Szentes Város Polgármesterének 6/2021. (III.24.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 03. 25- 2022. 10. 07

Szentes Város Polgármesterének 6/2021. (III.24.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.03.25.

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva Szentes Város Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet 1. §-ában, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. CXXVIII. tv. 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendelet megalkotásáról a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;

f) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítását, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § Az Önkormányzat a meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében

a) közművelődési intézményt működtet, továbbá

b) közösségi színtereket biztosít.

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat elsősorban az általa alapított, költségvetési szervként működő Szentesi Művelődési Központ (6600 Szentes, Tóth József utca 10-14.) szervezeti egységével látja el.

(2) Az Önkormányzat kizárólag a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének helyszínt biztosító további közösségi színtereket tartja fenn:

Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ
6600 Szentes, Kossuth tér 1.
Móricz Zsigmond Művelődési Ház
6600 Szentes, Ady Endre utca 36.
Tokácsli Galéria
6600 Szentes, Kossuth tér 5. 1.emelet
Hangversenyközpont
6600 Szentes, Kiss Bálint utca 11.
Szentes Szecessziós Ház
6600 Szentes, Petőfi Sándor utca 2.
Nádas-ház
6600 Szentes, Dankó Pista utca 31.
Szentes Ház
6600 Szentes, Petőfi Sándor utca 1.
(3) Az Önkormányzat a közművelődési feladatellátásra, az intézmény és/vagy a színterek működtetésére közművelődési megállapodást köthet, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 79. §-ában meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a törvény 79. § (2)-(4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.
(4) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2019. (XII.06.) önkormányzati rendelete 3. mellékletének A Képviselő-testület által a Művelődési, Oktatási és Kulturális Bizottságra átruházott hatáskörök című részének b) pontja alapján a Művelődési, Oktatási és Kulturális Bizottság a közművelődési intézmény által készített munkatervet, melynek része az előző évi tevékenységről szóló szakmai beszámoló, és annak mellékletét képező szolgáltatási tervet legkésőbb a március 1-je utáni első, soron következő bizottsági ülésen fogadja el.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az intézmény saját bevétele és a pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) A kiemelt városi közművelődési nagyrendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok, nemzetiségi kultúra, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására az Önkormányzat éves költségvetésében keretet különít el, ütemezésükre éves programtervet készít.

(4) Az önkormányzat költségvetésében elkülönített forrást biztosít a város közművelődési feladatokat ellátó civil szervezeteinek támogatására, bizottsági hatáskörbe utalt pályázati úton történő lebonyolításra.

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásban együttműködő partnerek

6. § A közművelődési feladatellátást segítő, Szentes Város Önkormányzatának fenntartásában működő intézmények:

Szentes Városi Könyvtár alapfeladatán, a könyvtári tevékenységen túl - közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez.
Koszta József Múzeum alapfeladatán, a múzeumi és kiállítási tevékenységen túl - közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez.
A Szentesi Családsegítő Központhoz tartozó Dózsa-ház Közösségi Tér alapfeladatán túl közművelődési feladatokat is ellát, kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységével hozzájárul az egész életen át tartó tanulás folyamatához, közművelődési rendezvényeket és egyéb programokat rendez.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési és közgyűjteményi feladatok ellátásáról szóló 14/2018. (IX. 28.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.