Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2000. (IX. 15.) Ör. számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 01

Zákányszék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.01.
a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2000. (IX. 15.) Ör. számú rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Miniszterelnökség a kormányhivatalok 2022. évi ellenőrzési munkatervében feladatul tűzte a helyi önkormányzatok temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendeleteinek törvényességi célvizsgálatát, amelyre tekintettel a törvényességi felügyeleti jogkörében eljáró Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) megvizsgálta Zákányszék Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2000.(IX.15.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Temetőrendelet). A célellenőrzés keretében feltárt jogsértések orvoslása érdekében – az Mötv. 134. § (1) bekezdése alapján – a Temetőrendeletet érintően törvényességi felhívással élt.
A felhívásban foglaltakat figyelembe véve az alábbi főbb módosításokat tartalmazza a módosító rendelet:
A bevezető részben a feladatkör megjelölésre került.
Beépítésre került, hogy a tulajdonos a temető funkciójának megfelelő működéséhez illemhelyet biztosít, valamint gondoskodik a temető bekerítéséről.
A temetési hely gazdálkodási szabályai kiegészítésre kerültek az évenkénti felülvizsgálat során elvégzendő feladatokkal.
A Ttv. 40. § (2) bekezdése szerint a temető tulajdonosa, köztemető esetén az önkormányzat a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján állapítja meg a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjat.
A törvényességi felhívásnak nem volt része, de megállapításra került, hogy a temetkezéshez kapcsolódó díjak 2012 óta nem módosultak. Az utóbbi időben bekövetkezett jelentős energiaköltség növekedések szükségessé tették a díjak emelését.
A Temetőrendelet 1. számú melléklete ezek alapján felülvizsgálatra és módosításra került.
A Kormányhivatal szakmai segítségnyújtás keretében felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati rendelet francia bekezdést nem tartalmazhat. A felülvizsgálat során a teljes rendeletben kijavításra kerültek a jogszabály szerkesztési hibák.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. § (3) bekezdése, valamint a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.