Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2021. 06. 07

Kiskunmajsa Város Önkormányzata Képviselő-testületének 38/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2021.06.07.

Kiskunmajsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés h) pontja szerinti jogalkotói hatáskörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésének, valamint 39/C § (1) bekezdésének felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az Önkormányzat az alábbi adók, bevezetését rendeli el:

a) Építményadó

b) Telekadó

c) Idegenforgalmi adó

d) Helyi iparűzési adó

(2)1 Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni

(3) Értelmező rendelkezés:

a) Hitelintézeti, pénzügyi vállalkozási, egyéb pénzügyi tevékenység: az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény 7. § 3.) – 4.) és 7.) pontjában foglalt szervezetek által végzett tevékenység.

b) Kereskedelmi célú épület, épületrész: a tényleges használati mód alapján országos kereskedelmi üzletlánc, abc-nek, üzletháznak minősülő építmény, továbbá a kereskedelmi tevékenységhez szükséges adminisztratív, valamint a dolgozók munkavégzési feltételeit biztosító szociális és kiszolgáló célra használt épület, épületrész.

c) Termelési célra szolgáló épület, épületrész: a tényleges használati mód alapján gyárnak, termék-előállító üzemnek, üzemcsarnoknak, műhelynek minősülő épület, épületrész, az ehhez közvetlenül kapcsolódó raktárnak, tárolónak minősülő épület, épületrész, továbbá a termék-előállító tevékenységhez szükséges adminisztratív, valamint a dolgozók munkavégzési feltételeit biztosító szociális és kiszolgáló célra használt épület, épületrész.

d)2

e)3

f)4 Lakóingatlan: lakás céljára létesített és az ingatlan –nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.

g)5 Üdülő: az ingatlan –nyilvántartásban üdülőként (üdülőépület, hétvégi ház, apartman, nyaraló, csónakház) feltüntetett vagy ilyenként feltüntetésre váró építmény.

h)6 Szálláshely-kezelő szoftver: a szálláshely-szolgáltató által kötelezően használt olyan informatikai program, mely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas.

i)7 Sportcsarnok: az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés szerint sportcsarnok - vagy a széljegy szerint ilyenként feltüntetésre váró ingatlan, ingatlanrész, feltéve, ha az az ingatlan-nyilvántartási eljárás, melynek megindítását a széljegy tanúsítja, bejegyzéssel zárul -, ide nem értve a földrészleten létesített, de a sporttevékenység végzéséhez vagy az e célt szolgáló létesítmény fenntartásához közvetlenül nem szükséges ingatlanrészt (szálloda, irodaház, bevásárlóközpont, üzlethelyiségek, és az építési szabályok szerint ezekhez kialakított parkolóhelyek, stb.), akkor is, ha az a sportcsarnok ingatlannal egybeépült, vagy az ingatlan-nyilvántartásban önálló ingatlanként nem szerepel.

2. §8

Az adó alapja:

a) 9 az adóköteles építmény m2-ben számított hasznos alapterülete
b) 10

3. § Adókörzetek

1.) I. körzet

Kiskunmajsa közigazgatási területe, kivétel az 2.) és a 3.) bekezdésben meghatározott területek.
2.) II. körzet
Barka u., Bodza u., Csalogány tér, Csillag u., Délibáb u., Fácán u., Fülemüle u., Gyöngyvirág u, Kakukk u., Napsugár u., Kalász u., Őzike u., Pipacs u., Rekettye u., Sün u., Venyige u., Liget u., Cinege u., Pillangó tér.
3.) 11 III. körzet Kiskunmajsa közigazgatási területének a rendelet 2. mellékleteként Ipari Park néven, szereplő területén elhelyezkedő építmények

4. § Az adó mértéke

1.)12 I. körzet Kiskunmajsa közigazgatási területe, kivétel a 2.)-8.) bekezdésben felsorolt esetekben az építmények vonatkozásában az adóalap után 200 Ft/m.2

2.) II. körzet

Barka u., Bodza u., Csalogány tér, Csillag u., Délibáb u., Fácán u., Fülemüle u., Gyöngyvirág u, Kakukk u., Napsugár u., Kalász u., Őzike u., Pipacs u., Rekettye u., Sün u., Venyige u., Liget u., Cinege u., Pillangó tér.
Ezekben az utcákban felsorolt építmények vonatkozásában az adóalap után 400 Ft/m².
3.) 13 Kiskunmajsa közigazgatási területének a rendelet 2. mellékleteként Ipari Park néven szereplő területén az építmények vonatkozásában- az építményekben végzett tevékenység jellegétől függetlenül- az adóalap után 100 Ft/m2.
4.) A tényleges használati mód alapján hitelintézeti, pénzügyi vállalkozási, egyéb pénzügyi tevékenység céljára szolgáló építmény vonatkozásában az adóalap után 600 Ft/m².
5.) Kereskedelmi célt szolgáló építmény – amennyiben annak hasznos alapterülete a 200 m²-t meghaladja – az adóalap után 800 Ft/m².
6.) Termelési célra szolgáló építmények vonatkozásában amennyiben annak hasznos alapterülete az 5000 m²-t meghaladja – az adóalap után 50 Ft/m².
7.) 14 Az Ipari Park területén beruházásként 2014. év 12. hó 31. napját követően megszerzett jogerős végleges használatba vételi engedéllyel épített építmény vonatkozásában a használatba vételi engedély megszerzését követő évtől kezdődően 10 adóéven keresztül az adóalap után az adó évi mértéke 0 Ft/ m².
8.) 15 Sportcsarnok rendeltetésű építmények vonatkozásában, melyek Kiskunmajsa Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló 22/2020.(IX.24.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdése alapján „Sp” jelű sportolási célú különleges építési övezetben megjelölt helyen található az adóalap után 100 Ft/m2
9.) 16

5. §17 Mentes az adó alól a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 13. §-ában meghatározottakon felül:

a) a magánszemély tulajdonában lévő lakás és kiegészítő helyiségei, kivéve a vállalkozási célra használt lakást, illetőleg kizárólag vállalkozási célra használt lakás helyiséget,

b) a magánszemély tulajdonában lévő garázs, ha alapterülete nem haladja meg a 20 m2-t, illetve a magánszemély tulajdonában álló külterületen található, állandó lakóhelyül, vagy gazdálkodásra szolgáló ingatlanok, c) a magánszemély tulajdonában lévő szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, illetőleg a nevelés-oktatási intézmények céljára szolgáló helyiség.

Telek adó

6. § Az adó alapja

Az adóköteles telek m2 –ben számított területe.

7. § Adókörzetek

1.) I. körzet

Kiskunmajsa közigazgatási területe, kivétel az 2.) és a 3.) bekezdésben meghatározott területek.
2.) II. körzet
Barka u., Bodza u., Csalogány tér, Csillag u., Délibáb u., Fácán u., Fülemüle u., Gyöngyvirág u, Kakukk u., Napsugár u., Kalász u., Őzike u., Pipacs u., Rekettye u., Sün u., Venyige u., Liget u., Cinege u., Pillangó tér.
3.) 18

8. § Az adó mértéke

1.)19 I. körzet Kiskunmajsa közigazgatási területe, kivétel a 2.) bekezdésben felsorolt esetekben a telkek vonatkozásában az adóalap után 0 Ft/m2

2.) II. körzet

Barka u., Bodza u., Csalogány tér, Csillag u., Délibáb u., Fácán u., Fülemüle u., Gyöngyvirág u, Kakukk u., Napsugár u., Kalász u., Őzike u., Pipacs u., Rekettye u., Sün u., Venyige u., Liget u., Cinege u., Pillangó tér.
Ezekben az utcákban felsorolt telkek vonatkozásában az adóalap után 65 Ft/m².
3.) 20

9. § Mentesség

1.) Mentes az adókötelezettség alól a magánszemély tulajdonában álló telek a kialakítást követő év első napjától a kialakítást követő 4. év végéig.

2.) Mentes az adókötelezettség alól a magánszemély tulajdonában lévő épület megsemmisülése, lebontása esetén a megsemmisülést, lebontást követő félév 1. napjától 4 éven keresztül.

3.)21 Mentes az I. körzetben lévő magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlanhoz tartozó telek.

4)22 Mentes a II. körzetben lévő ingatlan-nyilvántartásban üdülőként feltüntetett építményhez tartozó telek

Idegenforgalmi adó

10. § Az adó alapja

A megkezdett vendégéjszakák száma.

11. §23 Az adó mértéke

Személyenként és vendégéjszakánként 350,-Ft

12. §24 1.) Az adóbeszedésre kötelezett az önkormányzati adóhatóság részére a megfelelő nyomtatványon a tárgyhónapot követő hó 15-ig az adómentes és az adóköteles éjszakákról bevallást készít, illetve az általa beszedett idegenforgalmi adót az adóbevallás benyújtására nyitva álló határnapig fizeti meg. Amennyiben az adó beszedésére kötelezett az adó beszedését elmulasztja, úgy az adót az adó beszedésére kötelezettnek kell megfizetnie.

2) A szálláshely- szolgáltató köteles olyan szálláshely-kezelő szoftvert használni, mely vendégnyilvántartás vezetésére és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára adatok továbbítására alkalmas. Ezen túl az idegenforgalmi adóbevallás elkészítéséhez tartalmazza a vendég és az adóbeszedő azonosításához szükséges adatokat, továbbá az idegenforgalmi adóalap, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 31. §-ában biztosított adómentességek és az idegenforgalmi adó összege megállapításához szükséges további adatokat olyan formában, hogy az az önkormányzati adóhatósági ellenőrzésre is alkalmas legyen.

3) Az adó beszedésére kötelezett szállásadónak a Htv. 31. §-ban tételesen felsorolt adómentességre jogosító tartózkodást igazolnia kell, - az igazolásokról készült másolatokat a bevallások mellékleteként továbbítani az önkormányzati adóhatóság felé - ennek hiányában az idegenforgalmi adót be kell szednie, illetve meg kell fizetnie. A munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély esetén a mentesség igazolásához az 1. melléklet kitöltése szükséges

Helyi iparűzési adó

13. § Az adó mértéke

1)25 Az iparűzési tevékenység esetén 2 %.

2)26

14. §27

Adókedvezmény

(1) 28 10.000,- Ft adókedvezmény illeti meg azt az adózót, akinek a vállalkozási szintű adóalapja a 500.000, Ft-ot nem haladja meg. A tevékenységüket kezdő és megszüntető vállalkozókat a kedvezmény időarányosan illeti meg.
(2) 29
(3) 30
(4) 31
(5) 32
(6) 33
(7) 34
(8) 35
(9) 36

Adómentesség

14/A. § Mentes az adó alól a háziorvos, védőnő vállalkozó, akinek vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a Htv. szerinti mértéket nem haladja meg

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követően 2016. január 1-jén lép hatályba.

Kiskunmajsa, 2015. november 30.
Ábrahám-Fúrús András dr. Tóth-Péli Emőke
polgármester jegyző

3. melléklet38

4. melléklet39

1

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2021. január 1-től

2

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 1. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

3

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 1. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

4

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2021. január 1-től

5

Beiktatta 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2021. január 1-től

6

Beiktatta 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2021. január 1-től

7

Beiktatta 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2021. január 1-től

8

Módosította 28/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2018. január 1-től

9

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 3.§-a, hatályos 2021. január 1-től

10

Hatályon kívül helyezte 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatálytalan 2021. január 1-től

11

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 4.§-a, hatályos 2021. január 1-től

12

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 5.§-a, hatályos 2021. január 1-től

13

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 5.§-a, hatályos 2021. január 1-től

14

Módosította 26/2019. (XII.23.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2020. január 1-től

15

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 5.§-a, hatályos 2021. január 1-től

16

Hatályon kívül helyezte 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatálytalan 2021. január 1-től

17

Módosította 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2017. október 31-től

18

Hatályon kívül helyezte a Kúria Köf. 5036/2016/5. sz. határozata, hatályos 2016. január 1-től

19

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 6.§-a, hatályos 2021. január 1-től

20

Hatályon kívül helyezte a Kúria Köf. 5036/2016/5. sz. határozata, hatályos 2016. január 1-től

21

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 7.§-a, hatályos 2021. január 1-től

22

Beiktatta 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 7.§-a, hatályos 2021. január 1-től

23

Módosította 33/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelet 1.§-a, hatályos 2017. január 1-től

24

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 8.§-a, hatályos 2021. január 1-től

25

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 9.§-a, hatályos 2021. január 1-től

26

Hatályon kívül helyezte 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 11.§-a, hatálytalan 2021. január 1-től

27

Módosította 43/2015. (XII.21.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2016. január 1-től

28

Módosította 33/2016. (XI.25.) önkormányzati rendelet 2.§-a, hatályos 2017. január 1-től

29

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

30

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

31

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

32

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

33

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31

34

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31

35

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

36

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 2. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

37

Módosította 30/2020. (XI.30.) önkormányzati rendelet 10.§-a, hatályos 2021. január 1-től

38

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 3. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től

39

Hatályon kívül helyezte 24/2017. (X.30.) önkormányzati rendelet 2.§ 4. pontja, hatálytalan 2017. október 31-től