Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Mélykút Város településtervi és településképpel kapcsolatos dokumentumainak helyi partnerségi egyeztetéséről

Hatályos: 2022. 06. 30

Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Mélykút Város településtervi és településképpel kapcsolatos dokumentumainak helyi partnerségi egyeztetéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

2022.06.30.

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Humánpolitikai és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § . Jelen rendelet célja a településterv, a településképi arculati kézikönyv, valamint a településképi rendelet (továbbiakban: településtervi vagy településképi dokumentum) készítése vagy módosítása során a teljeskörű nyilvánosság biztosítása, a települési érdekek és a jogos magánérdekek összhangjának figyelembevételével.

2. § A város teljes közigazgatási területét vagy a közigazgatási terület egy meghatározott részét érintő településtervi vagy településképi dokumentum készítése, módosítása során biztosítandó helyi egyeztetés (továbbiakban: partnerségi egyeztetés) a mindenkor hatályos országos jogszabályok, valamint e rendeletben meghatározott szabályok szerint történik.

2. A partnerek meghatározása

3. § A partnerségi egyeztetésben az alábbi természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek (a továbbiakban: Partnerek) részt vesznek a város közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek, SZMSZ 1. függelékében felsorolt civil szervezetek, a településen székhellyel, telephellyel rendelkező vallási közösségek, a települési nemzetiségi önkormányzat, mélykúti székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdasági szervezetek.

3. A partnerek tájékoztatásának módjai és eszközei

4. § (1) Új településtervi vagy településképi dokumentum, vagy azok módosításinak tervezetét, rövid összefoglaló keretében az alábbi felületeken kell közzétenni: önkormányzati hirdetőtábla Mélykút, Petőfi tér 1. szám alatt, az önkormányzat hivatalos honlapján a „Partnerség” című külön tárhelyen belül.

(2) Az (1) bekezdésben szabályozott közzé tétel során a Polgármester tájékoztatást ad az adott tervezési feladat és az elkészült tervezet tartalmáról és a javaslatadás, véleményezés lehetőségét biztosítja a Partnerek számára.

4. A javaslatok, vélemények közlésének határideje, kötelező tartalma, nyilvántartásuk rendje

5. § (1) A Partnerek az adott tervezési feladat tartalmára kiterjedően, a 4. § (1) bekezdésben meghatározott közzétételt követő naptól számítva: új településtervi vagy településképi dokumentum készítése esetén 15 napon belül, településtervi vagy településképi dokumentum módosítása esetén 7 napon belül tehetik meg javaslataikat, véleményeiket elektronikus levélben a hivatal@melykut.hu levélcímre küldve, vagy írásban a Polgármesteri Hivatal műszaki feladatokkal megbízott szervezeti egységéhez (továbbiakban: Hivatal) benyújtva.

(2) A településtervi vagy településképi dokumentum, vagy azok módosításinak tervezetét kifogásoló partneri véleményt minden esetben indokolással kell ellátni a vélt vagy valós érdeksérelemre vonatkozóan. A véleménynek ebben az esetben tartalmaznia kell továbbá a tervezettel kapcsolatos javasolt módosítást és annak indokolását.

(3) A beérkezett véleményeket, javaslatokat a Hivatal nyilvántartásba veszi és az iratkezelés általános szabályainak megfelelően megőrzi.

5. A partnerségi egyeztetés lezárása

6. § (1) A partnerségi egyeztetés keretében beérkezett véleményeket és javaslatokat a Polgármester -szükséges esetén a településtervi vagy településképi dokumentum készítőjének, tervezőjének bevonásával – írásban kiértékeli.

(2) A beérkezett vélemények, javaslatok elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a Polgármester dönt. Az egyeztetés során el nem fogadott partneri véleményt, javaslatot minden esetben indokolással kell ellátni a kiértékelés során.

(3) A partnerségi egyeztetést a Polgármester – a beérkezett partneri véleményeket, javaslatokat és azok kiértékelését is tartalmazó – jegyzőkönyvben zárja le, az 5. § (1) bekezdésében maghatározott határidők leteltét követően haladéktalanul, de legkésőbb 5 napon belül.

7. § Hatályát veszti a Mélykút Város településfejlesztési, településrendezési és településképpel kapcsolatos feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 10/2017.(V.8.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.