Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

2024.01.01.

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelet 2. melléklet I. pontjának 7. alpontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testületének Humánpolitikai és Ügyrendi Bizottság, valamint a 2. melléklet II. pontjának 12. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Pénzügyi és Gazdasági Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1)2 A rendelet hatálya kiterjed Mélykút város közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló köztemetőre, a köztemetőben az üzemeltetést végző Mélykút Város Önkormányzat GAMESZ-re (továbbiakban: üzemeltető), az ott folyó temetkezési, temetőfenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre.

(2) Mélykút város közigazgatási területén működő köztemető: Kálvária temető (6449 Mélykút, 1993 hrsz.), Pesti utcai temető (6449 Mélykút, 1832. hrsz.)

2. A köztemető üzemeltetése

2. § (1)3 Az önkormányzat a köztemető temetőüzemeltetési feladatainak ellátásáról saját fenntartású költségvetési szerv útján – kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretein belül – gondoskodik. A gazdálkodó szervezet kegyeleti közszolgáltatás mellett temetkezési szolgáltatást is végezhet.

(2) Az üzemeltető és a temetkezésben érintett vállalkozó köteles egymással együttműködni.

3. § Az üzemeltető az üzemeltetési feladatainak ellátásáról, ideértve a temetkezési szolgáltatási tevékenység ellátását is, köteles évente egy alkalommal, a tárgyévet követő év április 30. napjáig írásban beszámolni a Képviselő-testületnek.

3. Temetkezési szabály

4. § A temetés szabályait a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 19. § (2) – (4) bekezdése tartalmazza. A temetkezés történhet koporsóban vagy a hamvak urnában történő elhelyezésével.

5. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunyt koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni és azt felnyitni nem szabad. A gyászoló a koporsóval nem érintkezhet.

6. § Amennyiben az üzemeltetőnél nem az eltemettető személyesen jár el, a képviseletét ellátó meghatalmazását is csatolni kell a megrendeléshez.

7. § (1) A köztemetőben már korábban elhelyezett urna kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

(2) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos a hamvasztásos temetésről gondoskodóval, úgy az urna részére történő kiadásához a temetésről gondoskodótól hozzájárulást kell beszerezni. Ilyen személy hiányában a hozzájárulást az elhunythoz legközelebb álló hozzátartozótól kell beszerezni.

8. § (1) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie a temetési tevékenység lebonyolítására. Az üzemeltető gondoskodik a szertartáshoz szükséges eszközről, felszerelésről.

(2) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető, illetve a szolgáltatást végző a kegyeleti elváráshoz illő módon kell, hogy megszervezze.

(3) A temetkezés során az üzemeltető, illetve a temetkezési szolgáltatást végző köteles az etnikai, vagy vallási jellegű temetkezési szokást figyelembe venni, amennyiben az más jogszabállyal nem ellentétes.

4. Temető létesítményei

9. § A kegyeleti közszolgáltatási szerződés felhatalmazása alapján az üzemeltetési és fenntartási feladatot ellátó üzemeltető gondoskodik:

a) a köztemető rendeltetésszerű használatához szükséges építmény, közmű, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmény, valamint a közcélú zöldfelület karbantartásáról, gondozásáról, szükség szerinti felújításáról és pótlásáról,

b) a hulladékgyűjtő-hely kijelöléséről és a hulladékgyűjtő-helyen felhalmozódott hulladék kijelölt lerakóhelyre történő folyamatos elszállításáról vagy elszállíttatásáról,

c) az örök emléksír, a közös sír, valamint az azon lévő síremlék gondozásáról és fenntartásáról,

d) a temetési hely típusa szerint és sírhelytáblánként a védett sírjel és a további temetési lehetőség feltüntetésével a temetési hely nyilvántartásáról.

10. § (1) A köztemetőben a ravatalozót a temetés időpontja előtt legalább 1 órával korábban kell az üzemeltetőnek rendelkezésre bocsátani.

(2) A ravatalozót és berendezéseit a temetkezési szolgáltató rendeltetésszerűen köteles használni.

5. Temetési hely

11. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra kell felosztani. A sírhelytáblát gyermeksírhely-, felnőttsírhely-, urnasírhely-, sírbolttáblára, a sírhelytáblákat sorokra, a sorokat temetési helyekre kell felosztani. Sírbolt külön táblában vagy a sírhelytábla szélső sorában létesíthető.

(2) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(4) Az urnát a temetőn belüli sírhelyben (rátemetéssel) vagy urnasírban lehet elhelyezni.

(5) A sírhelytábla olyan temetőrészt jelöl, amelyet a nyugvási idő elteltével – szabályszerű – eljárás mellett ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni. Külön sírhelytáblát kell kijelölni a felnőtt és a 10 éven aluli gyermek eltemettetésére.

(6) A betelt sírhelytáblát az utolsó temetés napjával le kell zárni. Lezárt sírhelytáblába a koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

12. § (1) A köztemetőben lévő sírhely mérete:

a) Felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 0,90 m széles

b) Gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 0,60m széles

c) Urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú, 0,30 m széles

d) Sírbolt

da) felszíni mérete: 3 személyes sírbolt hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m, 6 személyes sírbolt hossza 3,50 m szélessége 3,00 m, 9 személyes sírbolt hossza 3,50 m szélessége 3,80 m

db) belső mérete: 3 személyes sírbolt hossza 2,30 m szélessége 0,90 m, 6 személyes sírbolt hossza 2,30 m szélessége 1,75 m, 9 személyes sírbolt hossza 2,30 m szélessége 2,50 m.

(2) A sírgödör mélységét a Korm. rendelet 11. § (3) bekezdése szabályozza.

13. § (1) A sírboltba koporsóba csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltba további 10 urna, hatszemélyes sírboltba további 20 urna, kilencszemélyes sírboltba további 30 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságáról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethető el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltba elhelyezett koporsóban lévő, porladáson túli csontmaradványt össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, vagy gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek, gyermek sírnál pedig legalább 30 cm-nek kell lennie.

(3) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.

(4) Felnőtt sírhely – díj befizetése mellett a felnőtt sírhely – táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méretének a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

14. § (1) A lezárt köztemetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt köztemetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(2) Lezárt köztemetőből és sírhelytáblából a holttest maradványt exhumálás útján lehet áthelyezni a használatba lévő temetőbe (sírhelytáblába). Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből a holttest maradvány elszállítását az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

6. A temetési hely használati ideje és díja

15. § (1) A temetési hely e rendeletben meghatározott mértékű térítési díj ellenében váltható meg. A temetési hely az újbóli megváltás idején érvényes időtartamra és díjért a rendelkezésre jogosult vagy annak örököse által újból megváltható. A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza. A megváltott sírhelyről a rendelkezésre jogosult vagy annak örököse lemondhat, az üzemeltetőnél tett nyilatkozattal.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év

b) sírhely esetén a koporsós betemetés, illetve rátemetés napjától számított 25 év

c) urnasírhely esetén 10 év

Az üzemeltető a b) és c) pont szerinti temetkezési hely kétszeres időtartamra történő megváltását is engedélyezheti.

(3) Sírhelyet, kettős sírhelyet és sírboltot az állampolgár életében is megválthat. A megváltott sírhely, kettős sírhely kitűzésére azonban csak a halál bekövetkezésekor kerülhet sor.

16. § (1) A temetési helyet az üzemeltető jelöli ki a megváltás térítési díjának a befizetése után.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetés felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újra váltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult, vagy annak örököse, illetve általa megbízott köteles megfizetni. A díjat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

(3) A temetési hely használatának joga – a sírbolt kivételével – magánszemélyek között nem ruházható át, nem örökölhető, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(4) A temetési hely használati idejének lejárta előtt 6 hónappal az üzemeltető felhívja a temetési hely felett rendelkezni jogosult figyelmét a temetési hely használati idejének lejáratára és annak következményeire, tájékoztatja az újra váltás lehetőségéről.

17. § (1) Ha a használat a 16. § (4) bekezdésben foglalt ok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírból származó holttestmaradványt közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.

(2) Kiürítés során a köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

(3) A temettető kívánságára történő halott – vagy urnaáthelyezés, vagy urnakiadás folytán megürült sírhely számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét a jogosult részére vissza kell téríteni.

7. A köztemető használatának rendje

18. § (1) Az üzemeltető a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendeletet köteles valamennyi köztemető bejáratánál jól láthatóan kifüggeszteni.

(2) A köztemető nyitva tartása: nyári időszámítás esetén: 06.00 – 20.00 óráig, téli időszámítás esetén 08.00 – 16.00 óráig. Halottak napján a köztemető 06.00 órától igény szerint tart nyitva.

(3) A köztemetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

19. § (1) A köztemetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kell, hogy tanúsítson.

(2) Gyermek 10 éves korig csak felnőttel látogathatja a temetőt.

(3) A köztemetőbe állatot – a segítő kutya, a közfeladatot ellátó őrző-védő kutya és a mentőkutya kivételével –tilos bevinni.

20. § (1) A köztemető területére gépjárművel nem lehet behajtani. Ez alól kivétel:

a) a mozgásában súlyosan korlátozott, illetve kora vagy egészségi állapota miatt segítségre szoruló személyt szállító gépjármű,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő gépjármű,

c) a köztemető üzemeltetéséhez szükséges gépjármű,

d) a munkavégzés céljából behajtó, az üzemeltető által kiadott behajtási engedéllyel rendelkező gépjármű.

(2) A köztemetőben

a) az erre a célra kijelölt hely kivételével temetkezési szolgáltatásra utaló reklám – és hirdetőtábla az üzemeltető engedélye nélkül nem helyezhető el,

b) a köztemetőben a kegyeleti tárgyat, a sírra ültetett fát és növényt, valamint a sír díszítésére szolgáló anyagot beszennyezni nem szabad,

c) a köztemetőt és épületeit, valamint tartozékait - beleértve a sírt – rongálni, beszennyezni szigorúan tilos.

21. § (1) A temetési hellyel rendelkezni jogosult folyamatosan köteles gondoskodni a temetési hely rendben tartásáról, különösen a temetési hely gondozásáról, gyomtalanításáról, a síremlék állagának megóvásáról.

(2) A látogató díj nélkül igénybe veheti az öntözéshez szükséges vízszolgáltatást.

(3) A temetkezési hely gondozásával kapcsolatban keletkező hulladékot a sírhelyek között tilos tárolni. A hulladékot az üzemeltető által kijelölt tároló helyre kell szállítani.

(4) A temetési hely gondozása úgy végezhető, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve a látogatónak a kegyeleti érzéseit és ne akadályozza azt a sírgondozásban. A temetési hely gondozása során a szomszéd temetési hely nem sérülhet.

22. § (1) A temetési hely kerítéssel nem határolható körül. Padot elhelyezni az üzemeltető engedélyével szabad, amennyiben az a gépjármű- és gyalogos közlekedést nem akadályozza.

(2) A sírhely fölé épített síremlék, sírbolt, sírjel, valamint a temetési helyre ültetett növényzet nem terjedhet túl a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén, nem akadályozhatja a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését.

23. § (1) A 22. § (2) bekezdés szerinti kötelezettség megsértése esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével köteles a temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultját a jogszerű állapot helyreállítására írásban felszólítani, ennek eredménytelensége esetén – a temetési hellyel rendelkezni jogosult költségére – a túllógó növényzetet visszanyesni, eltávolítani.

(2) Az üzemeltető a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt, elgazosodott sír rendbetételét, gyomtalanítását, különösen nagyra nőtt fa, bokor, növény esetén minden előzetes értesítés nélkül elvégezheti a rendelkezési jog tulajdonosának költségére.

(3) A sírra kúszónövényt, lombhullató fa- és cserjefélét, törpeméretű örökzöld kivételével lomb- és tűlevelű örökzöldet tilos ültetni.

(4) A szabálytalan helyre ültetett növényben, valamint a síron kinőtt gyomnövény kaszálása során bekövetkezett kárért az üzemeltető nem tartozik felelősséggel.

(5) Temetkezési helyen történő növénytelepítés ellenőrzése és a rendelet szabályaitól eltérő ültetés jelzése az önkormányzat felé a temető üzemeltetőjének a feladata.

24. § A temetési hely birtokosa által végezhető munka:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövény ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növény ültetése, mely beletartozik az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajta jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

25. § (1) A köztemetőben csak a temetési hely, síremlék díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgy helyezhető el.

(2) A köztemetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani legkésőbb a zárási időt megelőző egy óráig szabad. Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon. A tűzveszély elkerüléséhez szükséges intézkedést annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest meggyújtotta.

26. § A síremlék karbantartásáért, balesetveszélytől mentes állapotának megőrzéséért az építtető felelős.

8. Temetkezési szolgáltatás

27. § A köztemetőben temetkezési szolgáltatást az arra jogosult vállalkozó, illetve gazdasági társaság végezhet.

28. § (1) Az üzemeltető kizárólagos hatáskörébe tartozik a sírhely ügyintézés teljes körű ellátása.

(2) A hűtést és a tárolást az elhunyt hozzátartozója és a temetkezési vállalkozó között lévő megállapodás alapján a temetkezési vállalkozó intézi.

29. § (1) A köztemetőben síremlék bontási, állítási, sírbolt építési, bontási, továbbá javítási, felújítási munkálatot a rendelkezni jogosult megbízása alapján bármely egyéni vagy társas vállalkozás végezhet. A munkavégzést a munka megkezdése előtt legalább 2 nappal írásban be kell jelenteni az üzemeltetőnek.

(2) A síremlék készítő és más a temetőben munkát végző vállalkozó, természetes személy - a hozzátartozó részéről történt sírgondozás, a temetési hely növénnyel való beültetése és díszítése kivételével - a munkavégzés körülményeiről, időpontjáról köteles az üzemeltetővel egyeztetni és az üzemeltetőnek a temető rendjével kapcsolatos utasításait betartani.

(3) A temetőben az (1) bekezdésben felsorolt munkát végző vállalkozó igénybe veheti az üzemeltető által biztosított közművet (víz, villanyáram). Ezek használatáért temetőfenntartási hozzájárulást nem kell fizetnie a vállalkozónak, annak biztosítása részére ingyenes.

(4) A sírhely gondozás, gyomtalanítás elmulasztásakor az üzemeltető a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére. A felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti) és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

30. § (1) A sírbolt helyét az üzemeltető jelöli ki. A sírboltra történő síremlék építési munkák végzésének várható időpontját, továbbá a síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az üzemeltetőnek az építés elhelyezés előtt be kell mutatni.

(2) Sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a megváltási díjat megfizette.

(3) A sírboltot és a síremléket szilárd alapra kell helyezni, a járda a sírhely széleitől legfeljebb 30 centimétert foglalhat el. Az alapozás felső síkja az eredeti terepszintet nem haladhatja meg. A sírhelyet kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(4) A sírhelyen sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A hant nélküli parcella létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.

(5) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől számítva legfeljebb öt centiméter lehet. A síremléknek meg kell felelnie a temető arculatának. Közízlést sértő formájú és felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad.

31. § (1) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontania és újból, biztonságosan fel kell állítatni.

(2) A síremléket elkészülte után a temető üzemeltetőjének be kell mutatni.

(3) Síremlék építési, bontási munkát csak az üzemeltető helyszíni szemléje után lehet megkezdeni.

32. § (1) Síremlékkel, sírbolttal kapcsolatos kivitelezői munka hétköznap április 1. és szeptember 30. között 7 órától 17 óráig, október 1. és március 31. között 7 órától 15 óráig végezhető a köztemetőben. November 1-jét megelőző és az azt követő 5 munkanapon, továbbá szombaton, vasárnap és ünnepnap szakipari munka nem végezhető.

(2) Lejárt megváltási idejű temetési helyen síremlék építési, felújítási munka nem végezhető.

(3) A mesterséges vagy spontán abortusz folytán távozó magzat, csonkolt testrész, emberi szerv, szervmaradvány eltemetésére kijelölt sírhelytáblában semmilyen építmény nem építhető, növény nem ültethető és sírhant sem készíthető.

(4) A köztemető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a köztemető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

33. § (1) A köztemető infrastruktúrájának, létesítményeinek és a temetkezési szolgáltatás igénybevételét az üzemeltetőtől kell kérni. A folyamatos elérhetőséget (iroda, ügyelet, ügyeleti telefonszám) az üzemeltető biztosítani köteles.

(2)4 A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet az intézmény székhelyén lát el.

(3) Az üzemeltetőnek iroda és esőbeálló helyiséget kell biztosítani.

9. Temetkezési szolgáltató által fizetendő díj

34. § (1) Temetkezési szolgáltató a temetői létesítmény, az üzemeltető által biztosított szolgáltatás igénybevételéért az e rendelet mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.

(2) Mentesül a köztemető igénybevételi díj megfizetése alól az a vállalkozó, aki az önkormányzat által elrendelt köztemetést bonyolítja, illetve az a temetkezési szolgáltató, aki a 18 év alatti kiskorú eltemettetéséről gondoskodik.

10. Hulladék gyűjtése, elhelyezése, kezelése

35. § (1) Az üzemeltető a kizárólag sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladék összegyűjtése és tárolása céljából a köztemető területén erre alkalmas tárolókat helyez el és gondoskodik azok rendszeres ürítéséről.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tárolóban föld, törmelék, háztartási szemét, valamint nem a köztemetőből származó hulladék nem helyezhető el.

(3) A köztemetőben munkát végző vállalkozó a munkálat befejezését köteles az üzemeltetőnek bejelenteni. A munkálat befejezését követő 5 munkanapon belül a vállalkozó a köztemető területéről a bontási törmeléket, sírkőmaradványt, hulladékot köteles haladéktalanul elszállítatni és a temetési hely környezetét rendezetten, tisztán hagyni. Ennek elmaradása esetén az üzemeltető megfelelő határidő tűzésével jogosult és köteles a vállalkozót felszólítani kötelezettsége teljesítésére. A felszólítás eredménytelensége esetén az üzemeltető a hulladék elszállításáról a vállalkozó költségére gondoskodik.

11. Kötelező nyilvántartás

36. § (1) Az üzemeltető minden köztemetőben nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet köteles vezetni a jogszabályban előírt tartalommal. Gondoskodni kell arról, hogy e könyvbe az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy betekinthessen.

(2) Az egyes köztemetőről készített térképet az üzemeltető a nyilvántartó könyvvel összhangban, folyamatosan köteles vezetni. Az elhunyt személy temetési helye után érdeklődőnek az üzemeltető a köztemető nyitvatartási ideje alatt köteles felvilágosítást adni.

12. Záró rendelkezések

37. §5

38. § Ez a rendelet 2023. február 16-án lép hatályba.

1

A bevezető a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja szerint módosított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 33. § (2) bekezdése a Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja szerint módosított szöveg.

5

A 37. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.