Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017 (V.25.). önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 03. 01

Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2017 (V.25.). önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjakról

2022.03.01.

Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelet 3. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi, Vagyonhasznosító és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Tiszakécske Város Önkormányzatának közigazgatási területén a házasságkötésre, a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére valamint a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre (a továbbiakban: anyakönyvvezető) terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatal tanácskozóterme, a polgármester és az alpolgármester irodája (6060 Tiszakécske, Kőrösi u. 2.), a Tiszakécske Város Önkormányzat tulajdonában lévő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Tiszakécskei Járási Hivatallal közösen használt 6060 Tiszakécske, Szent Imre tér 1. szám alatt lévő épület első emeleti nagyterme, valamint a Találkozások Háza (6060 Tiszakécske, Wesselényi u. 1.).

2. hivatali munkaidő: a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

2. § (1) A hivatali helyiségen, illetve a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése csak kérelemre engedélyezhető, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az e rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(2) Az engedélyezésre irányuló kérelmet a házasságkötésre vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék bejelentésével egyidejűleg, írásban, a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatalban az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni.

(3) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmezőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a többletszolgáltatás díjának megfizetését vállalják, valamint arról, hogy a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén gondoskodnak az anyakönyvi eljárásról szóló törvényben foglalt feltételek biztosításáról.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a kérelmezőnek csatolnia kell a helyszínnel rendelkezni jogosultnak az esemény lebonyolításához való előzetes hozzájáruló nyilatkozatát. A hozzájárulásban a házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének helyszínével rendelkezni jogosultnak arról is nyilatkoznia kell, hogy a helyszínen az eseményhez méltó keretek biztosítottak.

(5) A méltó keretek akkor adottak, ha a házasságkötéshez vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítéséhez illő helyiség, vagy szabadtéri helyszín előkészítése (különösen a díszítés, berendezés, megvilágítás, hangosítás, megfelelő számú férőhely, az esemény csapadéktól, széltől való védelme, a helyszín előzetes és utólagos takarítása, szabadtéri helyszínen a zöldterület, növényzet, virágok gondozottsága) biztosítottak.

(6) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránti kérelem elbírálását megelőzően az anyakönyvvezető köteles a választott helyszínen szemlét tartani, és feljegyzése alapján az engedélyezésre javaslatot tenni a jegyzőnek.

(7) A jegyző a hivatali helyiségen, illetve a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének díja 5000 Ft., amely az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

(2) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének díja 10.000 Ft., amely az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

(3) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének díja 10.000 Ft., amely az általános forgalmi adót nem tartalmazza.

(4) A díjfizetési kötelezettség postai úton vagy a Tiszakécskei Polgármesteri Hivatal OTP Bank Nyrt.-nél vezetett 11732208-15724650-00000000 számú számlaszámra történő átutalással teljesíthető.

(5) A díjnak a postai úton történő befizetését, illetve átutalással való teljesítését az erről szóló csekk valamint a bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé legkésőbb a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének kitűzött időpontját megelőző 3. napig igazolni.

(6) A befizetett díjat az elmaradt házasságkötés napjától számított 10 napon belül vissza kell fizetni, ha a házasuló felek a házasságkötést legkésőbb a tervezett házasságkötést megelőző két nappal korábban személyesen lemondják az anyakönyvvezetőnél. Az anyakönyvvezető haladéktalanul intézkedik a díj visszatérítéséről.

(7) A (2) és (3) bekezdéstől eltérően nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre közeli halállal fenyegető állapot, vagy valamely házasulandó (látás, hallás, mozgásszervi) fogyatékossága, illetve a 70. életévét betöltött személy kora miatt kerül sor.

4. §1 A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt — választása szerint — a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy

a) 2 3. § (1) bekezdésben megállapított esetben 10000 Ft,
b) 3 3. § (3) bekezdésben megállapított esetben 20000 Ft
díjazás illeti meg.

5. § (1) Ez a rendelet 2017. június 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően bejelentett házasságkötésre vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól szóló 12/2011. (VI.30) önkormányzati rendelet.

1

Módosította a 8/2019. (III.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép: 2019. április 1.

2

A 4. § a) pontja a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 4. § b) pontja a Tiszakécske Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.