Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017 (IV.21..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről

Hatályos: 2017. 04. 21

Mályi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017 (IV.21..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről az önkormányzat helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és kötelezettségeiről, valamint a sport helyi pénzügyi támogatási rendszeréről

2017.04.21.

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a sportról szóló 2004. évi I. törvény 55. § (6) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2015 (IV.30.) önkormányzati rendelet 5. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozat-kezelő Bizottságának, Pénzügyi Bizottságának és Faluüzemeltetési, Fejlesztési, Beruházási Bizottságának véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat által ellátandó, önként vállalt feladatokra és a sport támogatására rendelt pénzeszközök felhasználására.

Az önkormányzat sporttal kapcsolatos feladatai

2. § (1) Az Önkormányzat önként vállalt feladatai közé tartozik illetékességi területén a községi sporttevékenység támogatása. E feladatai körében az önkormányzat:

a) kialakítja a község sportkoncepcióját és azt szükség szerint, de legalább ötévente felülvizsgálja

b) az a) pontban foglalt célkitűzéseivel összhangban együttműködik a helyi sportszervezetekkel, sportszövetségekkel,

c) fenntartja és működteti a tulajdonát képező és üzemeltetésében lévő sportlétesítményeket,

d) segíti az önkormányzati iskolai testnevelés és sporttevékenység gyakorlásának feltételeit,

e) segíti a sportrendezvények lebonyolítását.

(2) A képviselőtestület megalkotja a települési sportkoncepciót és hatékonyan részt vesz annak megvalósításában. A magyar sport hosszú távú fejlesztési céljaival összhangban évenként áttekinti és szükség szerint aktualizálja a sportfejlesztési célkitűzéseit.

A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés

4. § (1) Az önkormányzat együttműködik a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel; a községben működő sportszervezetek működését az alábbiak szerint támogatja:

a) Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítményeket - szerződés alapján- hosszabb távra – használatba adhatja, a hasznosítási formák kikötésével, a képviselő-testület döntése alapján.

b) Az önkormányzat tulajdonában és használatában lévő ingatlanok és közterületek tartós sport célú hasznosításának lehetőségét támogathatja az önkormányzat, a képviselő-testület döntése alapján.

Támogatás, finanszírozás és elszámolás rendszere

5. § (1) Az önkormányzat a sport célra fordítható támogatások keretösszegéről a költségvetési rendeletében dönt. A támogatás forrásai az önkormányzat saját bevételei.

(2) Támogatott célok:

1. eszközbeszerzés,

2. működési feltételek biztosítása versenyprogram lebonyolítása,

3. szabadidős rendezvények,

4. szervezett és visszatérő helyi sportrendezvények megvalósítása.

(3) Támogatási kategóriák:

a) Látvány-csapatsportban működő sportszervezetek támogatása

b) Látvány-csapatsporton kívüli sportágakban működő sportszervezetek alap-és működési támogatása

c) Versenyrendezés támogatása.

(4) Támogatásban részesíthető azon legalább egy éve Mályi Község közigazgatási területén működő, ott székhellyel rendelkező hivatalosan bejegyzett sportszervezet (továbbiakban: sportszervezet), amely utánpótlás-nevelést folytat, az előző évben részére odaítélt önkormányzati támogatással elszámolt és amely e rendeletben foglalt feltételeknek megfelel,illetve azoknak eleget tesz.

Látvány-csapatsportban működő sportszervezetek támogatása

6. § (1) Az önkormányzat költségvetésében e célra sportszervezetenként meghatározott összeg kerülhet odaítélésre az (1) bek. szerinti feltételeknek megfelelő sportszervezet részére.

(2) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti kérelmen lehet benyújtani legkésőbb tárgyév február 01. napjáig.

(3) A támogatásról a képviselő-testület a költségvetési rendelet megalkotásakor dönt.

Látvány-csapatsporton kívüli sportágakban működő sportszervezetek alap-és működési támogatása

7. § (1) A látvány-csapatsporton kívüli sportágakban működő sportszervezetek támogatásának keretét az önkormányzat adott évi költségvetésében határozza meg.

(2) A támogatási keret a sportszervezet előző évi kiadásai, utánpótlás versenyzőinek száma (kiadott versenyengedélyek), eredményei, társadalmi aktivitása alapján kerül felosztásra.

(3) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti kérelmen lehet benyújtani legkésőbb tárgyév március 31. napjáig.

(4) Az alaptámogatás odaítéléséről a képviselő-testület áprilisi ülésén a bizottságok javaslata alapján dönt.

Sportrendezvény rendezésének támogatása

8. § (1) Az önkormányzat éves költségvetésében meghatározott keretre azon nem látvány-csapatsportban működő sportszervezet pályázhat, amely Mályi község közigazgatási területén a támogatás benyújtása évében sportrendezvényt rendez.

(2) A támogatás iránti kérelmet e rendelet 1. melléklete szerinti kérelmen lehet benyújtani legkésőbb a rendezvényt megelőző 60 nappal korábban.

(3) A kérelmet a képviselő-testület bírálja el soron következő ülésén.

Támogatás iránti kérelem benyújtása, elbírálása, támogatási szerződés

9. § (1) Valamennyi támogatási kategóriában a támogatás iránti kérelmet minden év március 31. napjáig lehet benyújtani Mályi Község Önkormányzati Képviselő-testületéhez.

(2) Az előző évben kapott önkormányzati támogatásról e rendelet 2. melléklete szerinti adatlapon kell elszámolni következő év március 30. napjáig, amelyet a pénzügyi bizottság vizsgál meg áprilisi ülésén.

(3) A támogatás támogatási szerződés alapján vehető igénybe, melyet az önkormányzati hivatal készít elő.

(4) Támogatási szerződés csak azon – e rendelet szerinti feltételeknek megfelelő – sportszervezettel köthető, amelynek:

a) nincs lejárt köztartozása,

b) nincs tartozása az önkormányzat felé,

c) nem áll csőd-, felszámolási- vagy végelszámolási eljárás, valamint végrehajtási eljárás alatt.

(5) A támogatási szerződésben szerepeltetni kell:

a) a támogatási összeg cél szerinti felhasználását;

b) azt, hogy a támogatott az önkormányzati rendezvényeken igény esetén évente legalább két alkalommal szerepet vállal;

c) azt, hogy a támogatott a sporttörvény előírásai szerint köteles működni, a vonatkozó jogszabályok, a támogatási szerződés rendelkezéseinek megszegése a támogatás visszakövetelésével, illetve a támogatási szerződés felmondásával járhat.

(6) Az a sportszervezet, amely a jelen szakasz (2) bekezdése szerinti határidőig és ott megjelölt mellékleteken nem számol el, annak a támogatást 90 napon belül vissza kell fizetnie, valamint 3 évig támogatásban nem részesülhet.

Az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartása, működtetése

10. § A képviselő-testület az önkormányzat által fenntartott sportlétesítmények kedvezményes és ingyenes használatát biztosíthatja. A sportszervezetekkel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően megállapodást kell kötni, amelyet a polgármesteri hivatal készít elő.

Sportrendezvények szervezésének szabályai

11. § (1) A község közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni. A sportrendezvényért a szervező felel.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményekről a szervezőnek az önkormányzat polgármestere felé előzetes bejelentési kötelezettsége van, legkésőbb a sporteseményt megelőző 30. napig.

(3) Közterületeken rendezvények a közterületek[1] megfelelően szervezhetők és megtartásukhoz az önkormányzat polgármesterének előzetes hozzájárulása szükséges.

12. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.