Csongrád Város Képviselő-testületének 56/2016.(XII.23.) önkormányzati rendelete

A zöldterületek és a fás szárú növények védelmének helyi szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 01

Csongrád Város Képviselő-testületének 56/2016.(XII.23.) önkormányzati rendelete

a zöldterületek és a fás szárú növények védelmének helyi szabályairól

2024.02.01.

Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) és (2) bekezdéseiben és a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet 8. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 48. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Csongrád Város belterületén az ember egészségének és környezetének megóvása érdekében megállapítsa a zöldterületek, fás szárú növények (fák) védelmét szolgáló helyi szabályokat.

2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed a város belterületére és azon belül minden magánszemélyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetre.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazása szempontjából

a) közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván,

b) törzsátmérő a fatörzs egy méteres magasságban mért átmérője, centiméterben számolva,

c) zöldterület Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Csongrád Város helyi építési szabályzatáról szóló 25/2005. (VIII. 29.) számú rendeletének 37. § (1) bekezdésében ekként meghatározott területeken túl, Csongrád város belterületén található növényzettel fedett közterület.

4. Zöldterületek védelme

4. § (1) Zöldterületnek tekintendő az a terület is, amelyen a fásítás vagy a parkosítás munkáit már megkezdték.

(2) Csongrád város közigazgatási területén, a közterületi zöldterületen lévő fa Csongrád Város tulajdonát képezi.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó zöldterületet csak különösen indokolt esetben lehet csökkenteni vagy megszüntetni.

(4) Zöldterületet parkolásra használni tilos.

5. Közterületen található fákra vonatkozó szabályok

5. § (1) A közterületi fák kezelésére, kivágására, pótlására vonatkozóan megállapított rendelkezések a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008.(XII.30.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) szabályozottakkal együtt alkalmazandók.

(2) A fák kivágására, nyesésére, pótlására a Korm. rendeletben és e rendeletben meghatározott módon és feltételekkel, a hatósági engedélyben (a továbbiakban: engedély) foglaltak alapján kerülhet sor.

(3) Az engedély végrehajtásáról a 20 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű belterületi közterületi fák esetében – pótlási kötelezettség mellett – Csongrád Városi Önkormányzat Városellátó Intézménye gondoskodik.

(4) Építési tevékenységgel összefüggésben közterületen álló fát kivágni csak indokolt esetben és az építési engedélyben foglaltaknak megfelelően szabad, a (2) bekezdésben meghatározott engedély birtokában.

(5) Fát kivágni és megnyesni csak vegetációs időn kívül, nyugalmi állapotban lehet, kivéve élet- és balesetveszély esetén, illetve közmű hiba elhárításánál, ha feltétlenül szükséges.

(6) A kérelem elbírálása során törekedni kell a természetvédelmi vagy környezetvédelmi érdekek figyelembe vételével a fokozatosság elvének érvényesítésére azzal, hogy főszabály szerint a fa gyérítése, visszavágása, illetve áthelyezése engedélyezhető. A fa kivágása iránti kérelem engedélyezése csak megfelelő súlyú, méltányolható érdek esetén lehet az eljárás célja. Ilyen érdek különösen a közvetlen balesetveszély elhárítása, a fa általános egészségi állapotának megromlása, a fa elhelyezkedése, növekedése miatt a környezetében fekvő járda, ingatlan, közművek rongálódásának veszélye.

(7) A légvezetékek tulajdonosai, kezelői jogosultak a közműveik közelében lévő a szolgáltatás biztonságát zavaró fák kertészetileg szakszerű, a metszés szabályainak megfelelő rendszeres gallyazásáról és a vezetéket veszélyeztető fák kivágásáról minden év március 31-ig gondoskodni. A levágott ágakat és a kivágott fákat a légvezetékek tulajdonosai, kezelői kötelesek 24 órán belül a helyszínről eltávolítani. A munkák megkezdését a Polgármesteri Hivatalnál, vagy a Városellátó Intézménynél be kell jelenteni, illetve a fakivágásra engedélyt kell kérni.

(8) Fákat a Kormány rendelet és e rendelet szabályaitól eltérő módon kivágni és megnyesni tilos.

6. A közterületen található fa kivágásához kapcsolódó pótlási kötelezettség

6. § (1) Amennyiben a fás szárú növény pótlása a földrészlet adottsága miatt nem vagy csak részben teljesíthető, a pótlást az engedélyben kijelölt más ingatlanon történő telepítéssel kell teljesíteni. Amennyiben ilyen ingatlan a beépítettség miatt nem jelölhető ki, a használó a RADÓ féle faérték számítás (2. sz. melléklet) szerinti összeget köteles megfizetni, mely kompenzációs összeg Csongrád város Környezetvédelmi Alapjának bevételét képezi.

(2) A fakivágás csak akkor végezhető el, ha az engedélyes a kivágandó fa megváltási értékét, a kompenzációs összeget az Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának számlájára megfizette.

(3) A pótlási kötelezettség nem tekinthető teljesítettnek, ha a fa az ültetést követő második vegetációs időszak kezdetéig nem hajt ki. Ebben az esetben az ültetést meg kell ismételni.

(4) A faültetésről az újratelepítéstől számított 15 napon belül a Jegyzőt írásban értesíteni kell.

(5) Csongrád Városi Önkormányzat Közterület-felügyelete a fák pótlását évente két alkalommal ellenőrzi.

7. Kiemelten védendő zöldterületek, fasorok, fák

7. § (1) A kiemelten védendő összefüggő zöldterületeket, védendő fasorokat, fákat az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) A kiemelten védendő fasorokat, fákat kivágni a (3) bekezdésben foglalt kivétellel tilos.

(3) A kivágási tilalom alól kivételt képez az élet- és vagyonbiztonság érdekében történő, és a természetes elhalás miatti fakitermelés.

(4) A kivágott fa pótlásáról azonos fajú, egységes megjelenést biztosító előnevelt fa telepítésével kell gondoskodni.

(5) Csongrád Város közigazgatási területén, a közterületen elhelyezkedő kiemelten védendő összefüggő zöldterületek, védendő fasorok, fák gondozásáról, kezeléséről Csongrád Városi Önkormányzat Városellátó Intézménye gondoskodik.

8. Vegyes rendelkezések

8. §1 (1)2 Aki a rendelet

foglalt előírásokat megszegi a közösségi együttélés szabályainak megsértése miatt, természetes személy 200.000,-Ft-ig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet 2.000.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható,vagy vele szemben a közterület-felügyelő 50.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki. A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés alkalmazható a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény alapján (a továbbiakban: Szankció tv.).

(1a)3 Mentesül a 8. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt jogkövetkezmény alól az a magánszemély,

a) aki a saját tulajdonában vagy jogszerű használatában lévő ingatlana előtt parkolt, vagy

b) aki számára a parkolást az ingatlan tulajdonosa vagy jogszerű használója engedélyezte,

feltéve, ha a hatósági ellenőrzés lezárásig a zöldterület helyreállítja, valamint a zöldterület gondozásával és ápolásával kapcsolatos, a közterületek és ingatlanok tisztántartásáról szóló 32/2016. (VI. 24.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt feladatait elvégzi.

(1b)4 Az (1a) bekezdéstől eltérően nem mentesül a jogkövetkezmény alól a magánszemély, amennyiben a Kossuth teret, a Szentháromság teret, valamint a Fő utcát övező zöldterületen parkol.

(2)5 A közösségi együttélés kapcsolatos hatósági ügyekben első fokon Csongrád város jegyzője jár el. Az eljárás lefolytatására és a döntés végrehajtására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit, a közigazgatási bírság mértékének megállapítására, valamint figyelmeztetés alkalmazására a Szankció tv. rendelkezései az irányadók.

9. Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Csongrád város környezetvédelméről szóló 41/2009. (XII. 1.) Ökt. rendelet.

1. melléklet

1. Városunkban kiemelten védendő összefüggő zöldterületek: Kossuth tér, Szentháromság tér, Dózsa Gy. tér, Piroska J. tér, Szent Rókus tér, Önkormányzat udvarában lévő park, Körös-toroki üdülőterület, Vasút Állomás előtti park, Ifjúság tér.

2. Védendő fasorok, fák: Fő utcai platánsorok, Csemegi K. utcai kettős fasor, Kereszt és Dob u. fasorok, József A. utca 33. sz. előtti platán fa, Kis-Tisza utcai 4. sz. alatti kőrisfa, Hunyadi - Dózsa Gy. téri platán fák, Templom kertben lévő platán fák, Hold utcai platánsor, Réti J. utca 8. sz. telken lévő l db tölgyfa, Szentesi u. 19. sz. előtt l db eperfa, Egyetértés- Szőlőhegyi utca sarkán l db tölgyfa. Városi Gyógyfürdő területén lévő tölgyfák, Gr. Andrássy u. 2/a udvarán lévő fák.

1

Módosította a 7/2019.(II. 25.)önkormányzati rendelet 11.§-a. Hatályos 2019. II. 26-tól.

2

Módosította az 1/2021.(I. 14.)önkormányzati rendelet 11.§-a. Hatályos 2021.I.14-től.

3

Megalkotta a 21/2019.(VIII. 30.)önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2019.IX. 01-től.

4

A 8. § (1b) bekezdését a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

Módosította az 1/2021.(I. 14.)önkormányzati rendelet 11.§-a. Hatályos 2021.I.14-től.