Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012. (IX.27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 12. 14- 2024. 04. 30

Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

2023.12.14.

Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ban, 32. § (1) és (3) bekezdésében, valamint 92. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben és a végrehajtási rendeleteiben foglaltak az irányadóak.

1. Pénzbeli ellátások

2. § (1) Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociálisan rászoruló személyek részére települési támogatást nyújt:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez (továbbiakban: települési lakhatási támogatás)

b) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek részére (továbbiakban: rendkívüli települési támogatás)

az e rendeletben meghatározott feltételekkel.

(2) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások irányi kérelmet a Madarasi Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani, a rendelet mellékletét képező formanyomtatványokon.

Települési lakhatási támogatás

3/A. § (1) Települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres lakhatási kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2) A Képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez rendszeres települési támogatást nyújt az e rendeletben meghatározott feltételek szerinti jogosultnak.

(3) A települési lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4)1 Települési lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, egyedül élő esetén annak 360 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(5) A települési lakhatási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(6) Ha a háztartás

a) (5) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (5) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(8)2 A települési lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 600 forint.

(9) A települési lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

3/B. §3 (1) A települési lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, de nem lehet kevesebb, mint 5.000 forint, és nem haladhatja meg a 7.000 forintot azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti TM kiszámítása 6. melléklet szerinti módon történik.

(3)4 A települési lakhatási támogatás iránti kérelmet 8 napon belül kell elbírálni.

(4) A települési lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(5) Települési lakhatási támogatást ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(6) A települési lakhatási támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

(7) A kérelmezőt a települési lakhatási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg.

(8) A települési lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(9) A támogatás megállapításához

a) az 3. melléklet szerinti vagyonnyilatkozat, valamint a háztartás tagjai jövedelmének hitelt érdemlő igazolása,

b) a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolása, valamint

c) a természetbeni szociális ellátásként nyújtott ellátás esetén az Szt. 18. § l) pontja szerinti adat megállapítására, igazolására szolgáló irat bemutatása vagy másolatának csatolása szükséges.

(10) A települési lakhatási támogatásról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

3/C. § (1) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított települési lakhatási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik és annak összegét a támogatással érintett költség(ek) tekintetében a szolgáltató írja jóvá. Ebben az esetben a jogosultságot megállapító határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadás(ok)hoz nyújtják, továbbá fel kell tüntetni az Szt. 18. § l) pontja szerinti azonosító adato(ka)t.

(2) A jegyző a szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján, természetbeni szociális ellátás formájában, havi rendszerességgel nyújtott települési lakhatási támogatásra való jogosultság megállapítása esetén a szolgáltató részére - a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően minden hónap 5. napjáig - elektronikus úton adatszolgáltatást teljesít az adatszolgáltatás hónapjában folyósításra került támogatásokról.

(3) Az adatszolgáltatás tartalmazza:

a) a határozatot hozó szerv megnevezését,

b) a határozat számát,

c) a támogatott szolgáltatást igénybe vevő személy nevét és születési idejét,

d) a jogosult lakcímét az irányítószámnak, a helységnek, a közterület nevének és jellegének, a házszámnak, az épületnek, lépcsőháznak, emeletnek és ajtónak a megjelölésével,

e) az Szt. 18. § l) pont la) alpontjában meghatározott azonosító adato(ka)t,

f) a támogatásra való jogosultság kezdő és végső időpontját,

g) a támogatás havi összegét,

h) amennyiben az nem azonos a g) pont szerinti összeggel, akkor a támogatás folyósításra kerülő összegét, azon hónapok megjelölésével, amelyekre tekintettel a folyósításra sor kerül,

i) a támogatás f) pontban jelölt időtartamon belüli megszüntetése esetén a jogosultság végső időpontját.

(4) A települési lakhatási támogatással támogatott szolgáltatást szolgáltatási, egyetemes szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján nyújtó szolgáltató a támogatást az általa vagy megbízottja által kiállított számlában (részszámlában) havonta, illetve a számlakibocsátás gyakoriságához igazodóan, külön soron, a számla végösszegének a támogatással való csökkentése révén érvényesíti.

(5) A szolgáltató a támogatást első ízben a (2) bekezdés szerinti adatszolgáltatásnak a szolgáltatóhoz történő beérkezését és feldolgozását követő első számlában érvényesíti.

(6) Amennyiben a támogatás havi összege az adott havi számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó különbözeti összeg a következő számlában kerül érvényesítésre. Amennyiben a különbözeti összeg a következő számlában teljes mértékben nem jóváírható, azt a további számlá(k)ban a teljes jóváírásig érvényesíteni kell.

(7) Ha az települési lakhatási támogatásban részesülő személy a támogatás folyósításának időtartama alatt a településről elköltözik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatást a Madarasi Polgármesteri Hivatal teljes összegben folyósítja a szolgáltató részére, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni

Rendkívüli települési támogatás

4/A. §5 (1) A Képviselő-testület rendkívüli települési támogatásban azokat a személyeket részesíti, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások:

a) betegséghez,

b) halálesethez,

c) elemi kár elhárításához,

d) válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

e) iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez,

f) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz,

g) a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete

miatt anyagi segítségre szorulnak feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelme a szociális vetítési alap összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.

(2) Rendkívüli települési támogatásban egy naptári évben egy háztartás maximum két alkalommal részesülhet. Közös háztartásban élők esetén egyszerre csak egy személy részére állapítható meg a támogatás.

(3) A rendkívüli települési támogatás összege 8.000 forintnál magasabb összeg nem lehet.

(4) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet esetén – a jövedelmi és vagyoni viszonyoktól függetlenül – méltányosságból megállapítható a támogatás. Ez esetben a (3) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegű támogatás is megállapítható.

4/B. §6 (1) Rendkívüli települési temetési támogatás állapítható meg annak a személynek is, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A rendkívüli települési támogatást a haláleset napját követő 5 napon belül lehet igényelni.

(3) Nem állapítható meg az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként rendkívüli települési támogatás, ha az igénylő családjában egy főre számított havi családi jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át.

(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 113.665 forint. Ezzel összefüggésben a rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál – 11.367 forintnál, de elérheti annak teljes összegét.

(5) A temetési költségekre tekintettel igényelt rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez be kell mutatni a temetés költségeiről - a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére - kiállított számla eredeti példányát.

4/C. § (1) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmeket 3 munkanapon belül el kell bírálni.

(2) A rendkívüli települési támogatás kifizetése a határozat átvételét követően történik, a Madarasi Polgármesteri Hivatal házipénztárából.

(3) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában is nyújtható. Természetbeni ellátás különösen: az Erzsébet-utalvány, az élelmiszer, a tüzelősegély, a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása, a gyógyszer támogatás – a gyógyszerköltségekről szóló gyógyszertári igazolás alapján.

(4) A rendkívüli települési támogatásra való jogosultság megállapításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt. A polgármester dönthet a rendkívüli települési támogatás pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában történő nyújtásáról is.

4/D. §7 (1) (1) Az a személy, akinek települési lakhatási támogatásra való jogosultsága az Önkormányzatnál 2023. november 30-án fennállt - hivatalból -, a települési lakhatási támogatás kiegészítéseként 8.000 Ft rendkívüli természetbeni támogatásra jogosult, tárgyév december hónapjában.

(2) (2) A rendkívüli lakhatási támogatás folyósítása annak a szolgáltatónak történik, amelynek a részére a települési lakhatási támogatást folyósítja az Önkormányzat. A rendkívüli támogatás folyósítására az e rendelet 3/C. §-ban foglaltak az irányadóak.

(3) (3) Az a gyermek vagy fiatal felnőtt, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezménye való jogosultsága Madaras község Jegyzőjénél, mint gyámhatóságnál 2023. december 1-jén fennállt, rendkívüli települési támogatásra jogosult - hivatalból -, készpénz formájában, tárgyév december hónapjában. A rendkívüli települési támogatás összege gyermekenként 8.000 forint. A támogatásról átruházott hatáskörben a jegyző dönt.

(4) (4) A (3) bekezdés szerinti támogatás kifizetése a Madarasi Polgármesteri Hivatal házipénztárából történik.

Köztemetés

5. § Az Szt. 48. §-ban szabályozott köztemetésről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

2. Szociális szolgáltatások

6. § (1) Az Önkormányzat a szociálisan rászorultak részére az alábbi személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat biztosítja:

a) szociális alapszolgáltatások:

aa) tanyagondnoki szolgáltatás

ab) étkeztetés

ac) házi segítségnyújtás

ad) család- és gyermekjóléti szolgáltatás

ae) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

af) nappali ellátás

b) személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátások

ba) ápolást, gondozást nyújtó intézményi ellátás - idősek otthona

(2) Madaras község Önkormányzata a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokat – a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével - az általa fenntartott "Gondviselés Háza" Gondozási Központ (székhelye: Madaras, Báthori u. 11.) útján biztosítja.

(3) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás biztosítása a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye (6300 Kalocsa, Szentháromság tér 1.) által fenntartott Felsőszentiváni Szociális Szolgáltató Intézménnyel (6447 Felsőszentiván, Rákóczi u. 81.) kötött szerződés alapján történik.

(4) Az Önkormányzat által biztosított ellátások igénybevételére irányuló kérelmet – a tanyagondnoki szolgáltatást kivételével - írásban kell benyújtani, az erre szolgáló adatlapon az intézmény vezetőjénél. A kérelmek elbírálásáról az intézményvezető, az alapszolgáltatások esetén a nappali ellátás vezetője és az intézményvezető dönt.

(5) Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani, ha az ellátást igénylő személy állapota vagy személyes körülményei az ellátás halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé.

(6) Az intézményvezető külön eljárás keretében, soron kívüli ellátást a 9/1999. (XI.24.) SzCsM. rendelet 15. §-ában szabályozott feltételek alapján biztosíthat.

(7) A családsegítés és a tanyagondnoki szolgáltatás igénybevétele külön eljárás nélkül történik.

(8) Az ellátás megszüntetésére az Szt. 101– 104. paragrafusában foglaltak az irányadóak. A részletes szabályozást az intézmény házirendje határozza meg.

(9) A térítési díjakra vonatkozó szabályokat, az érintettek körét az Szt. 114 – 119. paragrafusa, valamint e rendelet szabályozza.

(10) A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértékét a rendelet 1. számú melléklete határozza meg.

7. § (1) A tanyagondnoki szolgálat által ellátott közvetlen, személyes szolgáltatást nyújtó alapfeladatok:

a) a közreműködés

aa) az étkeztetésben,

ab) a házi segítségnyújtásban,

ac) a közösségi és szociális információk szolgáltatásában;

b) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

ba) a háziorvosi rendelésre szállítás,

bb) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

bc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása;

c) az óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása, így

ca) az óvodába, iskolába szállítás,

cb) az egyéb gyermekszállítás

(2) A tanyagondnoki szolgáltatás által ellátott közvetlen, kiegészítő lakossági szolgáltatások:

a) a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,

b) az egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,

c) az egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az (2) bekezdés a) pontjában meghatározottakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) A tanyagondnoki szolgálat által ellátott, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

a) az ételszállítás önkormányzati intézményekbe

aa) naponta részt vesz az étkeztetést igénybe vevők részére az étel kiszállításában,

ab) gyermekétkeztetés megvalósítása érdekében naponta részt vesz az étel óvodák részére történő kiszállításában,

ac) naponta szállítja az ételt az Idősek Otthonába,

b) az önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,

c) a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása,

d) nyugdíjas korúak szállítása.

(4) A tanyagondnoki szolgálat ellátási területe: Madaras, Madarasi szállás, Madarasi szőlők, Madarászpuszta.

(1) Az étkeztetés vonatkozásában szociálisan rászorult az a személy, aki:
a) 62 éven felüli, vagy
b) háziorvosi igazolás alapján egészségügyi állapota miatt önellátásra részben vagy egészében képtelen, vagy
c) háziorvosi vagy szakorvosi igazolás alapján fogyatékosságban, pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szened, vagy
d) a népesség-nyilvántartás, illetve környezettanulmány alapján hajléktalannak minősül.

9. § A szociális szolgáltatásokért fizetendő személyi térítési díjat a tárgyhónapra kell megfizetni, a tárgyhó utolsó napjáig. A térítési díjak beszedéséről az intézményvezető gondoskodik.

10. § (1) Madaras község Helyi Szociálpolitikai Kerekasztalának tagjai: Madaras község Önkormányzatának Polgármestere, Jegyzője; a "Gondviselés Háza" Gondozási Központ vezetője; Családsegítő Szolgálat családgondozója; Gyermekjóléti Szolgálat családgondozója; Ügyrendi-Önkormányzati Bizottság Elnöke, az „Ezüst Évek” Idősek Otthona képviselője.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal ülésének összehívásáról, az ülés vezetéséről a "Gondviselés Háza" Gondozási Központ vezetője gondoskodik.

3. Záró rendelkezések

11. § (1) A rendelet 2012. október 1-én lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a 11/2007. (X. 15.) Ör. rendelet, és az azt módosító 7/2008. (IV. 03.) Ör. rendelet, 6/2009. (IV. 30.) Ör. rendelet, 8/2009. (VI. 25.) Ör. rendelet, 16/2009. (XI. 26.) Ör. rendelet, 16/2010. (XII. 16.) Ör. rendelet, 5/2012. (III. 02.) Ör. rendelet, 7/2012. (III. 29.) Ör. rendelet.

(3) A folyamatban lévő ügyekben a 11/2007. (X. 15.) Ör. rendelet rendelkezései az irányadóak.

2. melléklet

Kérelem lakhatási támogatás megállapítására

3. melléklet

Vagyonnyilatkozat

4. melléklet

Kérelem és adatlap rendkívüli támogatás megállapításához

5. melléklet

Köztemetés iránti kérelem
1

A 3/A. § (4) bekezdése a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3/A. § (8) bekezdése a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3/B. § a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3/B. § (3) bekezdése a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VI. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 4/A. § a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 4/B. § a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 4/D. §-t a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

8

Az 1. melléklet a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 30.) önkormányzati rendelete 1. mellékletével megállapított szöveg.

9

A 6. mellékletet a Madaras Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.