Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról

Hatályos: 2022. 06. 01

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról

2022.06.01.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5b) bekezdésében, valamint az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet 7. § (2) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Deszk község közigazgatási területén a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételére és az ahhoz történő közútkezelői hozzájárulás megadásának szabályaira.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan természetes vagy jogi személyre, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely Deszk község közigazgatási területén a helyi közutat nem közlekedési célból kívánja igénybe venni.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a közterület-használat rendjéről szóló önkormányzati rendelet alapján kiadott közterület-használati engedély alapján végzett tevékenységekre.

2. § E rendeletben nem szabályozott fogalmak esetében a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvényben (a továbbiakban: Kkt.) meghatározott fogalmakat kell érteni.

3. § (1) Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Kkt. 46. § (1) bekezdés a) pontja alapján a Kkt. 3. § (2) bekezdésében, 7. § (3) bekezdésében, 9/D. § (1) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 14. § (1) bekezdés a) pontjában, 15. § (1) bekezdésében, 29. § (4) és (9) bekezdésében, 29/B. § (2) bekezdésének a) pontjában, 33. § (2) bekezdésében, 33/D–35. §-ban, 36. § (1), (3) és (4) bekezdésében, 37. § (2) és (3) bekezdésében, 41. §-ban, 42. § (3) bekezdésében, 42/A. § (1) és (2) bekezdésében, 43. § (1) bekezdésében, valamint 45. § (1) bekezdésében meghatározott közútkezelői hatáskörét Deszk Község Jegyzőjére ruházza át.

(2) A közút kezelője a közút nem közlekedési célú igénybevételére irányuló kérelem elbírálása során az útügyi igazgatásról szóló 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet szerint jár el. Az igénybevétel esetén alkalmazandó műszaki előírásokat jelen rendelet 3. melléklete tartalmazza.

4. § (1) A helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéért – a 6. §-ban foglaltak kivételével – igénybevételei díjat kell fizetni.

(2) Az igénybevétel esetén fizetendő díjakat az 26/2021. (VI. 28.) ITM rendelet 4. mellékletében meghatározottak alapján a jelen rendelet 1. mellékletében szereplő

a) I-III. útkategória esetén 8.001-12.000 egységjármű/napi forgalom szerinti díjtételek,

b) IV. útkategória esetén 4.001-8.000 egységjármű/napi forgalom szerinti díjtételek,

c) V-VII. útkategória esetén 0-4.000 egységjármű/napi forgalom szerinti díjtételek,

valamint az igénybevétel jellege és időtartama alapján kell megállapítani.

(3) Az úttal párhuzamosan haladó járdára és kerékpárútra az adott útkategóriára vonatkozó számítási szabályokat és díjakat kell alkalmazni.

(4) A igénybevételéért fizetendő díj megállapítása során a ténylegesen elfoglalt terület (munkagödör és a munkagödör mellett igénybe vett munkaterület) egészét kell alapul venni azzal, hogy a díjszámítás szempontjából minden megkezdett naptári év, hónap, nap, m2, fm egésznek számít.

(5) A fizetendő igénybevételi díjat az igénybevételt megelőzően, a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételét jóváhagyó közútkezelői hozzájárulás kézhezvételétől számított 15 napon belül kell Deszk Község Önkormányzata számára megfizetni.

(6) A rendkívüli igénybevételt a közút kezelőjének a 2. melléklet szerinti formanyomtatványon az igénybevételt megelőzően, vagy legkésőbb azzal egyidejűleg be kell jelenteni.

5. § (1) A közút kezelője a meg nem fizetett igénybevételi díj behajtásáról végrehajtás útján gondoskodik.

(2) A (1) bekezdésben meghatározott végrehajtást foganatosító szerv az önkormányzati adóhatóság.

6. § (1) Nem kell díjat fizetni, ha az igénybevételre Deszk Község Önkormányzatának megbízása vagy megrendelése alapján kerül sor.

(2) Nem kell díjat fizetni, ha az igénybevételre Deszk Község Önkormányzatával kötött feladatellátási szerződés alapján önkormányzati feladatot ellátó szervezet által vagy megrendelésére végzett tevékenység miatt kerül sor.

(3) Deszk Község Jegyzője – az igénybe vevő kérelmére – díjmentességet engedélyezhet amennyiben:

a) a helyi közút nem közlekedési célú igénybevétele valamely közfeladat ellátása érdekében szükséges és

b) az igénybe vevő nem rendelkezik sem a jelen rendelet hatálya alá tartozó lejárt esedékességű díjhátralékkal, sem helyi adótartozással.

7. § (1) E rendelet 2022. június 01. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépés napjától – a még el nem bírált kérelmek esetében is – alkalmazni kell.