Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról

Hatályos: 2022. 09. 28

Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról

2022.09.28.

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az itt élő lakosok, a környezeti és természeti értékek, a környezet minőségének megóvása érdekében a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 58. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A környezetvédelmi alap célja

1. § (1) Mezőkovácsháza Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) Környezetvédelmi Alapot hoz létre (továbbiakban: Környezetvédelmi Alap).

(2) A Környezetvédelmi Alap létrehozásának célja, hogy hatékonyan segítse az Önkormányzat alábbiakban részletezett környezetvédelmi feladatainak ellátását:

a) a szükséges környezetvédelmi intézkedések végrehajtása,

b) a környezeti károk mérséklése,

c) a környezeti ártalmak megelőzése,

d) a környezetkímélő tevékenységek, környezetbarát technológiák elterjedésének elősegítése,

e) a zöldfelület-gazdálkodás,

f) a közterületek rendezése,

g) a természeti értékek megóvása,

h) a környezetvédelmi oktatás, nevelés területén.

A Környezetvédelmi Alap bevételei

2. § A Környezetvédelmi Alap pénzügyi forrását az Önkormányzat alábbiak szerint biztosítja:

a) a területi környezetvédelmi hatóság által az Önkormányzat területén jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság összegének 30 %-a,

b) a környezetterhelési, talajterhelési díjak és igénybevételi járulékok 50 %-a,

c) az Önkormányzat bevételeiből környezetvédelmi célra elkülönített összeg a képviselő-testület által évente, esetileg meghatározott mértékben,

d) az Önkormányzat által kivetett természetvédelmi bírság,

e) a pályázatokon e célra elnyert összegek.

A Környezetvédelmi Alap felhasználása

3. § (1) A Környezetvédelmi Alapot kizárólag az 1. § (2) bekezdésben felsorolt feladatok ellátása céljából különösen, de nem kizárólag az alábbi tevékenységek támogatására kell fordítani:

a) levegőtisztaság védelme; (például: mérések, helyszíni vizsgálatok, közlekedési légszennyezés csökkentése, adatbázis létesítése);

b) hulladékgazdálkodás; települési szilárd- és veszélyes hulladékok kezelése,

c) védett természeti értékek megőrzése, eredeti állapotuk helyreállítása,

d) zaj- és rezgésvédelem,

e) zöldterületek védelme, fejlesztése, zöldfelület-gazdálkodás, erdők védelme, allergén növények elleni védekezés, közterületek rendezése, díszítése, fejlesztése,

f) vizek védelme,

g) talaj védelme,

h) környezetvédelmi oktatás, PR tevékenység, környezetvédelmi célú szakmai programokon való részvétel,

i) környezetvédelmi információ-rendszer működtetése, fejlesztése,

j) egyéb, a környezet védelmét elősegítő tevékenység, civilszervezetek támogatása.

(2) A Környezetvédelmi Alap bevételeiből kell fedezni az Alap kezelésével járó költségeket.

4. § (1) A Környezetvédelmi Alapról (bevétel, kiadás) a Képviselő-testület évente a költségvetés, illetve zárszámadás elfogadásával egyidejűleg rendelkezik, figyelemmel e rendelet 2. §-ában foglaltakra:

a) A költségvetésről szóló rendeletében évente határozza meg a költségvetés részeként, külön címen a Környezetvédelmi Alap bevételi és kiadási tervszámát.

b) A költségvetésről szóló rendelete évközi módosításával biztosítja a környezetvédelmi cél jellegű többletbevételeknek a Környezetvédelmi Alapra történő terv-bevételét.

c) Évente, a zárszámadásról szóló rendeletében dönt a Környezetvédelmi Alap felhasználásának elfogadásáról.

(2) A Képviselő-testület a Környezetvédelmi Alap éves tervének elkészítését, elfogadását és megvalósulásának ellenőrzését a Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottságra (továbbiakban: bizottság) ruházza át.

(3) A felhasználási tervet a bizottság az Önkormányzat tárgyévi költségvetésének elfogadását követő soros ülésén fogadja el.

(4) Az alapkezelés működési rendjéről és szervezetéről - a vonatkozó jogszabályok előírásainak figyelembevételével - a polgármester rendelkezik.

(5) A Környezetvédelmi Alapból a környezet közvetlen veszélyeztetésének elhárítására szolgáló beavatkozások költségeire az éves felhasználási tervben 10 %-os tartalékot kell képezni.

(6) A Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottság átruházott hatáskörben hozott döntéseit a Bizottság által meghatározott, illetve beszerzési eljárás keretében kiválasztott szervezet hajtja végre.

5. § (1) A Környezetvédelmi Alapot

a) az 4. § (2)–(3) bekezdés szerinti éves felhasználási terv,

b) pályázati eljárás útján nyújtott támogatás alapján lehet felhasználni.

(2) Pályázat útján a Környezetvédelmi Alap terhére pénzügyi támogatást az e rendeletben előírt feltételek megléte esetén az e rendeletben meghatározott célokra olyan természetes személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kaphat, aki (amely) az elnyert összegből a város közigazgatási területén végez meghatározott környezetvédelmi tevékenységet.

(3) A Környezetvédelmi Alap éves költségvetésének 20 %-a fordítható pályázati célra.

Pályázati eljárási szabályok

6. § (1) A Környezetvédelmi Alapból nyújtandó támogatás nyilvános pályázat (továbbiakban: pályázat) útján nyerhető el. A pályázati feltételeket, az eljárás szabályait - a vonatkozó jogszabályok előírásának figyelembevételével - a polgármester írásbeli javaslatára a bizottság határozza meg. A bizottság dönt a pályázat kiírásáról, lefolytatásáról, elbírálásáról.

(2) A Környezetvédelmi Alaphoz csak induló, meg nem kezdett létesítménnyel és olyan tevékenységgel lehet pályázni, melyet a 3. §. (1) bekezdése tartalmaz.

(3) A pályázat alapján elnyerhető támogatás formája visszatérítendő vagy vissza nem térítendő lehet, melyek együttesen is alkalmazhatók.

(4) A nyújtandó támogatás mértéke legfeljebb a tervezett költségek 50 %-a lehet. A bizottság kérésére be kell mutatni a fennmaradó saját rész meglétének hitelt érdemlő igazolását.

(5) A bizottság határozata alapján a pályázat nyertesével támogatási szerződést kell kötni, melyet a bizottság elnöke ír alá, és pénzügyi ellenjegyzéssel lát el a polgármesteri hivatal arra jogosult köztisztviselője.

(6) A bizottság a pályázati cél megvalósulását ellenőrizni köteles.

(7) Amennyiben a pályázati támogatásban részesülő a szerződésben meghatározott feltételeket nem, vagy csak részben teljesíti, vagy a pályázati összeget nem a pályázati célra használta fel, a támogatást részben vagy teljes egészében a bizottság visszavonja.

(8) A visszavonással egyidejűleg kötelezi a támogatottat a már igénybe vett támogatás mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresével számított kamattal növelt összegének visszafizetésére.

7. § (1) A Környezetvédelmi Alap felhasználásáról a bizottság a Képviselő-testületnek évente a zárszámadásról szóló rendelettervezet tárgyalásával egyidejűleg köteles beszámolni.

(2) A beszámolót a lakosság számára is hozzáférhetővé kell tenni.

Záró rendelkezések

8. § E rendelet 2022. szeptember 28. napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti Mezőkovácsháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjáról szóló 8/2001 (VI.1.) önkormányzati rendelete.