Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról

Hatályos: 2019. 05. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról

2019.05.01.

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdésének b) pontjában, és 36. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Tiszakécske Város Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete 3. sz. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Tiszakécske város Önkormányzata helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítja a Tiszakécskei Holt-Tisza nevű területet.

2. § (1)1 A Tiszakécskei Holt-Tisza helyi jelentőségű védett természeti terület kiterjedése 180.0849 ha, ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számai: Tiszakécske 070, 071, 066/1, 067/1, 067/4, 069, 084/6, 084/17, 094/1, 094/3, 094/4, 094/5, 094/6, 094/7, 094/8, 094/9, 095/14, 098/6, 098/7, 098/8, 098/9, 098/10, 6401-től 6520-ig.

(2) A természetvédelmi kezelési tervet a 1. melléklet tartalmazza.

(3) A vizsgált terület flóralistáját a 2. melléklet tartalmazza.

(4) A makroszkópikus gerinctelen felmérések mintavételi helyszíneit és felmérés fajok listáját a 3. melléklet tartalmazza.

(5) A Tiszakécskei Holt-Tisza halfaunisztikai felméréseinek eredményeit a 4. melléklet tartalmazza.

(6) A kétéltű-hüllő felmérések eredményeit az 5. melléklet tartalmazza.

(7) A Tiszakécskei Holt-Tisza felmérése során észlelt madárfajokat a 6. melléklet tartalmazza.

3. § A terület természetvédelmi kezelési feladatait ellátó szervezet Tiszakécske Város Önkormányzata (6060 Tiszakécske, Kőrösi u. 2.).

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

A Tiszakécskei Holt-Tisza helyi jelentőségű védett természeti terület természetvédelmi kezelési terve

1.TERMÉSZETVÉDELMI CÉLKITŰZÉSEK

1.1. A területen található vizes élőhelyek, valamint ezek növényvilágának megőrzése, különös tekintettel tündérfátyol (Nymphoides peltata) és rucaöröm (Salvinia natans) állományaira.
1.2 A területen található emlős és madárfajok megőrzése, különös tekintettel a vidra (Lutra lutra), a cigányréce (Aythya nyroca), a bölömbika (Botaurus stellaris), és a kis kárókatona (Phalacrocorax pygmeus) állományaira.
1.3. A területen előforduló közösségi jelentőségű kétéltű- és hüllőfajok, különösen a dunai tarajosgőte (Triturus dobrogicus), a vöröshasú unka (Bombina bombina) és a mocsári teknős (Emys orbicularis) állományainak megőrzése és lehetőségek szerinti megerősítése az életmenetüknek megfelelő élőhelyi igények biztosításával.
1.4. A vízminőséget befolyásoló külső terhelések csökkentése, lehetőség szerint megszüntetése.
1.5. Az nem őshonos hal- és hüllőfajok, valamint növényfajok visszaszorítása.
1.6. A jellegzetes tájkép, a nyíltvizes területek megőrzése, fenntartása és helyreállítása.
1.7. Az 1.1–1.6. pontokban felsorolt természetvédelmi célok elérésének megalapozása céljából a terület természeti értékeinek kutatása, valamint ezen értékek bemutatása.

2. TERMÉSZETVÉDELMI STRATÉGIÁK

2.1. A terület ökológiai vízháztartásának biztosítása, természetvédelmi célú vízkormányzás megvalósításával.

2.2. A terület jellemző élőhelyei további romlásának megakadályozása, a degradálódott élőhelyek visszaállítása.

2.3. Az inváziós növényfajok visszaszorítása aktív természetvédelmi kezeléssel.

2.4. Az inváziós hal- és hüllőfajok állományainak visszaszorítása.

2.5. A terület jellegzetes táji értékei védelmének biztosítása a tájkép-átalakítással járó tevékenységek szabályozásával.

2.6. A holtág vízminőségére, ökológiai állapotára negatív hatást gyakorló szennyező források hatásának csökkentése.

2.7. Természetvédelmi kezeléseket megalapozó és azokat továbbfejlesztő kutatások beindítása.

2.8. A terület látogathatóságát segítő, természetvédelmi célú szemléletformálást megalapozó beavatkozások előtérbe helyezése.

3. TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSI MÓDOK, KORLÁTOZÁSOK ÉS TILALMAK

3.1. Művelési ághoz nem köthető természetvédelmi kezelési módok, korlátozások és tilalmak

Élőhelyek kezelése, fenntartása
3.1.1.A vízminőséget veszélyeztető szennyező forrásokat (pl. termálvíz, ipari víz, települési csapadékvíz, szennyvíz) célzott intézkedésekkel részletesen fel kell tárni. Az engedéllyel rendelkező bevezetések engedélyeinek felülvizsgálatát a védelmi célokkal összhangban haladéktalanul el kell végezni. Az illegális szennyező források (pl. települési szennyvíz, hígtrágya tározó, almostrágya tároló, mélyalmos trágya tárolók, száraztrágya tárolók, csurgalékvíz-gyűjtő aknák, trágyaelvezető csatornák) víztestbe történő bejutását meg kell szüntetni.
3.1.2.A partvonal természetes formáját megváltoztató mederbetöltés létrehozása tilos.
3.1.3.A természetes és természetközeli élőhelyeken az illegális szemételhelyezést meg kell akadályozni, a meglévő depóniákat fel kell számolni.
3.1.4.A természetes és természetközeli élőhelyek megőrzése, valamint a védett és fokozottan védett kétéltű, hüllő és madárfajok védelme érdekében a vaddisznó-állomány növekedését vissza kell szorítani, és a fajt a legkisebb zavarással járó vadászati módokkal gyéríteni kell.
3.1.5.A holtághoz kapcsolódó csatornák érétkes kétéltű- és hüllőélőhelyek, melynek zavartalanságát biztosítani kell.

3.1.6 A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet 4-9. §-ában foglalt Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat kötelező előírásait be kell tartani.

3.2 Fajok védelme

3.2.1. Valamennyi víztest esetén fontolóra kell venni az idegenhonos halfajok (ezüstkárász, törpeharcsa) állományai csökkentésének lehetőségét. A haltelepítések során fokozott ellenőrzéssel biztosítani kell az inváziós halfajok betelepítésének megelőzését.

3.2.2. Valamennyi tóegység esetén meg kell vizsgálni az inváziós teknősfajok (ékszerteknős fajok) elterjedését és jelenlétük esetén gondoskodni kell egyedeik eltávolításáról. Meg kell előzni a további lakossági betelepítést.

3.2.3. A magasfeszültségű elektromos légvezeték-hálózat tartóoszlopain szigetelés megvalósítása szükséges, valamint gondoskodni kell a madárfajok egyedeinek elektromos légvezetékhez történő ütközésének megelőzését szolgáló berendezések kihelyezéséről.

3.2.4. Aktív természetvédelmi beavatkozással kell segíteni a terület természeti állapotának javulását.

3.3. Táj- és kultúrtörténeti értékek

3.3.1. A helyi építési szabályzat megfelelő alakításával gondoskodni kell a jellemző tájképi formák megőrzéséről.

3.4. Látogatás

3.1.4. A védett és fokozottan védett madárfajok, állatfajok és a kétéltű-, hüllőállományok zavarásának mérséklése érdekében időszakosan korlátozni szükséges egyes partszakaszok (különösen az 1. és 4. tóegység) látogathatóságát.

3.5. Oktatás és bemutatás

3.5.1. Megfelelő infrastrukturális fejlesztésekkel (pl. madárvárta, betekintők, tanösvény, vízi tanösvény) biztosítani kell a terület látogathatóságát oly módon, hogy az a kijelölés alapját képező védett, és fokozottan védett fajok, valamint élőhelyek megőrzését ne akadályozza.

3.5.2. Valamennyi érintett fajcsoportra (növények, makroszkopikus gerinctelenek, halak, kétéltűek, hüllők, madarak, gerincesek) és jellemző természetvédelmi kihívásra (pl. inváziós fajok) megfelelő tájékoztatást adó tájékoztató táblák kihelyezése a területre.

3.6. Kutatás, vizsgálatok

3.6.1. Kutatási tevékenység a természetvédelmi kezelővel egyeztetett módon, részletes kutatási tervvel végezhető a területen. A kutatási jelentés egy-egy példányát a kezelőnek, illetve Tiszakécske Város Önkormányzata részére át kell adni.

3.7. Terület- és földhasználat

3.7.1. A területen új építmények elhelyezése csak a természetvédelmi célokkal összehangoltan engedélyezhető.

3.7.2. A területen csak őshonos vadfajok tarthatók fenn. Mesterséges vadkibocsátás, zárttéri

vadtartás a területen tilos.

3.7.3. A vadászati és vadgazdálkodási tevékenység nem járhat együtt természetkárosító tevékenységgel. Nagyvadetető és sózó a területen nem létesíthető. Szóró kizárólag nem természetes élőhelyen, a vaddisznó állományszabályozása érdekében tartható fenn. Magaslest a természetvédelmi kezelésére felelős szervezettel egyeztetve lehet elhelyezni.

3.7.4. A területen a vízivad vadászata egész évben tilos.

3.7.5. A földön fészkelő madárfajok védelme érdekében gondoskodni kell a kóbor ebek és macskák számának csökkentéséről.

3.7.6. Az 1. és 4. szakaszon a horgászni tilos.

3.7.7. A túlzott szervesanyag-bevitel (pl. haletetés) korlátozása szükséges.

3.7.8. A területen mezőgazdasági műveléssel nem érintett parti sáv kialakítása szükséges minimum 10 méter szélességben.

3.7.9. Sportrendezvény a természetvédelmi kezelővel egyeztetett módon, a területen előforduló védett és fokozottan védett fajok, valamint természetes élőhelyek zavarásának minimalizálásával, részletes versenyprogram bemutatásával rendezhető.

3.7.10. A területen előforduló védett és fokozottan védett fajok szaporodási időszakában a vízszintingadozás mértéke nem haladhatja meg a 10 cm-t.

3.8. Természetvédelmi infrastruktúra

3.8.1. A terület megfelelő vízellátása és a természetvédelmi vízkormányzás megvalósítása érdekében a természetvédelmi érdekek elsődlegességét biztosító kotrás és mederrendezés kivitelezhető.

3.8.2. A kotrás során a mederből eltávolított iszap lehetőség szerint a helyi jelentőségű védett természeti terület határain kívül helyezendő el.

3.8.3. A kotrás és mederrendezés során a kijelölést szolgáló természeti értékek lehető legkisebb mértékű zavarásával - a taposási kár minimalizálásával, valamint a védett és fokozottan védett fajok életciklusának figyelembe vételével - kell eljárni.

3.8.4. A mederrendezés során a természeteshez hasonló, lassan mélyülő partvonal kialakítását kell elvégezni.

3.8.5. A kotrás és a mederrendezés során gondoskodni kell a terület természeti állapotát javító fejlesztések – különösen ívóhelyek, kétéltű- és hüllő szaporodóhelyek, valamint napozóhelyek, továbbá madarak számára fészkelőszigetek - kialakításáról.

3.8.6. A természetvédelmi vízkormányzás kivitelezését szolgáló létesítmények kialakításánál kizárólag olyan megoldások alkalmazhatók, mellyel az inváziós halfajok terjedése megakadályozható.

3.8.7. Védelmet nyújtó öblök, meder kiszélesítések kialakítása és mederbolygatás nélküli

fenntartásuk, nyíltvizű részek fenntartása (hínárkaszálás) a természetvédelmi kezelés során.

3.8.8. Természetes szűrőhatású mocsári növényzet megőrzése a kotrás és a mederrendezés során.

3.8.9. A mederrendezés során olyan megoldásokat kell alkalmazni, mely a természetes vízparti zonáció kialakulását elősegítheti.

3.8.10. A bokorfüzes jellegű élőhelyrészek kímélete kiemelten fontos kotrás és a mederrendezés folyamatában.

3.8.11. A kotrás a teljes felület 15-20%-ánál ne érintsen nagyobb területet egyszerre (konzervációbiológiai szakirodalmi ajánlások alapján), és változó mélységben történjen

4. MŰVELÉSI ÁGHOZ, ILLETVE FÖLDHASZNÁLATI MÓDHOZ KÖTHETŐ TERMÉSZETVÉDELMI KEZELÉSI MÓDOK, KORLÁTOZÁSOK ÉS TILALMAK

4.1 Szántó művelési ágú területek kezelése
4.1.1 Nem végezhető szántóföldi művelés a holtág part élétől mért 10 méteres távolságon belül. A parti sávban pihentetett terület, illetve ugar alakítandó ki, melyen növényvédőszer alkalmazása és tápanyagutánpótlás tilos. A parti sávot június 15-ét követően kaszálással, illetve szárzúzással kell kezelni.

4.1.2. Tilos hígtrágya, szennyvíz, szennyvíziszap, szennyvíziszapot tartalmazó komposzt felhasználása.

4.1.3. A parti sávval érintkező szántóterületeken a tápanyagutánpótlás nem haladhatja meg 90 kg/N/ha/év értéket.

4.1.4. A parti sávval érintkező szántóterületeken kerülni kell a növényvédőszerek alkalmazását.

4.1.5. Hosszú távon elő kell segíteni a partvonallal érintkező szántóterületek gyepesítését.

4.1.6. A szántóföldi művelés során – lehetőleg a helyes termesztéstechnológia megválasztásával – meg kell előzni az inváziós növényfajok elterjedését.

4.2. Gyep (rét és legelő) művelési ágú területek kezelése

4.2.1. A kaszálást tervszerűen, időben és térben mozaikosan kell végezni, figyelembe véve a védett növény- és állatfajok szaporodási ciklusát, valamint az özönnövények visszaszorításának szempontjait.

4.2.2. A gyepterület túllegeltetése tilos.

4.2.3. A gazdálkodási tevékenység során a gyepfelszín maradandó károsítása tilos.

4.2.4. Tápanyag-utánpótlás csak a legelő állatok által elhullajtott ürülékből származhat, trágya kiszórása tilos.

4.2.5. A terület legalább 5, legfeljebb 10%-át kaszálásonként változó helyen kaszálatlanul kell hagyni.

4.2.6. A belvíz gyepterületről történő elvezetése és a gyepterület öntözése tilos.

4.2.7. Az inváziós és termőhely-idegen növényfajok megtelepedését és terjedését meg kell akadályozni, állományuk visszaszorításáról gondoskodni kell mechanikus védekezéssel vagy speciális növényvédőszer-kijuttatással, ezen a technológián túl egyéb vegyszerhasználat tilos.

4.3. Nádas művelési ágú területek kezelése

4.3.1. Vízzel telített talajon mindennemű gépi munkavégzés tilos.

4.3.2. A nád aratása, és egyéb tevékenység végzése (különösen: szállítás, kihúzás) kizárólag december 1. és február 28. között engedélyezett.

4.3.3. A nád rizómájának megsértése tilos.

4.3.4. A nádas terület 15- 20 %-át 2 évente változó helyen aratatlanul kell hagyni.

4.4. Erdők kezelése

4.4.1. A természetközeli erdőkben, faállományokban alapvető a tájidegen fa- és cserjefajok ültetésének elkerülése, helyettük a termőhelynek megfelelő őshonos fajokat ajánlott alkalmazni.

4.4.2. Az ápolás és kitermelés-véghasználat során a környező élőhelyeket, a talajt és a tájhonos egyedeket illetve az elegyfákat védő, az erdei mikroélőhelyeket létrehozó heterogén tér- és korszerkezetet, illetve a holtfák jelenlétét biztosító módszerek alkalmazása javasolt.

4.4.3. Az inváziós növényfajok terjedésének meggátolása kötelező.

4.4.4. A gyérítések és véghasználatok során álló és/vagy fekvő holtfa jelenlétének biztosítása kötelező.

4.4.5. Őshonos fafajokkal jellemezhető faállományokban a nevelővágások során az idegenhonos fa- és cserjefajok egyedszámának minimális szintre szorítása, illetve lehetőség szerinti teljes eltávolítása.

4.4.6. Természetes, természetszerű és származék erdőkben a tarvágás mellőzése.

2. melléklet a 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

A vizsgált terület flóralistája

Magyarázat:
Tudományos név: Király (2009) munkája alapján
Magyar név: Király (2009) munkája alapján
Honossági státusz (HS): a faj adott területre vonatkozó honossági besorolása (H=honos; K=kultivált, művelt; A=adventív; A!=adventív, inváziós)
Szociális Magatartás Típusok (SzMT): Borhidi (1993) munkája alapján (I. Természetes állapotokra utaló fajok: S – specialista faj; C – kompetítor faj; G – generalista faj; NP – természetes pionír növények; II. Leromlást, zavarást jelző fajok: DT – zavarástűrő természetes fajok; W – természetes gyomfajok; I – meghonosodott idegen fajok; RC – ruderális kompetítorok; AC – agresszív tájidegen inváziós fajok)
A védett fajokat vastag betűvel emeltük ki.

A

B

C

D

1.

Tudományos név

Magyar név

HS

SzMT

2.

Abutilon theophrasti MEDIK.

sárga selyemmályva

A

W

3.

Acer negundo L.

kőrislevelű juhar

A!

AC

4.

Acer platanoides L.

korai juhar

K

G

5.

Acer pseudoplatanus L.

hegyi juhar

K

A

6.

Achillea collina BECKER EX RCHB.

mezei cickafark

H

DT

7.

Aesculus hippocastanum L.

fehér vadgesztenye

A (K)

A

8.

Agrimonia eupatoria L.

közönséges párlófű

H

DT

9.

Agrostis stolonifera L.

fehér tippan

H

C

10.

Ailanthus altissima (MILL.) SWINGLE

bálványfa

A!

AC

11.

Alisma lanceolatum WITH.

lándzsás hídőr

H

G

12.

Alisma plantago-aquatica L.

vízi hídőr

H

G

13.

Alnus glutinosa (L.) GARTN.

mézgás éger

H

C

14.

Alopecurus pratensis L.

réti ecsetpázsit

H

C

15.

Althaea officinalis L.

orvosi ziliz

H

DT

16.

Amaranthus albus L.

fehér disznóparéj

A

RC

17.

Amaranthus powellii S. WATSON

karcsú disznóparéj

A

A

18.

Amaranthus retroflexus L.

szőrös disznóparéj

A

RC

19.

Ambrosia artemisifolia L.

ürömlevelű parlagfű

A!

AC

20.

Amorpha fruticosa L.

cserjés gyalogakác

A!

AC

21.

Anagallis arvensis L.

mezei tikszem

H

W

22.

Anchusa officinalis L.

orvosi atracél

H

DT

23.

Anthriscus cerefolium (L.) HOFFM. subsp. trichospermus (SCHULT.) ARCANG.

zamatos turbolya

H

W

24.

Arctium lappa L.

közönséges bojtorján

H

W

25.

Aristolochia clematitis L.

farkasalma

H

W

26.

Arrhenatherum elatius (L.) P. BEAUV. EX J. PRESL et C. PRESL

franciaperje

H

DT

27.

Artemisia annua L.

egynyári üröm

A

W

28.

Artemisia santonicum L.

sziki üröm

H

C

29.

Artemisia vulgaris L.

fekete üröm

H

W

30.

Asclepias syriaca L.

selyemkóró

A!

AC

31.

Aster lanceolatus WILLD.

lándzsáslevelű őszirózsa

A!

AC

32.

Aster tripolium L. subsp. pannonicus (JACQ.) SOÓ

sziki őszirózsa

H

S

33.

Atriplex littoralis L.

parti laboda

H

NP

34.

Atriplex patula L.

terebélyes laboda

H

W

35.

Atriplex prostrata BOUCHER

dárdás laboda

H

W

36.

Atriplex sagittata BORKH.

fényes laboda

H

W

37.

Atriplex tatarica L.

tatár laboda

H

DT

38.

Ballota nigra L.

fekete peszterce

H

W

39.

Betula pendula Roth

bibircses nyír

K

A

40.

Bidens frondosa L.

feketéllő farkasfog

A!

AC

41.

Bidens tripartita L.

subás farkasfog

H

W

42.

Bolboschoenus maritimus (L.) PALLA

sziki zsióka

H

C

43.

Bromus hordaceus L. L.

puha rozsnok

H

DT

44.

Bromus inermis LEYSS.

árva rozsnok

H

C

45.

Bromus japonicus THUNB.

parlagi rozsnok

H

DT

46.

Bromus sterilis L.

meddő rozsnok

H

RC

47.

Butomus umbellatus L.

virágkáka

H

G

48.

Calamagrostis epigeios (L.) ROTH

siska nádtippan

H

RC

49.

Calystegia sepium (L.) R. BR.

sövényszulák

H

DT

50.

Cannabis sativa L. subsp. spontanea SEREBR.

vadkender

A

A

51.

Capsella bursa-pastoris (L.) MEDIK.

közönséges pásztortáska

H

W

52.

Carduus acanthoides L.

útszéli bogáncs

H

W

53.

Carex acutiformis EHRH.

mocsári sás

H

C

54.

Carex otrubae PODP.

berki sás

H

G

55.

Carex riparia CURTIS

parti sás

H

C

56.

Celtis occidentalis L.

nyugati ostorfa

A!

I

57.

Centaurea cyanus L.

kék búzavirág

H

W

58.

Centaurea jacea L. subsp. angustifolia GREMLI

magyar imola

H

DT

59.

Ceratophyllum demersum L.

érdes tócsagaz

H

C

60.

Chaerophyllum bulbosum L.

csemegebaraboly

H

W

61.

Chelidonium majus L.

vérehulló fecskefű

H

W

62.

Chenopodium album L.

fehér libatop

H

RC

63.

Chenopodium aristatum L.

szálkás libatop

A

W

64.

Chenopodium ficifolium SM.

fügelevelű libatop

H

W

65.

Chenopodium hybridum L.

pokolvarlibatop

H

W

66.

Chenopodium polyspermum L.

hegyeslevelű libatop

H

RC

67.

Chenopodium rubrum L.

vörös libatop

H

DT

68.

Chenopodium urbicum L.

faluszéli libatop

H

W

69.

Chondrilla juncea L.

nyúlparéj

H

DT

70.

Cichorium intybus L.

mezei katáng

H

W

71.

Cirsium arvense (L.) SCOP.

mezei aszat

H

RC

72.

Cirsium vulgare (SAVI) TEN.

közönséges aszat

H

W

73.

Conium maculatum L.

bürök

H

RC

74.

Convolvulus arvensis L.

apró szulák

H

RC

75.

Conyza canadensis L.

betyárkóró

A

AC

76.

Cornus sanguinea L.

veresgyűrű som

H

G

77.

Corylus avellana L.

közönséges mogyoró

K (H)

G

78.

Crepis rhoeadifolia M. BIEB.

pipacslevelű zörgőfű

H

W

79.

Crepis setosa HALLER

serteszőrű zörgőfű

H

W

80.

Cucubalus baccifer L.

közönséges szegfűbogyó

H

G

81.

Cynodon dactylon (L.) PERS.

csillagpázsit

H

RC

82.

Cyperus fuscus L.

barna palka

H

NP

83.

Cyperus glomeratus L.

csomós palka

H

Sr

84.

Dactylis glomerata L.

csomós ebír

H

DT

85.

Datura stramonium L.

csattanó maszlag

A

W

86.

Daucus carota L.

vadmurok

H

DT

87.

Dipsacus fullonum L.

erdei mácsonya

H

W

88.

Dipsacus laciniatus L.

héjakútmácsonya

H

W

89.

Echinochloa crus-galli (L.) P. BEAUV.

közönséges kakaslábfű

H

W

90.

Echinocystis lobata (MICHX.) TORR. et A. GRAY

süntök

A!

AC

91.

Echium vulgare L.

terjőke kígyószisz

H

W

92.

Elaeagnus angustifolia L.

keskenylevelű ezüstfa

A!

I

93.

Eleocharis palustris (L.) ROEM. et SCHULT.

mocsári csetkáka

H

C

94.

Elymus repens (L.) GOULD.

közönséges tarackbúza

H

AC

95.

Epilobium hirsutum L.

borzas füzike

H

DT

96.

Epilobium parviflorum SCHREB.

kisvirágú füzike

H

G

97.

Epilobium tetragonum L.

négyélű füzike

H

G

98.

Equisetum arvense L.

mezei zsurló

H

DT

99.

Equisetum palustre L.

mocsári zsurló

H

S

100.

Eragrostis minor HOST

kis tőtippan

H

W

101.

Eragrostis pilosa (L.) P. BEAUV.

szőrös tőtippan

H

W

102.

Erigeron annuus (L.) PERS.

egynyári seprence

A

AC

103.

Erodium cicutarium (L.) L'HÉR.

bürök-gémorr

H

W

104.

Euonymus europaeus L.

csíkos kecskerágó

H

G

105.

Eupatorium cannabinum L.

sédkender

H

DT

106.

Euphorbia cyparissias L.

farkaskutyatej

H

DT

107.

Euphorbia esula L.

sárkutyatej

H

DT

108.

Euphorbia palustris L.

mocsári kutyatej

H

G

109.

Fallopia × bohemica (CHRTEK et CHRTKOVÁ) J. P. BAILEY

cseh óriáskeserűfű

A!

AC

110.

Fallopia aubertii (L. HENTY) HOLUB

kínaiiszalag

A

A

111.

Fallopia convolvulus (L.) A. LÖVE

szulákkeserűfű

H

W

112.

Festuca arundinacea SCHREB.

nádképű csenkesz

H

DT

113.

Festuca pratensis HUDS.

réti csenkesz

H

C

114.

Festuca pseudovina HACK.

sziki csenkesz

H

C

115.

Fraxinus angustifolia VAHL subsp. danubialis POUZAR

magyar kőris

H (K)

C

116.

Fraxinus pennsylvanica MARSHALL

vörös kőrisfa

A!

AC

117.

Galinsoga parviflora CAV.

kicsiny gombvirág

A

AC

118.

Galium aparine L.

ragadós galaj

H

W

119.

Galium mollugo L.

közönséges galaj

H

G

120.

Geranium pusillum BURM. F.

apró gólyaorr

H

DT

121.

Geum urbanum L.

erdei gyömbérgyökér

H

DT

122.

Glechoma hederacea L.

kerek repkény

H

DT

123.

Glyceria maxima (HARTM.) HOLMB.

vízi harmatkása

H

C

124.

Glycyrrhiza echinata L.

keserű édesgyökér

H

DT

125.

Hedera helix L.

borostyán

H (K)

G

126.

Helianthus tuberosus L. S. L.

csicsóka

A!

AC

127.

Hemerocallis fulva L.

lángszínű sásliliom

A (K)

I

128.

Hibiscus trionum L.

varjúmák

H

W

129.

Hordeum hystrix ROTH

sziki árpa

H

DT

130.

Hordeum murinum L.

egérárpa

H

W

131.

Humulus lupulus L.

felfutó komló

H

DT

132.

Inula britannica L.

réti peremizs

H

DT

133.

Inula salicina L.

fűzlevelű peremizs

H

G

134.

Juglans nigra L.

fekete dió

A (K)

I

135.

Juglans regia L.

közönséges dió

A (K)

I

136.

Juncus articulatus L.

fülemüleszittyó

H

DT

137.

Juncus bufonius L.

varangyszittyó

H

DT

138.

Juncus compressus JACQ.

réti szittyó

H

DT

139.

Kickxia elatine (L.) DUMORT.

cseplesz tátika

H

W

140.

Knautia arvensis (L.) COULT.

mezei varfű

H

DT

141.

Koelreuteria paniculata LAXM.

csörgőfa

A (K)

I

142.

Lactuca saligna L.

szálaslevelű saláta

H

DT

143.

Lactuca serriola L.

keszeg saláta

H

W

144.

Lamium amplexicaule L.

bársonyos árvacsalán

H

W

145.

Lamium purpureum L.

piros árvacsalán

H

W

146.

Lathyrus tuberosus L.

gumós lednek

H

W

147.

Lemna minor L.

apró békalencse

H

NP

148.

Lemna trisulca L.

keresztes békalencse

H

NP

149.

Leontodon autumnalis L.

őszi oroszlánfog

H

DT

150.

Leonurus cardiaca L.

szúrós gyöngyajak

H

W

151.

Lepidium ruderale L.

büdös zsázsa

H

DT

152.

Linaria vulgaris MILL.

közönséges gyújtoványfű

H

W

153.

Lolium perenne L.

angolperje

H

DT

154.

Lotus corniculatus L.

szarvas kerep

H

DT

155.

Lotus glaber WALDST. et KIT.

sziki kerep

H

DT

156.

Lycium barbarum L.

közönséges ördögcérna

A

AC

157.

Lycopus europaeus L.

vízi peszérce

H

DT

158.

Lysimachia nummularia L.

pénzlevelű lizinka

H

DT

159.

Lysimachia vulgaris L.

közönséges lizinka

H

DT

160.

Lythrum salicaria L.

réti füzény

H

G

161.

Malus domestica BORKH.

nemes alma

A (K)

I

162.

Malva neglecta WALLR.

papsajt mályva

H

W

163.

Malva sylvestris L.

erdei mályva

H

W

164.

Medicago lupulina L.

komlós lucerna

H

DT

165.

Medicago sativa L.

takarmány lucerna

A (K)

I

166.

Melilotus albus DESR.

fehér somkóró

H

W

167.

Melilotus officinalis (L.) PALL.

orvosi somkóró

H

W

168.

Melissa officinalis L.

citromfű

A (K)

A

169.

Mentha aquatica L.

vízi menta

H

G

170.

Mentha arvensis L.

mezei menta

H

DT

171.

Morus alba L.

fehér eperfa

A (K)

I

172.

Myosotis arvensis (L.) HILL

parlagi nefelejcs

H

DT

173.

Nymphoides peltata (S.G. GMEL.) KUNTZE

tündérfátyol

H

C

174.

Oenanthe aquatica (L.) POIR.

mételykóró

H

C

175.

Oenothera biennis L.

parlagi ligetszépe

A

W

176.

Onopordum acanthium L.

szamárbogáncs

H

W

177.

Oxalis stricta L.

sárga madársóska

A

AC

178.

Padus avium MILL.

májusfa

H (A)

S

179.

Panicum capillare L.

hajszálágú köles

A

AC

180.

Papaver rhoeas L.

pipacs

H

W

181.

Parthenocissus inserta (A. KERN.) FRITSCH

közönséges vadszőlő

A

AC

182.

Pastinaca sativa L.

vad pasztinák

H

DT

183.

Persica vulgaris MILL.

őszibarack

A (K)

A

184.

Persicaria amphibia (L.) DELARBRE

vidrakeserűfű

H

DT

185.

Persicaria hydropiper (L.) DELARBRE

borsos keserűfű

H

NP

186.

Persicaria lapathifolia (L.) DELARBRE

lapulevelű keserűfű

H

DT

187.

Persicaria maculosa GRAY

baracklevelű keserűfű

H

DT

188.

Petunia × atkinsiana

nagyvirágú petúnia

A (K)

A

189.

Phalaris arundinacea L.

pántlikafű

H

G

190.

Phragmites australis (CAV.) STEUD.

nád

H

C

191.

Phytolacca esculenta VAN HOUTTE

kínai alkörmös

A

AC

192.

Picris hieracioides L.

közönséges keserűgyökér

H

DT

193.

Pinus nigra J.F. ARN.

feketefenyő

K

I

194.

Plantago lanceolata L.

lándzsás útifű

H

DT

195.

Plantago major L.

nagy útifű

H

W

196.

Poa angustifolia L.

karcsú perje

H

DT

197.

Poa annua L.

egynyári perje

H

RC

198.

Poa pratensis L.

réti perje

H

G

199.

Poa trivialis L.

sovány perje

H

DT

200.

Polygonum aviculare L.

madár-porcsinkeserűfű

H

RC

201.

Populus × euamericana (DODE) GUINIER

kanadai nyár

A (K)

I

202.

Populus alba L.

fehér nyár

H

C

203.

Potentilla anserina L.

liba pimpó

H

W

204.

Potentilla argentea L.

ezüst pimpó

H

DT

205.

Potentilla recta L.

egyenes pimpó

H

G

206.

Potentilla supina L.

henye pimpó

H

NP

207.

Prunella vulgaris L.

közönséges gyíkfű

H

DT

208.

Prunus cerasifera EHRH.

cseresznyeszilva

A (K)

I

209.

Prunus spinosa L.

kökény

H

C

210.

Prunus serotina ERHART.

kései meggy

A!

AC

211.

Puccinellia distans (JACQ.) PARL.

közönséges mézpázsit

H

C

212.

Pulicaria dysenterica (L.) BERNH.

réti bolhafű

H

DT

213.

Quercus robur L.

kocsányos tölgy

H (K)

C

214.

Ranunculus repens L.

kúszó boglárka

H

DT

215.

Ranunculus sardous CR. L.

buborcsboglárka

H

DT

216.

Ranunculus sceleratus L. L.

torzsikaboglárka

H

NP

217.

Rhamnus catharticus L.

varjútövis

H

G

218.

Rhus typhina L.

ecetszömörce

A (K)

A

219.

Ribes aureum PURSH

arany ribiszke

A (K)

I

220.

Robinia pseudo-acacia L.

fehér akác

A!

AC

221.

Rorippa sylvestris (L.) BESSER

erdei kányafű

H

W

222.

Rosa canina L.

gyepű rózsa

H

DT

223.

Rubus caesius L.

hamvas szeder

H

DT

224.

Rumex crispus L.

fodros lórom

H

W

225.

Rumex hydrolapathum HUDS.

tavi lórom

H

G

226.

Rumex obtusifolius L.

réti lórom

H

DT

227.

Rumex palustris SM.

mocsári lórom

H

DT

228.

Rumex patientia L.

paréj lórom

H

W

229.

Rumex stenophyllus LEDEB.

keskenylevelű lórom

H

G

230.

Salix alba L.

fehér fűz

H

C

231.

Salix cinerea L.

rekettyefűz

H

C

232.

Salix fragilis L.

csöregefűz

H

G

233.

Salix purpurea L.

csigolyafűz

H

C

234.

Salix viminalis L.

kosárkötőfűz

H

G

235.

Salvinia natans L.

rucaöröm

H

NP

236.

Sambucus ebulus L.

földi bodza

H

W

237.

Sambucus nigra L.

fekete bodza

H

DT

238.

Schoenoplectus lacustris (L.) PALLA L.

tavi káka

H

C

239.

Schoenoplectus tabernaemontani (C.C. GMEL.) PALLA

kötő káka

H

C

240.

Scrophularia nodosa L.

göcsös görvélyfű

H

G

241.

Senecio vulgaris L.

közönséges aggófű

H

W

242.

Setaria pumila (POIR.) SCHULT.

fakó muhar

H

W

243.

Setaria viridis (L.) P. BEAUV.

zöld muhar

H

W

244.

Silene alba (MILL.) E.H.L. KRAUSE

fehér mécsvirág

H

W

245.

Silene vulgaris (MOENCH) GARCKE

hólyagos habszegfű

H

DT

246.

Sinapis arvensis L.

vadrepce

H

W

247.

Solanum dulcamara L.

keserű csucsor

H

DT

248.

Solidago canadensis L.

kanadai aranyvessző

A!

AC

249.

Solidago gigantea AITON

magas aranyvessző

A!

AC

250.

Sonchus arvensis L.

mezei csorbóka

H

W

251.

Sonchus asper (L.) HILL

szúrós csorboka

H

W

252.

Sonchus oleraceus L.

szelíd csorbóka

H

W

253.

Sorghum halepense (L.) PERS.

fenyércirok

A

I

254.

Stachys palustris L.

mocsári tisztesfű

H

DT

255.

Stellaria media (L.) VILL.

közönséges tyúkhúr

H

DT

256.

Symphytum officinale L.

fekete nadálytő

H

G

257.

Tanacetum vulgare (L.) BERNH.

gilisztaűző varádics

H

W

258.

Taraxacum officinale WEBER

pongyola pitypang

H

RC

259.

Thladiantha dubia BUNGE

kabakpityóka

A (K)

I

260.

Thlaspi perfoliatum L.

galléros tarsóka

H

DT

261.

Tilia cordata MILL.

kislevelű hárs

K

G

262.

Tilia platyphyllos SCOP.

nagylevelű hárs

K

C

263.

Torilis arvensis (HUDS.) LINK.

vetési tüskemag

H

W

264.

Trifolium fragiferum L.

eper here

H

DT

265.

Trifolium hybridum L.

korcs here

H

DT

266.

Trifolium pratense L.

réti here

H

DT

267.

Trifolium repens L.

fehér here

H

DT

268.

Tussilago farfara L.

martilapu

H

DT

269.

Typha angustifolia L.

keskenylevelű gyékény

H

C

270.

Typha latifolia L.

bodnározó gyékény

H

C

271.

Ulmus laevis PALL.

vénicfa

H

S

272.

Ulmus pumila L.

turkesztáni szil

A

A

273.

Urtica dioica L.

nagy csalán

H

DT

274.

Valeriana officinalis L.

orvosi macskagyökér

H

G

275.

Verbascum chaixii VILL. subsp. austriacum (SCHOTT) HAYEK

osztrák ökörfarkkóró

H

G

276.

Verbascum phlomoides L.

szöszös ökörfarkkóró

H

W

277.

Verbena officinalis L.

közönséges vasfű

H

W

278.

Veronica arvensis L.

mezei veronika

H

DT

279.

Viburnum opulus L.

kányabangita

H

G

280.

Vicia angustifolia L.

vetési bükköny

H

DT

281.

Vicia villosa ROTH

szöszös bükköny

H

W

282.

Viola arvensis MURRAY

mezei árvácska

H

W

283.

Viola odorata L.

illatos ibolya

H

G

284.

Vitis riparia MICHX.

kerti szőlő

A

AC

285.

Xanthium italicum MORETTI

olasz szerbtövis

A!

W

3. melléklet a 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

A makroszkópikus gerinctelen felmérések mintavételi helyszínei és a felmért fajok listája

A

B

C

1.

Taxon magyar neve

Taxon latin neve

Mintavételek sorszáma

1.

2.

3.

4.

5.

6.

2.

Mocsári pajzscsiga

Acroloxus lacustris

1

3.

Gyakori kerekcsibor

Anacaena limbata

2

1

4.

Tavi szitakötő

Anax parthenope

1

5.

Élesperemű tányércsiga

Anisus vortex

1

6.

Örvényes tányércsiga

Anisus vorticulus

7.

Búvárpók

Argyroneta aquatica

1

2

1

8.

Közönséges víziászka

Asellus aquaticus

3

6

12

7

9.

Hösszúcsápú csőröscsiga

Bithynia tentaculata

1

1

10.

Caenis horaria

1

11.

Caenis robusta

1

12.

Árvaszúnyogok

Chironomidae Gen. sp.

5

8

14

6

1

3

13.

Elevenszülő kérész

Cloeon dipterum

2

6

1

10

7

14.

Szép légivadász

Coenagrion puella

2

1

15.

Coenagrion sp. juv.

1

16.

Búvárpoloskák

Corixidae Gen. sp.

1

1

17.

Csípő szúnyogok

Culicidae Ge. sp.

2

3

1

3

1

18.

Szegélyes csíkbogár

Dytiscus marginalis

1

1

19.

Dytiscus sp. lárva

1

1

2

1

20.

Gerridae Gen. sp. juv.

1

1

1

2

21.

Tavi molnárpoloska

Gerris lacustris

2

1

22.

Jövevény hólyagcsiga

Haitia acuta

4

1

12

3

1

23.

Csíkos víztaposó

Haliplus immaculatus

1

24.

Sötét laposcsibor

Helochares obscurus

1

1

25.

Sötétbarna búvárpoloska

Hesperocorixa linnaei

1

10

7

26.

Vízmérő poloska

Hydrometra stagnorum

1

27.

Fényes orsócsíkbogár

Ilybius subaeneus

1

1

28.

Csíkpoloska

Ilyocoris cimicoides

1

3

1

2

29.

Kék légivadász

Ischnura elegans

1

3

2

1

5

1

30.

Apró légivadász

Ischnura pumilio

6

1

2

3

31.

Tarka bukóbogár

Laccophilus poecilus

1

32.

Libellulidae Gen. sp.

1

33.

Pontuszi tanúrák

Limnomysis benedeni

110

34.

Nagy mocsárcsiga

Lymnaea stagnalis

1

35.

Micronecta sp.

2

1

36.

Tarka hanyattúszó poloska

Notonecta glauca

1

1

1

1

37.

Kevéssertéjű gyűrűsférgek

Oligochaeta Gen. sp.

2

4

15

21

3

6

38.

Nagy tányércsiga

Planorbarius corneus

2

3

1

39.

Karimás tányércsiga

Planorbis planorbis

1

40.

Széleslábú szitakötő

Platycnemis pennipes

1

1

1

2

41.

Törpe vízipoloska

Plea minutissima

1

4

2

1

42.

Vízi botpoloska

Ranatra linearis

1

43.

Sigara sp.

2

2

1

44.

Nyelves naisz

Stylaria lacustris

4

9

45.

Tarkaköpenyű borostyánkőcsiga

Succinea putris

1

1

4. melléklet a 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

A Tiszakécskei Holt-Tisza halfaunisztikai felméréseinek eredmények

1. A felmérés során észlelt halfajok vízterenkénti megoszlása

A

B

C

D

E

1.

Faj

Latin név

I. szakasz

II. szakasz

III. szakasz

2.

fogassüllő

Sander lucioperca

5,00

5,26

7,14

3.

ezüstkárász

Carassius gibelio

47,50

55,26

78,57

4.

razbóra

Pseudorasbora parva

5,00

0,00

1,79

5.

bodorka

Rutilus rutilus

3,33

0,00

0,00

6.

ponty

Cyprinus carpio

2,50

5,26

8,93

7.

sügér

Perca fluvitilis

0,83

0,00

0,00

8.

naphal

Lepomis gibbosus

5,00

2,11

0,00

9.

vörösszárnyú

Scardinius erythrophthalmus

2,50

0,00

0,00

10.

busa (fehér)

Hypophthalmichtys sp.

24,17

0,00

0,00

11.

jász

Leuciscus idus

0,83

0,00

0,00

12.

csuka

Esox lucius

1,67

0,00

0,00

13.

harcsa

Silusurs glanis

0,83

0,53

0,00

14.

fekete törpeharcsa

Ameiurus melas

0,83

0,00

0,00

15.

dévér

Abramis brama

0,00

6,84

0,00

16.

balin

Aspius aspius

0,00

0,53

0,00

17.

karika

Blicca bjoerkna

0,00

1,58

0,00

18.

küsz

Alburnus alburnus

0,00

17,37

3,57

19.

laposkeszeg

Abramis ballerus

0,00

1,05

0,00

20.

tarka géb

Proterorhinus semilunaris

0,00

4,21

0,00

2. A Tiszakécskei Holt-Tisza 1. szakaszának fogási adatai

A

B

C

D

E

1.

Mintavételi pont

EOV koordináta

Faj neve magyarul

Faj neve latinul

Egyedszám

2.

1.

731624, 176237

ponty

Cyprinus carpio

2

3.

1.

731624, 176237

ezüstkárász

Carassius gibelio

27

4.

1.

731624, 176237

süllő

Sander lucioperca

5

5.

1.

731624, 176237

razbóra

Pseudorasbora parva

5

6.

1.

731624, 176237

bodorka

Rutilus rutilus

3

7.

1.

731624, 176237

sügér

Perca fluviatilis

1

8.

1.

731624, 176237

naphal

Lepomis gibbosus

5

9.

1.

731624, 176237

vörösszárnyú keszeg

Scardinius erythrophthalmus

2

10.

1.

731624, 176237

fehér busa

Hypophtalmichthys molitrix

15

11.

2.

731725, 176325

fehér busa

Hypophtalmichthys molitrix

14

12.

2.

731725, 176325

süllő

Sander lucioperca

1

13.

2.

731725, 176325

jászkeszeg

Leuciscus idus

1

14.

3.

730543, 176338

vörösszáárnyú keszeg

Scardinius erythrophthalmus

1

15.

3.

730543, 176338

ezüstkárász

Carassius gibelio

25

16.

3.

730543, 176338

naphal

Lepomis gibbosus

1

17.

3.

730543, 176338

csuka

Esox lucius

1

18.

3.

730543, 176338

razbóra

Pseudorasbora parva

1

19.

4.

731131, 176255

harcsa

Silurus glanis

1

20.

4.

731131, 176255

ezüstkárász

Carassius gibelio

5

21.

4.

731131, 176255

ponty

Cyprinus carpio

1

22.

4.

731131, 176255

csuka

Esox lucius

1

23.

5.

729645, 176345

ezüstkárász

Carassius gibelio

1

3. A Tiszakécskei Holt-Tisza 2. szakaszának fogási adatai

A

B

C

D

E

1.

Mintavételi pont

EOV koordináta

Faj neve magyarul

Faj neve latinul

Egyedszám

2.

1.

729481, 176420

ponty

Cyprinus carpio

3

3.

1.

729481, 176420

ezüstkárász

Carassius gibelio

70

4.

1.

729481, 176420

süllő

Sander lucioperca

2

5.

1.

729481, 176420

fekete törpeharcsa

Ameiurus melas

1

6.

1.

729481, 176420

dévérkeszeg

Abramis brama

5

7.

1.

729481, 176420

balin

Aspius aspius

1

8.

1.

729481, 176420

naphal

Lepomis gibbosus

2

9.

1.

729481, 176420

karikakeszeg

Blicca bjoerkna

2

10.

1.

729481, 176420

küsz

Alburnus alburnus

7

11.

1.

729481, 176420

laposkeszeg

Ballerus ballerus

2

12.

2.

728780, 175973

dévérkeszeg

Abramis brama

8

13.

2.

728780, 175973

süllő

Sander lucioperca

8

14.

2.

728780, 175973

ponty

Cyprinus carpio

7

15.

2.

728780, 175973

küsz

Alburnus alburnus

26

16.

2.

728780, 175973

ezüstkárász

Carassius gibelio

35

17.

2.

728780, 175973

naphal

Lepomis gibbosus

2

18.

2.

728780, 175973

harcsa

Silurus glanis

1

19.

2.

728780, 175973

tarka géb

Proterorhinus semilunaris

8

4. A Tiszakécskei Holt-Tisza 3. szakaszának fogási adatai

A

B

C

D

E

1.

Mintavételi pont

EOV koordináta

Faj neve magyarul

Faj neve latinul

Egyedszám

2.

1.

728768, 175952

ponty

Cyprinus carpio

3

3.

1.

728768, 175952

ezüstkárász

Carassius gibelio

4

4.

1.

728768, 175952

süllő

Sander lucioperca

2

5.

2.

728678, 175743

ezüstkárász

Carassius gibelio

27

6.

2.

728678, 175743

süllő

Sander lucioperca

2

7.

2.

728678, 175743

jászkeszeg

Leuciscus idus

1

8.

2.

728678, 175743

razbóra

Pseudorasbora parva

1

9.

2.

728678, 175743

küsz

Alburnus alburnus

2

10.

2.

728678, 175743

ponty

Cyprinus carpio

2

11.

3.

728489, 175136

ezüstkárász

Carassius gibelio

4

12.

4.

728569, 174812

ezüstkárász

Carassius gibelio

10

5. melléklet a 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

A kétéltű-hüllő felmérések eredményei

A

B

C

D

E

F

1.

Fajnév

Egyed-szám

Megjegyzés

EOV Y

EOV X

Dátum

2.

Vízisikló

1

Vízisikló tetem - fiatal példány - úton elütve

728677

175980

2016.10.07

3.

Kecskebéka

3

Kecskebéka

729902

176432

2016.10.07

4.

Kecskebéka

5

Kecskebéka

729021

176499

2016.10.07

5.

Sárgafülű ékszerteknős

1

Sárgafülű ékszerteknős

729028

176495

2016.10.07

6.

Kecskebéka

1

Kecskebéka

728732

175951

2016.10.07

7.

Vízisikló

1

Vízisikló

728740

175961

2016.10.07

8.

vízisikló

1

vízisikló - adult példány

728758

175972

2016.10.07

9.

zöld levelibéka

1

(akusztikus): potenciális szaporodóhely közelében

728633

174955

2016.10.09

10.

erdei béka

1

adult példány - potenciális szaporodóhely közelében

729602

176466

2016.10.09

11.

Erdei béka

1

Erdei béka

728462

174590

2016.10.13

12.

Nagy tavibéka

2

Nagy tavibéka

728580

174705

2016.10.13

13.

Nagy tavibéka

4

Nagy tavibéka

728496

175384

2016.10.13

14.

Vízisikló

1

Vízisikló - fiatal úton elütött példány

728511

175453

2016.10.13

15.

Vízisikló

1

Vízisikló - fiatal úton elütött példány

728516

175458

2016.10.13

16.

Kecskebéka

3

Kecskebéka

729468

176306

2016.10.13

17.

Kecskebéka

10

Kecskebéka

729479

176306

2016.10.13

18.

Nagy tavibéka

1

Nagy tavibéka

729479

176306

2016.10.13

19.

Kecskebéka

2

Kecskebéka

731365

176325

2016.10.13

20.

Nagy tavibéka

1

Nagy tavibéka

731365

176325

2016.10.13

21.

Vízisikló

1

Vízisikló - vedlett bőr

731337

176338

2016.10.13

22.

Nagy tavibéka

2

Nagy tavibéka

731286

176306

2016.10.13

23.

Nagy tavibéka

3

Nagy tavibéka

731252

176307

2016.10.13

24.

Kecskebéka

2

Kecskebéka

731234

176308

2016.10.13

25.

Nagy tavibéka

1

Nagy tavibéka

731207

176317

2016.10.13

26.

Kecskebéka

5

Kecskebéka

731214

176316

2016.10.13

27.

Nagy tavibéka

1

Nagy tavibéka

731173

176305

2016.10.13

28.

Kecskebéka

2

Kecskebéka

731162

176310

2016.10.13

29.

Kecskebéka

2

Kecskebéka

731150

176273

2016.10.13

30.

nagy tavi béka

1

nagy tavi béka

728708

175985

2016.10.15

31.

nagy tavi béka

1

nagy tavi béka

728641

175704

2016.10.15

32.

nagy tavibéka

3

3 - 4 nagy tavi béka

728471

175281

2016.10.15

33.

nagy tavibéka

2

2 - 3 nagy tavi béka

728471

175281

2016.10.15

34.

vízisikló

1

vízisikló

728412

175002

2016.10.15

35.

vöröshasú unka

1

vöröshasú unka

728543

174698

2016.10.15

36.

nagy tavibéka

4

1 kis tavi béka??? 4 - 5 nagy tavi béka

728543

174698

2016.10.15

37.

vízisikló

1

vízisikló

728598

174719

2016.10.15

38.

fürgegyík

1

fiatal fürgegyík

728598

174719

2016.10.15

39.

nagy tavibéka

1

nagy tavi béka

728625

174686

2016.10.15

40.

fürgegyík

1

fiatal kb 4 cm-es fürgegyík

728632

174798

2016.10.15

41.

nagy tavibéka

1

nagy tavi béka???

728818

175924

2016.10.15

42.

vízisikló

2

2 kb 9 - 10 cm-es vízisikló

728773

175951

2016.10.15

43.

nagy tavibéka

3

3 - 4 nagy tavi béka

728776

175968

2016.10.15

44.

kecskebéka

1

kecskebéka???

728776

175968

2016.10.15

45.

nagy tavibéka

1

nagy tavi béka

728786

176008

2016.10.15

46.

nagy tavibéka

1

nagy tavi béka

728786

176068

2016.10.15

47.

nagy tavibéka

1

nagy tavi béka

728786

176077

2016.10.15

48.

nagy tavibéka

1

nagy tavi béka

728813

176191

2016.10.15

49.

nagy tavibéka

1

nagy tavi béka

728911

176250

2016.10.15

50.

kecskebéka

20

csatorna teli volt békákkal

728961

176297

2016.10.15

51.

kecskebéka

20

csatorna teli volt békákkal

728990

176276

2016.10.15

52.

vízisikló

1

vízisikló

728990

176276

2016.10.15

53.

zöld levelibéka

1

zöld levelibéka

729295

176320

2016.10.15

54.

sárgafülű ékszerteknős

1

sárgafülű ékszerteknős

729026

176466

2016.10.15

55.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

729508

176350

2016.10.25

56.

vízisikló

1

vízisikló

730290

176262

2016.10.25

57.

fürgegyík

1

fürgegyík

730290

176262

2016.10.25

58.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

730447

176235

2016.10.25

59.

erdei béka

1

erdei béka

731396

176253

2016.10.25

60.

kecskebéka

20

csatorna teli békákkal

731396

176253

2016.10.25

61.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

731412

176293

2016.10.25

62.

nagy tavibéka

20

5 méterenként kb 3 - 4 nagy tavi

731282

176311

2016.10.25

63.

nagy tavibéka

20

5 méterenként kb 3 - 4 nagy tavi

731212

176320

2016.10.25

64.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

731142

176297

2016.10.25

65.

vízisikló

1

vízisikló

731210

176284

2016.10.25

66.

nagy tavibéka

20

5 méterenként kb 3 - 4 nagy tavi

731260

176285

2016.10.25

67.

mocsári béka

1

mocsári béka

730969

176373

2016.10.25

68.

nagy tavibéka

4

4 - 5 nagy tavibéka

730765

176329

2016.10.25

69.

kecskebéka

20

csatorna teli békákkal

730564

176349

2016.10.25

70.

mocsári béka

1

mocsári béka???

730456

176480

2016.10.25

71.

erdei béka

1

erdei béka???

730138

176542

2016.10.25

72.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

730080

176538

2016.10.25

73.

Dunai tarajosgőte

1

Dunai tarajosgőte - tulajdonos elmondása szerint tavasszal talált egy példány nászruhás egyedet a kútban

728668

174601

2016.10.25

74.

Vöröshasú unka

1

Vöröshasú unka - 1 adult példány a nyitott használaton kívüli emésztőben

728668

174622

2016.10.25

75.

Pettyes gőte

1

Pettyes gőte - adult szárazföldi alak a nyitott nem használt emésztőben

728668

174622

2016.10.25

76.

Erdei béka

3

Erdei béka - 3 adult példány a nyitott nem használt emésztőben

728668

174622

2016.10.25

77.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

728749

175962

2016.10.31

78.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

728525

175484

2016.10.31

79.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

728778

176016

2016.10.31

80.

kecskebéka

20

csatorna teli békákkal

728982

176309

2016.10.31

81.

nagy tavibéka

1

nagy tavibéka

729176

176287

2016.10.31

6. melléklet a 22/2016. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

A Tiszakécskei Holt-Tisza felmérése során észlelt madárfajok

Státusz:
v = hazánkban védett faj
fv = hazánkban fokozottan védett faj
EU = európai közösségi jelentőségű faj

A

B

C

D

E

1.

magyar név

tudományos neve

Státusz

Természet-védelmi érték

Felmért egyedszám

2.

böjti réce

Anas querquedula

fv

100 000

1

3.

parlagi sas

Aquila heliaca

fv, EU

1 000 000

2

4.

vörös gém [1]

Ardea purpurea

fv, EU

250 000

1

5.

cigányréce

Aythya nyroca

fv, EU

500 000

15

6.

bölömbika

Botaurus stellaris

fv, EU

100 000

1

7.

nagy kócsag

Egretta alba

fv, EU

100 000

15

8.

bakcsó [2]

Nycticorax nycticorax

fv, EU

100 000

20-30

9.

sárszalonka

Gallinago gallinago

fv

100 000

3

10.

halászsas

Pandion haliaetus

fv

500 000

1

11.

kis kárókatona

Phalacrocorax pygmeus

fv, EU

100 000

116

12.

karvaly

Accipiter nisus

v

50 000

7

13.

foltos nádiposzáta

Acrocephalus schoenobaenus

v

25 000

1

14.

őszapó

Aegithalos caudatus

v

25 000

66

15.

jégmadár

Alcedo atthis

v

50 000

5

16.

nyílfarkú réce

Anas acuta

v

50 000

1

17.

kanalas réce

Anas clypeata

v

50 000

6

18.

csörgő réce

Anas crecca

v

50 000

70

19.

fütyülő réce

Anas penelope

v

50 000

4

20.

kendermagos réce

Anas strepera

v

50 000

1

21.

szürke gém

Ardea cinerea

v

50 000

26

22.

barátréce

Aythya ferina

v

50 000

2

23.

egerészölyv

Buteo buteo

v

25 000

26

24.

kenderike

Carduelis cannabina

v

25 000

9

25.

tengelic

Carduelis carduelis

v

25 000

36

26.

zöldike

Carduelis chloris

v

25 000

63

27.

csíz

Carduelis spinus

v

25 000

1

28.

molnárfecske

Delichon urbicum

v

50 000

4

29.

nagy fakopáncs

Dendrocopos major

v

25 000

11

30.

közép fakopáncs

Dendrocopos medius

v, EU

50 000

1

31.

balkáni fakopáncs

Dendrocopos syriacus

v, EU

25 000

1

32.

fekete harkály

Dryocopus martius

v, EU

50 000

4

33.

sordély

Emberiza calandra

v

25 000

1

34.

nádi sármány

Emberiza schoeniclus

v

25 000

21

35.

vörösbegy

Erithacus rubecula

v

25 000

6

36.

vörös vércse

Falco tinnunculus

v

50 000

1

37.

erdei pinty

Fringilla coelebs

v

25 000

30

38.

búbos pacsirta

Galerida cristata

50 000

14

39.

vízityúk

Gallinula chloropus

25 000

7

40.

daru

Grus grus

v, EU

50 000

1

41.

füsti fecske

Hirundo rustica

v

50 000

32

42.

nagy őrgébics

Lanius excubitor

v

50 000

2

43.

dankasirály

Larus ridibundus

v

50 000

30

44.

barázdabillegető

Motacilla alba

v

25 000

19

45.

barkóscinege

Panurus biarmicus

v

50 000

21

46.

kék cinege

Parus caeruleus

v

25 000

53

47.

széncinege

Parus major

v

25 000

98

48.

barátcinege

Parus palustris

v

25 000

2

49.

mezei veréb

Passer montanus

v

25 000

400

50.

házi rozsdafarkú

Phoenicurus ochruros

v

25 000

4

51.

csilpcsalpfüzike

Phylloscopus collybita

v

25 000

16

52.

fitiszfüzike

Phylloscopus trochilus

v

25 000

12

53.

zöld küllő

Picus viridis

v

50 000

13

54.

pettyes vízicsibe

Porzana porzana

v, EU

50 000

1

55.

guvat

Rallus aquaticus

v

50 000

12

56.

sárgafejű királyka

Regulus regulus

v

25 000

2

57.

függőcinege

Remiz pendulinus

v

50 000

10

58.

rozsdás csuk

Saxicola rubetra

v

25 000

2

59.

cigánycsuk

Saxicola torquatus

v

25 000

3

60.

csicsörke

Serinus serinus

v

25 000

1

61.

csuszka

Sitta europaea

v

25 000

1

62.

barátposzáta

Sylvia atricapilla

v

25 000

2

63.

kis vöcsök

Tachybaptus ruficollis

v

50 000

2

64.

ökörszem

Troglodytes troglodytes

v

25 000

4

65.

fekete rigó

Turdus merula

v

25 000

10

66.

bíbic

Vanellus vanellus

v

50 000

55

67.

balkáni gerle

Streptopelia decaocto

73

68.

bütykös hattyú

Cygnus olor

28

69.

dolmányos varjú

Corvus cornix

20

70.

erdei szalonka

Scolopax rusticola

1

71.

fácán

Phasianus colchicus

23

72.

házi veréb

Passer domesticus

8

73.

nagy kárókatona

Phalacrocorax carbo

43

74.

nyári lúd

Anser anser

80

75.

örvös galamb

Columba palumbus

220

76.

sárgalábú sirály

Larus michahellis

2

77.

seregély

Sturnus vulgaris

1227

78.

szajkó

Garrulus glandarius

7

79.

szárcsa

Fulica atra

98

80.

szarka

Pica pica

8

81.

tőkés réce

Anas platyrhynchos

309

[1] A 4. szakasz mentén elpusztulva talált egyed
[2] Szeptember eleji előzetes terepbejárás alkalmával észlelt faj
1

Kiegészítette az 1/20217. (I.26.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2017. január 27.