Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2018.(VI.29.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 04. 29

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2018.(VI.29.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2023.04.29.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében, a 142/B. §-ában, 143. § (4) bekezdés d) pontjában, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 134. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, illetve amely Kiskunfélegyháza közigazgatási területén a közösségi együttélés alapvető szabályaiba ütköző cselekmény valamelyikét elköveti.

2. A közösségi együttélés alapvető szabályai

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályai olyan a közösség érdekében meghatározott szabályok, amelyek a békés együttélést, a lakosság nyugalmát biztosítják.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokat Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete

a)1 a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 24/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelet 15. §-ában,

b) a városi címerről, városi zászlóról és a város nevének használatáról szóló 26/2015. (VIII.31.) önkormányzati rendeletének 8. §-ában

c) a köztisztaságról szóló 28/2011. (X.07.) önkormányzati rendeletének 3. §-ában

d) a zöldfelület-gazdálkodásról szóló 1/2018. (II.09.) önkormányzati rendelet 26. §-ában

e) a közterület-használatról szóló 18/2018. (VI.29.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdésében

f)2 a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 19/2017. (V.26.) önkormányzati rendelet 18. §-ában

határozta meg.

3. § (1) A 2. § (2) bekezdésben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás

a) természetes személy elkövetője kettőszázezer forintig,

b) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője kétmillió forintig

terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

(2) A 2. § (2) bekezdésben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályait megsértő magatartás elkövetője ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. A helyszíni bírság kiszabására Kiskunfélegyháza Város Közterület-felügyeletének közterület-felügyelője jogosult.

3. Eljárási szabályok

4. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti közigazgatási eljárás lefolytatására a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet alapján átruházott hatáskörben a jegyző jogosult.

5. § A közösségi együttélés szabályainak megsértője nem vonható felelősségre e rendelet alapján, ha a szabályszegő magatartás büntető-, szabálysértési vagy más közigazgatási szabályszegést szabályozó jogszabály hatálya alá tartozik.

6. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, mely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

7. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást megvalósító cselekvőképtelen kiskorúval, valamint cselekvőképtelen nagykorúval szemben bírság kiszabásának nincs helye.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást megvalósító korlátozottan cselekvőképes kiskorúval és cselekvőképességében részlegesen korlátozott nagykorúval szemben közigazgatási bírságot abban az esetben lehet kiszabni, ha önálló jövedelme vagy megfelelő vagyona van, és helyszíni bírság kiszabására csak a törvényes képviselője jelenlétében kerülhet sor. Amennyiben közigazgatási bírságot kiszabni nem lehet vele szemben, akkor szankcióként figyelmeztetést kell alkalmazni.

(3) Közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható, ha a cselekmény az elkövetés körülményeire tekintettel csekély súlyú és a figyelmeztetéstől is kellő visszatartó hatás várható.

8. § Amennyiben a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás folyamatos cselekmény vagy mulasztás formájában valósul meg, az elkövető a jogellenes állapot megszüntetésére kötelezhető, a megszüntetés elmulasztása esetén végrehajtásnak van helye és a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

9. § A közigazgatási hatósági eljárás megindítása, a közigazgatási vagy a helyszíni bírság kiszabása, a bírság megfizetése a közösségi együttélés alapvető szabályait sértőt nem mentesíti az elkövetett jogsértés miatti, a külön jogszabályban, egyedi hatósági határozatban előírt kötelezettsége teljesítése alól.

10. § Nem állapítható meg a közösségi együttélés alapvető szabályának megsértése olyan halasztást nem tűrő elhárítási, vagy helyreállítási tevékenység, vagy cselekmény kapcsán, amely a katasztrófa elleni védelmet, a veszélyhelyzet megelőzését, életveszély elhárítását, üzemzavar közérdekből szükséges elhárítását, azonnal fenyegető kár elhárítását szolgálja.

11. § Az első fokú hatóság határozata ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül a jegyzőhöz benyújtott, a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének címzett fellebbezésnek van helye. A fellebbezésről a Képviselő-testület a beérkezést követően, soron következő - de legalább 15 nappal később tartandó - ülésén dönt.

12. § (1) A kiszabott közigazgatási bírságot vagy a helyszíni bírságot a döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül kell az önkormányzat bírságbevételi számlájára megfizetni.

(2) Ha a kötelezett a közigazgatási vagy a helyszíni bírságot az (1) bekezdés szerinti határidőben nem fizeti meg, a végrehajtást a jegyző foganatosítja.

4. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (III.29.) önkormányzati rendelete.

1

Módosította a 25/2020. (IX.25.) önkormányzati rendelet, hatályba lép 2020. október 1. napján.

2

A 2. § (2) bekezdés f) pontját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.