Kisszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XII.27.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2021. 06. 28

Kisszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XII.27.) önkormányzati rendelete

Kisszállás Község Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017.(XII.27.) számú önkormányzati rendelete a településkép védelméről

2021.06.28.

Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 43/A § (7) bekezdés c) pontban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a kulturális örökségért felelős miniszter, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság valamint Kisszállás Község Önkormányzata Képviselő-testületének partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017.(IV.3.) önkormányzati rendeletében véleményezésre jogosultak véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. Fejezet

BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja, hatálya és alkalmazása

1. § E rendelet célja Kisszállás épített környezetének megőrzése érdekében a helyi építészeti értékvédelemmel, a településképi követelményekkel és a településkép-érvényesítési eszközökkel kapcsolatos szabályok megállapítása.

2. § E rendelet hatálya Kisszállás közigazgatási területére terjed ki.

3. § E rendelet előírásait az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott településrendezési eszközökkel együtt kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

4. § E rendelet alkalmazásában:

1. Cégtábla: A cég nevét és székhelyét feltüntető tábla.

2. Címtábla: intézmény, vállalkozás nevét, vagy egyéb adatait feltüntető tábla.

3. Védett terület: helyi területi védelem alatt álló terület

4. Védett érték: helyi egyedi védelem alatt álló építmény, építményrész, épület, egyéb elem

5. Eredeti állapot: Védett érték dokumentumokkal alátámasztható első megjelenése

II. Fejezet

A HELYI VÉDELEM

3. A helyi védelem célja

5. § (1) Az épített környezet fenntartása, a jelen és a jövő nemzedékek számára való megőrzése érdekében az önkormányzat, a közigazgatási területén található kiemelkedő építészeti értékeket helyi védelem alá helyezi.

(2) A helyi értékvédelem feladata a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, település- és utcaképi, építészeti, történeti, régészeti, képző- és iparművészeti, műszaki-ipartörténeti szempontból védelemre érdemes területek, épület-együttesek, építmények, épületrészek, köz- és műtárgyak, növények vagy növény-együttesek számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, valamint a nyilvánossággal történő megismertetése.

4. A helyi védelem fajtái

6. § (1) A helyi védelem területi vagy egyedi védelem lehet.

(2) Az önkormányzat jelen rendelet jóváhagyásával egyidejűleg helyi területi védelem alá helyezi az 1. mellékletben meghatározott területet.

(3) A helyi egyedi védelem az értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatot, településkaraktert meghatározó valamely;

a) építményre, építményrészletre vagy az alkalmazott anyaghasználatra, tömegformálásra, homlokzati kialakításra,

b) táj- és kertépítészeti alkotásra, egyedi tájértékre, növényzetre,

c) szoborra, képzőművészeti alkotásra, utcabútorra, valamint

d) az a) -c) ponthoz kapcsolódóan az érintett földrészlet, telek egészére vagy részére terjedhet ki.

(4) Az önkormányzat a (3) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével jelen rendelet jóváhagyásával egyidejűleg helyi egyedi védelem alá helyezi a 2. mellékletben meghatározott ingatlanokat, értékeket.

5. A helyi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés szabályai

7. §1 (1) A helyi védelem alá helyezési és a helyi védelem megszüntetésére vonatkozó eljárást kezdeményezhet:

a) bármely természetes vagy jogi személy, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a polgármesterhez írásban benyújtott kérelemmel,

b) Kisszállás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete.

(2) A helyi védelem alá helyezésre vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védelemre javasolt érték megnevezését, egyedi védelem esetén címét, helyrajzi számát, területi védelem esetén a terület lehatárolását a helyrajzi számok megjelölésével

b) a védelem jellegével kapcsolatos javaslatot és

c) a védelemmel kapcsolatos javaslat rövid indokolását,

d) a kezdeményező nevét, megnevezését, lakcímét, székhelyét.

(3) A helyi védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a védett érték megnevezését, egyedi védelem esetén címét, helyrajzi számát, területi védelem esetén a terület lehatárolását a helyrajzi számok megjelölésével

b) a védelem törlésével kapcsolatos javaslat rövid indokolását,

c) a kezdeményező nevét, megnevezését, lakcímét, székhelyét.

(4) Amennyiben a kezdeményezés hiánypótlásra szorul, és azt a polgármester erre vonatkozó felhívása ellenére 30 napon belül a kezdeményező nem egészíti ki, a javaslatot a polgármester érdemi vizsgálat nélkül elutasítja.

(5) A helyi védelem alá helyezés értékvizsgálat alapján történik. Az értékvizsgálat követelményeire az általános előírások vonatkoznak.

8. § (1) A helyi védelem alá helyezési, vagy megszüntetési eljárásban érdekeltnek kell tekinteni:

a) a javaslattal érintett földrészlet, ingatlan, ingatlanok tulajdonosait,

b) műalkotás esetén az élő alkotót, vagy a szerzői jog jogosultját,

c) a kezdeményezőket,

d) az illetékes építésügyi hatóságot,

e) Kisszállás Önkormányzatát.

(2)2 A helyi védelem alá helyezés vagy annak megszüntetése iránti eljárás megindításáról, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok kivételével, az önkormányzat honlapján 30 napon belül tájékoztatást kell közzétenni, továbbá írásban értesíteni kell az (1) bekezdésben meghatározott érdekelteket.

(3) Az ingatlan használójának értesítése a tulajdonos útján történik.

(4) A kezdeményezéssel kapcsolatban az érdekeltek az értesítés átvételét követő 30 napon belül írásban észrevételt tehetnek.

9. § (1) A helyi védelem alá helyezésre, vagy a védelem megszüntetésére vonatkozó kezdeményezésről szóló előterjesztésben szerepelnie kell a védelem alá helyezés elrendelését vagy megszüntetését megalapozó értékvizsgálatnak és a 8. § (1) bekezdésben meghatározott érdekeltek az értesítés átvételét követő 30 napon belül benyújtott észrevételeinek is.

(2) A Képviselő-testület a 7. § (2) vagy (3) bekezdésben foglaltaknak megfelelő tartalmú kezdeményezés benyújtásától számított 30 napon belül dönt a helyi védelem alá helyezésről vagy annak megszüntetésről.

(3) A helyi védelemmel kapcsolatos képviselő-testületi döntésről írásban értesíteni kell 8. § (1) bekezdésben meghatározott érdekelteket, és a döntésről az Önkormányzat honlapján a döntés napjától számított 30 napon belül tájékoztatást kell közzétenni.

(4) A helyi védelem alá helyezést elrendelő önkormányzati rendelet hatályba lépésétől számított tizenöt napon belül a jegyző kezdeményezi az ingatlanügyi hatóságnál a védelem jogi jellegként való feljegyzését.

10. § (1) A helyi egyedi védelem alá helyezett építmény, közterülettel határos építményrészlet, alkotás, utcabútor csak egységes megjelenésű táblával jelölhető meg, amelynek a védelem tárgyának megnevezése mellett a következő szöveget kell tartalmaznia: Kisszállás Község Önkormányzata helyi védelem alá helyezte / helyi védett értéke – (évszám).

(2) A tábla elkészíttetéséről, elhelyezéséről a polgármester gondoskodik. A tábla elhelyezését az érintett ingatlan tulajdonosa tűrni köteles. A tábla elhelyezése, fenntartása és pótlása az önkormányzat feladata.

(3) Helyi védelem alatt álló növényt, növény-együttest az e célra rendszeresített „Helyi védelem alá vont növény - évszám” vagy „Helyi védelem alá vont növény-együttes - évszám” feliratú táblával kell megjelölni, annak közvetlen környezetében. A tábla elhelyezését a tulajdonos tűrni köteles. A tábla elhelyezése, fenntartása és pótlása az önkormányzat feladata.

(4) A helyi védettség tényét közlő táblán kívül az önkormányzat elhelyezhet egyéb a védettséggel összefüggő tényt, adatot is közlő táblát a védett értéken vagy annak környezetében. A tábla elhelyezése, fenntartása és pótlása az önkormányzat feladata.

11. § Ha egy helyi egyedi védelem alatt álló értéket műemléki védelem alá helyeznek, annak közzétételével egyidejűleg a helyi egyedi védelem megszűnik. Ebben az esetben a jegyző kezdeményezi az ingatlanügyi hatóságnál a helyi védelem törlését.

6. A védettséggel összefüggő korlátozások, kötelezettségek

12. § (1) A védett érték karbantartása, állapotának megóvása a tulajdonos kötelezettsége.

(2) A védett érték megfelelő fenntartását és megőrzését elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használattal kell biztosítani.

7. A helyi védelem alatt álló értékek nyilvántartása

13. § (1) A helyi egyedi védelemben részesülőkről az önkormányzat nyilvántartást vezet, amelybe bárki betekinthet.

(2) A nyilvántartás tartalmazza:

a) a védett érték megnevezését,

b) a védett érték védelmi nyilvántartási számát

c) a védett érték azonosító adatait (alkotó megnevezése)

d) a védelem típusát,

e) a védett érték helymeghatározásának adatait, területi védelem esetén a védett terület lehatárolását, (helyrajzi szám, utca, házszám, épület, helyszínrajz) és

f) a védelem rövid indokolását az értékvizsgálat alapján.

(3) A nyilvántartás naprakész vezetéséről a jegyző gondoskodik.

8. A helyrehozatali kötelezettség előírásának rendje és a teljesítéshez nyújtandó önkormányzati támogatás

14. § (1) A helyi védelem alá helyezett építmények eredeti külső megjelenését:

a) egészének és részleteinek külső geometriai formáit, azok rész és befoglaló méreteit,

b) eredeti anyaghatását egészében és részleteiben,

c) ha ismert eredeti színhatását, ha nem ismert a feltételezhetően hasonló színhatását,

d) az eredeti épület tartozékait és felszerelését az értékvizsgálattól függően az e rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell megőrizni és helyreállítani.

(2) Ha a helyi védelem alá helyezett építmény egyes részét, részletét korábban az eredetitől eltérő megjelenésűvé alakították át, az építmény egészére vagy lehatárolható – az átalakított részt is magában foglaló – részegységére kiterjedő felújítás során azt;

a) az eredeti állapotnak megfelelően, vagy

b) ha az átalakított rész eredeti állapotára vonatkozó dokumentum nem lelhető fel és azt következtetésekkel sem lehet valószínűsíteni, a homlokzatot a megfelelően megmaradt eredeti elemeinek, vagy hasonló stílusú épülethomlokzatok, eredeti és analóg formaelemeinek alkalmazásával kell helyreállítani.

c) védett épület külső hőszigetelése csak abban az esetben engedhető, ha az épület arányai és részletei nem változnak meg.

(3) Helyi védelem alá helyezett épülethomlokzatok esetében a csatlakozó tetőfelületet – a vízelvezető rendszert beleértve – legalább a fedési anyag fajtájára kiterjedően kell megőrizni és fenntartani.

15. § (1) A védett értékek fenntartásához, felújításához az önkormányzat támogatást nyújt, azzal, hogy az építési munkák végzésének idejére fizetendő közterület-használat díjat elengedi.

(2) A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos karbantartási feladatokon túlmenően, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat.

(3) A támogatás mértékét az önkormányzat évente a költségvetési rendeletében határozza meg. Az érintettek a támogatást pályázat útján nyerhetik el.

(4) A támogatás ingatlanra eső mértékét – az önkormányzati költségvetés keretei között – Képviselő-testület állapítja meg.

(5) Egyedi helyi védelemmel érintett ingatlan tulajdonosa kérelme alapján a helyi építményadó alóli mentességben részesülhet a helyi adókról vonatkozó általános előírások szerint.

(6) Nem adható önkormányzati támogatás, ha a védett értékkel összefüggésben engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően, illetve szabálytalanul végeztek építési munkákat. Ez esetben a támogatást vissza kell fizetni. E rendelkezés a szabálytalan beavatkozástól számított 5 évig érvényesíthető.

III. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

9. A helyi területi védelemben részesülő területre vonatkozó területre és elemekre vonatkozó építészeti követelmények

16. § (1) Az 1. számú mellékletben lehatárolt helyi területi védelem alatt álló területen a településképet meghatározó beépítés mód a hagyományosan kialakult utcafrontos beépítés, új beépítés csak utcafrontos lehet, kivételt a képez az egyedi védelemben részesülő építmény bővítése.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól való eltérés a terület egyedi védelemben részesülő építményeinek bővítésénél megengedett.

10. A helyi egyedi védelemben részesülőkre vonatkozó építészeti követelmények

17. § (1) A helyi egyedi védelemben részesülő építmények tömege, homlokzatainak minden részlete eredeti állapotnak megfelelően tartandó meg, illetve felújítása, bővítése esetén azokkal összhangban történhet.

(2) A nyílászárók csak az eredeti anyagból készülhetnek, az eredetivel azonos méretű, formájú és tagolású ablakok és külső ajtók helyezhetők el. Szerkezeti átalakítás, vagy csere esetén a külső méreteket, az eredeti szerkezeti méreteket és kiképzést, az üvegosztásokat, a homlokzati takaró- és díszítőléceket, spalettákat az eredetivel megegyező módon kell kialakítani.

(3) Épített égéstermék elvezető külső felülete csak tégla lehet. Égéstermék elvezető a külső határoló falakon nem jelenhet meg.

(4) A tetőhéjazatként az eredeti állapot szerinti anyag, illetve a vörös égetett agyag, mázatlan cserépfedés megengedett. A héjazat cseréje esetén egy tetőfelületen csak egyféle cserép helyezhető el.

(5) Közterületi homlokzati megjelenést érintő kiegészítő szerkezeti elemek (pl. előtető) egyéb műszaki berendezések elhelyezése nem megengedett.

11. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

18. § (1) A településképi szempontból meghatározó területek az alábbiak:

a) a településkép védelméről szóló törvényben meghatározott településkép védelme szempontjából kiemelt területek.

b) az 1. mellékletben lehatárolt terület

ba) helyi területi védettségű terület

bb) Fő utca észak-keleti oldalának lakóházas teleksora a Toldi és a Tavasz utcák közötti szakaszon.

(2) Az (1) ba) szerinti területen a településképet meghatározó beépítési mód:

a) a területen belüli telkeken szabadonálló

b) a területet határoló tömboldalokon térfalképző, zártsorú utcafrontos beépítés

(3) Az (1) bb) szerinti területen az utcai épületre vonatkozó előírások:

a) tetőidom utcával párhuzamos gerincű nyeregtető, amely az oldalhatárok felé részben vagy egészben kontyolható.

b) tetőhajlásszög: 40-45 fok

(4) Az (1) ba) szerinti terület közterületeire a nem önkormányzati kezelésben lévő közlekedési területek kivételével közterület alakítási tervet kell készíteni. A közterület alakítási terv szakaszokra is készíthető.

(5) A településkép védelme érdekében hangsúlyos tetőfelépítmény (pl. torony) csak az eredeti állapot visszaállításával megengedett, amelyet korabeli fotóval, képpel, vagy tervvel kell igazolni.

(6) Az (1) ba) szerinti területen a településkép védelme érdekében az építési tevékenységgel érintett építmény tetőzetének kialakítása során a tetőhajlásszög 40-45 fok között változhat.

(7) Az (1) ba) szerinti területen hangsúlyos tetőfelépítmény (pl. torony) az eredeti állapot visszaállításával megengedett, amelyet korabeli fotóval, képpel, vagy tervvel igazolható.

IV. Fejezet

EGYÉB TERÜLETEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

12. Építmények anyaghasználatára vonatkozó egyedi építészeti követelmények

19. § Magastetős épületek héjazatának felújítása, cseréje során nem megengedett a bitumenes lemezfedés.

13. A felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésének szabályai

20. § A település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas területek: mezőgazdasági területek, közlekedési területek külterületi szakasza, gazdasági területek.

21. § Nem helyezhetők el új, a település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak a helyi védettségű és településképi szempontból meghatározó területen.

V. Fejezet

REKLÁMHORDOZÓKRA ÉS EGYÉB MŰSZAKI BERENDEZÉSEKRE VONATKOZÓ TELEPÜLÉSKÉPI KÖVETELMÉNYEK

22. § (1) Reklámhordozók elhelyezése a hagyományosan kialakult településképet nem változtathatja meg hátrányosan.

(2) Reklámhordozó az épületek utcai homlokzatán – építési reklámháló kivételével – nem helyezhető el.

(3) Közterületen információs hirdető-berendezést – függetlenül annak méretétől és szerkezetétől – a jogszabályi tilalmakra is figyelemmel úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részei és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, valamint ne sértse a szomszédok jogait és törvényes érdekeit.

(4) Reklám-, illetve hirdetés elhelyezése közterületen csak utcabútoron - utasváró, kioszk, információs vagy más célú berendezés – lehetséges.

(5) Utasváró hát- vagy oldalfalának felhasználásával, egyedileg kialakított zárt üvegvitrinben helyezhető el hirdetés, a vitrin méretéhez igazodó méretben.

(6) Legfeljebb 11 m2 nagyságú reklám az általános előírások figyelembevételével az alábbi helyeken helyezhető el az 55 sz. és 53.sz. főutak keresztezésében, valamint a település 53. és 55. főutak bekötőútjainál.

(7) Legfeljebb 1,5 m2 nagyságú közterületi információs hirdető-berendezés az alábbi helyeken létesíthető:

a) községháza bejáratánál, valamint a sétány községháza mögötti szakaszán

b) központi buszváró mögött

c) művelődési ház előtt

d) sportpályánál

e) piacnál

14. Településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó követelmények

23. § Településképi szempontból meghatározó területen új információs hirdető berendezés a csak közterület alakítási terv szerint helyezhető el. Nem helyezhető el reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés a helyi területi védelem alatt álló területeken.

24. § (1) Vállalkozásonként legfeljebb 1 db cégér, cégtábla, cégfelirat és címtábla helyezhető el.

(2) Cégérek homlokzatonként;

a) az elhelyezési magasság,

b) a betűnagyság és

c) a színvilág tekintetében egymáshoz illeszkedően alakítandók ki, figyelembe véve az épület homlokzati kialakítását.

(3) Cégér még részben sem takarhatja az épület, épületegyüttes nyílászáró szerkezetét, párkányát, korlátját, és egyéb meghatározó építészeti elemét.

(4) Az önálló világító betűkkel megvalósuló cégér nem helyezhető el.

25. § (1) Helyi népszavazás, települési rendezvény, vagy a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében e rendelet és az általános előírások alól a polgármester felmentést adhat az esemény napját megelőző 3 naptári hét időszakban, évente legfeljebb 4 alkalommal.

(2) A polgármester döntése nem pótolja, illetve helyettesíti a reklám közzétételéhez szükséges, jogszabályban előírt egyéb hatósági engedélyeket, melyeknek a beszerzése a reklám közzétevőjének feladata.

VI. Fejezet

Településképi bejelentési eljárás a reklámok és reklámhordozók elhelyezésére

26. § (1) A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV.28.) Kormány rendeletben (a továbbiakban Kr.) szereplő általános településképi követelmények és jelen rendeletben foglalt reklám és reklámhordozó elhelyezési követelmények tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezését megelőzően.

(2) A polgármester a településképi bejelentési eljárást a Tvtv-ben, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Tr.) és a jelen rendeletben foglalt eljárási szabályok szerint folytatja le.

(3) A polgármester településképi bejelentési tudomásulvételének érvényességi ideje a kiadmányozástól számított egy év.

(4) A reklám és reklámhordozó elhelyezése a településképi bejelentés alapján – a Polgármester tudomásul vételét tartalmazó hatósági határozatának birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(5) E rendeletben foglalt településképi kötelezettségek megsértésével kapcsolatos hatósági eljárásra a Tvtv., a Tr. és a Kr. illetve a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

VII. Fejezet

A TELEPÜLÉSKÉP-ÉRVÉNYESÍTÉSI ESZKÖZÖK

27. § A települési önkormányzat jelen rendeletében településkép-érvényesítési eszközként a kötelező szakmai konzultáció és a településképi véleményezési eljárás intézményét nem vezeti be.

VIII. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. Hatályba léptető rendelkezések

28. § (1) Jelen rendelet 2017. december 27. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti, Kisszállás Községi Önkormányzat helyi építési szabályokról szóló 14/2007.(XI.30.) számú önkormányzati rendeletének:

a) 1. § (2) bekezdés ab) alpontja szerint mellékletének „Készítendő közterületrendezési terv határa” szabályozási eleme

b) 5. § (5) bekezdésének f) pontja,

c) 6. § (4) bekezdésének „a szomszédos épületek utcai homlokzatmagassága közötti max. 1,5 m-es különbség figyelembevételével” szövegrész,

d) „Helyi települési értékvédelem szabályozási elemei” szakaszcímű 27. §-a.

1. melléklet

területi védelem határa

2. melléklet

egyedi védelemben részesülő ingatlanok
1

A 7. § a Kisszállás Község Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (VI. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § (2) bekezdése a Kisszállás Község Önkormányzat Képviselő-testülete 11/2021. (VI. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.