Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 10. 08

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (X. 7.) önkormányzati rendelete

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.10.08.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a Szentesi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal való egyeztetést követően - a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya kiterjed Szentes Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által fenntartott közművelődési intézményekre és közösségi színterekre. Szentes város területén közművelődési tevékenységet végző természetes személyekre, szervezetekre, azok fenntartóira, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.

2. § [Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások]

Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti: a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását; a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését; az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítását; a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását; az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását; tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítását, valamint a kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

3. § [Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja]

(1) Az Önkormányzat a meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében közművelődési intézményt működtet, illetve közösségi színtereket biztosít.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat elsősorban az általa alapított, költségvetési szervként működő Szentesi Művelődési Központ (6600 Szentes, Tóth József utca 10-14.) szervezeti egységével látja el.

(3) A Szentesi Művelődési Központ közművelődési feladatellátásában részt vesznek az alábbi telephelyei:

a) Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ 6600 Szentes, Kossuth tér 1.

b) Móricz Zsigmond Művelődési Ház 6600 Szentes, Ady Endre utca 36.

c) Tokácsli Galéria 6600 Szentes, Kossuth tér 5. 1. emelet

d) Hangversenyközpont 6600 Szentes, Kiss Bálint utca 11.

e) Szentes Szecessziós Ház 6600 Szentes, Petőfi utca 2.

f) Nádas-ház 6600 Szentes, Dankó Pista utca 31.

g) Szentes Ház 6600 Szentes, Petőfi utca 1.

h) Tóth József Színház és Vigadó 6600 Szentes, Petőfi utca 2.

i) Gólyás Ház 6600 Szentes, Petőfi utca 4.

j) Városi Diákpince 6600 Szentes, Kossuth Lajos utca 8.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátásra, az intézmény vagy a színterek működtetésére közművelődési megállapodást köthet, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 79. §-ban meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 1997. évi CXL. törvény 79. § (2)-(4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.

(5) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XII.06.) önkormányzati rendelete 3. melléklet c) pontja alapján a Művelődési, Oktatási és Kulturális Bizottság a közművelődési intézmény által készített munkatervet, melynek része az előző évi tevékenységről szóló szakmai beszámoló, és annak mellékletét képező szolgáltatási tervet legkésőbb a március 1-je utáni első, soron következő bizottsági ülésen fogadja el.

4. § [A közművelődési tevékenység finanszírozása]

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátását a következő forrásokból biztosítja: a központi költségvetés normatív hozzájárulása, az Önkormányzat saját bevételei, a közművelődési szolgáltatások nyújtásából származó bevétel, a minisztériumi alapokból elnyerhető pénzeszközök és egyéb pályázati pénzeszközök.

5. § [A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek]

(1) A Szentes Város Önkormányzatának fenntartásában működő Szentes Városi Könyvtár alapfeladatán, a könyvtári tevékenységen túl közművelődési feladatokat is ellát. Kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához; közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat szervez.

(2) A Szentes Város Önkormányzatának fenntartásában működő Koszta József Múzeum alapfeladatán, a múzeumi és kiállítási tevékenységen túl közművelődési feladatokat is ellát. Kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához; közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat szervez.

(3) A Szentes Város Önkormányzatának fenntartásában működő Szentesi Családsegítő Központhoz tartozó Dózsa-ház Közösségi Tér alapfeladatán túl közművelődési feladatokat is ellát. Kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához; közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat szervez.

6. § [Zárórendelkezések]

(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Szentes Város Polgármesterének 6/2021. (III.24.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról hatályát veszti.