Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 01

Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról

2024.04.01.

Akasztó Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 10. § (1) bekezdésében, 25. §. (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 63. § (9) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontjában, 92. § (2) bekezdésében, 132. §. (4) bekezdés d) és g) pontjában, 134/E. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a/ pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Pénzügyi és Kulturális, valamint Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános szabályok

1. § A rendelet hatálya kiterjed Akasztó önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.

2. § (1) Az e rendeletben meghatározott hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre átruházza.

(2) A polgármester döntése ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

3. § Az adott ellátásnál alkalmazandó sajátos eljárási szabályok az adott ellátáshoz kapcsolódva kerülnek meghatározásra.

4. § (1) Az eljárást:

a) a polgármesteri hivatalnál szóban vagy írásban - e rendelet mellékletét képező formanyomtatványokon - előterjesztett kérelemre kell, vagy

b) hivatalból lehet megindítani.

(2) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátások igénybevételére irányuló kérelmet az Idősek Napközi Otthona nevű, Akasztó, Nyúl utca 4. című intézményben lehet benyújtani.

(3) A kérelmet a jogszabályokban, illetve az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal – igazolásokkal, nyilatkozatokkal – együtt kell benyújtani.

(4) A kérelemhez szükséges nyilatkozatot a kérelmező teljes bizonyító erejű magánokiratban, két tanú igazolásával teheti meg e rendelet 6. melléklete szerinti formanyomtatványon.

(5) A hiányosan előterjesztett kérelmek ügyében a hiánypótlási felhívást a kérelem beérkezésétől számított 5 napon belül meg kell tenni. A hiánypótlásra 8 napos határidővel kell felhívni a kérelmezőt.

(6) A települési támogatás iránti kérelmekről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbóli eljárás megindítását követő 15 napon belül kell dönteni, melybe a hiánypótlás határideje nem számít bele.

5. § (1) A kérelmező köteles együttműködni a polgármesteri hivatallal a szociális helyzetének feltárásában. Amennyiben a kérelmező a döntéshez szükséges bizonylatokat felhívás ellenére - a hiánypótlásban meghatározott időpontig - sem bocsátja rendelkezésre, vagy a környezettanulmány elkészítését nem teszi lehetővé, az eljárást a hatóság megszünteti vagy a rendelkezésre álló adatok alapján dönt.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban (azonos lakcímen) élők kérelem benyújtásának hónapját megelőző hónap jövedelmét igazoló dokumentumokat, valamint – a települési temetési támogatás kivételével - a kérelmező által lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon 1 havi fenntartási költségeit igazoló dokumentumokat, különösen a közüzemi számlákat (víz, villany, gáz), valamint élelmiszerre, ruházatra, gépjármű fenntartására, biztosításra, hulladék szállítási díjra, telefonra, hiteltörlesztésre, adó jellegű kiadásra fordított költségeket.

(3) Gyógyszerköltségre nyújtott természetbeni települési támogatás esetén csatolandó a gyógyszertár által kiállított igazolás, mely a háziorvos által felírt, a kérelmező gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz szükségleteit tartalmazza.

(4) Az ellátást igénylő személy szociális helyzetéről az érdemi döntést előkészítő hivatal az e rendeletben előírtak szerint, továbbá indokolt esetben a tényállás tisztázása céljából környezettanulmányt készíthet. A kérelmező köteles a hivatal által kezdeményezett környezettanulmány végrehajtásában közreműködni. Ha a közreműködést megtagadja, kérelmét el kell utasítani. Nem kell környezettanulmányt készíteni ugyanazon kérelmező szociális helyzetéről, ha a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül környezettanulmány már készült és a kérelem, valamint a becsatolt nyilatkozat és igazolások alapján nem feltételezhető, hogy abban lényeges változás történt.

(5) A kérelmezőnek a jövedelmi és egyéb viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni a döntést hozó szervnek. Hivatalból történő tudomásszerzés esetén a rendszeres szociális ellátás felülvizsgálatát lehet kezdeményezni.

6. § (1) A pénzbeli ellátások kifizetése folyószámlára utalással, illetve – amennyiben bankszámlával nem rendelkezik - postai úton történő kifizetéssel történik.

(2) Az eseti és rendszeres pénzbeli települési támogatásokat utólag, minden hónap 5-ig kell folyósítani. Amennyiben az adott hónap 5. napja munkaszüneti napra esik, a támogatás folyósítása az azt követő legelső munkanapon történik.

(3) A rendszeres települési támogatás a támogatásról rendelkező határozatban megjelölt időponttól illeti meg a jogosultat azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani.

II. Fejezet

Pénzbeli szociális ellátások

7. § Az önkormányzat képviselő-testülete e rendelet alapján a jogosult részére települési támogatást nyújt.

8. § A pénzbeli települési támogatás formái:

a) eseti települési támogatás:

aa) települési létfenntartási támogatás,

ab) települési temetési támogatás;

b) rendszeres települési támogatás: települési lakásfenntartási támogatás

Települési létfenntartási támogatás

9. § (1)1 Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki rendkívüli élethelyzet miatt önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.

(2)2 Települési létfenntartási támogatást meg lehet állapítani a 9. § (1) bekezdésben meghatározott feltételeken túl annak a rendkívüli élethelyzetbe került egyedülállónak, akinek jövedelme a szociális vetítési alap 230 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.

(3) A támogatás nyújtható eseti települési támogatás formájában, különösen a következő rendkívüli élethelyzetre tekintettel:

a) elemi kár, katasztrófa,

b) tartós betegség, legalább 1 hónapot meghaladó kórházi kezelés,

c) baleset, vagy hirtelen halál esetén,

d) ha bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul.

e) a gyermek iskoláztatásához, vagy

f) válsághelyzetben lévő várandós anya által, a gyermekének megtartásához, vagy

g) a gyermek fogadásának előkészítéséhez, vagy

h) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez

(4) A kérelmezőnek a kérelméhez – a (3) bekezdésben foglaltakon túl - csatolnia kell:

a) a (3) bekezdés e) pontja szerinti kérelemhez a gyermek iskolalátogatási igazolását, vagy az iskolai felvételről szóló igazolást,

b) a (3) bekezdés f), vagy g) pontja szerinti kérelemhez a kérelmezőnek be kell nyújtani a várandóságot igazoló szakorvosi igazolást, illetve a (3) bekezdés g) pont szerinti esetben a már megszületett gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

c) a (3) bekezdés h) pontja szerinti kérelemhez csatolni kell a nevelésbe vétellel kapcsolatos határozatokat.

(5) Eseti települési létfenntartási támogatást egy naptári évben maximum négy alkalommal lehet adni.

(6) A kérelem formanyomtatványt e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

Települési temetési támogatás

10. § (1)3 A temetési/haláleseti költségek hozzájárulására tekintettel települési temetési támogatásra jogosult – az halálesettől/eltemettetéstől számított 6 hónapon belül egy alkalommal - az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás összegét kérelmenként - a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség összegének 15 %-ig terjedő összegben - kell megállapítani. A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség 160.000 Ft.

(3)4 A kérelmezőnek a kérelméhez csatolnia kell jövedelemi igazolásain túl, a temetési/haláleseti kiadásokra vonatkozó - kérelmező vagy vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított - eredeti számlákat, valamint a halotti anyakönyvi kivonatot.

(4) A kérelem formanyomtatványt e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

Települési lakásfenntartási támogatás

11. § (1) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló háztartás, melynek jelentős havi lakásfenntartási kiadásai vannak és teljesülnek az e rendeletben meghatározott egyéb feltételek.

(2)5 Az (1) bekezdés alkalmazásában szociálisan rászorult az a háztartás, ahol a háztartásban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(3) A kérelem elbírálásakor figyelembe vehető, támogatható lakásfenntartási kiadások: a villanyáram, víz- és gázfogyasztás, a csatornahasználat díja, a hulladékszállítási díj és a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztés.

(4) A kérelem formanyomtatványt e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

12. § (1) A települési lakásfenntartási támogatást rendszeres települési támogatás formájában lehet nyújtani. A támogatást havi rendszerességgel, maximum 12 hónapra lehet megállapítani a szolgáltató felé történő utalással, illetve lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztése esetén a pénzintézeti hitelszámlára történő utalással.

(2) Az egy hónapra megállapított rendszeres települési lakásfenntartási támogatás minimális összege 2500 Ft, maximális összege 4500 Ft, mely összeg a háztartásban együtt élők számától függően a következők szerint állapítható meg:

a) 1 fős háztartás esetén 2500 Ft,

b) 2 fős háztartás esetén 3000 Ft,

c) 3 fős háztartás esetén 3500 Ft,

d) 4 fős háztartás esetén 4000 Ft,

e) 5 fős és afeletti háztartás esetén 4500 Ft.

III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások

13. § (1) A természetben nyújtott szociális ellátások körében az önkormányzat a következő ellátásokat nyújtja:

a) települési természetbeni létfenntartási támogatás,

b) szociális tűzifa támogatás,

c) köztemetés.

(2) A határozatnak rögzítenie kell a természetbeni nyújtott ellátás konkrét formáját.

(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a) tankönyv - és tanszervásárlás, vagy

b) vásárlási utalvány (különösen élelem, gyógyszer, eszköz, anyag), vagy

c) tüzelő vásárlás.

(4) A (3) bekezdés b) pontja szerinti természetbeni ellátást közvetlenül az ellátó szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.

(5) A természetbeni juttatás Forint értékét a határozatban fel kell tüntetni.

Települési természetbeni létfenntartási támogatás

14. § (1)6 Természetbeni települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki rendkívüli élethelyzet miatt önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 150 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.

(2)7 A támogatás természetben nyújtható eseti jelleggel különösen a következő rendkívüli élethelyzetre tekintettel:

a) elemi kár,

b) tartós betegség,

c) gyermek iskoláztatása,

d) havi gyógyszerköltsége meghaladja a szociális vetítési alap 50 %–át,

e) elemi kár, egészségi állapot miatt közfoglalkoztatott által végzett munkára szorul.

(3)8 Természetbeni települési létfenntartási támogatást meg lehet állapítani az (1) bekezdésben meghatározott feltételeken túl annak a rendkívüli élethelyzetbe került egyedülállónak, akinek jövedelme a szociális vetítési alap 230 %-át nem haladja meg és vagyona nincs.

15. § Eseti természetbeni települési létfenntartási támogatást egy naptári évben maximum négy alkalommal lehet adni.

Szociális tüzelőanyag támogatás9

16. §10 (1) Természetbeni települési támogatásként szociális tüzelőanyag támogatásban részesíthető - tárgyévet követő év február 15. napjáig - elsősorban az a személy és / vagy család, aki/k

a) aktív korúak ellátására,

b) időskorúak járadékára,

c) települési támogatásra (tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására) jogosult,

d) valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(2) A természetbeni települési támogatásként szociális tüzelőanyag támogatás adható alkalmanként, természetbeni juttatásként, háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3 tűzifa vagy 10 q szén mennyiségben.

(3) A támogatás odaítélése – a rendelkezésre álló keret erejéig – hivatalból vagy kérelemre történik azon személyek részére, akik szilárd tüzelőanyaggal fűtik ingatlanukat, az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(4)11 A természetbeni települési tűzifa támogatás megállapítását követően a természetbeni ellátás jogosult számára történő biztosításáról, az ellátás megszervezéséről a polgármester gondoskodik. Indokolt esetben a döntést hozó intézkedik a határozat azonnali végrehajtásáról. A szociális célú tüzelőanyagban részesülőtől semmilyen ellenszolgáltatás nem kérhető.

(5) A kérelem formanyomtatványt e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

Köztemetés

17. § (1) A köztemetés költségét nem lehet a helyben szokásos legolcsóbb temetési költségnél, 160.000 Forintnál magasabb összegben megállapítani.

(2) A kérelem formanyomtatványt e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

IV. Fejezet

Szociális alapszolgáltatások

18. § (1)12 A települési önkormányzat a személyes gondoskodás körében

a) az étkeztetés,

b) a család- és gyermekjóléti szolgálat,

c) a házi segítség nyújtás és a

d) nappali ellátás

da) idősek nappali ellátása,

db) demens személyek nappali ellátása

szociális alapszolgáltatási formák igénybevételi lehetőségét biztosítja.

e) tanyagondnoki szolgálat (külön rendelet szerint)

(2) A szolgáltatást nyújtó intézményvezető külön eljárás nélkül köteles ellátást nyújtani,

a) ha azzal meg lehet előzni az érintett személy életveszélyes állapotba kerülését, vagy

b) az ellátást az (1) bekezdés a), c) és d) pontja esetében rendkívüli időjárási helyzet indokolja.

(3) Külön eljárás nélkül akkor lehet ellátást nyújtani, ha az ellátást az érintettnek megállapították, de annak igénybevételével felhagyott, majd az ellátás megállapítását követő 3 hónapon belül ismét kéri az ellátást és közben az ellátás nyújtásának feltételei továbbra is fennállnak.

(4) A személyes gondoskodás keretében nyújtott ellátás megszűnik:

a) a jogosulatlan igénybevétel esetén, vagy

b) amennyiben az ellátásról az érintett írásban lemond, vagy

c) a jogosult halálával

(5) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális alapszolgáltatást a (4) bekezdés a) pontja szerint meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére. Az ellátás megszüntetését és az esetleges megtérítési kötelezettséget határozatba kell foglalni.

(6) Külön eljárás keretében biztosított ellátás esetei a következők:

a) a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatás igénybevételének időpontjában az intézményvezető - családsegítés kivételével - és az ellátást igénybe vevő, illetve törvényes képviselője megállapodást köt, figyelemmel a Szt-ben és a szakmai jogszabályokban foglaltakra.

b) a szociális alapszolgáltatásokat - a családsegítés kivételével – írásban kell kérelmezni. A kérelem előterjesztésekor mellékelni kell 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet 1. számú melléklet I. része szerinti orvosi igazolást, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás ideje alatt, illetve annak megszűnését követő 30 napon belül történő igénylésnél a kórházi zárójelentést, valamint az 1. számú melléklet II. része szerinti jövedelemnyilatkozatot.

(7) A személyi térítési díj elengedésére az intézményvezető döntése alapján kerülhet sor írásbeli kérelem benyújtásával. Az intézményvezető rendkívüli élethelyzet esetén gyakorolhat méltányosságot. Rendkívüli élethelyzetben lévőnek minősül, aki

a) munkanélkülivé vált,

b) tartós kórházi kezelésben részesül, és ez legalább 50 %-os jövedelem kiesést jelent számára, vagy

c) jövedelme oly mértékben lecsökkent, hogy kiadásai a létfenntartását veszélyeztetik.

19. § A térítési díjakat az 1. melléklet tartalmazza.

20. § A térítési díjak befizetése - az ellátást igénybe vevő, valamint a térítési díj fizetésére kötelezett más személy által - a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig történik.

Étkeztetés

21. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(2) Az (1) bekezdés vonatkozásában

a) időskorú a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltött személy;

b) egészségi állapota miatt szociálisan rászorult

ba) a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira jogosult,

bb) aki az egészségkárosodására tekintettel részesül rendszeres szociális segélyben,

bc) a rokkantsági járadékos;

c) fogyatékossága miatt szociálisan rászorult, aki fogyatékossági támogatásban részesül, pszichiátriai betegsége miatt szociálisan rászorult, aki ilyen okból igazoltan orvosi kezelés alatt áll;

d) szenvedélybetegsége miatt szociálisan rászorult, aki ilyen okból igazoltan orvosi kezelés alatt áll;

e) hajléktalan a bejelentett lakóhellyel nem rendelkező személy, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(3)13 A személyi térítési díj kérelemre csökkenthető, ha az ellátásban részesülő családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét és a díj megfizetése a kötelezett és vele együtt élő közeli hozzátartozói megélhetését súlyosan veszélyezteti.

(4) A házi segítségnyújtás keretében az ebéd kiszállításáért alkalmanként 15 perc vehető figyelembe.

(5) Az étkezés részletes feladatait a képviselőtestület által jóváhagyott szakmai program tartalmazza.

22. § (1) Az önkormányzat az étkeztetési szolgáltatást az Idősek Napközi Otthona nevű, Akasztó, Nyúl utca 4. című intézmény közreműködésével nyújtja.

(2) Az önkormányzat az étkeztetést az (1) bekezdésben meghatározott

a) intézményben igénybe vehető étkezéssel – ide értve a helyben fogyasztást vagy étel elvitelét – vagy

b) intézményből az étel házhozszállításával biztosítja.

(3) Az étkeztetés nyújtásának konkrét módjáról a szolgáltatást megállapító megállapodásban kell rendelkezni.

(4) Az étkeztetésről az intézményvezető dönt.

Házi segítségnyújtás

23. § (1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni

a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak;

b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek,

c) azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik, illetve bentlakásos intézményi elhelyezésre várakoznak,

d) azokról a személyekről, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő visszailleszkedés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához.

(2) A házi segítségnyújtás kiterjed Akasztó község közigazgatási területére.

(3) A házi segítségnyújtásért térítési díjat kell fizetni.

(4)14 A személyi térítési díj kérelemre csökkenthető, ha az ellátásban részesülő családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét és a díj megfizetése a kötelezett és vele együtt élő közeli hozzátartozói megélhetését súlyosan veszélyezteti.

(5) A házi segítségnyújtás részletes feladatait a képviselőtestület által jóváhagyott szakmai program tartalmazza.

24. § (1) Az önkormányzat a házi segítségnyújtási feladatot az Idősek Napközi Otthona nevű, Akasztó, Nyúl utca 4. című intézmény közreműködésével nyújtja.

(2) A házi segítségnyújtásnak konkrét módjáról a szolgáltatást megállapító megállapodásban kell rendelkezni.

(3) A házi segítségnyújtásról az intézményvezető dönt.

Család- és gyermekjóléti szolgálat

25. § (1) Az önkormányzat a család- és gyermekjóléti szolgálat körébe tartozó feladatait az Idősek Napközi Otthona nevű, Akasztó, Nyúl utca 4. című intézmény közreműködésével nyújtja.

(2) A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megszűntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

(3) A családsegítés részletes feladatait a képviselőtestület által jóváhagyott szakmai program tartalmazza.

(4) A család- és gyermekjóléti szolgálatnak az egyén és család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

(5) A család- és gyermekjóléti szolgálat együttműködik a egészségügyi szolgáltatókkal, oktatási intézményekkel, a gyermekjóléti szolgálattal, valamint a társadalmi szervezetekkel, egyházakkal, összehangolja tevékenységüket a jelzett probléma megoldása érdekében.

Idősek nappali ellátása

26. § (1) A nappali ellátás elsősorban a saját otthonukban élő, szociális, egészségi és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes időskorúak napközbeni gondozására, ellátására szolgál.

(2) A nappali ellátás igénybevétele kiterjed Akasztó község közigazgatási területére.

(3) A nappali ellátás igénybevétele térítésmentes.

(4) Az intézménybe történő beszállításért térítési díj fizetendő. A térítési díj mértékét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(5) A nappali ellátás részletes feladatait a képviselőtestület által jóváhagyott szakmai program tartalmazza.

(6) Az önkormányzat a nappali ellátási feladatot az Idősek Napközi Otthona nevű, Akasztó, Nyúl utca 4. című intézmény közreműködésével nyújtja.

(7) A nappali ellátás nyújtásának konkrét módjáról a szolgáltatást megállapító megállapodásban kell rendelkezni.

(8) A nappali ellátásról az intézményvezető dönt.

(9) A nappali ellátásban térítési díj ellenében lehetőség van tízórai és uzsonna igénybe vételére az intézményben rendszeresített formanyomtatványon. A térítési díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

27. § (1) A demens személyek nappali ellátása a Pszichiátriai/Neurológiai Szakkollégium által befogadott demencia centrum, vagy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal vagy pszichiáter, neurológus, geriáter szakorvos demencia kórképet megállapító szakvéleményével rendelkező személyeket látja el.

(2) A demens személyek nappali ellátás igénybevételi kérelemhez csatolni kell az 1/2000. (I.7.) SZCSM rendelet 84/A. §. (1) bekezdésében meghatározott szakvéleményt.

(3) A demens személyek nappali ellátás igénybevétele kiterjed Akasztó község közigazgatási területére.

(4) A demens személyek nappali ellátás igénybevétele térítésmentes.

(5) A demens személyek nappali ellátás részletes feladatait a Képviselőtestület által jóváhagyott szakmai program tartalmazza.

(6) Az önkormányzat a demens személyek nappali ellátás feladatát az Idősek Napközi Otthona nevű, Akasztó, Nyúl utca 4. című intézmény közreműködésével nyújtja.

(7) A demens személyek nappali ellátás nyújtásának konkrét módjáról a szolgáltatást megállapító megállapodásban kell rendelkezni.

(8) A nappali ellátásról az intézményvezető dönt.

V. Fejezet

Egyéb rendelkezések

28. § A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

29. § A szociálpolitikai kerekasztal tagjainak minősülnek a törvényben meghatározottak, valamint a következő szervezetek képviselői:

a) Polgármester

b) Jegyző

c) a Képviselőtestület Pénzügyi és Kulturális Bizottságának tagjai

d) Szociális ügyintézők

e) Családgondozók

f) Óvodavezető

g) Háziorvosok

h) Fogorvos

i) Védőnők

j) Idősek Napközi Otthona Intézményvezetője

k) Általános Iskola Igazgatója

l) Mozgáskorlátozottak Egyesülete helyi képviselői

m) Római Katolikus Egyház képviselője

VI. Fejezet

Záró rendelkezések

30. §15

31. §16

32. §17

33. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

A 9. § (1) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 9. § (2) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. § (1) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 10. § (1) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 10. § (3) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 11. § (2) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 14. § (1) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 14. § (2) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

A 14. § (3) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

9

A „Szociális tüzelőanyag támogatás” alcím címe az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

10

A 16. § az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § (4) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 18. § (1) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

13

A 21. § (3) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

14

A 23. § (4) bekezdése az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (VI. 23.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

15

A 30. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

16

A 31. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

17

A 32. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

18

Az 1. melléklet az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet az Akasztó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 20.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.