Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a használatuk rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a használatuk rendjéről

2023.01.01.

Szentes Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (1.) bekezdésének a.) pontjában kapott felhatalmazás, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) és a 41.§ (3.) bekezdésében meghatározott feladat-és hatáskörében eljárva a következőket rendeli el

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelt tárgyi hatálya kiterjed a Szentes Város Önkormányzata (6600 Szentes, Kossuth tér 6.) tulajdonában levő

a) Kálvária temetőben levő (hrsz:5494/2), urnasírhelyre, díszsírhelyre és ravatalozóra

b) Magyartési temető és ravatalozóra (hrsz: 0379/7).

c) Hékédi temető (hrsz.: 1709) területén levő ravatalozó felépítményre

d) Bánomháti temető (hrsz.:7178) területén lévő ravatalozó felépítményre

e) Szeder temető (hrsz.: 3754) területén lévő ravatalozó felépítményre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a Szentes Város Önkormányzata (6600 Szentes, Kossuth tér 6.) hosszúlejáratú bérletében levő A Kálvária temetőben levő (hrsz:5494/4/I. és 5494/4/II.) köztemetésre szolgáló parcellákra.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben szereplő temetők és létesítmények együttesen: köztemetők.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed, minden természetes személyre, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely a köztemetőben

a) műszaki kezelő,

b) temetkezési szolgáltatást, egyéb vállalkozási tevékenységet végez,

c) temetői, kegyeleti szolgáltatást, egyéb tevékenységet végez,

d) temetői, kegyeleti szolgáltatást igénybe vesz,

e) temetési hely felett rendelkezési joggal bír,

f) a köztemetőkben tartózkodókra.

II. Fejezet

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

1. Egyházi tulajdonú temető: az a temető, amely egyházi szervezet tulajdonában áll, illetve amelyet egyházi szervezet, vagy az általa megbízott gazdálkodó szervezet üzemeltet.

2. Műszaki kezelő: a temető tulajdonosa által megbízott vállalkozás, amely a köztemetők, a ravatalozók és létesítmények műszaki fenntartásával, kertészeti gondozásával foglalkozik, a kezelésében levő létesítmények hasznosítását végzi és a temetkezési szolgáltatókkal együttműködik

3. Temetési hely felett rendelkező: aki a temetési helyet jogszerűen megváltotta (több jogosult esetén, a jogok jogosultjai együttesen), illetve aki a sírhelyhasználatot meghosszabbította. A jog gyakorlásának terjedelme: a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék, sírjel állítására és mindezek gondozására, valamint a szórókút alkalmazása után az obeliszkre történő névfelvésés megrendelésére terjed ki.

4. Temetkezési szolgáltató: a temetkezési szolgáltatást végző, aki megfelel a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. tv.-ben a temetkezési szolgáltatókra előírt feltételeknek, telephellyel, halottszállító járművel és a szolgáltatás ellátásához személyzettel rendelkezik.

5. Koporsós temetési hely: koporsós temetés esetén a koporsónak földbe, mint sírhelybe történő eltemetési helye.

6. Urnatemetési hely: hamvasztás utáni temetés esetén az urnába helyezett hamvaknak urnafülkébe, urnasírhelyre való elhelyezési, illetve eltemetési helye.

7. Szórókutas temetési hely: hamvasztás után a hamvak a dísz-szórókút üvegcsövén keresztül hullanak a szórókút alatt elhelyezkedő, a hamvak végleges nyughelyéül szolgáló földalatti sírhelybe.

8. Sírhely könyv: A temetőn belül elhelyezkedő, sorszámozott sírhelyek nyilvántartása, mely tartalmazza az eltemetettekre vonatkozóan: időrendi folyószám, a temetés (urnaelhelyezés vagy a hamvak szórásának) napja, az elhalt természetes személyazonosító adatai, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések, a változó adatok időrendi nyilvántartása. Ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát

9. Sírjel: A temetési helyen elhelyezett, a hagyományoknak, a vallásnak megfelelő jelzés, amelyen az eltemetettre utaló jel, felirat van. A felállításra kerülő sírjelnek minden esetben alkalmazkodnia kell a köztemető sajátosságaihoz, egyedi képéhez, hangulatához. A sírjelen nem lehet közízlést, jogszabályt sértő, másokat megbotránkoztató, megtévesztő jel, felirat. A sírjel a temetőben kialakult tájolási rend, hagyomány szerint helyezhető el, nem terjedhet túl a rendelkezési jog jogosultja által megváltott temetési hely területén.

III. Fejezet

A köztemetők fenntartója

3. § (1) A köztemetők és létesítményeik fenntartója Szentes Város Önkormányzata. E hatáskörében:

a) kijelöli a köztemetők műszaki kezelőjét és szerződést köt vele

b) biztosítja az üzemeltetéshez, fenntartáshoz szükséges forrást

c) a temetkezési szolgáltatókkal a köztemetőkre vonatkozóan kegyeleti közszolgáltatási szerződést köt

d) meghatározza az üzemeltetés és a temetkezési szolgáltatás körülményeit

e) meghatározza a sírjelekre, sírhelyekre vonatkozó műszaki előírásokat, a növényzet elhelyezésére és a sírgondozásra vonatkozó szabályokat

f) meghatározza az ingatlanok és létesítmények bérleti díját, temetési helyek első megváltási és újra váltási díját

g) meghatározza a fejlesztéseket és biztosítja az ehhez szükséges forrást

h) saját költségen végeztetett temetés esetén temetkezési szolgáltatót vesz igénybe

(2) A köztemetőkben és a temetési létesítményekben történő kegyeleti közszolgáltatási tevékenység, valamint a műszaki kezelés felett a felügyeletet a jegyző gyakorolja.

IV. Fejezet

A köztemetők műszaki üzemeltetője

4. § (1) A köztemetők műszaki kezelője Szentes Városellátó NKft. (6600 Szentes, Kossuth tér 6.), amely a fenntartó kizárólagos tulajdonában van, és a műszaki kezelői tevékenysége során, azzal összefüggésben és annak mértékéig a fenntartó nevében eljárni jogosult.

(2) A műszaki üzemeltetőnek e tevékenységének végzése időtartama alatt rendelkeznie kell olyan határozatlan idejű munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalóval, aki kertészeti, parkgondozó, illetőleg kertépítő felsőfokú vagy középfokú szakképesítéssel rendelkezik, vagy ezen szaktárgyak valamelyikéből vizsgával rendelkezik.

(3) A műszaki kezelő temetkezési szolgáltatást nem végez.

A köztemetők műszaki kezelőjének feladatai

5. § (1) A köztemetők műszaki kezelése során köteles biztosítani a látogatók számára a temetők használatát, illetve a különféle temetői tevékenységek rendezett működését.

(2) A műszaki kezelő köteles a kegyeleti jog gyakorlásának elősegítése érdekében megfelelő tájékoztatást nyújtani a látogatók részére akár egyedi, akár közérdekű ügyben.

(3) A köztemetők látogatási rendjét az 1. melléklet tartalmazza. A fenntartó tulajdonában levő létesítmények (ravatalozók, urnafalak, díszsírhelyek), valamint a köztemetők látogatási rendje igazodik az elhelyezkedésük szerinti egyházi tulajdonú temetőrészek látogatási rendjéhez.

(4) A köztemető használati és nyitvatartási rendjére vonatkozó előírásokat a műszaki kezelő köteles a temető bejáratánál, valamint a tájékozódást elősegítő táblákat az urnafalak, díszsírhelyek mellet kifüggeszteni.

(5) A műszaki kezelő közreműködik és egyeztet a temetkezési szolgáltatás, illetve a köztemetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységet végzőkkel. Megállapodást köt a temetkezési szolgáltatókkal a berendezések, ravatalozók használatára, adatszolgáltatásra.

(6) A temetkezési szolgáltatókkal kötött szerződésnek megfelelően a műszaki kezelő biztosítja az eszközöket a hamvak szórásához, és a helyiségeket a ravatalozáshoz.

(7) A köztemető bejáratánál a temetői rendre vonatkozó szabályokat valamint a parcellák számozási rendjét tartalmazó helyszínrajzot. a műszaki kezelő köteles kihelyezni,

6. § (1) A műszaki kezelő köteles a kezelésében levő temetési helyek nyilvántartásait vezetni és megőrizni, a nyilvántartásból az arra jogosultnak adatot adni.

(2) A műszaki kezelő összehangolja a temetéseket és a ravatalozó használatot,

(3) A műszaki kezelő gondoskodik a köztemetők, az urnafalak, díszsírhelyek, ravatalozók rendjének betartásáról és betartatásáról. Kijelöli a köztemetőkben a temetési helyeket.

(4) A műszaki kezelő köteles elvégezni a műszaki kezelésében levő létesítmények tisztán tartását, karbantartását, a magyartési temető útjainak, valamint a központi ravatalozóhoz vezető út tisztán tartását, karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítást.

(5) A magyartési köztemetőben, valamint az urnafalak és díszsírhelyek közelében köteles gondoskodni a keletkező hulladék megfelelő gyűjtését biztosító tároló edényzet kihelyezéséről és tároló hely kialakításáról, valamint ezek rendszeres és igény szerinti ürítéséről.

(6) A műszaki kezelő kötelessége, hogy az elhanyagolt, elgyomosodott, s ezáltal a környezetet és a köztemető rendjét is veszélyeztető sírhelyek esetében - a rendelkezési jog jogosultjának eredménytelen írásbeli felszólítását követően - a szükséges kertészeti, műszaki munkálatokat a rendelkezési jog jogosultjának költségére elvégezze, illetve elvégeztesse.

(7) A műszaki kezelő a székhelyén a saját tevékenységével kapcsolatban ügyfélszolgálatot tart fenn, a saját felelősségi körével kapcsolatosan felmerülő panasz esetén a kivizsgálásról gondoskodik.

(8) A műszaki kezelő a temetői bevételeket, ráfordításokat önálló munkaszámon tartja nyilván, a bevételekkel önállóan gazdálkodik. Az Éves beszámolójában beszámol a fenntartónak az üzemeltetés tapasztalatairól, a gazdálkodásról, saját bevételeiről és költségeiről.

Temetkezési szolgáltatók

7. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást csak olyan vállalkozás végezhet, amely arra jogosult.

(2) A temetkezési szolgáltató tevékenysége során köteles a szakmai szabályokat betartani, betartatni, a köztemetők rendjének fenntartását elősegíteni.

(3) Az igénybe vett technikai eszközöket köteles szakszerűen kezelni, a létesítmények használatának ütemezésében a további temetkezési szolgáltatókkal és a műszaki kezelővel együttműködni. Időpont ütközések, vagy eszközhasználati ütközések esetén az üzemeltető dönt.

(4) Az igénybe venni szándékozott eszközök, létesítmények tekintetében köteles előzetesen, írásban bejelentkezni és megállapodást kötni a műszaki kezelővel. Megállapodás hiányában a temetkezési szolgáltató a Szentes Város Önkormányzatának tulajdonában, bérletében levő temetői létesítményekben tevékenységet nem végezhet.

(5) A használati díjat és rezsiköltséget a megállapodásnak megfelelően köteles megfizetni. Megállapodás nélkül és a fizetendő díjak határidőre történő megfizetése hiányában az eszköz- és létesítményhasználattól a műszaki kezelő eltilthatja.

(6) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények használata után a műszaki kezelőnek fizetendő díjakat a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(7) Köteles a saját munkájával kapcsolatos, a műszaki kezelő által meghatározott előzetes és utólagos, határidőn belüli adatszolgáltatásra, az előírt dokumentumok átadására.

(8) A temetkezési szolgáltató a saját tevékenységével kapcsolatosan köteles ügyfélszolgálatot fenntartani, ott árjegyzéket kifüggeszteni.

Temetési helyek típusai és méretei

8. § (1) A köztemetőkben a temetkezésre használt helyeken lehet:

a) koporsós temetés

b) hamvasztás utáni, urnás temetés

(2) A koporsós temetés végezhető:

a) egyes sírhelybe,

b) kettős sírhelybe

c) díszsírhelybe.

(3) Koporsós temetésre rendelkezésre álló temetési helyek:

a) Magyartési köztemető,

b) Kálvária temető díszsírhelyei

c) Kálvária temetőben bérelt szociális parcella

(4) Hamvak elhelyezésére rendelkezésre álló temetési helyek:

a) Kálvária temető urnafalában lévő urnafülkék,

b) Kálvária temetőben lévő szóró-kút,

c) Kálvária temetőben lévő díszsírhelyek,

d) Magyartési temetőben lévő koporsós temetési helyek

(5) A köztemetőben levő temetési helyek méretei:

a) egyes felnőtt sírhely: 2,40 m hosszú, 0,95 m széles, 2,00 m mély;

b) kettős sírhely: 2,40 m hosszú, 1,90 m széles, 2,00 m mély;

c) gyermeksírhely: 1,30 m hosszú, 0,65 m széles, 2,00 m mély;

d) urnasírhely: 1,30 m hosszú, 0.60 m széles, 1,00 m mély.

(6) A temetési helyek egymástól való oldaltávolsága felnőtt síroknál legalább 0,60 m, gyermeksíroknál legalább 0,30 m. A sorok közötti távolság legalább 0,60 m -1,0 m távolságot kell hagyni, kivéve az új kiképzésű (fej-fej alatti) sírhelytáblák sorait, ahol a sírok fejrészei között a távolság legalább 0,30 m, a sorok közötti távolság legalább 1,50 m.

A rátemetés

9. § (1) Az egyes felnőtt sírhelybe - az üzemeltető engedélye alapján, az időarányos használati díj megfizetése mellett - még kettő felnőtt- vagy gyermekkoporsó temethető.

(2) Koporsós temetésnél a felnőtt sírhelyekbe 10 évnél idősebb korban elhunytak, gyermeksírhelybe 10 éves vagy ennél fiatalabb korban elhunytak betemetése lehetséges.

(3) Kettős sírhely két felnőtt koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál. A kettős sírhely egy-egy részébe az (1.) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

(4) Az urnafalon levő urnafülkék közül csak a kétszemélyes urnafülkében történhet rátemetés. Kettőnél több urna nem kerülhet a kétszemélyes fülkébe sem.

(5) Rátemetésre vonatkozó engedélyt a műszaki kezelő a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

Ravatalozók

10. § (1) A Szentes Város tulajdonában levő ravatalozók fenntartása, hasznosítása a műszaki kezelő feladata.

(2) A ravatalozók esztétikai megjelenésének, berendezési tárgyainak olyan állapotúnak kell lennie, hogy biztosítva legyen a méltó kegyeletgyakorlás.

(3) A ravatalozó technikai helyiségeit és a búcsúztatásra szolgáló helyiségeket mindenkor úgy kell elválasztani, hogy a gyászszertartás zavartalansága biztosított legyen.

(4) A ravatalozót a temetkezési szolgáltató előzetes bejelentésnek megfelelően, legalább egy órával a temetés meghirdetett időpontja előtt ki kell nyitni.

(5) A köztemetőkbe, illetve a ravatalozókba kiszállított holttest hűtéséről, a búcsúztatás előkészítéséről, a ravatalozó berendezéseinek beállításáról a temetkezési szolgáltató köteles gondoskodni.

(6) A Központi ravatalozóban levő, a temetési szolgáltók által bérelt helyiséghez, amelyben a temetési szolgáltatók halott-hűtői vannak, csak a temetési szolgáltatók férhetnek hozzá. A helyiség nyitása, zárása vagyonvédelmi és temetkezési jogi szempontból a temetési szolgáltatók felelősségi körébe tartozik.

Urnafalak

11. § (1) A Kálvária temetőben a fenntartó egyszemélyes és két személyes urnafülkéket tartalmazó urnafal rendszert tart fenn.

(2) A bérleti díj megfizetése (urnahely megváltás) és újraváltás az arra jogosult temettető, illetve a temetési hely jogosultjának kötelessége.

(3) A bérbeadott urnafülkék takaró lapjának vésetése, karbantartása, az arra elhelyezett kegyeleti eszközök karbantartása, eltávolítása, a bérlet lejártakor az urnafülke kiürítése, mindezek költségeinek viselése a temetési hely jogosultjának joga és kötelessége.

(4) Az urnafalak további elemekkel való bővítése, kinézetének meghatározása, változtatása a fenntartó hatáskörébe tartozik.

(5) Az urnafalak környezetének karbantartása, takarítása, növényzetének gondozása a műszaki kezelő feladata.

(6) Az urnahelyek számozása, a tájékozódást segítő tábla kihelyezése a műszaki kezelő feladata.

Szóró-kút

12. § (1) A Kálvária temetőben a fenntartó a hamvak elhelyezésére szolgáló szóró-kutat tart fenn.

(2) A hamvak szórása a műtárgyban, zárt rendszerben történik. Ha a műtárgy betelt, azt le kell zárni, és a köztemető megszűnéséig fenn kell tartani.

(3) A műszaki kezelő köteles a szóró-kutat, mint műszaki létesítményt fenntartani, üzemképes állapotban tartani. Környezetét és a mellette álló obeliszkek környezetét gondozni, tisztán tartani.

(4) A szóró kút alkalmazásával a kegyeleti szolgáltatást a temetkezési szolgáltató végzi úgy, hogy a műszaki létesítményt a használati díj megfizetése mellett a műszaki kezelőtől bérbe veszi.

(5) A hamvak szórása után a rendelkezésre jogosult, a szórásról szóló igazolás bemutatásával a műszaki kezelőtől megrendelheti a halott nevének térítés ellenében történő felvésését a szóró műtárgy közelében felállított obeliszkre.

(6) A szóró-kút melletti obeliszkekre csak a műszaki kezelő engedélyével történhet felvésés.

Díszsírhelyek

13. § (1) Szentes Város Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a város közéletében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint Szentes Város Díszpolgárainak a Szentes Kálvária temetőben lévő köztemetőben díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásához az elhunyt rendelkezésre jogosult hozzátartozója előzetes hozzájárulása szükséges.

(3) A díszsírhely használati ideje a köztemető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(4) A díszsírhelyek síremlékeinek létesítéséről, a díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat gondoskodik.

(5) Díszsírhelyben – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhunyt elhalt özvegye, élettársa is eltemethető.

(6) A díszsírhelyekre egyebekben – temetés jellegétől függően – a koporsós sírhelyre, illetve az urnasírhelyre, urnafülkére vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy a díszsírhelyen létesített síremlék fenntartásáról, továbbá a köztemető átrendezése vagy megszüntetése esetén áthelyezéséről a létesítő (adományozó) köteles gondoskodni.

(7) A díszsírhelyek új helyének kiválasztásában az önkormányzat együttműködik a rendelkezésre jogosult családtagokkal.

Temetési hely gondozás

14. § (1) A temetési hely és környezetének gondozása, a gondozás költségének viselése a temetési hely felett rendelkezésre jogosult feladata. Ennek során a temetési hely és környékének gondozásáról, növénygondozásról, gyomtalanításáról rendszeresen gondoskodni köteles.

(2) A temetési hely gondozója a tevékenysége során nem terjeszkedhet túl a rendeletben meghatározott temetési hely méreten.

(3) A temetési hely feletti rendelkezésre jogosult által, vagy az ő megbízására engedély nélkül végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el az 1,00 méteres magasságot.

(4) A temetési hely gondozója a temetési mód szerinti lejárati idő eltelte előtt a sírjelet, illetve azon levő nevet, pótlás nélkül nem távolíthatja el.

Temetői nyilvántartás

15. § (1) A köztemetőkre vonatkozó előírt nyilvántartások vezetése a temetkezési szolgáltatók adatfelvétele és adatszolgáltatása alapján a műszaki kezelő feladata. A temetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni.

(2) A temetési hely felett rendelkező személy az adataiban bekövetkező változásról köteles 30 napon belül a műszaki kezelőt írásban értesíteni.

(3) A nyilvántartáshoz csatolni kell a halott eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát.

(4) A műszaki kezelő a nyilvántartó könyv adatai alapján az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejében köteles az arra jogosultnak felvilágosítást adni az elhunyt személy temetési helyére vonatkozóan.

(5) A műszaki kezelő a nyilvántartásban szereplő adatok tekintetében köteles betartani az ide vonatkozó adatkezelési biztonsági szabályokat (GDPR).

16. § (1) A műszaki kezelő köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok adattárolási műszaki biztonságáról.

(2) A műszaki kezelő a nyilvántartó könyv adatait elektronikus adathordozón tárolja azzal, hogy a nyilvántartásról rendszeres, hiteles biztonsági másolatot készít.

(3) Az adatállomány tárolása során biztosítani kell az idősoros, temetési hely szerinti, betűrend szerinti lekérdezési lehetőséget.

(4) A nyilvántartásba – az idő és a hely megjelölésével – be kell vezetni a holttestmaradványok közös sírba helyezésének tényét is.

(5) Nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, emlékművekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek. A nyilvántartás vezetése a műszaki kezelő feladata, gondozásukról a műszaki kezelő gondoskodik. Felújításuk a fenntartó feladata.

V. Fejezet

A temetési helyek használati ideje és használati díja

17. § (1) A temetési helyet (a díszsírhelyek kivételével) az arra jogosult eltemettetést végzőnek meg kell váltania (egyszeri megváltás). Az eltemettetést jogszerűen végző, aki a temetési hely díját megfizette, a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szerez.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés esetén e temetés napjától számított 25 év,

b) az urnafülke és az urnasírhely esetén a temetés napjától számított 10 év,

c) hamvak szórására szolgáló szóró-kút és díszsírhely esetén a köztemető bezárásáig tart.

(3) Amennyiben a temetési hely megváltásától számított 25 év alatt, illetve az urnafülke megváltásától számított 10 év alatt nem történik újabb betemetés, a temetési hely további használati jogát csak határozott időtartamra szóló újra váltással lehet biztosítani.

(4) A köztemetők temetkezési helyeinek megváltási és újra váltási díjait e rendelet 2. melléklete határozza meg. A temetési helyek használati díját a temettetőnek előre kell megfizetnie a műszaki kezelő részére.

(5) Az újra váltást megtagadni nem lehet kivéve, ha az ismert temető-bezárási időponton túlra nyúlik, vagy a sírjel nem felel meg a szabályoknak.

(6) Az újra meg nem váltott sírhelyek, urnafülkék újra értékesítésekor a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete szabályait kell alkalmazni.

(7) Megszűnik a temetési hely feletti rendelkezési jog:

a) ha a használati idő meghosszabbítás (újra váltás) hiányában lejár

b) ha a temetési hely megszűnik

c) a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével (áttemetés)

d) a holttest elhamvasztásával kivéve, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

VI. Fejezet

Építési, bontási munkák szabályai

18. § (1) A köztemetőkben végzendő építési, bontási munkálatokat végezni, a területre anyagot beszállítani csak a vállalkozó, illetve a munkálatokat végző a kivitelezés helyét, várható kezdési és befejezési időpontját is megjelölő, előzetes írásbeli bejelentésére a műszaki kezelő által adott írásbeli tudomásul vétellel szabad. Az írásbeli tudomásulvétel egyben térítés nélküli behajtási engedély is a bejelentett építési időtartam alatt.

(2) A vállalkozóknak, illetve a munkálatokat végzőnek a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a környezetben levő temetési helyek állapotát nem rontják, a temető látogatók kegyeletgyakorlását, a köztemető és a szomszédos egyházi tulajdonú temetők rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják. A munka befejezésekor a környezet és a megközelítő út eredeti állapotát köteles helyreállítani.

(3) A temetkezési szolgáltatás kivételével nem végezhető a köztemetőben saját vagy vállalkozói tevékenység az alábbi ünnepnapokon:

a) január 1.,

b) március 15.,

c) május 1.,

d) húsvét,

e) pünkösd,

f) augusztus 20.,

g) október 23.,

h) november 1.

i) december 25-26. napján.

(4) A síremlék és tartozékai tervét (vázlatrajzát) az elhelyezés előtt a műszaki kezelőnek be kell mutatni.

(5) Amennyiben a síremlék létesítéséhez építési engedély szükséges, az építés megkezdése előtt az építtetőnek az építési hatóságtól kapott engedélyt be kell mutatnia a műszaki kezelő részére.

19. § (1) A síremlék, illetve az ahhoz kapcsolódó díszítés nem foglalhat el a szabályzatban meghatározott temetési helynél nagyobb területet. Nem lehet közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal, jelképpel ellátni. A sírhely használati ideje alatt a síremlékről a halott nevét törölni tilos kivéve, ha új síremlék készül és az eredetiről adatvesztés nélkül átkerül.

(2) A sírhelyek közötti területet, továbbá az utakat beépíteni, burkolni, díszíteni nem lehet. A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül. Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos. A köztemetőkben sírboltot kiépíteni tilos.

(3) Síremlék köré szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

(4) A temetési helyen csak a műszaki kezelő előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethető egy méternél magasabbra, szélesebbre növő növényzet. Az engedély nélkül ültetett egy méternél magasabbra (és szélesebbre) növő növényzetet a műszaki kezelő eltávolíttathatja.

(5) A síremlék szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a műszaki kezelő ellenőrzi, szükség esetén intézkedést tesz.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a műszaki kezelőnek történő előzetes, írásbeli bejelentés után szabad kivinni.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

20. § (1) Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybelépését követő napon hatályát veszti a köztemetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 12/2014. (VII.15.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 32/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelethez

Temetőlátogatási rend

1. A jelen látogatási rend a köztemetők vonatkozásában tartalmazza azokat az alapvető szabályokat, amelyek a temetőlátogatók kegyeletgyakorlása feltételei meghatározásával egyrészt biztosítják az elhunytak emlékének méltó megőrzését és ápolását, másrészt szolgálják a köztemető, mint használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület állagának megóvását, rendeltetésszerű használatát, továbbá a temetési helyek gondozását, karbantartását, felújítását.

2. A köztemetők egységes nyitvatartási rendje:

2.1. Nyári nyitvatartás: március 1. napjától szeptember 30. napjáig 6.30-tól 19.00 óráig

2.2. Téli nyitvatartás: október 1. napjától február 28. napjáig 7.00- 17.00 óráig.

3. A temetőlátogatás célja lehet kegyeleti joggyakorlás vagy a temetési hely gondozása.

4. A köztemetők látogatói kötelesek a rendeletben és a jelen látogatási rendben foglalt szabályokat betartani, a műszaki kezelő pedig jogosult és köteles a látogatási rend szabályai betartását ellenőrizni.

5. A köztemetőket 14 éven aluli gyermekek, illetőleg cselekvőképtelen személyek kizárólag cselekvőképes, nagykorú személyek kísérete mellett látogathatják.

6. A köztemetőkbe járművel behajtani tilos. A járművel való behajtás tilalma az engedélyezett munkálatokat végzőkre, a mozgásukban korlátozottakra, és a láthatóan beteg személyekre nem vonatkozik.

7. A behajtásra jogosultak behajtása díjtalan. A behajtásra jogosultak kizárólag erre a célra kijelölt utakon közlekedhetnek, a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok szerint. A gépjárművel történő közlekedés során a keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a látogatókat, illetőleg a búcsúztatási szertartásokat.

8. Köztemetőbe állatot - a vakvezető kutya kivételével - bevinni tilos.

9. Köztemetőbe kerékpárral behajtani és ott kerékpárral közlekedni a tilos.

10. A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tartózkodás bármiféle károkozástól, rongálástól.

11. Tilos a növényzet (fák, cserjék, virágok) és a zöld területek, valamint a temetési helyek részeinek, felszerelési tárgyainak bármilyen módon történő megrongálása, pusztítása, károsítása vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

12. A köztemető területén a látogatók sem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb káros környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jog gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

13. A látogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja (pl. hangoskodás, zenehallgatás).

14. A köztemetőben biztosított közüzemi szolgáltatások igénybevételével (vízvétel és hulladék elhelyezés) az észszerűség határán belül takarékoskodni kell.

15. Köztemetőbe a látogatók - az üzemeltető külön engedélye nélkül - szokásos, rendszeresen maguknál tartott személyes használati tárgyaikon túlmenően kizárólag a temetési helyek díszítésére, gondozására szolgáló tárgyakat (pl. koszorú, vágott élő virág, művirág, váza, öntözőkanna) és a kegyeleti jog gyakorlás kellékeit (pl. mécses, gyertya) vihetik be.

16. A köztemetőkből koszorúkat, virágokat, növénymaradványokat, kertészeti hulladékokat, egyéb hulladékot a műszaki kezelő hozzájárulása nélkül kivinni nem lehet, azokat az ezek elhelyezésére kijelölt helyeken kell elhelyezni.

17. A köztemetőben temetkezési szolgáltatást az a vállalkozás végezhet - a temetkezésre vonatkozó törvény, kormányrendelet és önkormányzati rendelet szabályai betartásával -, amely arra jogosult és a temető tulajdonos Önkormányzattal szerződéses jogviszonyban van, vagy a műszaki kezelőtől egyedi (egyszeri) engedélyt kapott.

18. A temetési szolgáltatási tevékenység a szakmai szabályok betartásával, csak a temető nyitvatartási idejében történhet.

19. A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni. Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

20. Síremlék építéséből, bontásból, átalakításából származó törmeléket, a beavatkozás során kitermelt földet és egyéb építési hulladékot a temető területéről el kell szállítani, ezek a temetői szeméttárolókba nem helyezhetők.

21. A köztemetőben folyamatos (telephelyszerű) vállalkozási tevékenység végzése tilos. Eseti (egyszeri) vállalkozói tevékenység (síremlék építés, felújítás, kezelés) a műszaki kezelőhöz benyújtott kérelemre adott előzetes engedély alapján történhet. Az eseti engedéllyel vállalkozói tevékenységet végzőnek temetőfenntartási díjat nem kell fizetnie.

2. melléklet a 29/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelethez

A műszaki kezelő által alkalmazandó díjak (árjegyzék)

1. Berendezési eszköz és helyiség használati díjak

1.1. ravatalozó eseti használati díja 4.800 Ft + ÁFA / alkalom

1.2. ravatalozón belüli helyiség bérleti díja: 6.000 Ft + ÁFA / hó

1.3. dísz-szórókút használat: 24.000 Ft + ÁFA / alkalom

2. Temetkezési helyek megváltási és újra váltási díjai

2.1. Magyartési temető egyes sírhely: 2.500 Ft + ÁFA / 25 év

2.2. Magyartési temető kettős sírhely: 4.800 Ft + ÁFA / 25 év

2.3. Magyartési temető urnasírhely: 4.800 Ft + ÁFA / 25 év

2.4. Kálvária temető egy urnás urnafülke: 23.000 Ft + ÁFA / 10 év

2.5. Kálvária temető két urnás urnafülke: 32.000 Ft + ÁFA / 10 évüres cím