszolgáltatási szerződés megkötéséig, ha a felhasználó és szolgáltató között a közszolgáltatási jogviszony a Tszt. 37. § (5) bekezdése szerint a szolgáltatás igénybevételével jött létre.

(3)12 Az általános közszolgáltatási szerződést a lakóépület, a vegyes célra használt épület tulajdonosa vagy a tulajdonos jogszerű felhatalmazással rendelkező képviselője, tulajdonosi közösség (Tszt. 3. §. g) pont) esetén a felhasználó képviselője, épületrészenkénti hőmennyiségmérés esetén az épületrész tulajdonosa köti meg a szolgáltatóval.

(4)13 A tulajdonos vagy a felhasználó képviselője köteles beszerezni a tulajdonos vagy a tulajdonosi közösség felhatalmazását az általános közszolgáltatási szerződés megkötéséhez, módosításához, vagy felmondásához.

(5)14 Ha a felhasználó képviselője helyett vagy mellett más is jogosult a közszolgáltatási szerződésben foglaltak teljesítésének ellenőrzésére, és a közszolgáltatási szerződésben rögzített üzemviteli kérdésekben eljárni, akkor a közszolgáltatási szerződésnek - a Tksz. 9. és 10. pontjaiban meghatározott adatokon kívül - tartalmaznia kell annak a személynek a nevét, címét, elérhetőségeit, akivel a szolgáltató köteles együttműködni.

(6)15 A Tszt. 3. § w) pontja szerinti külön kezelt intézmény törvényes képviselője a közszolgáltatási szerződés megkötésekor, vagy a külön kezelt intézmény minősítésében beálló változás esetén köteles a szolgáltatónak írásban nyilatkozni a külön kezelt intézményei besorolásról, vagy annak megszűnéséről.

16. §16 Amennyiben a felhasználó a fűtési célú távhőszolgáltatás megkezdésével, befejezésével, a szolgáltatás mértékével kapcsolatos igényét nem adja meg, távhőszolgáltató – ha a felhasználói berendezés állapota lehetővé teszi – a fűtési célú távhőszolgáltatást a fűtési időszakban a hőközponti fűtésszabályozó működtetésével folyamatosan teljesíti.

17. § (1)17 A távhőszolgáltatás megszüntetésére a közszolgáltatási szerződés- a Tszt. 38. § (2) bekezdésében meghatározott rendelkezései szerinti felmondásával kerülhet sor. A közszolgáltatási szerződést a felhasználási hely egészére kiterjedően lehet felmondani.

(2)18 A Tszt. 38. § (2) bekezdés a-d) pontjában előírt feltételek az egyedi közszolgáltatási szerződés felmondására irányadóak.

(3)19 A felhasználó a közszolgáltatási szerződés felmondására irányuló szándékát a szolgáltatónak írásban köteles bejelenteni. Szolgáltató a bejelentés kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban köteles tájékoztatni felhasználót a felmondás feltételeiről. A közszolgáltatási szerződés felmondása esetén a szolgáltató köteles vizsgálni a Tszt. 38. § (2) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítését.

(4)20 A Tszt. 38. § (2) bek. c) pontjában foglaltak a szolgáltató tulajdonát képező felhasználói hőközpont megszüntetésének, átalakításának költségeire is vonatkoznak.

18. § (1)21 Ha a felhasználási helyen valamely épületrész távhőellátását kívánják megszüntetni, ahhoz a közszolgáltatási szerződés módosítása szükséges. Ebben az esetben a Tszt. 38. § (5) bekezdésében foglaltak az egyedi közszolgáltatási szerződés módosítására is irányadóak.

(2)22 A közszolgáltatási szerződés módosítása iránti igényt a felhasználó, illetőleg annak képviselője írásban köteles a szolgáltatónak bejelenteni. A szolgáltató a bejelentés kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban köteles tájékoztatni felhasználót a szerződés módosítása feltételeiről. A felhasználó képviselője köteles beszerezni a Tszt. 38. § (5) bekezdésének a) pontjában meghatározott tulajdonosi hozzájárulásokat és ezek meglétét szolgáltatónak igazolni.

(3)23 Épületrész (lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiség) távhőellátásának megszüntetése esetén a hőleadó berendezéseket le kell választani a távhőellátó rendszerről, és az átmenő vezetékeket hőszigetelni kell. Ezzel egyidejűleg az épület továbbra is üzemelő fűtési rendszerén (távhővezeték, hőközpont, hőfogadó stb.) a rendeltetésszerű működéshez a leválasztás miatt szükséges átalakításokat, beszabályozásokat el kell végezni.

19. § (1)24 A közszolgáltatási szerződés, illetve a felhasználó díjfizetési kötelezettsége abban az időpontban szűnik meg, amikor – a jogszabályi és műszaki előírások szerint – a távhőellátás igénybevételének lehetősége véglegesen megszűnt. Amennyiben épületrész kiválása miatt a közszolgáltatási szerződés módosítása szükséges, az érintett díjfizető díjfizetési kötelezettsége a szerződés módosításának megtörténtéig fennáll.

(2)25 A távhőszolgáltatás megszüntetése, illetőleg az épületrész kiválása miatt szükséges közszolgáltatási szerződés módosítása előtt, a megszüntetés, illetőleg módosítás időpontjáig igénybevett szolgáltatás díját, ideértve a díjhátralékot is, egy összegben kell kifizetni, valamint az alapdíj még meg nem fizetett hányadát a szolgáltató számlája alapján kell megfizetni.

VI.

Felhasználó, díjfizető személyében bekövetkező változás

20. § (1) Szolgáltató, felhasználó és díjfizető a távhőszolgáltatás minden területén - a tőle elvárható mértékig - köteles együttműködni és egymást kölcsönösen tájékoztatni a szolgáltatással, illetve annak igénybevételével, a szolgáltatás ellenértékének elszámolásával kapcsolatos kérdésekben.

a) A szolgáltató jogosult a tulajdonossal vagy a felhasználási hely általa ismert tulajdonosával szemben érvényesíteni a távhőszolgáltatási díjat, ha a felhasználó vagy a díjfizető változás bejelentése nem történt meg, az ingatlant jogcím nélkül használják, a változás bejelentésből nem állapítható meg egyértelműen az új felhasználó vagy díjfizető személye, vagy hiányoznak a változás időpontjáig igénybevett szolgáltatás elszámolásához szükséges adatok, továbbá ha a hiánypótlásra - a szolgáltató felszólítását követően, az abban foglalt határidőig - nem kerül sor.

b) A változásban érintett felek egyetemlegesen felelősek a változás időpontjában a felhasználási helyen levő elszámoló mérő állapotáért,

c) Felhasználó és díjfizető köteles a Tszt. 45. § (1) bekezdés a) pont szerinti adataiban bekövetkezett változást - a változást követő 15 napon belül - bejelenteni szolgáltatónak. E rendelet előírásai szerint bejelentett díjfizető esetén az adatokban bekövetkezett változást a tulajdonos és a díjfizető együttesen köteles a szolgáltatóval közölni.

(2)26 A TKSZ 21.1. pontjában meghatározott esetben az új felhasználóval történő közszolgáltatási szerződés aláírásának, illetőleg hatálybalépésének napjáig az új felhasználó az előző felhasználóval létrejött szerződésben foglaltak szerint veszi igénybe a szolgáltatást és köteles a díjat annak megfelelően fizetni.

VII.

A szolgáltatás teljesülése

21. § (1) A szolgáltatás akkor számít teljesítettnek, ha

a) hőátalakítás nélküli távhőszolgáltatás esetén a szolgáltató a fütési időszakban a –11 C méretezési külső léghőmérséklethez tartozó szerződött hőteljesítménnyel, ennél magasabb léghőmérsékletnél a szerződött teljesítménynek a tényleges külső hőmérséklethez tartozó arányos részével a felhasználó rendelkezésre áll. Fűtési időszakon kívül pedig a szerződött hőteljesítmény legalább akkorra hányadával, hogy a felhasználó csapolóinál legalább 40 Co-os hőmérsékletű használati melegvíz biztosítható legyen.

b) hőátalakítással megvalósuló távhőszolgáltatás esetén a szolgáltató a fűtési időszakban a –11 C méretezési külső léghőmérséklethez tartozó szerződött hőteljesítménnyel, ennél magasabb léghőmérsékletnél a szerződött teljesítménynek a tényleges külső hőmérséklethez tartozó arányos részével felhasználó rendelkezésére áll.

c) használati melegvíz szolgáltatási célú távhőszolgáltatás esetén a használati melegvíz hőmérséklete – a csapolóknál mérve - elérje a 40 Co-ot.

(2) A szolgáltatás akkor is teljesítettnek számít, ha az (1) bekezdésben foglaltak a felhasználó tulajdonában levő berendezések hibájából, vagy alkalmatlanságából, illetve elégtelen hőteljesítmény lekötésből nem teljesülnek.

(3) Fűtési időszakban a primer és szekunder előremenő víz hőmérsékletét a szolgáltató a rendszerre jellemző szabályozási görbe, a meteorológiai viszonyok és előrejelzések figyelembevételével a Tksz. 12.1.bekezdés rendelkezéseinek, valamint az üzletszabályzatban rögzítettek betartása mellett jogosult változtatni, leállítani és újraindítani.

VIII.

Szüneteltetés, korlátozás

22. § (1) A szolgáltató a Tszt. 40. §-a szerint jogosult a távhőszolgáltatást szüneteltetni.

(2) Országos tüzelőanyag hiány miatt, valamint környezet-és levegőtisztaság-védelmi okokból, továbbá a hőtermelőnél fellépő tartós hőtermelés kiesés miatt szolgáltató jogosult a Vhr. 16. §-ában foglaltak figyelembevételével a távhőellátást korlátozni. A távhőszolgáltatás korlátozásának sorrendje és az egyes fokozatokba tartozó felhasználói csoportok:

1.27 fokozat: ott kell korlátozni, ahol a korlátozás következtében közvetlen anyagi kár nem mutatható ki, vagy a távhőszolgáltatás átmenetileg más megoldással helyettesíthető. Valamint első lépésben a használati melegvíz készítését kell felfüggeszteni a nem közérdekű, nem közhasznű, nem közellátási célú gazdasági tevékenységet folytató egyéb felhasználóknál. (1. korlátozási csoport.)

2. fokozat: a munkanapokon és/vagy meghatározott időszakban fűtést igénylő felhasználók – ide értve a termelő üzemek fűtését is - korlátozására kerül sor, a szerződésben lekötött fűtési hőteljesítmény igényük legfeljebb 50%-áig. Ide tartoznak az irodák, kereskedelmi és szolgáltató egységek, pénzintézetek, sportlétesítmények, vendéglátó-és szórakozóhelyek, stb. (2..korlátozási csoport)

3. fokozat: a távhőellátást technológiai célra igénybevevő felhasználók korlátozására kerül sor, a technológiai hőigény 20%-os csökkentésével. (3. korlátozási csoport)

4.28 fokozat: a szállodák, oktatási intézmények fogyasztási helyeinek és a lakossági fűtés korlátozására legfeljebb 40 %-os mértékben, valamint a lakossági használati melegvízellátás felfüggesztése. (4. korlátozási csoport)

(3) A korlátozást - ha más lehetősége nem áll rendelkezésre – a hőhordozó közeg arányos csökkentésével kell megvalósítani.

(4) A korlátozás bevezetésének szükségességéről, okairól és mértékéről a szolgáltató haladéktalanul köteles tájékoztatni Mohács Város Önkormányzatát.

(5)29 Korlátozás esetén a szolgáltató kőteles a hírközlő eszközökön keresztül a felhasználókat tájékoztatni a korlátozás várható idejéről és tartamáról, kérve a felhasználókat a távhő fogyasztás önkéntes további csökkentésére. A korlátozás jelen rendeletben előírt maximális mértékét a közszolgáltatási szerződésben rögzíteni kell.

23. §30

X.

Távhőszolgáltatás díjai és azok megállapítása

24. § (1)31 A Tszt. 57/D. § (1) bekezdése alapján a lakossági felhasználónak és a külön kezelt intézménynek nyújtott távhőszolgáltatás (fűtés és használati melegvíz) díját - mint legmagasabb hatósági árat - , a hatósági ár szerkezetét és alkalmazási feltételeit az energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben állapítja meg. Mohács Város Önkormányzat Képviselő testülete rendeletben határozza meg a távhőszolgáltatási csatlakozási díjat, a távhőszolgáltatási csatlakozási díj fizetési feltételeit, valamint a miniszteri rendeletben nem szabályozott díjalkalmazási és díjfizetési feltéteket.

(2)32 Egyéb felhasználók esetén a szolgáltatónak a távhőszolgáltatás díját úgy kell meghatároznia, hogy az a vállalkozás szükséges és indokoltan felmerült ráfordításaira és a működéséhez szükséges nyereségre fedezetet biztosítson, valamint a vállalkozást hatékony gazdálkodásra és az általuk nyújtott szolgáltatás minőségének folyamatos javítására ösztönözze. Szolgáltató a díjakat évente minden év decemberéig, valamint a költségek lényeges változása esetén év közben is felülvizsgálja, díjak változtatása esetén honlapján haladéktalanul közzéteszi az aktuális díjakat.

(3)33 Felhasználó a távhőszolgáltatás igénybevételéért a következő díjakat köteles fizetni a XI. fejezetben foglaltak szerint:

a) csatlakozási díj

b)34 alapdíj (Ft/lm3/év), vagy teljesítménydíj (Ft/kW/év),

c)35 fűtési hődíj (Ft/GJ),

d)36 vízfelmelegítési hődíj (Ft/GJ),

e)37 közműves ivóvíz és szennyvízelvezetési díj (Ft/m3),

f)3839

(4)40

25. §41 Használati melegvíz szolgáltatás esetén szolgáltató jogosult a 24. § (3) bekezdés e) pontja szerinti közműves ivóvíz és szennyvízelvezetési díjat külön árjóváhagyás nélkül érvényesíteni a felhasználók és díjfizetők felé.

XI.

A díjalkalmazás általános szabályai

26. § (1)42 A felhasználót a szolgáltatóval kötött közszolgáltatási szerződésben (továbbiakban: szerződés) részletesen szabályozott távhőszolgáltatás igénybevételéért díjfizetési kötelezettség terheli a (2) bekezdésben részletezettek szerint.

(2)43 Fűtési célú hőszolgáltatás esetén:

a) az alapdíj légtérfogat arányosan (Ft/lm3) vagy a teljesítménydíj lekötött hőteljesítmény (Ft/kW) alapján fizetendő. Az éves díj 1/12-ed részét havonta a tárgyhónapban kell felhasználónak megfizetni, függetlenül attól, hogy vételez-e távhőt, vagy sem. A lekötött hőteljesítményt a közszolgáltatási szerződésben kell meghatározni.

aa) ha a felhasználó a közszolgáltatási szerződést felmondja, az éves alapdíj vagy teljesítménydíj még meg nem fizetett hányadát, a tényleges leválasztás előtt, köteles egy összegben megfizetni a szolgáltatónak.

ab) ha a közszolgáltatási szerződést a szolgáltató mondja fel, kivéve a Tszt. 49. § (2) bekezdése szerinti szerződésszegést, a felhasználónak a felmondási idő után alapdíjat nem kell fizetnie.

ac) a szerződés felmondása miatt alapdíj hányad meg – illetve visszafizetése nem mentesíti a szerződő feleket a szerződésben meghatározott kötbér megfizetése és az okozott kár megtérítése alól.

ad) ha a felhasználó év közben köt közszolgáltatási szerződést, az éves alapdíj időarányos részét az igénybevétel időpontjától kell megfizetnie.

b) A mérőhelyeken elhelyezett elszámoló mérő által ténylegesen mért távhőmennyiség után a felhasználó, a szerződésben rögzített feltételek szerint, hődíjat köteles fizetni a szolgáltató számláján feltüntetett határidőig.

c) A lakossági felhasználó a távhőszolgáltatási díjat, ha a díjfizetés a Tszt. 44. § (1) bekezdése szerint épületrészenként történik, a következők szerint fizetheti meg a szolgáltatónak:

ca) az alapdíjat, havonta – az éves alapdíj 1/12-ed részét az épületrészek fűtött térfogatának arányában,

cb) a fűtési hődíjat – az igénybevétel hónapját követően - az elszámoló mérőn mért tényleges hőmennyiség után, az épületrészek fűtött térfogatának arányában,

cc) a felhasználó és a szolgáltató között hatályos megállapodásban rögzített hőmennyiség szerint, az épületrészek fűtött térfogatának arányában, havonta fűtési hődíj részletet (részszámlát) fizet. A mérés szerinti hődíj és a részszámlák közötti különbözettel a szolgáltató köteles, a fűtési időszakot követő két hónapon belül, felhasználóval az igénybevett szolgáltatást elszámolni.

d) Ha a szolgáltató a felhasználóval az általa vételezett hőmennyiséget a fűtési időszakot követően számolja el, akkor havonta fűtési hődíj részletet (részszámlát) kell fizetnie. A mérés szerinti fűtési díj (alapdíj + hődíj) és a részszámlák közötti díjkülönbözettel a szolgáltató köteles, a fűtési időszakot követő két hónapon belül a felhasználóval elszámolni az épület egészére egyösszegben, vagy az épületrészek fűtött légtérfogata alapján, vagy a felhasználó által rendelkezésre bocsátott változó részarányok (költségmegosztás) alapján.

da)44 da) Ha az elszámolás díjkülönbözetének megfizetése az épület egészére egy összegben, vagy az épületrészek fűtött légtérfogata alapján történik, a szolgáltató köteles az elszámolással egy időben, az épület vagy az épületrészek számláit is kibocsátani.

db) Ha az épület egészére vonatkozó elszámolás díjkülönbözetének megfizetése, a felhasználó által igazolt és a szolgáltató rendelkezésére bocsátott változó részarányok (költségmegosztás) alapján, és épületrészenként történik, a szolgáltató köteles, a fűtési költség megosztására vonatkozó adatok átvételét követő, 45 napon belül az épületrészek számláit kibocsátani.

dc) Felhasználói vagy díjfizetői észrevétel esetén a szolgáltató köteles az elszámolás módosítását ellenszolgáltatás nélkül elkészíteni, ha az a szolgáltató tevékenységének hiányosságaira vezethető vissza.

dd) Szolgáltató köteles az időszakon kívüli elszámolást, vagy a fűtési időszakot követő elszámolás módosítását elkészíteni, ha azt a felhasználó írásban megrendeli, és az időszakon kívüli elszámolás költségeit, a megrendeléssel egy időben megfizeti. Az elszámolás módosítását jelenti, ha a felhasználó a részarányokat, az elszámoló számlák kibocsátása után, bármely okból megváltoztatja vagy a költségosztásra vonatkozó szerződés módosítását a fűtési időszak végéig nem jelenti be a szolgáltatónak.

de) A db) pont szerinti elszámolás esetén, ha a felhasználó, vagy a felhasználó képviselője a fűtési időszakot követő 90 napon belül sem bocsátja szolgáltató rendelkezésére a fűtési díj megosztására vonatkozó adatokat (költségmegosztás), vagy az adatok nyilvánvalóan nem felelnek meg a Vhr. költségmegosztásra vonatkozó rendelkezéseinek, a szolgáltató jogosult, a határidőt követő 30 napon belül, a felhasználó részére az elszámoló számlát egy összegben kibocsátani.

e) Ha a szolgáltató és a felhasználó között az általános közszolgáltatási szerződés nem a Tszt. 43. § (6) bekezdés szerinti megállapodás aláírásával jön létre, szolgáltató a távhőszolgáltatás díjait a ca) és a cb) pontok szerint jogosult érvényesíteni.

f) Felhasználó vagy díjfizető változás esetén az esedékes díjakat függetlenül attól, hogy részszámláról vagy elszámoló számláról van szó, az érintettek között időarányosan kell megosztani.

(3)45 Ha a közszolgáltatási szerződés másképpen nem rendelkezik, a (2) bekezdés c) és d) pontjai szerinti díjakat a felhasználó vagy díjfizető akkor is köteles megfizetni, ha a felhasználási helyet huzamosabb ideig nem használja.

27. §46 Ha a felhasználó vagy a díjfizető a szolgáltató megkerülésével a Tszt. és a közszolgáltatási szerződés megszegésével a távhőszolgáltatást (vételezési lehetőséget) megszünteti, légtérfogat arányos alapdíjat vagy a lekötött hőteljesítménynek megfelelő teljesítménydíjat vagy ennek a díjfizetőre jutó részhányadát kell megfizetnie, mindaddig amíg a közszolgáltatási szerződés módosítása nem történik meg.

28. § (1) Használati melegvíz-szolgáltatás esetén

a)47 a felhasználó vagy díjfizető az elszámoló mérő által ténylegesen mért melegvíz mennyiség (m3) után – a szolgáltatóval kötött megállapodásban rögzített feltételek szerint – vízfelmelegítési díjat és közműves ivóvíz és szennyvízelvezetési díjat fizet.

b)48 épületrész egyedi használati melegvíz-mérővel saját hibájából nem rendelkező felhasználójának (díjfizetőjének), a mérés szerinti elszámolás feltételeinek a megteremtéséig, a vonatkozó szabvány (jelenleg az MSZ.-04.132-91) vízvezetéki szerelvények mértékadó vízfogyasztási értékei alapján, egy hónap alatt, 30 perc/nap üzemidő figyelembevételével meghatározott melegvíz mennyiség, 10,8 m3/hó után kell díjat fizetnie méretlen melegvízes kifolyó csaponként.

c)49 az a) és b) pontokban szereplő közműves ivóvíz és szennyvízelvezetési díjat nem kell a felhasználónak vagy a díjfizetőnek megfizetnie, abban az esetben, ha a használati melegvíz készítéséhez a közműves ivóvizet a felhasználó bocsátja a szolgáltató rendelkezésére.

d)50 a mérőhelyen melegvízmérőn (mellékvízmérőn) ténylegesen mért melegvíz mennyiség alapján történő elszámolás következők szerint törtéhet

da) rádió modullal ellátott melegvízmérő esetén a szolgáltató által elektronikusan, távleolvasással meghatározott fogyasztás alapján havonta utólag,

db) felhasználó vagy díjfizető, illetve épület megbízottja által közölt mérőállás alapján,

dc) ha a szolgáltató nem rendelkezik év közben mérési adattal az éves leolvasást követő 60 napon belül köteles elszámolni a felhasználóval vagy díjfizetővel. Két elszámolási időszak között felhasználó vagy díjfizető havonként – az előző elszámolási időszak fogyasztásából megállapított havi átlagfogyasztás alapján fizeti a melegvíz díját. Az így megállapított mennyiség csökkentésére csak írásban bejelentett és indokolt esetben van lehetőség.

e) ha felhasználó (díjfizető) melegvíz felhasználását egy melegvíz-mérő méri és annak meghibásodását a szolgáltatónak bejelenti, továbbá a meghibásodást megelőzően a felhasználó (díjfizető) melegvíz felhasználása nem mérés szerint kerül elszámolásra, és így a napi átlagfogyasztás nem határozható meg, a szolgáltató jogosult, a méretlen időszak melegvíz felhasználását, a mérés szerinti elszámolás feltételeinek helyreállítását követő mért időszak – legalább 3 hónap, legfeljebb 12 hónap – felhasználásából meghatározni, és utólag elszámolni.

f) ha a felhasználó vagy díjfizető melegvíz fogyasztását több mérő méri és ezek közül valamelyik meghibásodik és a meghibásodást a szolgáltatónak bejelenti, továbbá a meghibásodást megelőzően a melegvíz felhasználás nem mérés szerint került elszámolásra, és így a napi átlagfogyasztás nem határozható meg, a szolgáltató jogosult a méretlen időszakra jutó részarányt a következők szerint meghatározni, és utólag elszámolni:

- konyhai felhasználás esetén a mért fürdőszobai fogyasztás 1/3-ad része,

- fürdőszobai felhasználás esetén a mért konyhai fogyasztás háromszorosa.

g) ha a felhasználó vagy díjfizető a szolgáltató értesítése ellenére sem biztosítja a d) pont szerinti éves leolvasás lehetőségét, akkor az utolsó leolvasást követő 540 nap múlva a szolgáltató jogosult a b) pont szerinti mennyiséget leszámlázni.

h) A d) pont szerinti elszámoláson kívül a szolgáltató köteles különdíj felszámolása nélkül elkészíteni az elszámolást a következő esetekben:

ha) felhasználó vagy díjfizető változás bejelentése,

ha) mérő meghibásodása,

ha) mérő cseréje

ha) mérő illetékes mérésügyi szerv általi felülvizsgálata,

ha) téves leolvasás,

ha) adatrögzítési hiba.

i)51 A felhasználó vagy díjfizető a mérő, a mérőre felhelyezett rádió modul, vagy a plomba (együtt: mérő) meghibásodását, a mérőhely állapotában történt változást annak észlelését követően haladéktalanul köteles szolgáltatónak bejelenteni. A szolgáltató a meghibásodott mérő cseréjéről 5 napon belül köteles gondoskodni. A méretlen időszak melegvízfelhasználását a szolgáltató az előző mért időszak havi átlagfogyasztásának figyelembevételével jogosult meghatározni és utólag elszámolni.

j)52 A melegvízmérők leolvasását, továbbá működőképességének és a plomba sértetlenségének ellenőrzését meghatározott rendszerességgel, de legalább évente egyszer kell a szolgáltatónak elvégezni.

(2) Az (1) bekezdésben nem szabályozott esetekben az időszakon kívüli elszámolás költségeit a felhasználónak vagy díjfizetőnek meg kell fizetni. Időszakon kívüli elszámolást a díjfizető csak a felhasználási hely tulajdonosának hozzájárulása esetén kezdeményezhet.

29. §53 A Tszt. 43. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a szolgáltató a fűtési célú és a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hőt külön köteles meghatározni és számlázni.

a) Szolgáltatói hőközpontban történő hőmennyiségmérés esetén a szolgáltatott távhő elszámolásának alapja a hőközpontban hitelesen mért hőmennyiség, a hőfogadó állomáson elhelyezett egyéb mérőműszer pedig a szolgáltatói hőközpontban lévő hőmennyiségmérő költségmegosztója.

b) A használati melegvízkészítés céljára felhasznált hőmennyiség felhasználónkénti meghatározása történhet

ba) a használati melegvíz készítéséhez felhasznált hőmennyiségnek a felhasználót ellátó hőközpontban vagy hőfogadó állomáson beépített hiteles hőmennyiségmérőn történő mérésével, vagy

bb) a felhasználó által felhasznált melegvíz mennyiségének épületrészenkénti hiteles mérésével, amennyiben a hiteles vízmennyiségmérés az épület valamennyi épületrészében megvalósul. Ebben az esetben a használati melegvíz-készítés céljára felhasznált hő a tényleges fogyasztás alapján kerül havonta utólag elszámolásra. Az 1 m3 közműves ivóvíz felmelegítéséhez felhasznált hőmennyiség a hőközpontban vagy hőfogadó állomáson hitelesen mért tényleges hőmennyiség és az épületrészenként (lakásonként) felhasznált használati melegvíz-felhasználás összegének hányadosa (GJ/m3).

30. § (1)54 A szolgáltató jogosult a távhőszolgáltatás időarányos ellenértékét egy vagy külön számlán, díjtételenként részletezve érvényesíteni. Lakossági felhasználók esetében – ha a közszolgáltatási szerződés másképpen nem rendelkezik – a szolgáltató jogosult havonta egy számlát kibocsátani az igénybe vett szolgáltatások tárgyhóban esedékes díjáról.

(2) Épületrész, és ide értve a közösségi célra használt, valamint osztatlan közös tulajdonban levő épületrészeket is, tulajdonosai, bérlői, használói között az épületrész fűtés díjának vagy számláinak megosztására a szolgáltató nem kötelezhető.

XII.

A díjfizetés általános szabályai

31. § (1) Szolgáltatót – lakossági felhasználók esetében általában havonta egyszer – számlaadási, felhasználót a számlán feltüntetett fizetési határidőig – lakossági felhasználó esetében általában a tárgyhó utolsó napjáig – díjfizetési kötelezettség terheli.

(2)55 Szolgáltató köteles a távhőszolgáltatás számláinak felhasználó vagy díjfizető részére történő eljuttatásáról oly módon gondoskodni, hogy a számla kiegyenlítésére a felhasználónak vagy a díjfizetőnek a kézhezvételtől számítva legalább 15 nap rendelkezésére álljon. A kézbesítés helye – egyéb megállapodás hiányában – a felhasználási hely postaládája.

(3) A felhasználó vagy díjfizető díjfizetési kötelezettségének eleget tehet:

a) pénztári befizetéssel,

b)56 szolgáltató bankszámlájára történő átutalással vagy befizetéssel,

c) postai befizetéssel,

d) lakossági folyószámláról (átutalási bankszámláról) történő kiegyenlítéssel (csoportos beszedés).

(4) A számla csak a befizetést igazoló bizonylattal együtt tekinthető kiegyenlítettnek.

32. § (1) A szolgáltató köteles a felhasználó képviselőjét évente egyszer, a fűtési időszak befejezése után tájékoztatni a felhasználási helyre nyilvántartott egyenlegről, ha a díjfizetésre kötelezettek tartozása meghaladja az épület távhőszolgáltatási költségének 15 %-át.

(2)57 Szolgáltató jogosult – a közszolgáltatási szerződés hatályba lépésétől a közszolgáltatási szerződés megszűnése után a követelések elévülési idejéig – a felhasználók és díjfizetők személyes adatai közül azokat kezelni, amelyek a díjfizetésre kötelezettek azonosításához, és a közszolgáltatási szerződés teljesítéséhez, valamint a teljesített és az igénybe vett szolgáltatás elszámolásához szükségesek. Ennek keretébe jogosult a díjfizetésre kötelezettek lakcímét, természetes személy azonosító adatait, a felhasználási helyre, a fogyasztásra, a számlázásra és a díjfizetésre vonatkozó adatokat a közszolgáltatási szerződésen alapuló kötelezettségeinek teljesítése, jogai gyakorlása céljából kezelni. Az érintett kérelmére vagy hozzájárulása esetén az adatkezelő, a külön törvényben meghatározottak szerint ad tájékoztatást az általa nyilvántartott adatokról.

(3) Amennyiben a Tszt. 44. § (3) bekezdésének megfelelően a számlázás közvetlenül a bérlő vagy használó, mint díjfizető részére történik, 30 napos fizetési késedelem esetén szolgáltató jogosult értesíteni az épület, építmény, épületrész tulajdonosát.

XIII.

A szerződésszegés és következményei

33. § (1) A Tszt. 49. § (1) bekezdése d) és e) pontjaiban meghatározott szerződésszegés esetén, ha szolgáltató a felhasználóval szemben fennálló távhőszolgáltatási kötelezettségének folyamatosan három napot meghaladóan, neki felróható okból vagy a Tszt. 40. § (2) bekezdése szerinti előzetes értesítés mellőzésével nem tesz eleget az erre irányuló panasz bejelentésétől kezdve szolgáltató:

a)58 fűtési célú szolgáltatás esetén a közszolgáltatási szerződésben meghatározott éves alapdíj-hányad kétszeresét,

b) használati meleg-vízszolgáltatási célú szolgáltatás esetén a használati melegvíz mennyisége után megfizetett vízfelmelegítési díj kétszeresét fizeti vissza vagy írja jóvá a felhasználó, vagy a díjfizető számlájában.

(2) A Tszt. 49. § (2) bekezdése a) pontjában meghatározott szerződésszegés esetén a szolgáltató pótdíjat számíthat fel, ha a felhasználó a szerződésben lekötött legnagyobb hőteljesítményt 1-1 naptári napon folyamatosan 60 percnél hosszabb időtartamon keresztül túllépi. A jogosulatlanul igénybe vett többletteljesítmény után a pótdíj mértéke minden megkezdett 10 KW után szerződött teljesítményt meghaladóan igénybe vett többletteljesítményre jutó éves alapdíj 1/6-od része, valamint a lekötött teljesítmény túllépésével vételezett után járó mindenkor érvényes hődíj másfélszerese, ismételt túllépés esetén a teljesítmény túllépés pótdíját a szolgáltató annyiszor számítja fel, ahány napon a jogosulatlan igénybevétel megtörtént. Nem kell pótdíjat fizetnie a felhasználónak, ha a csúcs lekötését a szolgáltató állapította meg.

(3) Hőátalakítás nélküli távhő energiaszolgáltatás, vagy fűtési célú távhőszolgáltatás esetén, ha a felhasználó, illetőleg a díjfizető a Tszt. 49. § (2) bekezdésének c), d), f) és g) pontjaiban szabályozott szerződésszegést, vagy a Tszt. 3. § n).pontja szerinti szabálytalan vételezést valósít meg, a szolgáltatás díján felül pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj mértéke a felhasználóra (díjfizetőre) vonatkozó éves alapdíj méretlen időszakra eső hányadának háromszorosa, a szerződésszegés, illetőleg a más módon történő szabálytalan vételezés időtartamára számítva.

(4)59 Használati melegvízszolgáltatás esetén, ha a felhasználó, vagy díjfizető a Tszt. 49. § (2) bekezdésének c), d.), f) és g) pontjaiban szabályozott szerződésszegést, vagy a Tszt.3. § n) pontja szerinti szabálytalan vételezést valósít meg és a szolgáltatás díján felül pótdíjat köteles fizetni. A pótdíj mértéke a méretlen időszakra a szerződésszegést megelőző időszak – legalább 3 hónap – mért felhasználásából számított átlagmennyiség, ennek hiányában a 28. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott mennyiség díjának kétszerese, a szerződésszegés, illetőleg a más módon történő szabálytalan vételezés időtartamára számítva. A szolgáltató a körülményeket mérlegelve a pótdíj mértékét mérsékelheti.

34. § (1)60 A 33. §-ban foglaltak nem érintik a szolgáltató jogosultságát a Tszt. 49. § (2) bekezdése b) pontjában meghatározott szerződésszegés miatt a távhőszolgáltatás felfüggesztésére, valamint a Tszt. 51. § (3) bekezdése b)–c) pontjaiban és (4) bekezdésében meghatározott esetekben a közszolgáltatási szerződés felmondására.

(2)61 A 33. §-ban foglalt pótdíj megfizetése továbbá a távhőszolgáltatás felfüggesztése nem mentesíti a felhasználót a szerződésszegés egyéb következményei alól és köteles megtéríteni az általa okozott kárt is.

(3) Amennyiben a szolgáltató a felhasználó szerződésszegése miatt a szolgáltatás felfüggesztésére jogosult, az ennek végrehajtásához szükséges munkálatokat a felhasználói berendezéseken jogosult elvégezni, és a felhasználó, illetőleg az ingatlan tulajdonosa ennek tűrésére köteles.

XIV.

Vegyes és záró rendelkezések

35. § (1) Üresen álló épület (épületrész) esetén a szolgáltató jogosult a távhőszolgáltatás díját az általa ismert tulajdonossal szemben érvényesíteni.

(2) Az épület (épületrész) felhasználónak minősülő bérlője (használója) addig az időpontig köteles a távhőszolgáltatás díját megfizetni, amíg a tulajdonos a jogviszonyváltozásról, megszűnésről a szolgáltatót írásban nem értesíti. A tulajdonos és a bérlő közötti vita esetén a felek közös nyilatkozatáig, vagy a bíróság jogerős ítéletéig szolgáltató jogosult a távhőszolgáltatás díját az általa ismert tulajdonossal szemben érvényesíteni.

(3)62 A közszolgáltatási szerződés megkötésekor és módosításakor, valamint a szolgáltató kérésére a díjfizetők személyét és adatait a felhasználó írásban közli a szolgáltatóval.

(4) Mohács város területén a környezet-és levegőtisztaság védelme érdekében az energiatermelő berendezést úgy kell megtervezni, kiválasztani, kialakítani és üzemeltetni, hogy a környezet egészének magas szintű védelme érdekében az a lehető legkisebb levegőterhelést okozza. A már működő energiatermelő, energiaellátó rendszerek megváltoztatása (különösen a berendezések cseréje és az energiahordozó váltás) az elérhető legjobb technikát figyelembe véve nem járhat a levegőterhelés növelésével, azaz a helyileg kibocsátott légszennyező anyagok fajlagos mutatószámai a teljesítményre, a megtermelt energiára vonatkozóan egyetlen szennyezőanyag tekintetében sem növekedhetnek. Új létesítmények kialakításakor vagy a meglevő rendszerek átalakításakor az elérhető legjobb technikával megvalósítható, helyi emisszióval nem járó rendszereket (különösen távhőt, villamos energiát, napenergiát használó berendezéseket), vagy ennek hiányában-a lehető legkisebb helyi emisszióval járó energiatermelő, energiaellátó rendszereket kell alkalmazni.

36. §63 E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

2. melléklet a 11/2006. (VI. 6.) önkormányzati rendelethez a 11/2006. (VI. 6.) önkormányzati rendelethez65

1

A 2. § (4) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 11. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

A 12. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 12. § (5) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 12. § (6) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 12. § (7) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdése iktatta be.

9

A „V. Közszolgáltatási szerződés” alcím címe a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

10

A 15. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 15. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 15. § (3) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 15. § (4) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 15. § (5) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 15. § (6) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.

16

A 16. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

17

A 17. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

18

A 17. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 17. § (3) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 17. § (4) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdése iktatta be.

21

A 18. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 18. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 18. § (3) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdése iktatta be.

24

A 19. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

25

A 19. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

26

A 20. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

27

A 22. § (2) bekezdés 1. pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 13. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 22. § (2) bekezdés 4. pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 13. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 22. § (5) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 13. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

30

Hatályon kívül helyezte a 6/2023.(II.16.) ör.

31

A 24. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 14. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

32

A 24. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 14. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

33

Módosította a 22/2015.(XI.30.) ör.

34

A 24. § (3) bekezdés b) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 24. § (3) bekezdés c) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 24. § (3) bekezdés d) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

37

A 24. § (3) bekezdés e) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

38

Beiktatta a 12/2011.(V.2.) ör.

39

A 24. § (3) bekezdés f) pontját a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 28. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

40

A 24. § (4) bekezdését a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 28. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

41

A 25. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

42

A 26. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

43

A 26. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

44

Beiktatta az alpontokat a 12/2011.(V.2.) ör.

45

A 26. § (3) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

46

A 27. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 17. §-ával megállapított szöveg.

47

A 28. § (1) bekezdés a) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 18. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

48

A 28. § (1) bekezdés b) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 18. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

49

A 28. § (1) bekezdés c) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 18. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

50

A 28. § (1) bekezdés d) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 18. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

51

A 28. § (1) bekezdés i) pontját a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 18. § (2) bekezdése iktatta be.

52

A 28. § (1) bekezdés j) pontját a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 18. § (2) bekezdése iktatta be.

53

A 29. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.

54

A 30. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 20. §-ával megállapított szöveg.

55

A 31. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 21. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

56

A 31. § (3) bekezdés b) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 21. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

57

A 32. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 22. §-ával megállapított szöveg.

58

A 33. § (1) bekezdés a) pontja a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 23. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

59

A 33. § (4) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 23. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

60

A 34. § (1) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 24. §-ával megállapított szöveg.

61

A 34. § (2) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 24. §-ával megállapított szöveg.

62

A 35. § (3) bekezdése a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 25. §-ával megállapított szöveg.

63

A 36. § a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 26. §-ával megállapított szöveg.

64

Az 1. melléklet a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 27. §-ával megállapított szöveg.

65

A 2. mellékletet a Mohács Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 28. § d) pontja hatályon kívül helyezte.