Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 16- 2024. 03. 26

Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.16.

Kiszombor Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben az önkormányzat 2024. évi költségvetését és e rendelet mellékleteit az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) és 34. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján hagyja jóvá:

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra és az általa fenntartott költségvetési szervekre.

2. § Az önkormányzat 2024. évi költségvetését, e rendelet mellékleteit az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (2) bekezdésében foglalt rendelkezések alapján hagyja jóvá.

3. § A Képviselő-testület az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek együttes 2024. évi költségvetésének:

a) bevételi főösszegét 1 670 885 e Ft-ban, ezen belül

aa) működési költségvetési bevételét 804 727 e Ft-ban,

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 9 625 e Ft-ban,

ac) finanszírozási bevételét 856 533 e Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 1 670 885 e Ft-ban, ezen belül

ba) működési költségvetési kiadását 805 448 e Ft-ban, ezen belül a személyi jellegű kiadásokat 413 233 e Ft-ban, a munkaadókat terhelő járulékokat 50 104 e Ft-ban, a dologi jellegű kiadásokat 268 854 e Ft-ban, a működési célú pénzeszköz átadását 8 095 e Ft-ban, az ellátottak pénzbeli juttatásai 17 790 e Ft-ban, a tartalékot 47 372 e Ft-ban,

bb) felhalmozási költségvetési kiadását 827 084 e Ft-ban, ezen belül a beruházások előirányzatát 17 902 e Ft-ban, a felújítások előirányzatát 809 182 e Ft-ban

bc) finanszírozási költségvetési kiadását 38 353 e Ft-ban

c) költségvetési hiányát 0 e Ft-ban, ezen belül

ca) működési költségvetési hiányát 0 e Ft-ban,

cb) felhalmozási költségvetési hiányát 0 e Ft-ban

állapítja meg.

4. § A Képviselő-testület Kiszombor Nagyközség Önkormányzata költségvetésének címrendjét e rendelet 1. melléklete szerint határozza meg.

5. § Az Áht. 23. § (2) bekezdés a) pontja rendelkezésének megfelelően az önkormányzati szintű költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban e rendelet 2. melléklete (1 - 17 pontja) tartalmazza.

6. § A Képviselő-testület az egyes címek költségvetését a következők szerint határozza meg:

a) az Önkormányzat költségvetésében szereplő működési jellegű feladatok kiadásait, valamint engedélyezett létszámát e rendelet 2. melléklet 5. pontja,

b) az önkormányzati fenntartású költségvetési szervek (intézmények) kiadásait, valamint engedélyezett létszámát e rendelet 2. melléklet 6. pontja,

c) az Önkormányzat által nyújtott ellátottak pénzbeli juttatásait e rendelet 2. melléklet 5. pontja,

d) az Önkormányzat pénzeszközátadásait e rendelet 2. melléklet 4. pontja,

e) az Önkormányzat kiemelt felújításait és beruházásait e rendelet 2. melléklet 3. és 2. pontja tartalmazza.

7. § A Képviselő-testület az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 24. § (1) bekezdés a) pontja és bd) pontja alapján e rendelet 2. melléklet 11. pontja szerint hagyja jóvá.

8. § A Képviselő-testület az Áht. 23. § (3) bekezdése, valamint az Ávr. 24. § (1) bekezdés bc) pontja alapján az Önkormányzat 2024. évi általános és céltartalékát e rendelet 2. melléklet 12. pontja szerint hagyja jóvá.

9. § A Képviselő-testület az önkormányzati szintű előirányzat-felhasználási ütemtervét e rendelet 2. melléklet 18. pontja, az önkormányzati szintű bevételek és kiadások alakulásának mérlegszerű bemutatását e rendelet 2. melléklet 19. pontja, az Önkormányzatot megillető 2024. évi hozzájárulások, támogatások alakulását e rendelet 2. melléklet 20. pontja valamint az önkormányzati szintű 2024. évi költségvetés működési és felhalmozási bevételeit és kiadásait e rendelet 2. melléklet 21. pontja szerint hagyja jóvá.

10. § A Képviselő-testület az Áht. 23. § (2) bekezdés g) pontja alapján az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségei, valamint az Áht. 24. § (4) bekezdés b) pontja alapján a több éves kihatással járó kötelezettségei számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve e rendelet 2. melléklet 22. pontja szerint hagyja jóvá.

11. § A Képviselő-testület az Áht. 24. § (4) bekezdés c) pontja alapján a közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 2. melléklet 23. pontja szerint hagyja jóvá.

12. § A Képviselő-testület az Áht. 24. § (4) bekezdés d) pontja alapján az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően a költségvetési évet követő három év tervezett bevétel és kiadási előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban e rendelet 2. melléklet 24. pont szerint hagyja jóvá.

13. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, valamint az önkormányzati költségvetési szervek vezetőit, hogy a 2024. évi költségvetésében az Önkormányzatot és az önkormányzati költségvetési szerveket megillető bevételek beszedéséről gondoskodjon, ennek érdekében szerződéseket kössön, illetve pályázatokat nyújtson be, valamint tegyen intézkedéseket a jóváhagyott kiadási előirányzatok felhasználására.

(2) A polgármester 1.000.000, - Ft értékhatárig dönt a forrásfelhasználásról, amelyről tájékoztatja a testületet a soron következő képviselő-testületi ülésen.

14. § (1) E rendelet keretein belül az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek a költségvetési előirányzataik felett teljes jogosultsággal bírnak.

(2) Az Önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben módosíthatók.

(3) Az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzat fő összegének módosítását – az intézményi költségvetés bevételi főösszegét meghaladó többletbevételből – saját hatáskörében kezdeményezheti. Kiemelt bevételi jogcím többletteljesítése esetén – amíg más bevételi jogcím teljesítése nem éri el az előirányzatot – a költségvetési főösszeg csak szerződés alapján, meghatározott célra átvett pénzeszközökkel emelhető.

(4) A költségvetési szervek a kiemelt előirányzaton belül a részelőirányzatokkal a jogszabályi előírások figyelembevételével önállóan gazdálkodnak.

15. § (1) Az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek pénzmaradványát a Képviselő-testület a zárszámadási rendeletével hagyja jóvá.

(2) A 2024. évi költségvetési pénzmaradvány elszámolása során elvonásra kerül:

a) a végleges feladatelmaradás szerinti összeg;

b) a meghatározott célra rendelkezésre bocsátott, áthúzódó pénzügyi teljesítés nélküli összeg;

c) munkaadókat terhelő járulékok előirányzat támogatással fedezett, illetve arányos részének maradványából azon összeg, amely nem kapcsolódik a személyi juttatások előirányzatának járulékköteles maradványához.

(3) Az előző évi Képviselő-testület által jóváhagyott pénzmaradvány összegével az intézmény költségvetését a Képviselő-testület módosítja.

16. § (1) Az Önkormányzat gazdálkodása során az év közben létrejött hiány fedezésének módjáról a Képviselő-testület dönt.

(2) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(3) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többlet értékpapír vásárlásra fordítható.

(4) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy az Önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeit a számlavezető pénzintézetnél, a bank által biztosított legkedvezőbb kamatfeltételekkel lekösse.

(5) Az Önkormányzat értékpapír állománya értékesítésére és vásárlására az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 1/2021.(II. 11.) önkormányzati rendelet 14. § (2) és (3) bekezdéseiben foglalt rendelkezések az irányadóak.

17. § (1) A tárgyévi költségvetési törvényben a kis összegű követelések értékhatárát kötelezettenként el nem érő, be nem hajtható követelések lemondásáról és törléséről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben eljárva a polgármester dönt.

(2) Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerv a 2023. december 31-én fennálló 1.000 Ft-ot meg nem haladó követeléseket az önkéntes teljesítésre történő felhívástól számított 6 hónap elteltével saját hatáskörben törölheti.

18. § (1) Az Önkormányzat és az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek számláit az OTP Bank Nyrt. vezeti. Az Önkormányzat a Magyar Államkincstárnál az európai uniós forrásból nyújtott támogatás elkülönített kezelésére szolgáló számlát vezet az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 111. § (3) bekezdése értelmében.

(2) Az Önkormányzat az átmeneti finanszírozási gondjainak áthidalására a működés folyamatosságának biztosítására a számlavezető pénzintézettől a bankszámlaszerződés alapján likviditási hitelt vehet igénybe. A hitel felvételével kapcsolatos előzetes intézkedések megtételére – a Képviselő-testület jóváhagyásával – a polgármester jogosult.

19. § (1) A kiadások teljesítésekor (a beszerzések, szolgáltatások pénzügyi teljesítésénél) az Áht. 85. §-ára figyelemmel előnyben kell részesíteni a banki átutalással történő fizetési módokat.

(2) A kiadások készpénzben történő teljesítésére csak az e rendeletben szabályozott esetekben kerülhet sor.

(3) Az alábbi esetekben igényelhető készpénz felvétele, illetve készpénzes kifizetés a házipénztárból:

a) bérjellegű kifizetések:

aa) közfoglalkoztatottak személyi juttatása,

ab) eseti megbízási díj,

ac) önkormányzati képviselők és külsős bizottsági tagok tiszteletdíja;

b) illetményelőleg,

c) belföldi kiküldetéseknél útiköltség térítések,

d) a saját személygépkocsi hivatali célú használatáért fizetett költségtérítés,

e) üzemanyag vásárlással kapcsolatos kiadások,

f) helyi és helyközi utazási költségtérítés,

g) készletbeszerzéssel kapcsolatos kiadások,

h) reprezentációs kiadások,

i) jogszabályban meghatározott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli ellátás,

j) az önkormányzat és az intézmények rendezvényeivel kapcsolatos kiadások,

k) vásárlásra, elszámolásra kiadott előlegek,

l) egyéb fentiekben nem részletezett működtetéssel, üzemeltetéssel kapcsolatban felmerülő azonnali kifizetések esetei egyedi engedély alapján.

(4) A (3) bekezdésben foglalt eseteken túlmenően az Önkormányzat és az általa fenntartott költségvetési szervek házipénztárából csak a kötelezettségvállalásra jogosult egyedi írásbeli engedélye alapján teljesíthető készpénzkifizetés.

20. § (1) A költségvetési szerv az Áht. 71. § (1) bekezdésében foglaltak bekövetkeztét haladéktalanul köteles az irányító szervnek jelezni.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelésére, megbízására, a költségek viselésére az Ávr. 116-118. §-aiban foglaltak az irányadók.

21. § (1) A Képviselő-testület a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény 62. § (6) bekezdése alapján az önkormányzat saját forrásai terhére a Képviselő-testület hivatalánál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben (a továbbiakban: Kttv.) foglaltaktól eltérően – a köztisztviselők illetményalapját 2024. január 1-jétől 52 000,- Ft-ban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a felsőfokú és az érettségi végzettségű köztisztviselők illetménykiegészítését egységesen 10 %-ban határozza meg a Kttv. 234. § (3) bekezdés b) pontja és (4) bekezdése alapján. Az illetménykiegészítés csak egy jogcímen érvényesíthető.

(3) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, ügykezelői, továbbá a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott – köztisztviselőnek, ügykezelőnek nem minősülő – munkavállalói részére az Ávr. 51. § (1) bekezdésével összhangban jutalom céljára az egységes rovatrend K1101 törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának 8 %-os mértékéig vállalható kötelezettség.

(4) A költségvetési szervek a személyi jellegű kiadások eredeti előirányzatának 3,5 %-át a dolgozók illetményelőlegének folyósítására használhatják, negyedéves ütemezésben. Az illetményelőleg törlesztéséből visszafolyó összeg az igénybe vehető előlegkeretet nem növeli.

(5) A Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői, ügykezelői, továbbá a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott – köztisztviselőnek, ügykezelőnek nem minősülő – munkavállalói részére 260.000, - Ft/fő/év cafetéria-juttatást biztosít.

(6) A Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek adható szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokról és a szociális és kegyeleti támogatásokról szóló 23/2001.(X. 30.) KKÖT rendelet 5. §-a szerinti szociális keret 2024. évben 5.000 Ft/fő.

(7) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. rendelet alapján az önkormányzat és a költségvetési szervek főállású dolgozóinak a saját gépjárművel történő munkábajárás esetén 30 Ft/km költségtérítést biztosít.

22. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

23. § E rendelet rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

1. melléklet az 1/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Cím- és alcímrend
I. cím Önkormányzat

1. alcím Önkormányzati jogalkotás

2. alcím Köztemető-fenntartás

3. alcím Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

4. alcím Közfoglalkoztatás

5. alcím Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése

6. alcím Piac üzemeltetése

7. alcím Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek

8. alcím Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenységek

9. alcím: Településfejlesztési projektek és támogatásuk

10. alcím Közvilágítás

11. alcím Zöldterület-kezelés

12. alcím Város- és községgazdálkodás

13. alcím Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

14. alcím Könyvtári szolgáltatás

15. alcím Művelődési Ház

16. alcím Óvoda

17. alcím Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

18. alcím Idősek nappali ellátása

19. alcím Bölcsőde

20. alcím Gyermekétkeztetés (bölcsőde)

21. alcím Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

22. alcím Ellátottak pénzbeli juttatásai

23. alcím Pénzeszközátadás

24. alcím Kiemelt felújítási kiadások

25. alcím Kiemelt beruházási kiadások

26. alcím Általános és céltartalék

27. alcím Finanszírozási kiadások

II. cím Polgármesteri Hivatal

28. alcím Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

29. alcím Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek

III. cím Óvoda

30. alcím Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai

31. alcím Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai feladatai

32. alcím Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

33. alcím Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

IV. cím KSZGYI

34. alcím Idősek nappali ellátása

35. alcím Gyermekek napközbeni ellátása

36. alcím Gyermekétkeztetés bölcsődében

37. alcím Család és gyermekjóléti szolgálat

38. alcím Szociális étkeztetés

39. alcím Házi segítségnyújtás

40. alcím Közfoglalkoztatás

2. melléklet az 1/2024. (II. 13.) önkormányzati rendelethez

Az Önkormányzat 2024. évi költségvetésének részletezése

1. Bevételek

2024. évi előirányzat

Megnevezés

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal,
intézmények

Összesen

Helyi önkormányzatok működésének általános tám. B111

135 844

0

135 844

Települési önkormányzat köznevelési feladat tám. B112

156 432

0

156 432

Települési önkormányzatok egyes szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása (B1131)

107 516

0

107 516

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása (B1132)

77 218

0

77 218

Települési önkormányzat kulturális feladatok tám. B114

8 529

0

8 529

Műk. célú költségvetési támogatás és kiegészítő tám. B115

0

0

Egyéb, működési célú tám. B116

0

0

0

Önkormányzatok működési támogatása összesen B11

485 539

0

485 539

Központi központi költségvetési szervtől kapott működési célú tám. B16

0

0

0

Tb. pénzügyi alap működési célú támogatás bevétele B16

0

0

0

Elkülönült állami pénzalap működési célú támogatás bevétele B16

7 331

2 983

10 314

Egyéb működési célú támogatás bevétele ÁH-on belül B16

7 331

2 983

10 314

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások (B21)

0

0

0

Fejezeti kezelésű előirányzatok EU-s programokra és azok hazai társfinanszírozása felhalmozási
bevétele B25

8 037

0

8 037

Elkülönült állami pénzalap felh. célú támogatás bevétele B25

0

0

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről B25

8 037

0

8 037

Termőföld bérbeadása miatti SZJA B311

0

0

0

Magánszemélyek kommunális adója B34

12 500

0

12 500

Állandó jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adó B351

85 000

0

85 000

Talajterhelési díj B36

1 300

0

1 300

Egyéb bírságok B36

250

0

250

Helyi adópótlék, adóbírság, elkobzás B36

500

0

500

Közhatalmi bevételek összesen B3

99 550

0

99 550

Közvetített szolgáltatások ellenértéke B403

16 762

0

16 762

Önkormányzati vagyon bérbeadásából származó bevétel B404

23 645

0

23 645

Intézményi ellátási díjak B405

9 000

7 056

16 056

Kiszámlázott általános forgalmi adó B406

10 995

1 635

12 630

Általános forgalmi adó visszatérítése B407

128 858

318

129 176

Kamatbevételek B4082

10 747

0

10 747

Működési bevételek összesen B4

200 007

9 009

209 016

Ingatlanok értékesítése B52

1 174

0

1 174

Felhalmozási bevételek B5

1 174

0

1 174

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről -
háztartások B64

308

0

308

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről -
egyéb civil szervezet B64

0

0

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről B64

308

0

308

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről -
háztartások B74

414

0

414

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson
kívülről B74

414

0

414

Maradvány igénybevétele B8131

855 480

1 053

856 533

Befektetési célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése B8123

0

0

0

Finanszírozási bevételek összesen B8

855 480

1 053

856 533

Bevételek összesen

1 657 840

13 045

1 670 885

2. Önkormányzat költségvetésében szereplő működési jellegű feladatok bevételei 2024. évben

adatok ezer forintban

2024. évi előirányzat

Cím-szám

Alcím-szám

Megnevezés

Működési bevétel

I.

Önkormányzat

1.

Önkormányzati jogalkotás

8 969

2.

Köztemető-fenntartás

1 346

3.

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

38 276

7.

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

128 858

14.

Könyvtári szolgáltatás

0

15.

Művelődési ház

381

17.

Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

11 430

Önkormányzatok funkcióra nem sorolható bevételei államháztartáson kívülről

10 747

Összesen:

200 007

3. Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek bevételei 2024. évben

adatok ezer forintban

2024. évi előirányzat

Cím-szám

Alcím-szám

Megnevezés

Működési bevételek

II.

Polgármesteri Hivatal

0

III.

Óvoda

0

IV.

KSZGYI

34.

Idősek nappali ellátása

0

35.

Gyermekek napközbeni ellátása

0

36.

Gyermekétkeztetés bölcsődében

254

37.

Család- és gyermekjóléti szolgálat

0

38.

Szociális étkeztetés

7755

39.

Házi segítségnyújtás

1000

Összesen:

9009

4. Önkormányzati szintű kiadások 2024. évben

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

Önkormányzat

Polgármesteri Hivatal,
intézmények

Összesen

1.

Személyi jellegű kiadás

70 314

342 919

413 233

2.

Szociális hozzájárulási adó

7 737

42 367

50 104

3.

Dologi kiadások

228 135

40 719

268 854

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

17 790

0

17 790

5.

Pénzeszközátadás

8 095

0

8 095

6.

Beruházási kiadások

17 657

245

17 902

7.

Felújítási kiadás

809 182

0

809 182

8.

Tartalék

47 372

0

47 372

9.

Finanszírozási kiadások

38 353

0

38 353

Összesen:

1 244 635

426 250

1 670 885

5. Önkormányzat költségvetésében szereplő működési jellegű feladatok kiadásai 2024. évben

adatok ezer forintban

Cím sz.

Alcím-
szám

Megnevezés

Működési kiadások

Beruházási
kiadás
K6

Felújítási
kiadás
K7

Kiadás
össz.

Engedélyezett
létszám

Személyi
jell. kiad.
K1

Munkaadókat
terh. adó
K2

Dologi
kiad.
K3

Összesen

Főfogl.

Rész
fogl.

I.

Önkormányzat

1.

Önkormányzati jogalkotás

10 953

527

24 469

35 949

295

36 244

2.

Köztemető-fenntartás

5 712

567

2 600

8 879

8 879

1

3.

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

0

0

32 000

32 000

200

32 200

4.

Közfoglalkoztatás

6 883

447

0

7 330

7 330

16

5.

Közutak, hidak,alagutak üzemeltetése

0

0

6 129

6 129

6 129

6.

Piac üzemeltetése

0

0

1 600

1 600

1 600

7.

Turizmusfejlesztési tám. és tevékenységek

0

0

900

900

900

8.

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tev.

0

0

9.

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

0

0

36 878

36 878

36 878

10.

Közvilágítás

0

0

20 189

20 189

20 189

11.

Zöldterület-kezelés

558

0

600

1 158

1 158

12.

Város- és községgazdálkodás

14 572

2 000

25 000

41 572

1 000

42 572

3

1

13.

Család- és nővédelmi eügyi gondozás

400

52

2 122

2 574

2 574

1

14.

Könyvtári szolgáltatás

13 715

1 805

3 000

18 520

18 520

2

1

15.

Művelődési ház

10 578

1 375

11 800

23 753

45

23 798

2

16.

Óvoda

0

0

0

0

0

17.

Gyermekétkeztetés köznevelési int.-ben

6 943

964

60 118

68 025

68 025

2

18.

Idősek nappali ellátása

0

0

30

30

30

19.

Bölcsőde

0

0

45

45

45

20.

Gyermekétkeztetés (bölcsőde)

0

0

25

25

25

21.

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

0

0

630

630

630

Összesen:

70 314

7 737

228 135

306 186

540

1 000

307 726

26

3

6. Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek kiadásai 2024. évben

adatok ezer forintban

Címsz.

Alcím-
szám

Megnevezés

Működési kiadások

Beruházási
kiadás

Felújítási
kiadás

Kiadás
összesen

Engedélyezett
létszám

Személyi
jell. kiad.

Szociális
hozzájárulási
adó

Dologi
kiad.

Összesen

Főfogl.

Rész
fogl.

II.

Polgármesteri Hivatal

98 634

13 044

8 000

119 678

150

0

119 828

14

1

28.

Önkormányzatok és önkormányzati
hivatalok jogalkotó és általános
igazgatási tevékenysége

98 634

13 044

8 000

119 678

150

0

119 828

14

1

29.

Országgyűlési, önkormányzati és
európai parlamenti képviselő-
választásokhoz kapcsolódó
tevékenységek

0

0

0

0

0

0

0

III.

Óvoda

138 432

15 789

7 000

161 221

0

0

161 221

19

1

30.

Óvodai nevelés, ellátás szakmai
feladatai

131 993

14 960

500

147 453

0

0

147 453

18

0

31.

Sajátos nevelési igényű gyermekek
óvodai nevelésének, ellátásának
szakmai feladatai

600

70

0

670

0

670

0

0

32.

Óvodai nevelés, ellátás működtetési
feladatai

1 601

208

6 500

8 309

0

8 309

0

1

33.

Intézményi gyermekétk.

4 238

551

0

4 789

0

0

4 789

1

0

IV.

KSZGYI

105 853

13 534

25 719

145 106

95

0

145 201

22

6

34.

Idősek nappali ellátása

10 835

1 402

4 000

16 237

0

16 237

1

2

35.

Gyermekek napközbeni ellátása

59 682

7 759

6 500

73 941

0

73 941

8

1

36.

Gyermekétkeztetés bölcsődében

8 999

1 157

5 500

15 656

0

15 656

1

2

37.

Család és gyermekjóléti szolg.

8 891

1 130

550

10 571

0

10 571

2

0

38.

Szociális étkezés

1 169

152

8 969

10 290

0

0

10 290

1

39.

Házi segítségnyújtás

13 476

1 752

200

15 428

95

0

15 523

3

0

40.

Közfoglalkoztatás

2 801

182

-

2 983

0

0

2 983

7

0

Összesen (II.- IV.)

342 919

42 367

40 719

426 005

245

0

426 250

55

8

7. I. cím Önkormányzat 22. alcím Ellátottak pénzbeli juttatásai

adatok ezer forintban

Sor-szám

Megnevezés

Szociálpolitikai juttatás önkormányzat

2024. évi előirányzat

1.

Természetben és pénzben nyújtott gyermekvédelmi tám. K48

5 700

2.

Felsőfokú okt. pénzbeli jutt. Bursa Hungarica K506

2 540

3.

Köztemetés K48

400

4.

Települési tám. lakásfenntartási támogatás K48

3 000

5.

Települési tám. gyógyszertámogatás K48

1 400

6.

Települési tám. temetési segély K48

500

7.

Települési tám. Krízis segély K48

700

8.

Települési tám. Rendkívüli tám. K48

200

9.

Egyéb települési támogatás K48

3 350

10.

Ellátottak pénzbeli juttatása összesen :

17 790

8. I. cím Önkormányzat 23. alcím Pénzeszközátadás

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

1.

Makói Kistérség Többcélú Társulása

5 628

2.

Dél-Alföldi Hulladékgazdálkodási Társulás

230

3.

TÖOSZ

97

4.

Helyi önkormányzatok előző évi elszámolásából származó kiadásai

40

5.

Civil szervezetnek átadott műk. célú tám. (Pinceszínház)

1 000

6.

Helyi civilszervezetnek átadott pénzeszköz

1 000

7.

Egyháznak átadott pénzösszeg

100

Összesen:

8 095

9. I. cím Önkormányzat 24. alcím Kiemelt felújítási kiadások

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

1.

Rónay-kúria épülete

1 000

2.

Temetői utak felújítása

33 000

3.

TOP-Plusz Szolgáltatóház felújítása

572 006

4.

TOP-Plusz Közterületi járdaépítés

116 640

5.

TOP-Plusz Belterületi utak fejlesztése

85 536

Összesen:

808 182

10. I. cím Önkormányzat 25. alcím Kiemelt beruházási kiadások

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

1.

TOP-Plusz Szolgáltatóház eszközbeszerzés

9 690

2.

KSZGYI napelem bővítés

2 498

3.

Könyvtár napelem beszerzés

1 929

4.

Nagyszentmiklósi utca 10. napelem beszerzés

3 000

Összesen

17 117

11. Az Európai Uniós forrásokkal támogatott fejlesztések tervezett 2024. évi adatairól

adatok ezer forintban

Sorsz.

Megnevezés

Tervezett költségvetési adatok

1.

Belterületi utak felújítása Kiszomboron

Bevétel

Tárgy évet megelőző

100 000

Kiadások

Terv évet megelőző

5 092

Kiadások (terv évi)

Személyi juttatások

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

Pénzeszköz átadás

0

Dologi kiadások

16 882

Ellátottak juttatásai

0

Felhalmozási kiadások

78 026

2.

Szolgáltatóház felújítása Kiszomboron

Bevétel

Tárgy évet megelőző

511 811

Kiadások

Terv évet megelőző

49 958

Kiadások (terv évi)

Személyi juttatások

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

Pénzeszköz átadás

0

Dologi kiadások

3 325

Ellátottak juttatásai

0

Felhalmozási kiadások

458 528

3.

Közterületburkolatok felújítása, építése Kiszombor településen

Bevétel

Tárgy évet megelőző

140 000

Kiadások

Terv évet megelőző

8 017

Kiadások (terv évi)

Személyi juttatások

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

Pénzeszköz átadás

0

Dologi kiadások

15 343

Ellátottak juttatásai

0

Felhalmozási kiadások

116 640

12. I. cím Önkormányzat 26. alcím Általános és céltartalék

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

1.

Általános tartalék

15 859

Működési

Felhalmozási

15 859

2.

Céltartalék

31 513

Tartalék összesen:

47 372

13. I. cím Önkormányzat 27. alcím Finanszírozási kiadások

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2024. évi előirányzat

1.

Hitel visszafizetés

10 560

Tőke (K9111)

8 940

Kamat (K353)

1 620

2.

Államháztartáson belüli megelőlegezés (K914)

17 046

3.

Befektési célú értékpapír vásárlása

10 747

Finanszírozási kiadás összesen:

38 353

14. Kiszombori Polgármesteri Hivatal 2024.évi bevételi és kiadási előirányzatai

Működési költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

adatok eFt-ban

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

1.

B1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

0

1.

K1

Személyi juttatások

98 634

1.1

B1

Egyéb működési célú tám.

0

2.

K2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális
hozzájárulási adó

13 044

2.

B3

Közhatalmi bevételek

0

3.

K3

Dologi kiadások

8 000

3.

B4

Működési bevételek

0

4.

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

4.

B6

Működési célú átvett pénzeszközök

0

5.

K5

Egyéb működési célú kiadások

0

5.1.

K506

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson belülre

0

5.2.

K512

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson kívülre

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

119 678

Felhalmozási költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2024.évi eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

5.

B2

Felhalmozási célú támogatások
államháztartáson belülről

0

6.

K6

Beruházások

150

6.

B5

Felhalmozási bevételek

0

7.

K7

Felújítások

0

7.

B7

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

8.

K8

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

150

Finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

8.

B8

Finanszírozási bevételek

9.

K9

Működési célú finanszírozási kiadások

0

8.1.

Előző év költségvetési maradványának
igénybevétele (pénzmaradvány) (B8131)

330

8.2.

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

119 498

8.2.1.

ebből:

állami támogatás
( 2021. évi XC. törvény alapján)

84 399

ebből:

önkormányzati saját forrás

35 099

Finanszírozási bevételek összesen:

119 828

Finanszírozási kiadások összesen:

0

BEVÉTELEK FŐÖSSZEGE:

119 828

KIADÁSOK FŐÖSSZEGE:

119 828

15. Kiszombori Karátson Emília Óvoda 2024.évi bevételi és kiadási előirányzatai

Működési költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

adatok eFt-ban

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

1.

B1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

0

1.

K1

Személyi juttatások

138 432

1.1

B1

Egyéb működési célú tám.

0

2.

K2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális
hozzájárulási adó

15 789

2.

B3

Közhatalmi bevételek

0

3.

K3

Dologi kiadások

7 000

3.

B4

Működési bevételek

0

4.

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

4.

B6

Működési célú átvett pénzeszközök

0

5.

K5

Egyéb működési célú kiadások

0

5.1.

K506

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson belülre

0

5.2.

K512

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson kívülre

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

161 221

Felhalmozási költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

5.

B2

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson
belülről

0

6.

K6

Beruházások

0

6.

B5

Felhalmozási bevételek

0

7.

K7

Felújítások

0

7.

B7

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

8.

K8

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

0

Finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

8.

B8

Finanszírozási bevételek

9.

K9

Működési célú finanszírozási kiadások

0

8.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele (pénzmaradvány) (B8131)

12

8.2.

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

161 209

8.2.1.

ebből:

állami támogatás
( 2021. évi XC. törvény alapján)

156 432

ebből:

önkormányzati saját forrás

4 777

Finanszírozási bevételek összesen:

161 221

Finanszírozási kiadások összesen:

0

BEVÉTELEK FŐÖSSZEGE:

161 221

KIADÁSOK FŐÖSSZEGE:

161 221

16. Kiszombori Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 2024.évi bevételi és kiadási előirányzatai

Működési költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

adatok eFt-ban

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

1.

B1

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

0

1.

K1

Személyi juttatások

105 853

1.1

B1

Egyéb működési célú tám.

2 983

2.

K2

Munkaadókat terhelő járulékok és szociális
hozzájárulási adó

13 534

2.

B3

Közhatalmi bevételek

0

3.

K3

Dologi kiadások

25 719

3.

B4

Működési bevételek

9 009

4.

K4

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

4.

B6

Működési célú átvett pénzeszközök

0

5.

K5

Egyéb működési célú kiadások

0

5.1.

K506

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson belülre

0

5.2.

K512

Egyéb működési célú támogatások
államháztartáson kívülre

0

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

11 992

MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

145 106

Felhalmozási költségvetési bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

5.

B2

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson
belülről

0

6.

K6

Beruházások

95

6.

B5

Felhalmozási bevételek

0

7.

K7

Felújítások

0

7.

B7

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

8.

K8

Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

0

FELHALMOZÁSI KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN:

95

Finanszírozási bevételi és kiadási előirányzatok

Bevételek

2024.évi
eredeti ei.

Kiadások

2024.évi
eredeti ei.

8.

B8

Finanszírozási bevételek

9.

K9

Működési célú finanszírozási kiadások

0

8.1.

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele (pénzmaradvány) (B8131)

711

8.2.

Központi, irányító szervi támogatás (B816)

132 498

8.2.1.

ebből:

állami támogatás ( 2021. évi XC. törvény alapján)

105 382

ebből:

önkormányzati saját forrás

27 116

Finanszírozási bevételek összesen:

133 209

Finanszírozási kiadások összesen:

0

BEVÉTELEK FŐÖSSZEGE:

145 201

KIADÁSOK FŐÖSSZEGE:

145 201

17. Az Önkormányzat és költségvetési szervei kötelező és önként vállalt feladatai

adatok ezer forintban

Sorszám

Önként vállalt feladatok

2024. eredeti előirányzat

Működési célú önként vállalt feladatok kiadásai

1.

Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat

2 540

2.

Kiszomboron működő civil szervezetek támogatása

1 000

Összesen

3 540

Sorszám

Önként vállalt feladatok

2024. eredeti előirányzat

Felhalmozási célú önként vállalt feladatok kiadásai

1.

Összesen

0

Működési célú kötelező feladatok kiadásai

2024. eredeti előirányzat

1.

Jogszabályban meghatározott kötelező feladatok

754 536

2.

Tartalék

31 513

3.

Finanszírozási kiadások (megelőlegezés)

17 046

Összesen:

803 095

Sorszám

Működési célú kötelező feladatok bevételei

2024. eredeti előirányzat

1.

Önkormányzatok működési támogatása

485 539

2.

Egyéb működési célú támogatás ÁH-on belül

10 314

3.

Közhatalmi bevételek

28 318

4.

Működési bevételek

209 016

5.

Működési célú visszatérítendő támogatások visszatérülése

308

6.

Maradvány igénybevétele

73 140

Összesen:

806 635

Sorszám

Felhalmozási célú kötelező feladatok kiadásai

2024. eredeti előirányzat

1.

Beruházási kiadások

17 902

2.

Felújítási kiadás

809 182

3.

Ép. Vásárlás

10 747

4.

Finanszírozási kiadások (hiteltörlesztés (tőke+kamat))

10 560

5.

Tartalék

15 859

Összesen:

864 250

Sorszám

Felhalmozási célú kötelező feladatok bevételei

2024. eredeti előirányzat

1.

Maradvány igénybevétele

780 393

2.

Forgatási célú belföldi értékpapírok beváltása, értékesítése

0

4.

Közhatalmi bevételek

74 232

5.

Felhalmozási bevételek

1 174

6.

Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülről

8 037

7.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

414

Összesen

864 250

18. Önkormányzati szintű előirányzat-felhasználási ütemterv 2024. évben

adatok ezer forintban

Jogcímek

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Összesen:

Személyi jellegű kiadás

34436

34436

34436

34436

34436

34436

34436

34436

34436

34436

34437

34436

413233

Szociális hozzájárulási adó

4175

4175

4176

4175

4175

4176

4175

4175

4176

4175

4175

4176

50104

Dologi kiadások

22404

22405

22404

22405

22404

22405

22404

22405

22404

22405

22404

22405

268854

Ellátottak pénzbeli juttatásai

1510

280

280

280

280

280

280

4540

2280

280

4230

3270

17790

Pénzeszköz átadás

140

0

1407

500

1000

1734

0

0

1907

0

0

1407

8095

Beruházási kiadások

4427

0

785

3000

0

0

0

0

9690

0

0

0

17902

Felújítási kiadások

0

111940

50544

176459

73435

149254

0

108820

0

137730

1000

809182

Tartalék

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

47372

47372

Finanszírozási kiadások

17046

13420

2651

2629

2607

38353

Kiadások összesen:

84138

173236

127452

241255

135730

214936

61295

174376

77522

199026

65246

116673

1670885

Önkormányzatok működési
támogatása

40461

40462

40461

40462

40461

40462

40461

40462

40461

40462

40462

40462

485539

Egyéb működési célú támogatás
bevétele

3438

3438

3438

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10314

Felhalmozási célú önkormányzati
támogatások

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Egyéb felhalmozási célú
támogatások bevétele

0

0

8037

0

0

0

0

0

0

0

0

0

8037

Közhatalmi bevételek

0

0

40250

0

0

27000

0

0

32300

0

0

0

99550

Működési bevételek

6653

17960

6653

6653

24004

6654

35572

6653

29788

6653

29788

31985

209016

Felhalmozási bevételek

1174

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1174

Működési célú visszatérítendő
támogatások visszatérülése

41

41

41

41

41

41

41

21

0

0

0

0

308

Felhalmozási célú visszatérítendő
támogatások visszatérülése

104

0

0

103

0

0

104

0

0

103

0

0

414

Finanszírozási bevételek

32267

111335

28572

193996

71224

140779

-14883

127240

-25027

151808

-5004

44226

856533

Bevételek összesen:

84138

173236

127452

241255

135730

214936

61295

174376

77522

199026

65246

116673

1670885

Bevétel-kiadás egyenlege

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

19. Önkormányzati szintű bevételek és kiadások alakulásának mérlegszerű bemutatása

adatok ezer forintban

Sorszám

Megnevezés

2023. évre terv

1.

Személyi jellegű kiadás

413 233

2.

Szociális hozzájárulási adó

50 104

3.

Dologi kiadások

268 854

4.

Szociálpolitikai juttatások

17 790

5.

Pénzeszköz átadás

8 095

6.

Beruházási kiadások

17 902

7.

Felújítási kiadás

809 182

8.

Tartalék

47 372

9.

Finanszírozási kiadások

38 353

9.

Kiadások összesen

1 670 885

10.

Önkormányzatok működési támogatása

485 539

11.

Egyéb működési célú támogatás államháztartáson belül

10 314

12.

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

13.

Egyéb felhalmozási célú támogatások ÁH-n belülről

8 037

14.

Közhatalmi bevételek

99 550

15.

Működési bevételek

209 016

16.

Felhalmozási bevételek

1 174

17.

Működési célú visszatérítendő támogatások visszatérülése

308

18.

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

414

19.

Finanszírozási bevételek

856 533

20.

Bevételek összesen

1 670 885

20. Önkormányzatot megillető 2024. évi hozzájárulások, támogatások

Jogcím
száma

Jogcím megnevezése

Mennyiségi egység

Fajlagos
összeg

Mutató

Forint

A minimálbér és
garantált bérminimum emelkedése miatt a
költségvetési törvény
20. § (4) bekezdése
alapján módosított
fajlagos összeg

Emelt
fajlagos
szerinti
támogatás

A pedagógus
béremelés miatt a költségvetési
törvény 20. § (4) bekezdése alapján módosított fajlagos összeg

Emelt
fajlagos
szerinti
támogatás

1.1.1.1.
Info 1

Önkormányzati hivatal
működésének támogatása -
elismert hivatali létszám alapján

elismert
hivatali
létszám

6 000 000

10,56

63 360 000

6 633 500

70 049 760

6 633 500

70 049 760

1.1.1.1.
Info 2

Az önkormányzatra jutó
lakosságarányos támogatás

forint

0

63 360 000

0

70 049 760

0

70 049 760

1.1.1.1.
Info 3

Az önkormányzatra jutó
lakosságarányos támogatás
kiegészítéssel növelt összege

forint

0

76 339 293

0

84 399 450

0

84 399 450

1.1.1.1.

1.1.1.1. Önkormányzati hivatal
működésének támogatása
(székhelynél)

forint

6 000 000

76 339 293

0

84 399 450

0

84 399 450

1.1.1.2.
Info

Településüzemeltetés -
zöldterület-gazdálkodás
támogatása - kiegészítés előtt

hektár

26 000

9 113 000

26 000

9 113 000

26 000

9 113 000

1.1.1.2.

Településüzemeltetés -
zöldterület-gazdálkodás
támogatása

forint

26 000

10 979 798

0

10 979 798

0

10 979 798

1.1.1.3.1.

Településüzemeltetés -
közvilágítás alaptámogatása

forint

0

11 055 000

0

11 055 000

0

11 055 000

1.1.1.3.2.

Településüzemeltetés -
közvilágítás üzemeltetési
támogatása

forint

0

690 000

-

690 000

-

690 000

1.1.1.4.
Info

Településüzemeltetés -
köztemető támogatása -
kiegészítés előtt

forint

0

4 371 720

-

4 371 720

-

4 371 720

1.1.1.4.

Településüzemeltetés -
köztemető támogatása

forint

0

5 267 267

-

5 267 267

-

5 267 267

1.1.1.5.
Info

Településüzemeltetés -
közutak támogatása -
kiegészítés előtt

forint

7 105 000

7 105 000

7 105 000

1.1.1.5.

Településüzemeltetés - közutak
támogatása

forint

8 560 459

8 560 459

8 560 459

1.1.1.6.
Info

Egyéb önkormányzati feladatok
támogatása - kiegészítés előtt

lakos

10 791 200

10 791 200

10 791 200

1.1.1.6.

Egyéb önkormányzati feladatok
támogatása

forint

13 001 777

13 001 777

13 001 777

1.1.1.7.
Info

Lakott külterülettel kapcsolatos
feladatok támogatása -
kiegészítés előtt

külterületi
lakos

66 300

66 300

66 300

1.1.1.7.

Lakott külterülettel kapcsolatos
feladatok támogatása

forint

2 550

79 882

2 550

79 882

2 550

79 882

1.1.3.

Határátkelőhelyek fenntartásának támogatása

ki- és
belépési
adatok

2

2 659

5 318

2

5 318

2

5 318

1.1.4.

Polgármesteri illetményhez és
költségtérítéshez nyújtott
támogatás

-

-

1 805 006

-

1 805 006

-

1 805 006

1.1.

A települési önkormányzatok működésének általános
támogatása

127 783 800

135 843 957

135 843 957

1.2.1.1.

Óvodaműködtetési támogatás - óvoda napi nyitvatartási ideje
eléri a nyolc órát

137 000

113

15 439 900

172 374

19 426 550

172 374

19 426 550

1.2.2.1.

pedagógusok átlagbéralapú
támogatása

5 980 790

11

65 190 611

5 980 790

65 190 611

8 372 000

91 254 800

1.2.3.1.1.1.

pedagógus II. kategóriába sorolt pedagógusok, pedagógus
szakképzettséggel rendelkező
segítők kiegészítő támogatása

514 000

5

2 621 400

514 000

2 621 400

717 000

3 656 700

1.2.3.1.2.2.

mesterpedagógus, kutatótanár
kategóriába sorolt pedagógusok kiegészítő támogatása

2 167 000

1

1 516 900

2 167 000

1 516 900

3 020 000

2 114 000

1.2.5.1.1.

pedagógus szakképzettséggel
nem rendelkező segítők
átlagbéralapú támogatása

4 421 000

6

26 526 000

5 268 000

31 608 000

5 268 000

31 608 000

1.2.5.1.2.

pedagógus szakképzettséggel
rendelkező segítők átlagbéralapú támogatása

5 980 790

1

5 980 790

5 980 790

5 980 790

8 372 000

8 372 000

1.2.

A települési önkormányzatok
egyes köznevelési
feladatainak támogatása

forint

117 275 601

126 344 251

156 432 050

1.3.1.

A települési önkormányzatok
szociális és gyermekjóléti
feladatainak egyéb támogatása

forint

22 427 118

22 427 118

22 427 118

1.3.2.1.

Család- és gyermekjóléti
szolgálat

számított
létszám

5 928 000

5 928 000

5 928 000

6 643 100

6 643 100

6 643 100

6 643 100

1.3.2.3.1.

Szociális étkeztetés - önálló
feladatellátás

79 610

25

1 990 250

84 860

2 121 500

84 860

2 121 500

1.3.2.4.2.

Személyi gondozás - önálló
feladatellátás

537 000

15

8 055 000

602 500

9 037 500

602 500

9 037 500

1.3.2.6.1.

Időskorúak nappali intézményi
ellátása - önálló feladatellátás

318 630

20

6 372 600

349 830

6 996 600

349 830

6 996 600

1.3.3.1.1.

Felsőfokú végzettségű
kisgyermeknevelők,
szaktanácsadók bértámogatása

7 560 900

1

7 560 900

7 560 900

7 560 900

8 522 000

8 522 000

1.3.3.1.2.

Bölcsődei dajkák, középfokú
végzettségű kisgyermeknevelők, szaktanácsadók bértámogatása

6 276 200

7

42 050 540

6 838 000

45 814 600

6 838 000

45 814 600

1.3.3.2.

Bölcsődei üzemeltetési
támogatás

forint

5 954 000

5 954 000

5 954 000

1.3.

A települési önkormányzatok
egyes szociális és
gyermekjóléti feladatainak
támogatása

forint

100 338 408

106 555 318

107 516 418

1.4.1.1.

Intézményi gyermekétkeztetés - bértámogatás

2 961 000

8

22 473 990

3 620 000

27 475 800

3 620 000

27 475 800

1.4.1.2.

Intézményi gyermekétkeztetés - üzemeltetési támogatás

forint

-

49 111 106

-

49 111 106

-

49 111 106

1.4.2.

Szünidei étkeztetés támogatása

étkezési
adag

570

1 106

630 420

570

630 420

570

630 420

1.4.

A települési önkormányzatok
gyermekétkeztetési
feladatainak támogatása

72 215 516

77 217 326

77 217 326

1.5.2.

Települési önkormányzatok
egyes kulturális feladatainak
támogatása

forint

2 213

8 528 902

2 213

8 528 902

2 213

8 528 902

1.5.

A települési önkormányzatok
kulturális feladatainak
támogatása

forint

8 528 902

8 528 902

8 528 902

21. Önkormányzati szintű 2023. évi költségvetés várható működési és felhalmozási bevételei és kiadásai

adatok ezer forintban

Megnevezés

Megnevezés

Működési bevételek:

Működési kiadások

Önkormányzati jogalkotás

8 969

Önkormányzati jogalkotás

35949

Köztemető-fenntartás

1 346

Köztemető-fenntartás

8879

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

38 276

Önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás

32000

Közfoglalkoztatás

0

Közfoglalkoztatás

7330

Közutak, hidak,alagutak üzemeltetése

0

Közutak, hidak,alagutak üzemeltetése

6129

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tevékenység

0

Piac üzemeltetése

1600

Közvilágítás

0

Turizmusfejlesztési tám. és tevékenységek

900

Város- és községgazdálkodás

0

Ár- és belvízvédelemmel összefüggő tev.

0

Család- és nővédelmi egészségügyi szolgáltatás

0

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

36878

Könyvtári szolgáltatás

0

Közvilágítás

20189

Művelődési ház

381

Zöldterület-kezelés

1158

Gyermekétkeztetés köznevelési int.

11 430

Város- és községgazdálkodás

41572

Önkormányzatok funkcióra nem sorolható bevételei államháztartáson kívülről

10 747

Család- és nővédelmi eügyi gondozás

2574

Polgármesteri Hivatal

0

Könyvtári szolgáltatás

18520

Óvodai nevelés

0

Művelődési ház

23753

KSZGYI

0

Óvoda

0

Idősek nappali ellátása

0

Gyermekétkeztetés köznevelési int.

68025

Gyermekek napközbeni ellátása

0

Idősek nappali ellátása

30

Gyermekétkeztetés bölcsődében

254

Bölcsőde

45

Család és gyermekjóléti szolg.

0

Gyermekétkeztetés (bölcsőde)

25

Szociális étkezés

7755

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

630

Házi segítségnyújtás

1000

Polgármesteri Hivatal

119678

Önkormányzatok működési támogatása összesen

485539

Óvodai nevelés

161221

Egyéb működési célú támogatás államháztartáson belül összesen

10314

KSZGYI

0

Közhatalmi bevételek

28318

Idősek nappali ellátása

16237

Költségvetési pénzmaradvány

73140

Gyermekek napközbeni ellátása

73941

Működési célú visszatérítendő támogatások bevételei

308

Gyermekétkeztetés bölcsődében

15656

Településfejlesztési projektek és támogatásuk

128858

Család és gyermekjóléti szolg.

10571

Szociális étkezés

10290

Házi segítségnyújtás

15428

Közfoglalkoztatás

2983

Szociálpolitikai juttatások

17790

Pénzeszközátadás

8 095

Tartalék

31 513

I.

Finanszírozási kiadások

17 046

I.

Működési bevételek összesen:

806 635

I.

Működési kiadások összesen:

806 635

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei

8 037

Forgatási célú értékpapír vásárlása

0

Közhatalmi bevételek

74 232

Beruházási kiadások

17902

Maradvány igénybevétele

780 393

Felújítási kiadás

809182

Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások visszatérülése

414

Tartalék

10 747

Ép beváltás

0

Finanszírozási kiadások

10 560

Egyéb felhalmozási bevételek összesen:

1 174

II.

Felhalmozási bevételek összesen:

864 250

II.

Felhalmozási kiadások összesen:

848 391

Önkormányzat bevételei összesen:

1 670 885

Önkormányzat kiadásai összesen:

1 655 026

22. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata Többéves kihatással járó döntéseinek számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve

adatok ezer forintban

HITELSZERZŐDÉS

Kamat
mértéke (%)1

Fennálló
tartozás
2023. december 31-én

TÖRLESZTÉS

HITELFELVÉTEL
ÉVE

CÉLJA

ÖSSZEGE

2024.
évben

2025.
évben

2026.
évben

2027.
évben

2028.
évben

2018.

Beruházási hitel

100 000

3,92

49296

10560

10210

9859

9509

9158

Tőketörlesztés összesen:

-

-

49296

8940

8 940

8 940

8 940

8 940

Éves kamattörlesztés összesen:

-

-

1620

1 270

919

569

218

1A kamat mértéke a futamidő végéig fix.

23. Kiszombor Nagyközség Önkormányzata 2024. évi közvetett támogatásai

Közvetett tám. megnevezése

Mentesség

Kedvezmény

Összesen

jogcíme (jellege)

mennyis. db.

mértéke Ft

összege

jogcíme (jellege)

mennyis. db.

mértéke %

összege

Ellátottak tér.díjának méltányossági
alapon történő elengedése

-

-

Lakosság részére lakásépítéséhez
nyújtott kölcsönök elengedésének
összege

-

-

Helyi adó, gépjármű adó esetén
biztosított kedvezmény, mentesség

- kommunális adó

időskorúak
járadékában részesülők

0

8000

0

-

- iparűzési adó

-

-

Helyiségek, eszközök hasznosításából
származó bev.-ből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

-

-

Egyéb nyújtott kedvezmény, vagy
kölcsön elengedésének összege

-

-

24. A költségvetési évet követő 3 év tervezett bevételi és kiadási előirányzatai az Áht. 29/A. § szerinti tervszámoknak megfelelően

adatok e Ft-ban

Bevételi előirányzatok

2024. év

2025. év

2026. év

2027. év

Termőföld bérbeadása miatti SZJA

0

0

0

0

Magánszemélyek kommunális adója

12 500

12 500

12 500

12 500

Állandó jelleggel végzett tevékenység utáni iparűzési adó

85 000

83 000

83 000

83 000

Egyéb bírságok

250

250

250

250

Helyi adópótlék, adóbírság, elkobzás

500

500

500

500

Önkormányzati vagyon bérbeadásából származó bevétel

22 285

22 285

22 285

22 285

Kiadási előirányzatok

2024. év

2025. év

2026. év

2027. év

Tőke visszafizetés

8 940

8 940

8 940

8940

Hitelkamat fizetés

1 620

1 270

919

569