Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 28

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2020.(IX.25.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.10.28.

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés b) pontjában, és a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (1) bekezdésében, 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el1

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Kiskunfélegyháza város közigazgatási területén lévő köztemetőkre, azok fenntartásával, üzemeltetésével, illetve az azokban folytatott közszolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységekre, a közszolgáltatást igénybe vevőkre, a vállalkozásszerűen munkát végzőkre, valamint a temetőlátogatókra.

(2) Működő köztemetők:

a) „Felső temető” (6100 Kiskunfélegyháza, Nádasdy utca 16.)

b) „Alsó temető” (6100 Kiskunfélegyháza, Irányi utca 11.)

2. § (1) Kiskunfélegyháza város közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, temető vagy temetőrész lezárásáról, megszüntetéséről, kiürítéséről, újra használatba vételéről Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) határoz.

(2)2 A köztemetők üzemeltetéséről és fenntartásáról Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében gondoskodik.

(3) Az e rendeletben használt fogalmak alatt a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.), valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletáltal használt fogalmakat kell érteni.

2. A köztemetők üzemeltetése

3. § Az üzemeltető gondoskodik

a) a köztemetők rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények állagmegóvásáról, valamint a közcélú zöldfelületek gondozásáról.

b) a hulladékgyűjtő-helyek kijelöléséről, és a hulladékgyűjtő-helyeken felhalmozódott hulladék folyamatos elszállításáról vagy elszállíttatásáról,

c) a sírhelyek értékesítéséről, újra megváltásának biztosításáról a mindenkori önkormányzati rendelet díjszabása és szabályozása alapján,

d) a temetési helyek típusa szerint és sírhelytáblánként a védett sírjelek és a további temetési lehetőségek feltüntetésével a temetési helyek nyilvántartásáról,

e) a temető rendjének betartásáról és betartatásáról.

4. § Az üzemeltető köteles:

a) biztosítani az eltemetés (földbe temetés, urna, sírbolt) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást;

b) gondoskodni a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, átadásáról és az előírásoknak megfelelő módon történő hűtéséről;

c) vezetni és megőrizni a nyilvántartó könyveket, és az érdeklődőnek, a sírhely felett rendelkezőnek, a temettetőnek, a jogosult hatóságnak abba jogszabály szerinti betekintést engedni;

d) tájékoztatni a temetőlátogatókat;

e) kijelölni a temetési helyeket;

f) elvégezni a temető utak karbantartását, síkosság-mentesítését és a hóeltakarítást;

g) összehangolni a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket,

h) gondoskodni az ügyfélszolgálatról.

3. A temetési helyek, valamint a sírjelek és síremlékek kialakításának rendje

5. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra, a számozott sírhelytáblákat sorokra, a sorokat számozott sírhelyekre kell osztani.

(2) A temetési helyek méretei:

a) felnőtt egyes sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 90 cm;

b) felnőtt kettős sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 190 cm;

c) felnőtt hármas sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 270 cm;

d) felnőtt négyes sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 440 cm;

e) családi sírhely hosszúsága 210 cm, szélessége egyedi;

f) gyermeksírhely hosszúsága 210 cm, szélessége 90 cm;

g) urnasírhely hosszúsága 100 cm, szélessége 100 cm;

h) urnasírbolt (kripta) hosszúsága 100 cm, szélessége 100 cm, mélysége 100 cm.

i) urnafülke (kolumbárium) hosszúsága 30 cm, szélessége 30 cm, mélysége 30 cm;

(3) A sírok közötti közlekedők 60 cm szélesek, a sírsorok közötti távolság 60 cm.

(4) A sírhelyek környezete a sírhelyek körüli 30 cm széles sáv, mely az üzemeltető előzetes engedélyével burkolható.

(5)3

(6)4 Sírbolt az üzemeltető által kijelölt helyen létesíthető a vonatkozó jogszabályoknak és a helyi építési szabályzatban foglaltaknak megfelelően.

6. § (1) A temetési helyre új síremlék vagy új sírbolt kizárólag az üzemeltető által a temetési hellyel rendelkezni jogosult személy vagy meghatalmazottja kérelmére kiadott előzetes írásbeli hozzájárulás alapján helyezhető el.

(2) Az üzemeltető (1) bekezdés szerinti hozzájárulása új síremlék esetén a kiadásától számított 60 napig, új sírbolt esetén a kiadásától számított 1 évig érvényes. A kivitelezési munkálatokat a hozzájárulás érvényességi idején belül be kell fejezni.

(3) A temetési helyen létesített új síremléket vagy sírboltot a munka befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb az üzemeltetői hozzájárulás érvényességi idejének lejártát követő 8 napon belül be kell mutatni az üzemeltetőnek.

(4) A síremlék a sírhelynél nagyobb területet nem foglalhat el.

(5) A temetkezési helyen túlterjeszkedő, a közízlést vagy a kegyeleti normákat sértő virágtartók, díszítések vagy oda nem illő feliratok, illetve felirattal ellátott sírjelek nem helyezhetők el.

(6) A síremlék, sírjel körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm lehet. A járdán csak csúszásmentes fedés helyezhető el, amelyért a kivitelező vállalkozó felelős. Amennyiben a vállalkozó személye nem ismert, a felelősséget a síremlék tulajdonosa viseli.

7. § (1) Síremlék (sírkő) vagy sírbolt bontása az üzemeltető hozzájárulásával végezhető, a bontás, áthelyezés, átalakítás tervezett kivitelezési munkálatait az üzemeltetőnek előzetesen írásban be kell jelenteni.

(2) Síremlék állításakor okozott kárért elsősorban a károkozó tartozik felelősséggel, ismeretlensége esetén a síremlék tulajdonosa felelős.

8. § Ha a temető lezárásától vagy az utolsó temetkezéstől számítva több mint 50 év eltelt, a Ttv.-nek az egyes lezárt temetőkre vonatkozó különös szabályait kell alkalmazni.

4. A díszsírhely és adományozása, védett sírhely

9. § (1)5 A Polgármester Kiskunfélegyháza város díszpolgárai számára, továbbá azoknak, akik Kiskunfélegyháza szolgálatában kiemelkedő érdemeket szereztek, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhunyt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely mentes a sírhelyre vonatkozó megváltási és újraváltási díj megfizetésének kötelezettsége alól.

(4) A díszsírhelybe – a sírhelynyitás és rátemetés szabályainak megtartása mellett – az (1) bekezdésben megjelölt elhunyt közeli hozzátartozója, továbbá bejegyzett élettársa is eltemethető. A Képviselő-testület különös méltánylást érdemlő esetben más személy eltemetését is engedélyezheti.

(5) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunyt hozzátartozói, ennek hiányában a díszsírhelyet adományozó önkormányzat megbízása alapján és költségére az üzemeltető gondoskodik.

(6) A díszsír a köztemető fennállásáig fenntartandó. A köztemető átrendezése vagy megszűntetése esetén a díszsír áthelyezéséről a Képviselő-testület dönt.

(7) A Képviselő-testület a sírjel, síremlék, sírbolt művészeti értéke miatt, vagy köztiszteletben álló elhunyt személy emlékének megőrzése érdekében sírjelet, síremléket, temetési helyet – temetéstől számított 25 év elteltével – védetté nyilváníthat. A védett síremlék védettsége megszüntethető.

(8) A védett síremlék gondozásával kapcsolatos feladatokat hozzátartozó hiányában a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata látja el.

(9) A (3) – (5) bekezdésekben foglalt rendelkezések irányadók a védett sírhelyekre is.

(10)6 A Polgármester – amennyiben az elhunyt életében tett rendelkezésével, és a Ptk. 8:1 § (1) bekezdésében meghatározott sorrend szerinti közeli hozzátartozó szándékával nem ellentétes – jogosult a város saját halottjának nyilvánítani azt az elhunyt személyt, aki elhalálozásakor Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének tagja, vagy korábban 8 évig tagja volt.

(11)7 A város saját halottját a temetéskor megváltási díj mentes sírhely illeti meg. Az adományozott sírhellyel kapcsolatos minden egyéb kérdésben a rendeletben foglaltakat kell alkalmazni, a sírhelymegváltási idő leteltével azt újra kell váltani.

(12)8 A város saját halottja temetésének költségét teljes mértékben, illetve közeli hozzátartozók kérésére részben az Önkormányzat viseli.”

5. A temetési helyek használati ideje és díja

10. § (1) A temetési hely felett – a díszsírhely kivételével − rendelkezési jogosultságot annak megváltásával lehet szerezni.

(2) A temetési hely megváltásának díját a temetést, kihantolást és rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) A Ttv. 40/I. § (5) bekezdése esetében a temetési hely felett a vallási közösség rendelkezik.

(4) Amennyiben a temetési hely felett vallási közösség jogosult rendelkezni, a rendelkezési jog időtartama nem korlátozható.

(5) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama első alkalommal

a) urnafülke, urnasírhely 10 év

b) koporsós sírhely 25 év

c) urnasírbolt 20 év

d) sírbolt, kripta, családi sírhely 60 év.

(6) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (5) bekezdésben foglalt temetési helyekre újraváltható.

(7) Amennyiben a temetési hellyel rendelkezni jogosult a temetési helyet a rendelkezési jog lejártáig ismételten nem váltja meg, a temetési hely feletti rendelkezési jog megszűnik, és az üzemeltető a temetési helyet újra értékesítheti.

(8) Kiemelt állami temetésekre a kiemelt állami temetésekről szóló 378/2020. (VII. 30.) Korm. rendeletaz irányadó.

6. A köztemető használatának rendje

11. § (1) A köztemetők április 1. napjától november 15. napjáig 7.00 órától 20.00 óráig, kivéve október 30. napjától november 2. napjáig 7.00 órától 21.00 óráig, november 16. napjától március 31. napjáig 7.00 órától 18.00 óráig tartanak nyitva.

(2) A nyitva tartás rendjét a temetők bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(4) A sírhely fölé épített síremlék, sírbolt, sírjel, szegélykő, valamint a temetési helyre ültetett növényzet nem terjedhet túl a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén.

(5) A (4) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját a jogszerű állapot helyreállítására írásban felszólítani, ennek eredménytelensége esetén – a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére – a túllógó növényzetet visszanyesni, eltávolítani.

(6) A temetési helyen, annak közvetlen környezetében, valamint a köztemető területén csak az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethetőek 0,8 méternél magasabbra növő növények.

(7) A (6) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető a növényeket – eredménytelen írásos felszólítást követően – a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére eltávolíttatja.

(8) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni:

a) a temetési hely és környezetének – a sírhelyek körüli 30 cm sáv – gondozásáról, különösen gyomtalanításáról,

b) a sírjel vagy sírbolt állagának megóvásáról, a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel vagy a sírbolt helyreállításáról,

c) a temetési hely és környezetének gondozása során keletkezett hulladék kijelölt hulladékgyűjtőbe történő elhelyezéséről.

(9) A temetési hely gondozását a temetési hellyel rendelkezni jogosult a szomszédos temetési helyek sérelme és szennyezése nélkül köteles elvégezni.

(10)9 A köztemetőben nem lehet

a) reklám- és hirdetőtáblát, hirdetést elhelyezni,

b) gyertya és mécses gyújtásán kívül égetési tevékenységet végezni,

c) ülőhelyeket az üzemeltető előzetes engedélye nélkül elhelyezni.

(11)10 A köztemetőbe járművel behajtani

a) személygépkocsi igénybevétele nélkül a koruk vagy egészségi állapotuk miatt kegyeleti joguk gyakorlásában gátolt személyt szállító gépjárművel,

b) a temetkezési, üzemeltetési tevékenységben részt vevő gépjárművel,

c) az üzemeltető engedélyével a temetőben engedélyezett munkavégzés céljából behajtó gépjárművel lehet.

(12) A köztemetőben gépjárművel történő közlekedés esetén a megengedett maximális sebesség 5 km/óra.

(13) A köztemetőbe állatot – a segítő kutya, a közfeladatot ellátó őrző-védő kutya és a mentőkutya kivételével – bevinni tilos.

(14) A köztemető melletti közterületen kizárólag kegyeleti célokat szolgáló termék árusítható külön engedéllyel.

7. A temetkezési szolgáltatások

12. § (1) A köztemetőkben az önkormányzat a temetkezési szolgáltatások ellátását az üzemeltető által és az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók és az üzemeltető között létrejött megállapodások alapján biztosítja.

(2) Temetkezési szolgáltatásként a törvényben meghatározott tevékenységek teljes körűen vagy önállóan végezhetők.

(3) A temetkezési szolgáltatások közül kötelező az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének, létesítményének igénybevétele:

a) a köztemetőn belül az elhunyt hűtése, ravatalozása,

b) a sírhelynyitás, a sírbahelyezés és a visszahantolás (ideértve a sírásást, a sírbolt nyitását és zárását, az urnasírhely, díszsírhely nyitását és visszahantolását, továbbá az urnafülke zárólapjának eltávolítását, valamint visszahelyezését és zárását),

c) az exhumálás,

d) az elhunyt köztemetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása tekintetében.

(4) A temetésenként fizetendő kommunális díj összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(5) A temetői létesítmények, berendezések, valamint az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő igénybevételi díjak fajtáit és mértékét a 2. melléklet határozza meg.

7/A.11 Köztemetés

12/A. § (1) Az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről a helyben szokásos legolcsóbb temetés formájában, hamvasztással kell gondoskodni.

(2) Ha az elhunytnak a helyi köztemetőkben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga nincs, akkor a köztemetés helye a kolumbárium falban erre kijelölt hely.

(3) A Temetőüzemeltető kizárólagos hatáskörébe tartozik a közköltségen történő eltemetés.

(4) A köztemetés költsége magában foglalja a temetkezési kellékek és szolgáltatások önköltségét, valamint a hamvasztási szolgáltatás díját.

(5) A (2) bekezdés szerinti közköltségen történő eltemettetés esetén az urnasírhely után megváltási díjat nem kell fizetni.

8. Egyéb vállalkozói tevékenységek

13. § (1) A köztemetőben munkát – a sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése vagy díszítése kivételével – csak az üzemeltetőnél az első temetői munkavégzést megelőzően előzetesen regisztrált vállalkozások végezhetnek.

(2) A munkavégzést annak megkezdését megelőzően legalább nyolc munkanappal be kell jelenteni az üzemeltető részére.

(3) A köztemetők területén vállalkozói munkát csak az végezhet, aki az ahhoz szükséges hatósági engedélyekkel, valamint a munkavégzésre vonatkozó, temető üzemeltető által kiadott engedéllyel rendelkezik.

(4) A temetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a temetőlátogatók kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát, a temetkezési szertartásokat.

(5) A temetőben munkát végezni úgy lehet, hogy a temetési hely gondozása során más temetési hely, valamint a környezet ne sérüljön meg, hogy annak eredeti állapota ne változzon.

(6) Bármely létesített építményt, tárgyat vagy ültetett növényt a temetőben csak úgy lehet elhelyezni, hogy az ne akadályozza a terület fenntartását és ne okozzon balesetveszélyt.

(7) A temetőben síremlékkel, sírbolttal kapcsolatos kivitelezői munkák hétköznap, illetve munkanapokon a köztemető nyitvatartási idejében végezhetők.

(8) A temető területén végzett munkák során a munkát végző köteles betartani a vonatkozó munka-, baleset- és tűzvédelmi előírásokat.

(9) Az üzemeltető jogosult a temető területén építési, bontási és egyéb tevékenységet végzőket ellenőrizni, az adott tevékenységre vonatkozó jogszabályokat betartatni, a jogszabályok megsértése miatti jogkövetkezményeket velük szemben érvényesíttetni.

(10) Temetkezési szolgáltatók kivételével a köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díjtételeit a 3. számú melléklet határozza meg.

9. Hulladék gyűjtése, elhelyezése, kezelése

14. § (1) Az üzemeltető a kizárólag sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén konténereket helyez el és gondoskodik azok rendszeres ürítéséről.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott konténerekben földet, törmeléket, háztartási szemetet, valamint nem a köztemetőből származó hulladékot elhelyezni tilos.

(3) A vállalkozó köteles az általa végzett munkák során visszamaradt földet, keletkezett törmeléket saját költségén legkésőbb a munka befejezésének lejelentéséig a köztemetőből elszállítani vagy elszállíttatni. Ennek elmaradása esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével jogosult és köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját felszólítani kötelezettsége teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén az üzemeltető a hulladék elszállításáról a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultjának költségére gondoskodik.

10. A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése

15. § Megsérti a közösségi együttélés alapvető szabályait és közigazgatási bírsággal sújtható aki:

a) az építmények, sírjelek állagmegóvásáról nem gondoskodik, ezzel a temető látogatók biztonságát veszélyezteti és a sírhely fölött rendelkezési jogot gyakorol,

b) a temető területén bármilyen reklám tevékenységet végez, reklámtáblát, hirdetményt elhelyez,

c) a temetési hely és a temetési hely környezetének gondozásáról, gyomtalanításáról folyamatosan nem gondoskodik,

d) a temetési hely gondozásakor a szomszédos sírhelyet beszennyezi, és a szennyeződést haladéktalanul nem szünteti meg,

e) az üzemeltető hozzájárulása nélkül építő- és egyéb anyagot, hulladékot a temető területére beszállít,

f) az elbontott sírkő, visszamaradt föld, keletkezett törmelék elszállításáról haladéktalanul nem gondoskodik,

g) építményt, tárgyat vagy ültetett növényt úgy helyez el, hogy az akadályozza a terület fenntartását,

h) a temetői hulladékgyűjtőkbe nem sírgondozásból keletkező hulladékot elhelyez,

i) a temetési hely gondozásakor keletkező hulladékot nem a kijelölt hulladékgyűjtőbe helyezi el,

j)12

k) az üzemeltető engedélye nélkül síremléket állít, felújít, átépít, áthelyez, lebont, elszállít,

l) a temető nyitvatartási ideje után a temető területén tartózkodik,

m) a temető kegytárgyait, növényeket, egyéb építményeket berendezéseket szándékosan megrongál, beszennyez vagy eltulajdonít,

n) segítő, őrző-védő, mentő kutya kivételével állatot a temető területére bevisz,

o) a temetőbe járművel jogosulatlanul behajt,

p) a köztemetőben gépjárművel a megengedett maximális 5 km/óra sebességhatárt nem tartja be,

q) engedély vagy hozzájárulás kérelmi illetve bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget,

r) temetkezési szertartás alatt, munkaszüneti napokon vagy ünnepnapokon a temetőkben vállalkozói tevékenységet folytat.

11. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2020. október 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 30/2011. (X. 07.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet13

Temetési hely megváltásának és újraváltásának nettó díja és kommunális díj


A


B

Temetési hely

nettó díj (Ft)

1.

Sírhelyek

1.1

Egyszemélyes sírhely

26 400

1.2

Kétszemélyes sírhely

39 000

1.3

Háromszemélyes sírhely

64 800

1.4

Négyszemélyes sírhely

87 000

1.5

Családi sírhely (férőhelyenként)

51 600

1.6

Gyermek sírhely

10 800

2. Sírbolthelyek (kriptahelyek)

2.1

Sírbolt, kripta (férőhelyenként)

93 600

2.2

Sírbolt, kripta épülettel (férőhelyenként)

97 200

3. Hamvasztásos elhelyezések

3.1

Egyszemélyes urnafülke

16 800

3.2

Urnasírbolt (síronként)

44 400

4. Kommunális díj

4.1

Kommunális díj (temetésenként)

1 800

2. melléklet14

A temetői létesítmények, és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

A

B

A szolgáltatás megnevezése

Nettó díj (Ft)

1.

Az elhunyt végtisztességre való előkészítése

1.1

Elhunyt hűtése/nap

3 000

2.

Ravatalozás

2.1

Ravatalozó igénybevételének díja

12 000

2.2

Ravatalozás eszközeinek használati díja

6 600

2.3

Ravatalozás temetőn, temetkezési emlékhelyen belül

16 200

2.4

Ravatalozás temetőn, temetkezési emlékhelyen kívül

21 600

3.

Sírhelynyitás, visszahantolás

3.1

Urnasír ásása

7 200

3.2

Sírásás koporsónak

26 400

3.3

Sírhelynyitás

5 400

3.4

Sírhelynyitás (urna)

2 400

3.5

Urnasír hantolás

4 800

3.6

Hantolás koporsónak

9 000

4.

Sírba helyezés

4.1

Koporsó temetési helyre való behelyezése (temetés földbe)

16 800

4.2

Koporsó temetési helyre való behelyezése (kriptába)

12 000

5.

Halottszállítás

5.1

Elhunyt szállítása temetőn belül

4 800

6.

Urnaelhelyezés

6.1

Urna temetési helyre való elhelyezése sírba

8 400

6.2

Urna temetési helyre való elhelyezés kolumbáriumba

8 400

7.

Exhumálás

7.1

Koporsóban eltemetett felnőtt ember exhumálása

47 400

7.2

Urna kiemelése

13 800

8.

Újratemetés

8.1.

4. pontban foglalt díjak

8.2.

6. pontban foglalt díjak

3. melléklet15

A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatók kivételével vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja

A

B

Megnevezés


Nettó díj (Ft)

1 16

2

Kolumbárium fedlap felrakása

2 650

3

Új síremlék állítása, síremlék nyitása temetéshez, régi síremlék felújítása

2 650

4

Új síremlék állítás urna sírbolt esetén

2 650

5

Sírbolt-, kriptaépítés

2 650

6

Egyéb munkák (vésés, betűfestés, kavicsozás)

2 650

7

Síremlék tisztítás

2 650

1

A bevezető a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (5) bekezdését a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (6) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 9. § (1) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-a szerint módosított szöveg.

6

Megállapította a 33/2020. (XI.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lép 2020. december 1. napján

7

Megállapította a 33/2020. (XI.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lép 2020. december 1. napján

8

Megállapította a 33/2020. (XI.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a, hatályba lép 2020. december 1. napján

9

A 11. § (10) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

10

A 11. § (11) bekezdése a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

A 7/A. alcímet (12/A. §) a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

12

A 15. § j) pontját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

Az 1. melléklet a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 2. melléklet a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 3. melléklet a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

16

A 3. mellékletben foglalt táblázat 1. sorát a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja hatályon kívül helyezte.