Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 12. 18

Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.12.18.

Szentistván Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 6. § (5) bekezdés tekintetében a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 234. § (3) és (4) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, 6. § (6) bekezdése tekintetében a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és a 6. § (7) bekezdése tekintetében a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 79. § (3) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi, ügyrendi és emberi erőforrás Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Szentistván Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületére, bizottságaira, a Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatalra és az önkormányzat költségvetési szerveire (intézményeire) terjed ki.

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1)2 A Képviselő-testület az önkormányzat önkormányzati szinten összesített 2023. évi költségvetésének főösszegét 1.007.584 ezer Ft bevétellel és 1.007.584 ezer Ft kiadással állapítja meg.

(2)3 Az önkormányzati szinten összesített költségvetés fő számain belül annak

a) Működési költségvetését

aa) Működési bevétellel 430.179 ezer Ft

ab) Működési kiadással 450.348 ezer Ft

ac) Működési költségvetés egyenlegét -20.169 ezer Ft

b) Felhalmozási költségvetését

ba) Felhalmozási bevétellel 196.133 ezer Ft

bb) Felhalmozási kiadással 337.513 ezer Ft

bc) Felhalmozási költségvetés egyenlegét -141.380 ezer Ft

c) Működés belső finanszírozását

ca) Működés finanszírozás bevételét 208.088 ezer Ft

cb) Működési finanszírozás kiadását 166.274 ezer Ft

cc) Működési finanszírozás egyenlegét 41.814 ezer Ft

d) Felhalmozás belső finanszírozását

da) Felhalmozási finanszírozási bevételét 173.184 ezer Ft

db) Felhalmozási finanszírozási kiadását 400 ezer Ft

dc) Felhalmozási finanszírozás egyenlegét 172.784 ezer Ft

e) Tartalékát 53.049 ezer Ft

összegben fogadja el.

A költségvetés részletezése

3. § (1) A 2. § (1) bekezdésben jelölt költségvetésen belül

a)4 a Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatal költségvetése: Működési bevétel 76.035 ezer Ft, melyből finanszírozási bevétel 75.708 ezer Ft, felhalmozási bevétele 0 ezer Ft, működési költségvetésének kiadása 76.035 ezer Ft, felhalmozási kiadása 0 ezer Ft.

b)5 a Szentistváni Gézengúz Óvoda költségvetése: Működési bevétele 84.087 ezer Ft, melyből finanszírozási bevétel 82.908 ezer Ft, felhalmozási bevétele 400 ezer Ft, melyből finanszírozási bevétel 400 ezer Ft, működési költségvetési kiadása 84.087 ezer Ft, felhalmozási kiadása 400 ezer Ft.

c)6 az Önkormányzat költségvetése: Működési bevétele 478.145 ezer Ft, melyből finanszírozási bevétel 49.471 ezer Ft, felhalmozási bevétele 368.917 ezer Ft, melyből finanszírozási bevétel 172.784 ezer Ft (előző évi maradvány), működési költségvetés kiadása 456.500 ezer Ft, melyből finanszírozási kiadás 165.686 ezer Ft és felhalmozási kiadása 337.513 ezer Ft, melyből finanszírozási kiadás 400 ezer Ft, tartalék 53.049 ezer Ft.

(2) A költségvetési bevételeket a (1) bekezdésben jelölt szervezetek szerinti bontásban és bevételi jogcímenként, kiemelt előirányzatonként a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A költségvetési kiadásokat a (1) bekezdésben jelölt szervezetek szerinti bontásban kiemelt előirányzatonként a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4) A rendelet 3. melléklete a személyi juttatások és járulék előirányzatokat mutatja be részletesen. A költségvetési szervek engedélyezett létszámát a rendelet 3. melléklete szerint kerül meghatározásra.

(5) A rendelet 4. melléklete a dologi kiadások előirányzatot részletesen tartalmazza.

(6) A rendelet 5. melléklete az ellátottak pénzbeli juttatását részletesen tartalmazza.

(7) A rendelet 6. melléklete az egyéb működési kiadásokat részletesen tartalmazza.

(8) Az önkormányzat fejlesztési céljait részletesen a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(9) Az önkormányzat költségvetését mérlegszerűen a 8. melléklet mutatja be.

(10) Az önkormányzat a költségvetési évben adósságot keletkeztető ügylet megkötését nem tervezi.

(11)7 Szentistván nagyközség Önkormányzata és költségvetési szervei csak jogszabályokban meghatározott kötelező feladatokon felül látnak el, önként vállalt feladat nincs.

A költségvetés végrehajtásának szabályai

4. § (1) A költségvetés végrehajtására az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szabályai, valamint a belső szabályzatok és a munkamegosztási megállapodás az irányadóak a (2) - (15) bekezdésekben foglalt eltérésekkel.

(2) Az intézményfinanszírozás átutalása kiadásarányosan történik, figyelemmel az intézményi működési bevételből befolyt bevétel havi összegére is.

(3) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 10 millió Ft összeghatárig – mely esetenként az 5 millió Ft összeghatárt nem haladhatja meg – a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(5) A (4) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat–módosítási jogkör 2023. december 31-ig gyakorolható.

(6) A költségvetési szervek vezetői, az önkormányzat költségvetése vonatkozásában a polgármester a meghatározott kiemelt előirányzat mértékéig vállalhatnak kötelezettséget, figyelemmel a takarékos gazdálkodásra.

(7) A helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv a jelen költségvetési rendeletben szereplő kiemelt kiadási előirányzatait, valamint a kiemelt kiadási előirányzatokon belül a rovatok közötti kiadási előirányzatait saját hatáskörben átcsoportosíthatja. Az átcsoportosításnál a költségvetési szerv köteles betartani a vonatkozó jogszabályi előírásokat.

(8) A költségvetési szervek vezetői a költségvetési szerv elemi költségvetésében béren kívüli juttatásként jelölt előirányzat felhasználására csak a polgármester jóváhagyásával tehet intézkedést.

(9) A költségvetési szervek vezetői a költségvetés végrehajtása során együttműködnek a polgármesterrel.

(10) Amennyiben a költségvetési évben nem tervezett többletbevétel keletkezik, annak felhasználásáról a képviselő-testület jogosult dönteni.

(11) A költségvetési hiány elkerülése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(12) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(13) A költségvetési szerveknél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a törvény szerinti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 20 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.

(14) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(15) A képviselő-testület felhatalmazza a felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg szabad pénzeszközöket betétként elhelyezze, vagy államilag garantált értékpapírt vásároljon.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

5. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról külső megbízott útján gondoskodik. A megfelelő működtetéséről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

Záró és vegyes rendelkezések

6. § (1) Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 85. §-ában foglaltak végrehajtása érdekében házipénztárból a költségvetési rendeletben

a) készletbeszerzésre,

b) egyéb üzemeltetésre,

c) karbantartásra,

d) költségtérítésre

e) ellátottak pénzbeli juttatása céljára

csak a tervezett előirányzat terhére lehet készpénzfizetést eszközölni, mely alatt érteni kell a kapcsolódó áfát is.

(2) Az (1) bekezdése a)-d) pontban jelölt kifizetések eszközlésére utólagos elszámolásra kiadott előleg is kifizethető a házipénztárból.

(3) Munkabér házipénztárból történő kifizetésére a költségvetési szerv vezetője kivételes esetben adhat engedélyt.

(4) Az (1) bekezdésben jelölt előirányzatokon belül a készpénzben történő kifizetést a költségvetési szerv vezetője – a pénzkezelési szabályzatban – tovább korlátozhatja.

(5) A Szentistváni közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott I. és II. besorolási osztályban lévő köztisztviselőket 2023. évben illetménykiegészítés illeti meg, melynek mértéke egységesen havonta a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

(6) A Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je munkaszüneti nap.

(7) A Szentistváni Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetmény alapja 2023. évre vonatkozóan 46.380 forint.

7. § Ez a rendelet a 8. §-ban foglaltakra tekintettel 2023. február 28-án lép hatályba.

8. § E rendelet rendelkezéseit a 2023-as költségvetési évre kell alkalmazni

1. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez8

A 2023. évi költségvetés BEVÉTELEI (ezer Ft)

s.sz.

KIEMELT ELŐIRÁNYZATOK

Óvoda

Hivatal

Önkormányzat

Önkormányzat összesen

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

1.

I. Intézményi működési bevételek

255

255

203

203

46607

50808

47065

51266

2.

II. Közhatalmi bevételek működéshez

70778

78115

70778

78115

3.

II.1. Illetékek

0

0

0

0

4.

- iparűzési adó

70000

76786

70000

76786

5.

- építmény adó

117

127

117

127

6.

II.2. Helyi adók összesen

0

0

0

0

70117

76913

70117

76913

7.

0

0

0

0

8.

- termőföld bérbeadása

31

31

31

31

9.

II.3. Átengedett központi adók össz.

0

0

0

0

31

31

31

31

10.

- helyi bírságok, pótlékok

0

0

0

0

11.

- talajterhelési díj

630

1171

630

1171

12.

- egyéb sajátos bevételek

0

0

0

0

13.

II.4. Bírságok, egyéb bevételek összesen:

0

0

0

0

630

1171

630

1171

14.

III. Államháztartáson belülről kapott műk.támogatások

924

924

123

123

289459

299751

290506

300798

15.

III.1. Költségvetési törvény alapján

0

0

0

0

240616

250908

240616

250908

16.

- általános működési támogatás

102000

106060

102000

106060

17.

- köznevelési feladatok támogatása

62817

62817

62817

62817

18.

- szociális feladatok egyéb támogatása

26920

26920

26920

26920

19.

- gyerekétkeztetési feladatok támogatása

24420

28163

24420

28163

20.

- kulturális feladatok támogatása

6678

6678

6678

6678

21.

- költségvetési támoga. És kieg.támog.

17233

19722

17233

19722

22.

- Elszámolásból származó bevételek

548

548

548

548

23.

0

0

0

0

24.

0

0

0

0

25.

III.2 TB alapoktól

0

0

0

0

27203

27203

27203

27203

26.

III.3 Fejezeti kezelésű közfoglalkoztatáshoz

0

0

0

0

16741

16741

16741

16741

27.

III.4. Egyéb központi

0

0

0

0

28

28

28

28

28.

III.5. Önkormányzatoktól

0

0

0

0

0

0

0

0

29.

III.6. Szociális tűzifa támogatás

0

0

0

0

0

0

30.

III.7. ÁFA visszatérítés

924

924

123

123

4871

4871

5918

5918

31.

IV. Államháztartáson kívülről átvett működéshez

0

0

0

0

0

0

0

0

32.

MŰKÖDÉSI BEVÉTEL ÖSSZESEN:

1179

1179

326

326

406844

428674

408349

430179

33.

Finanszírozási bevétel

82908

82908

65641

75708

48360

49471

196909

208087

34.

- Irányító szervtől kapott támogatás

82712

82712

64506

74573

147218

157285

35.

- Felhalmozott maradvány tárgyévi igénybevétele

196

196

1135

1135

48360

49471

49691

50802

36.

- Felhalmozott maradvány

196

196

1135

1135

222255

222255

223586

223586

37.

MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

84087

84087

65967

76035

455204

478145

605258

638267

38.

V. Felhalmozási célú költségvetési támogatás

0

0

0

0

164329

164329

164329

164329

39.

- Központosított előirányzatból

0

0

0

0

40.

- EU-s projektekhez

164329

164329

164329

164329

41.

VI. Visszatérülések államháztartáson kívülről

1200

1200

1200

1200

42.

VII. Saját felhalmozási bevételek

30285

30604

30285

30604

43.

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

0

0

0

0

195814

196133

195814

196133

44.

Finanszírozási bevétel

400

400

0

0

173895

172784

174295

173184

45.

- Irányító szervtől kapott támogatás

400

400

0

0

400

400

46.

- Előző évi maradvány igénybevétele

0

0

0

0

173895

172784

173895

172784

47.

FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

400

400

0

0

369709

368917

370109

369317

48.

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

84487

84487

65967

76035

824913

847062

975367

1007584

2. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez9

A 2023. évi költségvetés KIADÁSAI (ezer Ft)

s.sz

KIEMELT ELŐIRÁNYZATOK

Óvoda

Hivatal

Önkormányzat

Önkormányzat összesen

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

1.

I. Működési célú kiadások

2.

- Személyi juttatások

55282

55282

50283

58909

54286

55174

159851

169365

3.

- Munkaadókat terhelő járulékok

7161

7161

6537

7979

6992

7027

20690

22167

4.

- Dologi kiadások

21644

21644

8559

8559

156007

159465

186209

189667

5.

- Támogatásértékű működési kiadás

0

0

0

0

6553

10195

6553

10195

6.

- Működési célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre

0

0

0

0

34833

39833

34833

39833

7.

- Ellátottak pénzbeli juttatása

0

0

0

0

16631

19120

16631

19120

8.

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

84087

84087

65379

75447

275302

290814

424769

450348

9.

Finanszírozási kiadások

0

0

588

588

155618

165686

156206

166274

10.

- Államházt.bel. megelőlegezés visszafizetése

0

0

8400

8400

8400

8400

11.

- Előző évi elszámolás

588

588

588

12.

- Kincstárjegy vásárlás

0

13.

- Intézményfinanszírozás

147218

157286

147218

157286

14.

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK MINDÖSSZESEN:

84087

84087

65967

76035

430921

456500

580975

616622

15.

II. Felhalmozási és tőke jellegű kiadások

0

0

16.

- Felújítás

0

0

0

0

330393

330393

330393

330393

17.

- Intézményi beruházási kiadások

400

400

0

0

3831

2720

4231

3120

18.

- Felhalmozási célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre

0

0

0

0

4000

4000

4000

4000

19.

- EU- projektekhez

0

0

20.

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

400

400

0

0

338224

337113

338624

337513

21.

Finanszírozási kiadások

0

0

0

0

400

400

400

400

22.

- Intézményfinanszírozás

0

0

400

400

400

400

23.

FELHALMOZÁSI KIADÁS MINDÖSSZESEN:

400

400

0

0

338624

337513

339024

337913

24.

III. Tartalékok

0

0

0

0

55368

53049

55368

53049

25.

- Általános tartalék tárgyévi

0

0

0

0

55368

53049

55368

53049

26.

- Céltartalék következő évekre

0

0

0

0

27.

- Cél tartalék tárgyévi

0

0

0

0

0

0

28.

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

84487

84487

65967

76035

824913

847062

975367

1007584

3. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez10

SZEMÉLYI JUTTATÁSOK 2023. (ezer Ft)

KIADÁS JOGCÍMEI

Óvoda összesen

Polg.Hiv. összesen

Önkormányzat összesen

Mind összesen

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

s.sz.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

1.

I. Személyi juttatások

2.

Köztisztviselők illetménye

0

0

40012

48584

0

0

40012

48584

3.

Közalkalmazottak illetménye

51242

51242

0

0

6443

6443

57685

57685

4.

Egyéb bérendsz. Munkabére

0

0

0

0

30369

30369

30369

30369

5.

Törvény szerinti rendszeres illetmények,munkab.

51242

51242

40012

48584

36812

36812

128065

136638

6.

Jutalom

0

0

517

517

0

0

517

517

7.

Jutalom teljesítményhez köt./Túlóra/Céljuttatás

0

0

2869

2869

300

300

3169

3169

8.

Fogl.egyéb személyi juttatásai és reprezentáció

400

400

1812

1866

200

200

2412

2466

9.

Jubileumi jutalom

1690

1690

0

0

0

0

1690

1690

10.

Cafeteria

1000

1000

3600

3600

400

400

5000

5000

11.

Közlekedési ktg.térít.

400

400

550

550

100

100

1050

1050

12.

Egyéb ktg. És hozzájár.

350

350

108

108

48

48

506

506

13.

Nemrendszeres jutt. Mindösszesen:

3840

3840

9456

9510

1048

1048

14344

14398

14.

Választott tisztségviselők juttatása

0

0

0

0

15189

15189

15189

15189

15.

Munk.v.ir.egyéb jogviszony.nem s.dolg.

200

200

815

815

0

111

1015

1126

16.

Egyéb külső szem.jutt.

0

0

0

0

1237

2014

1237

2014

17.

Külső személyi juttatás össz.

200

200

815

815

16426

17314

17441

18329

18.

Személyi juttatás mindösszesen

55282

55282

50283

58909

54286

55174

159851

169365

19.

II. Munkaadót terhelő járulékok

0

0

0

0

0

0

0

0

20.

Szociális hozzájárulási adó

7161

7161

6537

7979

6992

7027

20690

22167

21.

EHO

0

0

0

0

0

0

0

0

22.

Táppénz hozzájárulás

0

0

0

0

0

0

0

0

23.

Munkaadót terhelő járulékok összesen

7161

7161

6537

7979

6992

7027

20690

22167

24.

I-II. Személyi és járulék Összesen

62443

62443

56819

66888

61279

62202

180541

191533

25.

Engedélyezett létszámkeret

10

10

9

9

24

24

43

43

4. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez11

DOLOGI KIADÁSOK RÉSZLETEZÉSE 2023. (ezer Ft)

Kiadás jogcíme

Óvoda összesen:

Polg.Hiv. összesen

Önkormányzat összesen

Mind összesen

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

s.sz.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

1.

Élelmiszer besz.

0

0

0

0

0

0

0

0

2.

Gyógyszer beszerzés

0

0

0

0

0

0

0

0

3.

Vegyszer beszerzés

0

0

0

0

0

0

0

0

4.

Irodaszer nyomtatv.

0

0

0

0

1200

1200

1200

1200

5.

Könyv.

0

0

0

0

0

0

0

0

6.

Folyóirat beszerzés

0

0

0

0

0

0

0

0

7.

Egyéb információ hordozó

0

0

0

0

0

0

0

0

8.

Hajtó és kenő anyag

0

0

0

0

0

0

0

0

9.

Szakmai anyag

600

600

0

0

140

200

740

800

10.

Munkaruha

150

150

135

135

60

60

345

345

11.

Egyéb anyagbesz.

1000

1000

0

0

5278

5278

6278

6278

12.

Készletbesz. Ö.:

1750

1750

135

135

6678

6738

8563

8623

13.

Informatikai szolgáltatások

500

500

1400

1400

1560

1560

3460

3460

14.

Egyéb kom. Szolg.

150

150

1500

1500

250

250

1900

1900

15.

Kommun. Összes:

650

650

2900

2900

1810

1810

5360

5360

16.

Vásárolt élelmez.

9884

9884

0

0

42656

46399

52540

56283

17.

Bérleti díj és lízing díjak

0

0

0

0

0

0

0

0

18.

Száll. Szolg.

0

0

0

0

0

0

0

0

Áramdíj

900

900

0

0

26680

30740

27580

31640

Gázdíj

1025

1025

0

0

2300

2300

3325

3325

Víz- és csatornadíj

300

300

0

0

322

900

622

1200

19.

Közüzemi díjak

2225

2225

0

0

29302

33940

31527

36165

20.

Szakmai tev.segítő szolg.

300

300

0

0

12220

12220

12520

12520

21.

0

0

0

0

0

0

0

0

22.

Karbantart, kisjav

1475

1475

0

0

10400

10400

11875

11875

23.

Egyéb szolgáltatás

800

800

3900

3900

16700

11700

21400

16400

24.

Továbbszámlázott

0

0

183

183

5800

5800

5983

5983

25.

Szolg. Kiadások ö.:

14684

14684

4083

4083

117078

120459

135845

139226

26.

Működési kiadások:

17084

17084

7118

7118

125566

129007

149768

153209

27.

Vásárolt közszolg.

0

0

0

0

0

0

0

0

28.

Vásárolt összesen:

0

0

0

0

0

0

0

0

29.

Vás.t. és sz. áfája

4430

4430

1241

1241

25156

25156

30826

30827

30.

Áfa befizetés

0

0

0

0

4871

4871

4871

4871

31.

Áfa összesen:

4430

4430

1241

1241

30027

30027

35697

35698

32.

Kiküldetés

130

130

200

200

327

327

657

657

33.

Rekl. És prop. Kiad.

0

0

0

0

0

0

0

0

34.

Kiküldetés, repr. Ö.:

130

130

200

200

327

327

657

657

35.

Egyéb pénzügyi müv.kiad

0

0

0

0

0

0

0

0

36.

Kamat kiadások

0

0

0

0

2

20

2

20

37.

Egyéb dologi kiadások

0

0

0

0

84

84

84

84

38.

Egyéb kiadások összesen

0

0

0

0

87

104

87

104

39.

Dologi kiadások Összes:

21644

21644

8559

8559

156007

159465

186209

189668

5. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez12

Ellátottak pénzbeli juttatása 2023. (ezer Ft)

Szentistván

S.SZ

Feladat megnevezése

Önkormányzat költségveté-sében tervezve

Hivatal költségve-tésében tervezve

Kiadás Összesen:

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

1.

Köztemetés

200

200

0

0

200

200

2.

Települési lakásfenntartási támogatás

1500

1500

0

0

1500

1500

3.

Települési létfenntartási támogatás

500

500

0

0

500

500

4.

Települési temetési támogatás

2000

2000

0

0

2000

2000

5.

Települési támogatás gyógyszer utalvány

30

30

0

0

30

30

6.

Óvoda kezdési és beiskolázási támogatás

7030

7030

0

0

7030

7030

7.

Téli fűtési támogatás

0

0

0

0

0

0

8.

BURSA program támogatása

600

600

0

0

600

600

9.

Szociális tüzelő szállítási ktg.

400

400

0

0

400

400

10.

Szociális tüzelő pályázati pénz

0

2489

0

0

0

2489

11.

Szociális tüzelő önerő biztosítása

2371

2371

0

0

2371

2371

12.

Szépkorúak természetbeni támogatása

2000

2000

0

0

2000

2000

13.

Összesen:

16631

19120

0

0

16631

19120

6. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez13

Egyéb működési kiadások részletezése 2023. (ezer Ft)

Jogcím

Támogatás értékű pe.át.

Működési c.pe.átad.

Összesen

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

s.sz.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

1.

Önkormányzat:

2.

Civil szervezetek műk. tám.

2600

2600

2600

2600

3.

Közművelődés támog.

15000

20000

15000

20000

4.

Lakossági víz-ár támogatás 2022

17233

17233

17233

17233

5.

Orvosi ügyelet hozzáj.+tagdíj

2623

2623

2623

2623

6.

Házi szoc.gond. Hozzáj.

3329

3329

3329

3329

8.

Önkormányzat összesen:

5952

5952

34833

39833

40785

45785

9.

Hivatal:

0

0

10.

Óvoda:

0

0

11.

Mind összesen:

5952

5952

34833

39833

40785

45785

7. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez14

Felhalmozási kiadások részletezése 2023. (ezer Ft)

Felhalmozási kiadás megnevezése

Beruházás

Felújítás

Egyéb felhalmozási kiadások

Egyéb felhalm. kiad. összesen

Összesen:

Felhalm. c.pe. átadás áll.házt.kívül

Előző évi felh. maradv. átad.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

s.sz.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

G.

H.

I.

J.

K.

L.

M.

Önkormányzat:

1.

Első lakáshozjutók támogatása

4000

4000

4000

4000

4000

4000

2.

Magyar Falu Program út felújítás

0

0

688

688

0

0

0

0

688

688

3.

Magyar Falu Program kerékpárút

415

415

415

4.

Informatikai és egyéb tárgyi eszköz beszerz.

458

1720

0

0

0

0

0

0

458

1720

5.

Szentistván belterület 1071. hrsz. (Tuza féle)

300

300

300

6.

Szentistván, Kossuth L. út vezeték rekonstrukciója

10609

10609

10609

7.

Magyar Falu Program Szolg-i lakás felújítás

247

0

247

0

8.

Magyar Falu Program Temető felújítás

0

0

0

0

9.

Magyar Falu Program járdafelújítás

0

10.

Belterületi utak felújítása

62602

62602

0

0

62602

62602

11.

Út - és járda felújítás (önerő)

2000

2000

2000

2000

12.

Bölcsőde építés

2126

0

2126

0

13.

Csapadékvíz elvezetés I.

0

0

53

53

53

53

14.

Csapadékvíz elvezetés II.

0

0

1096

1096

1096

1096

15.

Csapadékvíz elvezetés III.

55952

55952

55952

16.

Energetikai korszerűsítés Gamesz épület

24874

24874

0

0

24874

24874

17.

Élhető település pályázat

70377

70377

70377

70377

18.

Művelődési ház (kisterme - 2 klíma)

700

700

700

700

19.

Konyha felújítás

101727

101727

101727

101727

20.

Önkormányzat összesen:

3831

2720

330393

330393

4000

4000

0

4000

4000

338224

337113

21.

Óvoda:

400

400

0

0

0

0

400

400

22.

Hivatal:

0

0

0

0

0

0

23.

Mindösszesen:

4231

3120

330393

330393

4000

4000

0

4000

4000

338624

337513

8. melléklet az 1/2023. (II. 9.) önkormányzati rendelethez15

Bevételek és kiadások mérlege

I.Működési célú bevételek és kiadások mérlege 2023. (ezer Ft)

s.sz

Bevételek

2023.évi

Kiadások

2023.évi

Megnevezés

előirányzat

Megnevezés

előirányzat

Eredeti ei.

Módosított ei.

Eredeti ei.

Módosított ei.

A.

B.

C.

D.

E.

F.

1.

Intézmények működési bev.

47065

51266

Személyi juttatások

159851

169365

2.

Helyi közhatalmi bevételek

70747

78084

Járulékok

20690

22167

3.

Átengedett közhatalmi bev.

31

31

Dologi kiadások

186210

189667

4.

Költségvetési törvény szerint

240616

250908

Pénzeszköz átadások

41386

50028

5.

TB alapoktól

27203

272023

Ellátottak pénzbeli juttatása

16631

19120

6.

Fejezettől

16741

16741

Általános tartalék

55368

53049

7.

Egyéb központi

28

28

Céltartalék következő évekre

0

0

8.

Önkormányzattól

0

0

Finanszírozási kiadás

156206

166274

9.

Államháztartáson kívülről

0

0

Céltartalék tárgyévi

0

0

10.

Bevétel összesen:

402431

424261

11.

Finanszírozási bevétel

196909

208088

12.

Működési bevételek összesen

599340

632349

Műk.kiadás és tart. Összesen:

636342

669671

II. Felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlege 2023. (ezer Ft)

Bevételek

2023.évi

Kiadások

2023.évi

Megnevezés

előirányzat

Megnevezés

előirányzat

13.

Költségvetési törvény szerint

164329

164329

Pénzeszköz átadás

4000

4000

14.

Visszatérülések

7118

7118

Felújítás

330393

330393

15.

Saját felhalmozási bevétel

30285

30604

Beruházás

4232

3120

16.

Bevétel összesen

201732

202051

17.

Finanszírozási bevétel

174295

173184

Finanszírozási kiadás

400

400

18.

Mindösszesen:

376027

375235

Felhalmozás összesen:

339025

337913

19.

Műk. és felh. Együtt

975367

1007584

Működési és felhalm. Együtt

975367

1007584

1

A bevezetője a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (1) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdés a) pontja a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdés a) pontja a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (1) bekezdés b) pontja a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (1) bekezdés c) pontja a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 3. § (1) bekezdés c) pontja a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 3. § (11) bekezdése a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

Az 1. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 2. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 4. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 6. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

14

A 7. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

15

A 8. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 8. melléklet a Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.