Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2024. 01. 01

Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 39/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2024.01.01.

Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendeletben foglalt szabályok a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjednek ki. A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos Htv., az adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásáról szóló törvényekben foglaltak az irányadók.

(2) Csongrád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Htv. 1. § (1) bekezdése és a 6. §-a alapján az alábbi adókat vezeti be:

a) építményadó,

b) telekadó,

c) magánszemélyek kommunális adója,

d) idegenforgalmi adó,

e) helyi iparűzési adó.

(3) A rendelet hatálya Csongrád város illetékességi területére terjed ki.

(4) Az e rendelet szerinti bevallási és bejelentési kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítésére, illetve egyéb eljárási cselekmények elektronikus úton történő elvégezhetőségére az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII törvény, valamint az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény rendelkezései irányadóak.

2. Építményadó

2. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

3. § (1) Az adó mértéke - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – 180,- Ft/év, az adóalap minden egész m2-e után.

(2) Az adó évi mértéke 800,- Ft/év/m2 a Körös-toroki üdülőterületen lévő építmények után.

4. § Mentes az adó alól

a) a Körös-toroki üdülőterületen lévő építmények kivételével, minden olyan építmény (épület, épületrész), amely nem vállalkozás célját szolgálja, illetve kommunális adó fizetési kötelezettséggel terhelt,

b) a lakásként és vállalkozás céljára megosztva használt olyan építmény, amely esetében a vállalkozási célú épületrész hasznos alapterülete nem haladja meg a 30 m2-t.

Vállalkozás célját szolgáló építmény: Mely haszonszerzési célra, üzletszerű gazdasági tevékenység folytatására szolgál, vagy egyéb módon a vállalkozás célját szolgálja (pld.: üzlet, műhely, raktár, iroda, étterem, konyha, tároló, gépműhely, üzemcsarnok, irattár, panzió, hűtőház).

3. Telekadó

5. § Adóköteles a Csongrád Városi Önkormányzat illetékességi területén lévő telek.

6. § Az adó alapja a telek, vagy telekrész m2-ben számított területe.

7. §1 Az adó mértéke a telek vagy telekrész m2-ben számított területe után:

a) magánszemélyek esetében 50Ft/m2/év, 3000 m2 felett,

b) vállalkozók vonatkozásában 150Ft/m2/év.

8. §2 Mentes a telekadó alól a törvényi mentességen felül:

a) a magánszemély tulajdonában álló telek 3000 m2-ig (kommunális adó köteles),

b) az a telek, amelyen építményadó-köteles építmény található,

c) a külterületen található telek,

d) a vállalkozók tulajdonában lévő telek a szerzés időpontjától számított 2. év végéig.

4. Magánszemélyek kommunális adója

9. § (1) Az adó mértéke adótárgyanként – ideértve a belterületen önálló helyrajzi számmal rendelkező garázst is - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével: 6.000,- Ft/adótárgy/év.

(2) Az adó mértéke

a) az alsóvárosban és a külterületen lévő lakás és nem lakás célú építmény (kivéve b, pont) 3.000,- Ft/adótárgy/év

b) a külterületi nem lakáshoz tartozó építmény után, ha tényleges alapterület a 25 m2-t meghaladja 7.200,-

Ft/adótárgy/év.

10. § (1) Mentes a kommunális adó alól

a) a külterületen (ideértve a zártkertet) lévő építmény/ek, mely/ek/nek együttes alapterülete a 12 m2-t, a teljes egészében 1960. előtt épült épület/ek, amely/ek együttes alapterülete a 25 m2-t nem haladja meg,

b) a lakóházhoz, lakáshoz tartozó melléképületek,

c) a Körös-toroki üdülőépületek, valamint

d) a nem lakás célját szolgáló épület, épületrész (építményadó fizetési kötelezettség alá eső épület, épületrész).

e)3 a belterületen lévő 3000 m2 feletti beépítetlen telek (telekadó köteles),

f)4 külön rendeletben felsorolt, helyi védettség alá eső épület (46/2022. (XII.16.) önkormányzati rendelet 3., 4. sz. melléklete).

(2) Mentes a lakóhelyén az az adóalany,

a) aki a saját háztartásában 3 vagy több kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik,

b) aki a 70. életévét betöltötte, vele közös háztartásban 65 évesnél fiatalabb személy nem él, és a lakcím-nyilvántartásba sem jegyeztek be ilyen személyt.

(3) A mentességet az adóalany kérelmére állapítja meg az adóhatóság. A mentesség megszűnését be kell jelenteni.

(4) Az épület korát építési, használatbavételi engedéllyel, illetve ennek hiányában két tanú által megerősített nyilatkozattal is bizonyítani lehet.

11. § (1) Kedvezményben részesül az a magánszemély, aki az önkormányzat illetékességi területén kommunális beruházást hajt végre, vagy ilyen beruházás céljára befizetést teljesít, akkor a saját beruházás számlával igazolt ellenértéke a beruházás befejezésének évében, illetve a befizetés támogatással csökkentett összege a befizetés évében levonható az adott évben esedékessé vált kommunális adóból.

(2) Ha a kommunális adó éves összege nem éri el az (1) bekezdés szerint levonható összeget, a levonási jog a kommunális beruházás befejezését, illetve a befizetést, részletfizetés esetén az utolsó részlet befizetését követő legfeljebb 4 naptári évben esedékes, a beruházással érintett ingatlan után fizetendő kommunális adóval szemben érvényesíthető.

5. Idegenforgalmi adó

12. § Az önkormányzat illetékességi területén adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként legalább 1 vendégéjszakát tölt a város közigazgatási területén.

13. § Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 400,- Ft.

6. Helyi iparűzési adó

14. § Adóköteles a Csongrád város közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (a továbbiakban iparűzési tevékenység).

15. § Az adó éves mértéke az adóalap 2%-a.

16. § Adómentes a

a) 1,5 millió Ft vállalkozási szintű adóalapot meg nem haladó vállalkozó,

b) 20 millió Ft vállalkozási szintű adóalapot meg nem haladó háziorvos, védőnő vállalkozó.

7. Záró rendelkezések

17. § Hatályát veszti a Csongrád Városi Önkormányzat Képviselő-testületének helyi adókról szóló 18/2014.(XI. 17.) önkormányzati rendelete.

18. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1

A 7. § a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 8. § a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. § (1) bekezdés e) pontját a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

4

A 10. § (1) bekezdés f) pontját a Csongrád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.