Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2020. (II. 28.) önkormányzati rendelete

A Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíjról

Hatályos: 2020. 03. 01- 2023. 10. 27

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



Általános rendelkezések


A rendelet célja


1. §


A rendelet célja, hogy Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj (továbbiakban: ösztöndíj) segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.


A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya kiterjed valamennyi algyői bejelentett lakóhellyel-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező, felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóra.

Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj


3. §


(1) Ösztöndíjban részesíthető az a hallgató, aki a pályázati felhívás közzétételének időpontját megelőző legalább két évben algyői bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és diploma megszerzése érdekében felsőfokú oktatási intézményben, nappali vagy levelező tagozaton, önköltséges vagy államilag finanszírozott képzésben tanulmányokat folytat, és az elbírálást megelőző félévben a 4. §-ban meghatározott módon számított tanulmányi átlaga elérte az első számú mellékletben meghatározott átlagot, és a pályázat beadásakor 27 évesnél fiatalabb.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl az ösztöndíj odaítélésének feltétele, hogy a tanuló háztartásában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér nettó összegének háromszorosát.


(3) A (2) bekezdésben foglaltak vizsgálata során a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben szabályozott fogalom-meghatározások irányadóak, és azt a képviselő-testület az Algyői Egyesített Szociális Intézmény útján, környezettanulmány keretében ellenőrizheti.

4. §


(1) A tanulmányi átlag megállapításánál valamennyi oktatott tantárgy félévi osztályzatát alapul kell venni, és a figyelembe vehető tantárgyak osztályzatának összegét kell elosztani a tantárgyak számával (hagyományos átlagszámítás szabálya szerint).


(2) Az átlag megállapításánál kizárólag a rendeletben meghatározott módon számított átlag vehető figyelembe.


(3) Azonos hagyományos átlagok esetén a döntéshozók figyelembe vehetik az egyes tantárgyak magasabb kreditértékét, valamint az oktatott tantárgy összetettségét az egyetemi egységes tanulmányi rendszer leckekönyve alapján. Az érintett pályázók közül az jogosult a díjra, aki magasabb kreditértékkel rendelkezik.

5. §


(1) Az ösztöndíj tanulmányi eredménynek- és a felsőoktatási intézménynek megfelelő összegét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) A felsőoktatásban tanulókra irányadó, az 1. számú mellékletben szereplő tanulmányi átlagok legalacsonyabb szintje a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 87/2015. (IV. 9.) kormányrendelet 10. számú melléklete alapján kerültek meghatározásra.


(3) Első évfolyamon tanulók esetén ösztöndíj az első tanév első félévének lezárása után állapítható meg, lezárt leckekönyv esetén.

6. §


Az ösztöndíj iránti pályázathoz mellékelni kell:

a) hallgatói jogviszony igazolást;

b) a Tanulmányi Osztállyal hitelesített, az egyetemi tanulmányi rendszer leckekönyvéből letölthető tárgyteljesítési lapot,

c) a rendelet 2. számú melléklete szerinti, pályázati felhívás mellékletét képező pályázati adatlapot,

d) a jövedelmi és vagyoni körülményekre vonatkozó, a rendelet 3. számú melléklete szerinti nyilatkozatot, illetve azokat igazoló dokumentumokat,

e) az egy lakcímen, háztartásban élőkről szóló igazolást,

f) egyetemi egységes tanulmányi rendszer kódot,

g) rövid bemutatkozást, ösztöndíj felhasználásával kapcsolatos terveket tartalmazó leírást, és rövid motivációs levelet, amely kiterjed arra, hogy pályázó hogyan kíván bekapcsolódni az algyői ifjúsági közéletbe.

7. §


Az algyői tanulmányi ösztöndíjas vállalja, hogy szakterületére, oktatási intézményére vonatkozóan informálisan segíti a továbbtanulni szándékozó algyői fiatalokat, hozzájárul elérhetőségének regisztrálásához, az adatvédelmi szabályok szerinti tárolásához, és az algyői, továbbtanulni szándékozó fiatalok számára történő kiadásához.

Közös eljárási szabályok


8. §


(1) Az ösztöndíj iránti pályázat benyújtásának lehetőségéről minden évben - a tárgyévi költségvetési rendelet elfogadásáig - a képviselő-testület dönt.


(2) A pályázati felhívás közzétételéről, az adott évi ösztöndíj odaítéléséről és összegéről - a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben - a Humán és Ügyrendi Bizottság (Továbbiakban: HÜB) dönt.


(3) Az ösztöndíj iránti pályázat benyújtására a felhívást a HÜB az I. félév vonatkozásában (szeptember 1. – január 31. közötti 5 hónap) minden év január 31. napjáig, a II. félév vonatkozásában (február 1. – június 30. közötti 5 hónap) minden év június 30. napjáig teszi közzé. A díj első alkalommal történő odaítélésekor az I. félévre vonatkozó felhívást jelen rendelet hatályba lépését követő 15 napon belül kell közzétenni.


(4) A (3) bekezdés szerinti pályázati felhívást a helyben szokásos módon, hirdetményben, és Algyő Nagyközség honlapján (www.algyo.hu) kell közzétenni legalább 30 napig.


(5) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) az ösztöndíj adományozójának megnevezését,

b) az ösztöndíj célját, fő feltételeit,

c) a pályázatok benyújtásának határidejét, helyét és az elbírálási eljárás fő részleteit.


(6) A közzététellel egy időben a felhívást elektronikus úton el kell juttatni a Algyő Nagyközség Önkormányzata gazdasági társaságainak és intézményeinek is, az információ áramlása érdekében.


(7) A pályázatot a Humán és Ügyrendi Bizottságnak címezve, az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjához (6750 Algyő, Kastélykert utca 40.) kell benyújtani.


(8) A pályázati felhívásban meghatározott, jogvesztő benyújtási határidőt követően érkezett pályázat alapján ösztöndíj nem adható.


(9) A pályázó a pályázatában saját jövedelmi viszonyairól és vagyoni helyzetéről, valamint a vele egy háztartásban élők jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi és vagyoni adatokra vonatkozó igazolásokat a pályázat benyújtásával egyidejűleg kell becsatolnia. A jövedelem típusának megfelelő igazolás, vagy annak fénymásolata a jövedelemről tett nyilatkozat melléklete.

9. §


(1) Az ösztöndíj odaítélése tanulmányi félévre történik. A HÜB az ösztöndíj odaítéléséről az I. félév esetében február 28. napjáig, a II. félév esetében július 31. napjáig dönt. A díj első alkalommal történő odaítélésekor az I. félévre vonatkozó pályázatok elbírálásáról 2020. április 30. napjáig dönt.


(2) A döntésről az ösztöndíjban részesülő hallgatót postai és elektronikus úton értesíteni kell.


(3) A támogatottal az önkormányzat nevében – a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül – támogatási megállapodást kell kötni. A támogatási megállapodást a Polgármester írja alá.


(4) A támogatási megállapodásnak tartalmaznia kell:


  1. a támogatást nyújtó nevét, székhelyét, azonosító adatait, nevében eljáró személy nevét és beosztását,
  2. a támogatott nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, személyi azonosítóját, lakcímét,
  3. a támogatási összeg fedezetét biztosító költségvetési rendelet számát,
  4. a támogatás nyújtásáról szóló határozat számát,
  5. a támogatás formáját, jogcímét, összegét,
  6. a felhasználás feltételeit,
  7. a támogatott kötelezettségvállalását a 8. § (8) bekezdésében foglaltakra vonatkozóan,
  8. a szerződésszegés jogkövetkezményeit,
  9. az érintettek aláírását.


(5) A pályázó részére, a közte és Algyő Nagyközség Önkormányzata között létrejött támogatási megállapodás megkötését követően kerülhet sor az ösztöndíj folyósítására. Az ösztöndíj folyósításáról az Algyői Polgármesteri Hivatal gondoskodik.


(6) Az ösztöndíj a pályázó kérelme alapján a pályázatban megjelölt, a pályázó nevére szóló bankszámlára történő utalással, vagy postai úton folyósítható.


(7) A szeptember 1. – január 31. napja közötti 5 hónapra megállapított ösztöndíj, illetve a február 1. – június 30. napja közötti 5 hónapra megállapított ösztöndíj egyösszegben kerül átutalásra. Az átutalás a támogatási megállapodás aláírásától számított 15 napon belül teljesül a nyertes pályázó számlaszámára.


(8) Amennyiben a pályázó a tanulmányait szünetelteti, vagy hallgatói jogviszonya megszakad, a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles azt az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjához (6750 Algyő, Kastélykert utca 40.) bejelenteni.


(9) A (8) bekezdésben meghatározott bejelentési kötelezettség elmulasztása az ösztöndíj visszamenőleges, egyösszegű visszafizetését vonja maga után.


(10) A pályázó a hallgatói jogviszony megszakadását követő 30 napon belül köteles egy összegben visszafizetni Algyő Nagyközség Önkormányzata számára a hallgatói jogviszony megszakadása utáni időszakra már megítélt és részére folyósított ösztöndíjat.


(11) Valótlan adatközlés esetén, vagy jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett, már kiutalt ösztöndíjat a pályázó a jegybanki alapkamattal megemelt összegben köteles Algyő Nagyközség Önkormányzata részére visszafizetni, és az ösztöndíjra a későbbiekben nem pályázhat.

10. §


(1) E rendeletben megállapított támogatás finanszírozására Algyő Nagyközség Önkormányzatának éves költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.


(2) A Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíjra az adott évi forrás kimerüléséig lehetséges pályázni a meghatározott tanulmányi átlagok és a határidők teljesítésének feltételével.

Záró rendelkezések


11. §


Jelen rendelet 2020. március 1. napján lép hatályba.