Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 29

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról

2024.04.29.

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §‑ában, 32. § (1) bekezdés b.) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. §‑ában, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.1

1. A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy az Algyő Nagyközség közigazgatási határain belül élő személyek számára meghatározza az Algyő Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő egyes szociális támogatások formáit, az eljárási és jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.

2. § E rendelet szabályozza Algyő Nagyközségben a képviselő-testület hatáskörébe tartozó szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások egyes formáit, igénybevételük feltételeit, az egyes támogatások mértékét, a szociális ellátásokra való jogosultság megszűnési módjait.

3. § Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) szociális rászorultság esetén a jogosult számára pénzbeli vagy természetben ellátásként

a)2 rendkívüli települési támogatást,

aa) alkalmanként nyújtható rendkívüli települési támogatást;

ab) krízis esetére nyújtható rendkívüli települési támogatást,

ac) iskolakezdési támogatás formájában nyújtható rendkívüli települési támogatást;

ad) kamatmentes kölcsön formájában nyújtható rendkívüli települési támogatást;

ae) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását gondozását végző személy részére nyújtható rendkívüli települési támogatást;

af) temetés céljára nyújtható rendkívüli települési támogatást,

b) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás (továbbiakban: helyi lakásfenntartási támogatás),

c) gyógyszerköltséghez és egyéb egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatások igénybevételéhez nyújtható települési támogatást (továbbiakban: gyógyszerszükséglet támogatás)

ca) gyógyszerköltséghez és gyógyászati segédeszköz vásárlásához nyújtható települési támogatás

cb) rehabilitációs ellátás igénybevételéhez nyújtható települési támogatás

d) köztemetést,

e) adósságcsökkentési támogatást,

f)3

g) karácsonyi csomagot

h)4 időskorúak és egészségkárosodottak támogatását

állapít meg.

4. § (1) A szociális feladat-és hatáskörök gyakorlását az Algyő Nagyközség Önkormányzatának az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelete, valamint e rendelet rögzíti.

(2) A Képviselő-testület a 3. §-ban meghatározott valamennyi ellátás tekintetében a döntési jogosultságot a Polgármesterre ruházza át.

2. A rendelet hatálya

5. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Algyő Nagyközség közigazgatási területén:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra,

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt és letelepedett személyekre,

c) a hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre,

e) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III törvény (a továbbiakban: Szt.) 6. §-ában meghatározott hajléktalan személyekre.

(2) A rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira.

(3) A rendelet hatálya kiterjed az Szt. 3. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott személyekre.

3. Eljárási rendelkezések

6. § (1) A jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó – nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó – jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egy havi átlagát

kell figyelembe venni azzal, hogy a b.) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

(2) Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egy havi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

(3) Jövedelemigazolásra elfogadható okmány, vagy annak hiteles másolata, különösen: munkáltató által kiállított nettó átlagkereset igazolás, fizetési jegyzék, postai feladóvevény, nyugdíjszelvény, pénzintézeti igazolás, ellátást folyósító szerv határozata, adóbevallás, NAV igazolás.

(4) A jövedelemigazolás ellenőrzése céljából a szociális hatáskört gyakorló szerv az illetékes NAV felé megkereséssel élhet, valamint az Algyői Polgármesteri Hivatal nyilvántartásait igénybe veheti.

(5) Kiadások igazolására elfogadható okmány vagy annak hiteles másolata, különösen: közüzemi díj igazolására a szolgáltató által kiállított számla, a közüzemi számla befizetését igazoló csekkszelvény vagy átutalásról szóló pénzintézeti igazolás, albérleti díj igazolására albérleti szerződés vagy a szállásadó írásbeli nyilatkozata, közös költség összegének bizonyítására a közös képviselő igazolása, a gyermektartásdíj összegének igazolására a jogosult nyilatkozata, gyógyszerköltség bizonyítására a gyógyszertár által kiállított igazolás a gyógyszerköltségről, gyógyszerszükséglet igazolására a háziorvos által kiállított tételesen felsorolt gyógyszerigazolás.

(6) Ha a szükséges okmányok, igazolások nem állnak rendelkezésre és azok beszerzése nehézségekbe ütközik, illetve hosszabb időt vesz igénybe, vagy életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet során az ügy azonnali intézkedést igényel, elfogadható a kért adatokra vonatkozóan a kérelmező írásban tett nyilatkozata. Ebben az esetben az irányadó időszakra forrásonként és személyenként kell a nyilatkozatokat megtenni.

(7) Az (6) bekezdésben foglalt esetben a határozathozatalt követő 8 napon belül intézkedni kell a szükséges igazolások 15 napon belüli becsatolása iránt, vagy 15 napon belül ellenőrzéssel kell meggyőződni a nyilatkozatok valódiságáról.

(8)5

(9) Alkalmi munkából származó jövedelem alkalmi munkavállalói könyvben, a munkáltató bejegyzéseivel, nyilatkozattal igazolható.

(10) A kérelmező vagyoni-, szociális-, lakáskörülményeinek tisztázása, valamint lakókörnyezete rendezettségének vizsgálata érdekében helyszíni szemle tartható és környezettanulmány készítése rendelhető el. Készítésében az Algyői Egyesített Szociális Intézménye családgondozó szakemberei is részt vehetnek.

(11) Nem kell környezettanulmányt készíteni a kérelmezőnél, ha életkörülményei a kérelem beadását megelőző egy éven belül vizsgálva voltak és nem utal semmilyen körülmény azokban lényeges változásra.

(12) Amennyiben az eljárás lefolytatása során, a helyszínen készített környezettanulmány a kérelemben foglaltakkal ellentétes, vagy a kérelem indokaként illetve a becsatolt jövedelemigazolással ellentétben a környezet és az életvitel más jövedelemforrást is feltételez, a kérelmet el kell utasítani.

(13) Rendszeres támogatás esetén, ha a szociális hatáskört gyakorló szerv rendelkezésére bocsátott vagy tudomására jutott adatok, illetve a felülvizsgálat alkalmával közölt adatok ellentétesek, a támogatás folyósítását meg kell szüntetni.

(14) Ha a kérelem e rendelet alapján kivételes méltányosságból nyújtható ellátás megállapítására irányul, a kérelmezőnek csatolnia kell az e rendelet szerint méltányosság gyakorlására lehetőséget adó körülmény fennállásának hitelt érdemlő igazolását.

(15) Amennyiben a rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a kérelmező az általa kért ellátás helyett más ellátásra lenne jogosult, erre a tényre a kérelme elutasításáról szóló határozatban a figyelmét fel kell hívni, illetve amennyiben lehetséges, az ellátást részére meg kell állapítani.

(16) A Képviselő-testület által biztosított települési támogatások esetében, az e rendeletben nem szabályozott, de jogosultsági feltételként előír fogalmak meghatározására, az Szt. 4. §-ában szabályozott értelmező rendelkezéseket kell használni.

7. § A megállapított ellátások felülvizsgálatához szükséges okiratokat a jogosultnak a támogatást megállapító határozatban foglaltak szerint, külön felhívás nélkül kell benyújtania. Az okiratok benyújtására vonatkozó határidő elmulasztása a folyósítás megszüntetését vonja maga után, ismételt folyósításra csak újabb kérelem benyújtása alapján kerülhet sor.

8. § (1) A pénzbeli vagy természetben nyújtott szociális ellátás jogosultságát a szociális hatáskör gyakorlója ellenőrizheti. Rendszeresen folyósított ellátás esetén a folyósítás ideje alatt, eseti ellátási formánál az igénybevételt követő 3 hónapon belül végezhet ellenőrzést.

(2) A szociális ellátásban részesülőnek az ellenőrzést végzővel együtt kell működnie.

(3)6 Az együttműködés hiánya vagy az ellátásban részesülő rosszhiszemű magatartása, mely a jogosulatlan igénybevételt eredményezi, az ellátás megszüntetését vagy az igényelt ellátás visszakövetelését vonhatja maga után.

9. § A ténymegállapítás napjától meg kell szüntetni a rendszeres ellátás folyósítását:

a) ha az ellátásban részesülő szándékosan valótlan adatot közölt, vagy olyan körülményt hallgatott el, amely figyelembevételével nem lett volna jogosult a támogatásra,

b) ha az ellátásban részesülő nem tett eleget az Szt. 9. §-ában meghatározott értesítési kötelezettségének,

c) ha a jogosultság feltételei megszűntek, illetve megváltoztak.

10. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítéséről, elengedéséről, a részletfizetés engedélyezéséről az Szt. 17. §-ának figyelembevételével, a hatáskör gyakorlója dönt.

(2) Amennyiben a visszafizetendő összeg meghaladja az ellátásban részesülő jövedelmének 50 %-át, kérelmére legfeljebb 12 hónapra részletfizetés engedélyezhető.

(3) A megtérítés összegét, illetve pénzegyenérték, és a kamat összegét – kötelezett kérelmére szociális és anyagi helyzetére tekintettel – méltányosságból

a) 100.000,- Ft alatt a hatáskört gyakorló

b) 100.000,- Ft felett a Humán és Ügyrendi Bizottság

elengedheti vagy mérsékelheti, illetve részletfizetést engedhet.

(4) A méltányosság indokait az erről szóló határozatban részletezni kell.

11. § (1) E rendelet szabályaitól méltányosságból, különösen indokolt esetben el lehet térni, ha e nélkül a kérelem elutasítása:

a) a kérelmező vagy családtagja életét, testi épségét vagy egészségét veszélyeztetné, vagy

b) a kérelmező és családját súlyos nélkülözésnek tenné ki, vagy

c) következtében közüzemi szolgáltatást megszüntetnének, vagy korlátoznának, vagy d.) a kérelmező egyéb körülményeire – különösen gyermekei egészséges nevelkedésére – tekintettel súlyosan méltánytalan lenne.

(2) A méltányosságról az egyes ellátások jövedelemhatárát

a) 15 %-ig meghaladó jövedelemhatáráig a hatáskört gyakorló

b) 50 %-ig meghaladó jövedelemhatárig a Humán és Ügyrendi Bizottság

dönt az (1) bekezdésben meghatározottakat figyelembe véve.

(3) Az egyes ellátásokkal kapcsolatos feltételek teljesítése alól, indokolt esetben, az (1) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével a Képviselő-testület felmentést adhat.

12. § (1) A szociális ellátások iránti kérelmek – az e célra rendszeresített nyomtatványon – elektronikusan, postai úton vagy ügyfélszolgálati időben személyesen nyújthatók be az Algyői Polgármesteri Hivatalba.

(2) A kérelmeket ellátásonként, az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon, az e rendeletben meghatározott mellékletekkel és nyilatkozatokkal kell benyújtani. A nyomtatványok papír alapon a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjánál, elektronikus formában Algyő Nagyközség honlapján (www.algyo.hu) elérhetőek.

(3) A kérelemhez ellátási formánként csatolandó igazolások jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza.

4. Rendkívüli települési támogatás

13. § (1) Rendkívüli települési támogatás annak a személynek nyújtható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd, és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadások, illetve a családban nevelkedő gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) Életet, testi épséget veszélyeztető állapot elhárítása céljából, illetékességre és hatáskörre tekintet nélkül biztosított rendkívüli települési támogatást a rászoruló lakóhelye szerint illetékes önkormányzattól vissza kell igényelni.

(3) Rendkívüli települési támogatás kérelemre, vagy hivatalból állapítható meg, alkalmanként vagy meghatározott időszakra, havi rendszerességgel nyújtott pénzbeli vagy természetbeni ellátás formájában. Természetbeni ellátást lehet megállapítani különösen élelmiszer vásárlásra, tüzelővásárlásra, tandíjra, közüzemi díjakra, gyermekétkeztetési díj térítésre, valamint a családi szükségletek kielégítését szolgáló, gazdálkodást segítő támogatásra.

5. Alkalmanként nyújtható rendkívüli települési támogatás

14. § (1) Alkalmanként rendkívüli települési támogatás adható:

a) az egyedül élő személynek, amennyiben jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege ötszörösét,

b)7 a családban élő személynek, ha az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét nem haladja meg, és

c) az a)-b) pontban meghatározott személyek az Sztv. 4. § (1) bekezdés b) pontjában foglaltak szerinti vagyonnal nem rendelkeznek.

(2) Alkalmankénti rendkívüli települési támogatás nyújtható különösen

a) gyógyszertámogatásként, illetve egészségügyi biztosítás által nem, vagy csak részben támogatott egészségügyi szolgáltatás díjaként, ha a kérelmező közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik;

b) gyermeknevelési költségekre, különös tekintettel a beiskolázás, tankönyv és tanszervásárlás kiadásaira;

c) közüzemi szolgáltatóknál fennálló hátralékok rendezéséhez, amennyiben a tartozás az 50.000,- Ft-ot nem haladja meg és a szolgáltató a kérelmezővel kötött megállapodásban elfogadta a részletfizetést;

d) akinek a jövedelme létfenntartásához nem elégséges, illetve alkalmankénti jelentős kiadásai következtében (pl. tüzelővásárlás, fűtési számla stb.) anyagi segítségre szorul;

e) súlyos krízishelyzet megoldásához (munkahely elvesztése, jövedelemcsökkenés, törlesztő részlet emelkedése stb.);

f) vagyonbiztosítással nem rendelkezőnek, akinek elemi csapás (árvíz, talajvíz, tűzvész, stb.) következtében ingatlana, ingósága oly mértékben rongálódott meg, hogy létfenntartása átmenetileg veszélyeztetetté vált;

g) az időjárási előrejelzések szerint várhatóan hosszabb ideig fennálló szélsőségesen hideg időjárás miatt életveszéllyel fenyegető helyzetben lévő részére.

(3) Az alkalmankénti rendkívüli települési támogatás összege legalább 2.000,- Ft, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege. A (2) bekezdés e.) és f.) pontjában szabályozott esetben a támogatás összege legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszerese.

5/A.8 Krízis esetére nyújtható rendkívüli települési támogatás

14/A. § (1) A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározottak szerint krízis esetére nyújtható rendkívüli települési támogatást nyújt azoknak a személyeknek, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegség, elemi kár elhárítása – miatt váratlanul nehéz anyagi helyzetbe kerülnek. Krízishelyzet: a kérelmezőnek és a vele közös háztartásban élőknek nincs élelmiszerre, lakásfenntartásra jövedelme, a kérelem benyújtásának időpontjában létfenntartása közvetlen veszélybe kerül.

(2) A támogatás elsősorban a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli helyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek kiadásainak mérséklésére igényelhető.

(3) A krízishelyzetben lévő jövedelmi viszonyaira tekintet nélkül kérelmezheti a támogatás megállapítását.

(4) A támogatás alkalmankénti összege legalább 2.000,- Ft, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege. A 14. § (2) bekezdés e.) és f.) pontjában szabályozott esetben a támogatás összege legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a tízszerese.

(5) A támogatás ugyanazon háztartás részére évente legfeljebb négy alkalommal adható. Ettől a rendelkezéstől különös méltánylást érdemlő esetben lehet eltérni.

(6) A támogatás felhasználásáról a jogosultat el lehet számoltatni.

(7) A támogatása célzott felhasználás biztosítása érdekében gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, valamint családgondozó részére is kiutalható. A pénz felvételére jogosult kötelezhető arra, hogy a felhasználásról elszámoljon, a megvásárolt élelmiszer vagy gyógyszer összegéről számlát nyújtson be.

(8) Krízishelyzetbe került kérelmező részére képviselő-testületi döntéssel megállapított összegű, rendkívüli települési támogatás állapítható meg, amennyiben életkörülményeiben olyan váratlan, rendkívüli válsághelyzet következik be, mely életkörülményeit súlyosan, negatívan befolyásolja, illetve váratlan kötelezettségeinek teljesítését ellehetetleníti.

6. Iskolakezdési támogatás formájában nyújtható rendkívüli települési támogatás

15. § (1)9 Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete iskolakezdési támogatást nyújt annak az alapfokú gyógypedagógiai, konduktív nevelési-oktatási intézményben, készségfejlesztő iskolában, középfokú oktatási intézményben, illetve négy, hat vagy nyolc – nyelvi előkészítő évfolyam esetében öt, hét vagy kilenc - évfolyammal működő gimnáziumban fennálló tanulói jogviszonnyal rendelkező tanuló részére, aki tanulói jogviszonyát igazolja, és akinek az egy háztartásában élők egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, azaz a 128.500,- Ft-ot.

(2) A beiskolázási támogatás összege gyermekenként 6.000,- Ft.

(3) A beiskolázási támogatás iránti kérelem benyújtási ideje: minden év augusztus 1. napjától október 31. napjáig terjedő időszak.

(4) Algyő Nagyközség Önkormányzata minden évben, a tanév kezdése alkalmából megrendezésre kerülő tanévnyitó ünnepségen, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola első osztályos tanulói részére természetbeni rendkívüli települési támogatás formájában iskolaszert adományoz, az adott évi költségvetési rendeletben meghatározott keretösszeg terhére.

7. Kamatmentes kölcsön formájában nyújtható rendkívüli települési támogatás

16. § (1) Rendkívüli települési támogatás kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható kizárólag gyógyászati segédeszköz, közüzemi díjak céljára és elemi kár, illetve temetés esetén. A kölcsön összege nem haladhatja meg a nyugdíjminimum kétszeresét. A kölcsön nyújtására és annak visszafizetésére vonatkozó megállapodást a polgármester és a kérelmező írja alá. A kölcsön visszafizetésére 6 hónapnál hosszabb időtartam nem állapítható meg.

(2) Nem részesíthető kölcsönben az, aki az (1) bekezdésben foglaltaknak egyébként megfelel, de

a) korábban igénybe vett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza,

b) nem rendelkezik a (3) bekezdésben meghatározott olyan jövedelemforrással, amely garanciát jelent a visszafizetésre.

(3) A visszafizetést garantáló jövedelemforrásnak kell tekinteni a munkabért, rendszeres családi támogatást, GYED-et, GYES-t, tartásdíjat, nyugellátást, nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátást, az árvaellátást, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át eléri.

(4) Kölcsön az együtt lakó családtagok esetén csak egy fő részére állapítható meg évente.

(5)10 Újabb kamatmentes kölcsön formájában nyújtható települési támogatást csak az előzőleg vállalt kötelezettség teljesítése után kaphat a kérelmező.

(6)11 Amíg a támogatott vállalt kötelezettségét nem teljesíti, alkalmanként nyújtható rendkívüli települési támogatásban nem részesíthető.

(7) A Képviselő-testület kamatmentes kölcsön formájában települési támogatást nyújthat annak a szociálisan rászorult személynek, családnak is, aki az adósságkezelési szolgáltatást igénybe venni nem tudja, de közüzemi számlatartozás-, valamint pénzintézetnél fennálló lakáscélú hitel csökkentése megélhetési körülményeit jelentősen javítja. Az adósságtípusok közül azokat lehet figyelembe venni, amelyek azoknál az adósságot kezelő szolgáltató szerveknél állnak fenn, amelyekkel az Önkormányzat keret-megállapodást írt alá vagy a szolgáltató felé kiadott igazolás alapján a szolgáltató a kérelmezőt fizetéskönnyítési kedvezményben részesíti.

(8) A kamatmentes kölcsön összege maximum 300.000,- Ft, a kölcsön visszafizetésére 12 hónapnál hosszabb időtartam nem állapítható meg.

(9) A támogatást a Képviselő-testülethez címzett kérelemmel lehet igényelni az erre rendszeresített nyomtatványon.

(10) A kérelemhez csatolni kell:

a) a kérelemben szereplő ingatlan 30 napnál nem régebbi záradékú tulajdoni lap másolatát, lakáshasználat jogcímét igazoló okiratot vagy annak másolatát,

b) jövedelemnyilatkozatot, vagyonnyilatkozatot,

c) jövedelemről és rendszeres ellátásokról szóló igazolást,

d) a közüzemi szolgáltató igazolását az adósság összegéről és keletkezésének időszakáról,

e) a kérelmező nyilatkozata az adatvédelem feloldásáról,

f) pénzintézettől kapott, az ingatlan megszerzésével kapcsolatos és azt terhelő kölcsöntartozás csökkentése céljából kért támogatás esetén a tartozás, a nem teljesített törlesztés, a törlesztőrészlet szerződés szerinti összegét igazoló okiratokat, szerződéseket, pénzintézeti kimutatásokat.

(11) A kérelmet év közben folyamatosan lehet benyújtani. A jogosultság a kérelem elbírálásának hónapjától áll fenn.

(12) Kérelmet az nyújthat be, akinek

a) lakóhelye legalább 2 éve, vagy

b) tartózkodási helye legalább 3 éve Algyő közigazgatási területén van; ez alól azonban a Képviselő-testület felmentést adhat.

(13) Kamatmentes kölcsönre kérelem akkor adható be, ha a kérelmező és a vele együtt lakó (vele együtt költöző) házastársa (élettársa), kiskorú gyermeke, valamint a vele együtt lakó (költöző) más személyek (ide nem értve az albérlőt):

a) egy főre jutó havi átlagos nettó jövedelme a mindenkori minimálbér másfélszeres, gyermekét egyedül nevelő, munkanélküli, illetve egyéb segélyből, járadékból élő személy és nyugdíjas esetében a mindenkori sajátjogú öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeres összegét nem haladja meg és

b) a támogatás célját képező lakásingatlanon és a szokásos életvitelt szolgáló javakon kívül 300.000,- Ft értéket meghaladó ingó vagy ingatlan vagyonnal nem rendelkeznek.

(14) A benyújtott kérelemre - egyéb feltételek fennállása esetén is - támogatás csak akkor adható, ha

a) a lakásingatlan, amelyre a kérelmet benyújtották, Algyő közigazgatási területén van és

b) a csatolt iratokból, valamint a kérelmező saját erőre vonatkozó nyilatkozatából, a benyújtott egyéb iratokból megállapítható, hogy a fedezethiány az esetlegesen adott támogatás összegével megszüntethető, valamint

c) a kérelemben megjelölt ingatlan a Földhivatal nyilvántartása alapján elkülöníthető és a kérelmező vállalja, hogy a támogatás odaítélését követően az Önkormányzat javára szólóan a törlesztés időtartamára, a vonatkozó - mindenkor hatályos - jogszabály szerinti teher kerüljön bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

(15) A valamely pénzintézet által követelt, a lakásingatlan célú hitel tartozás csökkentése céljából akkor van lehetőség kérelem benyújtására, ha

a) az igénylő és a vele életvitelszerűen együtt lakók körülményei egyértelműen bizonyítják, hogy a kérelmező önhibáján kívül előállt rendkívüli helyzetben legalább egy éven át nem tud fizetési kötelezettségének eleget tenni és

b) a hitel egy részének, esetleg teljes összegének visszafizetése esetén lehetőség mutatkozik az önhibáján kívül fizetésképtelen helyzetbe került család körülményeinek a javulására, illetve feltételezhető, hogy a támogatás nyújtásával a család az elkövetkezőkben eleget tud tenni fizetési kötelezettségeinek.

(16) A támogatással kapcsolatos - jelen rendeletben előírt - feltételek teljesítése alól indokolt esetben, méltányosságból a Képviselő-testület felmentést adhat.

(17) A benyújtott kérelem alapján az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportja felkérésére az Algyői Egyesített Szociális Intézmény környezettanulmányt készít.

(18) A Humán és Ügyrendi Bizottság a kérelem és a mellékelt dokumentumok, valamint a környezettanulmány alapján javaslatot tesz a kérelem elfogadására, annak összegére, formájára, illetve a kérelem elutasítására. A Bizottság a javaslatát a döntés meghozatalára jogosult Képviselő-testületnek küldi meg. A Képviselő-testület a Bizottságot további adatok beszerzésére kérheti, melyek beszerzését követően a Bizottság haladéktalanul tájékoztatja a Képviselő-testületet. A Képviselő-testület döntéséről a kérelmezők határozat formájában kapnak tájékoztatást, mely határozat ellen jogorvoslatnak helye nincs.

(19) A támogatást elnyert kérelmezők a támogatásról kölcsönszerződést kötnek az Önkormányzattal.

(20) A támogatással kapcsolatos szerződés alapján a támogatott köteles a Járási Földhivatalnál a szükséges intézkedéseket megtenni az Önkormányzatot megillető jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése iránt A támogatás folyósítása kizárólag ezen jogok bejegyzésének igazolását követően történhet meg.

(21) A tartozás teljes kiegyenlítéséig az ingatlan önkormányzatot megelőző rangsorban történő megterheléséhez csak különös méltánylást érdemlő esetben akkor lehet hozzájárulni, ha a megterhelés célja pénzintézettől felvett lakás-célú kölcsön folyósítása, és ha a támogatottnak törlesztőrészlet hátraléka nincs, elidegenítéséhez pedig csak akkor lehet hozzájárulni, ha az elidegenítés (adásvételi, vagy előszerződéssel igazolt) célja másik, Algyő közigazgatási területén lévő lakásingatlan megszerzése és a hozzájárulást kérő vállalja, hogy

a) amennyiben az általa benyújtandó hivatalos értékbecslések vagy ügyvéd illetve közjegyző által készített és ellenjegyzett adásvételi szerződések alapján megállapítható, hogy a másik lakóingatlan forgalmi értéke kisebb a támogatási kérelemben megjelölt lakóingatlan forgalmi értékénél, a kölcsöntartozás fennálló részét egyösszegben köteles megfizetni vagy,

b) a támogatásban részesült és a vele együtt lakó személyek lakhatása az elidegenítést követően más módon biztosítva lesz és ezt a hozzájárulást kérő igazolja, továbbá vállalja, hogy egy összegben megfizeti a kölcsöntartozás fennálló részét.

(22) A támogatást a szerződéskötést követő 6 hónap alatt kell felhasználni a támogatásról szóló döntés és szerződés szerinti jogcímen.

(23) Amennyiben a támogatás nem kerül az (22) bekezdésben foglalt idő alatt felhasználásra, a Képviselő-testület a támogatást visszavonja, vagy az érdekelt kérelmére - a Humán és Ügyrendi Bizottság javaslatára - újabb 6 hónapos felhasználási időtartamot engedélyezhet. Ezen határidő ismételten már nem hosszabbítható.

(24) A befizetést a támogatott köteles igazolni. Amennyiben a támogatásban az élettársi/házastársi életközösségben élők közösen részesültek, és életközösségük bármely okból felbomlik, a támogatást az a fél is visszafizetheti, aki ezt külön Önkormányzathoz címzett nyilatkozatban magára vállalja.

(25) Ha a szerződéskötés során kiderül, hogy a kérelmező a Rendelet alapján nem részesülhetett volna támogatásban, az Önkormányzat a szerződéskötést megtagadja és egyidejűleg tájékoztatja a Humán és Ügyrendi Bizottságot. A Bizottság a jelentést kivizsgálja és helytállósága esetén javaslatot tesz a Képviselő-testületnek a támogatás visszavonására.

(26) Ha a szerződéskötést követően, a kölcsöntörlesztés ideje alatt kiderül, hogy az igénylő az Önkormányzat félrevezetésével jutott a támogatáshoz, köteles azt a Ptk. szerinti kamattal növelve egy összegben visszafizetni; a kamatot a szerződéskötéstől kell számítani. A visszafizetésre kötelezést a Humán és Ügyrendi Bizottság vizsgálata előzi meg.

8. A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtható rendkívüli települési támogatás

17. § (1) A 18. életévét betöltött, tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére meghatározott időszakra, de maximum egy évre, havi rendszerességgel, pénzbeli ellátásként rendkívüli települési támogatás (a továbbiakban: helyi ápolási díj) nyújtható.

(2) Tartósan beteg az a személy, aki előreláthatólag három hónapnál hosszabb időtartamban állandó ápolást, gondozást igényel.

(3) A helyi ápolási díj megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a kérelem nyomtatványon a tartós betegségről kiállított háziorvosi igazolást.

(4) Nem állapítható meg a helyi ápolási díj, ha:

a) az ápolóval közös háztartásban élők egy főre jutó jövedelme meghaladja a nyugdíjminimum két és félszeresét,

b) az ápoló öröklési, tartási, életjáradéki szerződés alapján vállalta az eltartott gondozását, ápolását,

c) az ápoló részére a járási hivatal egyéb ápolási díjra való jogosultságot állapíthatott meg.

(5) A családi jövedelemszámításnál az ápolási támogatást igénylő személynek a kérelem benyújtását megelőzően keresőtevékenységből származó jövedelmét figyelmen kívül kell hagyni, amennyiben a keresőtevékenység az ápolási tevékenység miatt szűnt meg.

(6) Az ápolást végző személy számára egyidejűleg csak egy ápolási díjra való jogosultság állapítható meg, továbbá egy ápolt személyre tekintettel csak egy ápolást végző személy számára állapítható meg ápolási díj.

(7) Nem jogosult helyi ápolási díjra a hozzátartozó, ha

a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban, óvodai elhelyezésben vagy gyermekvédelmi szakellátást nyújtó bentlakásos intézményi elhelyezésben részesül, illetve köznevelési intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója, kivéve, ha

aa) a köznevelési intézményben eltöltött idő a nemzeti köznevelésről szóló törvényben a köznevelési intézményben való kötelező tartózkodásra meghatározott időtartamot nem haladja meg,

ab) az óvoda vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg,

ac) a köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,

b) rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási díj összegét, ide nem értve azt a táppénzt, amelyet az ápolási díj folyósításának időtartama alatt végzett keresőtevékenységéből adódó biztosítási jogviszony alapján - keresőképtelenné válása esetén - folyósítanak,

c) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésben részt vevő hallgatója,

d) keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja.

(8) Az ápolási díjra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

b) az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti,

c) az ápolt személy meghal,

d) az ápolást végző vagy az ápolt személy tartózkodási joga megszűnt vagy tartózkodási jogának gyakorlásával felhagyott,

e) a (7) bekezdésben megjelölt jogosultságot kizáró körülmény következik be.

(9) Az ápolt személy halála esetén a települési támogatásként folyósított ápolási díj folyósítását a halál időpontjának hónapja utolsó napjával kell megszüntetni.

(10) Az ápolási támogatásra jogosult ápoló az ápolttal szemben ápolási kötelezettségét az alábbi feltételek együttes fennállása esetén teljesíti:

a) az ápolt személyt tartózkodási helyén naponta gondozza,

b) gondoskodik az egészségügyi ellátások igénybevételéről (az ápoltat egészségügyi intézménybe kíséri, szállítja, szükség esetén orvost hív, gyógyszereit kiváltja, az orvosi utasításnak megfelelően kiadagolja, az alapvető házi ápolási feladatokat elvégzi, stb.),

c) gondoskodik az ápolt élelmezéséről, tisztálkodásáról,

d) az ápolt lakását és ruházatát rendben tartja,

e) gondoskodik szükség esetén az ápolt személy oktatási, szociális intézménybe, rehabilitációs foglalkoztatásra történő elszállításáról,

f) lehetővé teszi az ápolás körülményeinek ellenőrzését az erre feljogosítottak számára.

(11) A helyi ápolási díj havi összege 21.240 forint.

(12) Az ellátás megállapításának kezdő napja, a kérelem benyújtását követő hónap első napja.

(13) A helyi ápolási díj folyósítása a jogosult részére történik, a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően, minden hónap 10. napjáig kell folyósítani.

(14) A helyi ápolási díjat kérelmező személy, illetve a helyi ápolási díjat megállapító szerv az ellátás folyósításának időtartama alatt az igazolás felülvizsgálatát kérheti.

9. Temetés céljára nyújtható rendkívüli települési támogatás

18. § (1) Temetés céljára nyújtható települési támogatás állapítható meg annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti. A temetés céljára nyújtható települési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a temetés tényét igazoló eredeti számlaösszesítőt.

(2) Temetés céljára nyújtható települési támogatásra jogosult az eltemettető, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem a nyugdíjminimum négyszeresét nem haladja meg és az Sztv. 4. § (1) bekezdés b.) pontjában foglaltak szerinti vagyonnal nem rendelkezik.

(3) A temetés céljára nyújtható települési támogatás mértéke az alábbi jövedelemkategóriák szerint alakul:

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 50 %-áig testtemetés esetén 50.000,- Ft, hamvasztás esetén 41.000,- Ft;

b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 100 %-áig testtemetés esetén 47.000,- Ft, hamvasztás esetén 38.000,- Ft;

c) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 150 %-áig testtemetés esetén 44.000,- Ft, hamvasztás esetén 35.000,- Ft;

d) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege négyszeresének 100 %-áig testtemetés esetén 41.000,- Ft, hamvasztás esetén 32.000,- Ft;

e) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege négyszeresének 150 %-áig testtemetés esetén 38.000,- Ft, hamvasztás esetén 29.000,- Ft;

f) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege ötszörösének 100 %-áig testtemetés esetén 35.000,- Ft, hamvasztás esetén 26.000,- Ft.

(4) Nem állapítható meg temetés céljára nyújtható települési támogatás

a) ha az elhunyt köztemetett volt,

b) annak, aki a kérelmet a temetést követő fél éven túl terjesztette elő.

10. Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás

19. § (1) Az önkormányzat helyi lakásfenntartási támogatást nyújt a szociálisan rászoruló személyek, háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén.

(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás – a kérelmező választásától függően –

a) a villanyáram fogyasztási díjához,

b) a víz- és csatornahasználati díjhoz,

c) a gáz fogyasztási díjához,

d) a távhőszolgáltatáshoz,

e) a szemétszállítás díjhoz,

f) a lakbér költséghez vagy az albérleti díjhoz,

g) a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez,

h) a közös költséghez

vehető igénybe.

(3) A helyi lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) Helyi lakásfenntartási támogatásra jogosult az a kérelmező, ahol egy háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét nem haladja meg, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(5) A helyi lakásfenntartási támogatás mértéke:

a) A villamos energia és a földgáz céljára nyújtható támogatás mértéke az alábbi jövedelemkategóriák szerint alakul:

aa) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 50 %-áig: 8.000,- Ft/hó;

ab) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 60 %-áig: 7.000,- Ft/hó;

ac) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 70 %-áig: 6.000,- Ft/hó

ad) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 100 %-áig: 5.000,- Ft/hó;

ae) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 120 %-áig: 4.000,- Ft/hó;

af) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege négyszeresének 100 %-áig: 3.000,- Ft/hó.

b) A víz- és csatornahasználati díj céljára nyújtható támogatás mértéke az alábbi jövedelemkategóriák szerint alakul:

ba) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 50 %-áig: 6.000,- Ft/hó;

bb) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege háromszorosának 100 %-áig: 4.000,- Ft/hó;

bc) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege négyszeresének 100 %-áig: 2.000,- Ft/hó.

(6) Helyi lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(7) A helyi lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani. Az ellátás megállapításának kezdő napja, a kérelem benyújtását követő hónap első napja.

(8) A természetbeni szociális ellátás formájában megállapított helyi lakásfenntartási támogatás folyósítása a szolgáltató részére történik, a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően, minden hónap 10. napjáig kell folyósítani, és annak összegét a támogatással érintett költség tekintetében a szolgáltató írja jóvá.

(9) A határozatban arról is rendelkezni kell, hogy a támogatást mely lakásfenntartási kiadáshoz kerül megállapításra, továbbá fel kell tüntetni

a) a támogatott szolgáltatás szolgáltatási vagy közüzemi szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek, a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot,

b) a lakáscélú kölcsönszerződés adósának és adóstársának a kölcsönt nyújtó pénzintézet általi azonosításához szükséges adatot.

(10) A lakásfenntartási támogatással támogatott szolgáltatást a szolgáltató a számlakibocsátás gyakoriságához igazodóan, a számla végösszegének a támogatással való csökkentése révén érvényesíti.

(11) Amennyiben a támogatás havi összege az adott havi számla végösszegét meghaladja, a jóváírást követően fennmaradó különbözeti összeg a következő számlában kerül érvényesítésre.

(12) Azon személy részére, akinél készülék működik, a lakásfenntartási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is.

(13) Ha a lakásfenntartási támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatás teljes összegben folyósításra kerül, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.

(14) Ugyanazon lakás tekintetében bekövetkezett szolgáltató váltás esetén a változás hónapjára járó támogatást teljes összegben a korábbi szolgáltatónak, míg a változást követő hónapra járó támogatást az új szolgáltatónak kell folyósítani.

(15) A kérelmező személy, aki lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatásra válik jogosulttá, a jogosultság egyéb feltételeként köteles házának, kertjének rendben tartására az alábbiak szerint:

a) az általa lakott ingatlan udvarán, valamint a lakásban egy-egy darab szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű használata, ürítésének biztosítása a hulladékszállítást végző szolgáltató céggel kötött szerződés alapján,

b) a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítására, az ingatlan állagmegóvásáról és a rendeltetésszerű használhatóság fenntarthatóságáról a kérelmező vagy jogosult jövedelmi helyzetéhez mérten gondoskodik, valamint a szakértelmet, speciális munkaeszközt, költséget nem igénylő szükséges munkálatokat saját maga elvégzi, a szabadban lévő tárgyak tárolása rendezett,

c) az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, művelése, gyommentesítése,

d) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztán tartása, szemét-és gyommentesítése, síkosság mentesítése,

e) a lakás rendeltetésszerű használata az alábbiak szerint:

ea) a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása, burkolatok, berendezési és felszerelési tárgyak szennyeződéstől mentesek,

eb) vizes helyiség és illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése,

f) az ingatlan, valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

g) állattartásra vonatkozó helyi szabályok betartása.

(16) A helyi lakásfenntartási támogatás megállapítására irányuló kérelem benyújtását követően, illetve a jogosultság fennállása alatt, a lakókörnyezet rendezettségéről helyszíni szemle (környezettanulmány) lefolytatásával kell meggyőződni.

(17) Ha a lakókörnyezet a (15) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, 5 napos határidő kitűzésével fel kell hívni a kérelmezőt, illetve az ellátás jogosultját – az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével – a kifogásolt hiányosságok felszámolására, melynek teljesítéséről ismételt helyszíni szemlén kell meggyőződni.

(18) Aki lakókörnyezete rendezettségét a kitűzött határidőig nem biztosítja, annak lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás nem állapítható meg, illetve a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatásra való jogosultsága tárgyhó utolsó napjával megszűnik, ha a (15) bekezdésben foglalt feltételeknek – a felszólítás ellenére – nem tesz eleget. Az ügyfél e cselekedetével együttműködést nem vállalónak minősül.

(19) Amennyiben a helyi lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a Polgármester a (15) bekezdés szerinti okból elutasítja, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás iránti kérelmet.

(20) Nem jogosult lakásfenntartási támogatásra

a) az a személy, család, aki a (15) bekezdésben foglalt kötelezettségeknek – környezettanulmánnyal bizonyíthatóan – nem felel meg,

b) aki munkanélküli és nem regisztráltatta magát a Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségén,

c) aki a közfoglalkoztatást nem vállalja, vagy közfoglalkoztatása saját hibájából, vagy a munkáltató által történő felmondással szűnt meg.

11. Gyógyszerköltséghez és egyéb egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatások igénybevételéhez nyújtható települési támogatás

20. § (1) Gyógyszerköltséghez és egyéb egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatások igénybevételéhez nyújtható települési támogatás a szociálisan rászorult személy részére, az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott hozzájárulás nyújtható

a) rendszeres gyógyszerszükséglet támogatására, vagy

b) akut megbetegedésből eredő gyógyszerszükséglet támogatására,

c) rendszeresen használt gyógyászati segédeszköz vásárlására,

d) rehabilitációs ellátás igénybevételére.

(3) A (2) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott támogatás ugyanazon személy esetében csak egy jogcímen állapítható meg.

(4) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott támogatást ugyanazon személy egy naptári évben csak egy alkalommal veheti igénybe.

(5) A (2) bekezdés a) és c) pontjában megállapított támogatást egy évre kell megállapítani.

(6) A (2) bekezdés a) és c) pontjában szabályozott támogatás megállapításánál a kérelmező krónikus betegségéhez igazodó, társadalombiztosítási támogatásba befogadott egy havi rendszeres gyógyszerköltségét, vagy gyógyászati segédeszköz költségét lehet figyelembe venni.

(7) Egy családban egyidejűleg legfeljebb két személy részére állapítható meg a (2) bekezdés a) pontjában foglalt gyógyszertámogatás. Harmadik személy részére a támogatás csak abban az esetben állapítható meg, ha az első két személy jogosultsága lejárt.

(8) A gyógyszer- és a gyógyászati segédeszköz vásárlásához nyújtott támogatás mértéke:

a) a (2) bekezdés a) pontjában meghatározott gyógyszerkeret összege maximum havi: 6.000 Ft.

b) a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott évi gyógyszerkeret összege: 15.000 Ft.

c) a (2) bekezdés c) pontjában meghatározott gyógyászati segédeszköz vásárlásához nyújtott támogatás összege maximum havi: 4.000 Ft.

d) a (2) bekezdés d) pontjában meghatározott rehabilitációs ellátás igénybevételéhez nyújtható települési támogatás éves összege: személyenként maximum 30.000,- Ft.

12. Gyógyszerköltséghez és gyógyászati segédeszköz vásárlásához nyújtható települési támogatás

21. § (1) Gyógyszerköltséghez és gyógyászati segédeszköz vásárlásához nyújtható települési támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a havi rendszeres gyógyszerköltségének, vagy gyógyászati segédeszköz költségének térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 15 %-át eléri vagy meghaladja, feltéve, hogy az egy háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át.

(2) A jogosult számára kizárólag a személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges gyógyító ellátás rendelhető.

(3) A havi rendszeres gyógyító ellátáshoz szükséges, társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket a kérelem nyomtatványhoz mellékelt orvosi igazoláson, a háziorvos igazolja.

(4) A háziorvosi igazoláson fel kell tüntetni kérelmező természetes személyazonosító adatait, lakóhelyét, az egészségi állapot fenntartásához, gyógyításához szükséges, társadalombiztosítási támogatásba befogadott, rendszeresen szedett gyógyszerek havi adagját, vagy a gyógyászati segédeszköz megnevezését, valamint az orvos pecsétjét.

(5) A háziorvos által felírt, társadalombiztosítási támogatásba befogadott havi rendszeres gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök költségének összegét, a gyógyszertár igazolja.

(6) Az éves gyógyszerkeret akkor állapítható meg, ha a háziorvos igazolása alapján, a gyógyszerszükséglet időtartama a 6 hónapot meghaladja.

(7) A gyógyszertámogatás folyósítása a jogosult részére történik, a jogosultság megállapítását követő hónaptól kezdődően, minden hónap 10. napjáig kell folyósítani.

(8) A jogosult a gyógyszertámogatás gyógyszerre, ill. gyógyászati segédeszközre való ráfordítását minden hónap 20. napjáig a vásárlást igazoló számla benyújtásával az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjánál igazolja.

(9) A számla benyújtásának elmulasztása, illetve a gyógyszertámogatásnak a háziorvos által nem igazolt gyógyszerre, ill. gyógyászati segédeszközre való fordítása a gyógyszertámogatás folyósításának megszüntetését vonja maga után.

(10) A gyógyszertámogatásra benyújtott kérelem esetében meg kell vizsgálni, hogy a járási hivatalnál ugyanazon kérelmezőre tekintettel nincs-e folyamatban közgyógyellátás megállapítása iránti eljárás, vagy rendelkezik-e érvényes közgyógyellátási jogosultsággal.

(11) Ha megállapításra kerül, hogy a járási hivatalnál az ellátás megállapítása iránti eljárás folyamatban van, úgy a járási hivatal döntéséig az eljárást fel kell függeszteni.

(12) Nem jogosult gyógyszertámogatásra az a személy, akinek az Szt. 50. § (1), vagy (2) bekezdése alapján, közgyógyellátási jogosultságát megállapították. Erről a tényről a kérelem nyomtatványon kérelmezőnek nyilatkoznia kell.

13. Rehabilitációs ellátás igénybevételéhez nyújtható települési támogatás

22. § (1) Rehabilitációs ellátás igénybevételéhez nyújtható települési támogatás az Algyői Borbála Fürdőben a reumatológus szakorvos javaslata alapján a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás.

(2) A kezelések szükségességét és gyakoriságát a reumatológus szakorvos, annak anyagi vonzatát pedig a fürdő vezetője az Algyői Polgármesteri Hivatal által arra rendszeresített nyomtatványon igazolja.

(3) A rehabilitációs ellátás igénybevételéhez nyújtható települési támogatás folyósítása a jogosult részére történik, a jogosultság megállapítását követő 8 napon belül.

(4) A jogosult a támogatás rehabilitációs ellátásra való ráfordítását a támogatás kézhezvételétől számított 8 napon belül az Algyői Borbála Fürdő által kiállított számla benyújtásával az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportjánál igazolja.

(5) A számla benyújtásának elmulasztása, ill. a támogatásnak a szakorvos által nem igazolt ellátásra való fordítása a további támogatásra való jogosultság elutasítását vonja maga után.

14. Köztemetés

23. § (1)12

(2)13

(3)14

(4)15

(5)16 A polgármester kérelemre az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségének megtérítése alól különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén részben vagy egészben mentesítheti, ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetén annak 400%-át.

(6)17 Amennyiben az elhalt hozzátartozója a köztemetés költségeinek megfizetésére kötelezhető, úgy a megtérítésre legfeljebb 12 havi részletfizetés engedélyezhető.

15. Adósságcsökkentési támogatás

24. § (1) Adósságcsökkentési támogatásban részesülhet az a személy vagy család, akinek

a) az adóssága meghaladja az ötvenezer forintot, és akinek a rendeletben meghatározott adósságok valamelyikénél fennálló tartozása legalább hat havi, vagy

b) a közüzemi díjtartozása miatt a szolgáltatást kikapcsolták.

(2) A támogatás mértéke nem haladhatja meg az adósságkezelés körébe bevont adósság 75 %-át, és összege legfeljebb 300.000.-Ft lehet.

(3) A (6) bekezdésben foglalt adósságtípusok közül azokat lehet figyelembe venni, amelyek azoknál az adósságot kezelő szolgáltató szerveknél állnak fenn, amelyekkel az Önkormányzat keret-megállapodást írt alá vagy a szolgáltató felé kiadott igazolás alapján a szolgáltató a kérelmezőt fizetéskönnyítési kedvezményben részesíti.

(4) A (3) bekezdés szerinti igazolásnak tartalmaznia kell:

a) az adósnak a rendelet értelmében adósságkezelési támogatás feltételeinek történő megfelelését,

b) az önkormányzat által az adósnak nyújtandó támogatás mértékét,

c) az adós vállalását a 25% önerő megfizetésének módjáról.

(5) A keret- megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a szolgáltató szerv hozzájárulását a fizetés halasztásához,

b) a szolgáltató szerv által vállalt kedvezményeket (pld. ingyenes óravisszakötés, járulékok, kamat elengedése, a végrehajtás felfüggesztése),

c) a szolgáltató szerv kötelezettségét arról, hogy haladéktalanul értesíti az Önkormányzatot, amennyiben az adós a részletfizetési megállapodásnak nem tesz eleget.

(6) Az adósságtípusok közül az adósságkezelésbe bevont adósságtípusok:

a) vezetékes gázdíj tartozás,

b) áramdíjtartozás,

c) távhő-szolgáltatási díjtartozás,

d) víz és csatornahasználati díjtartozás.

25. § (1) Az adósságcsökkentési támogatásnál figyelembe vehető bármilyen minőségű lakhatás céljára szolgáló helyiség, vagy helyiségcsoport.

(2) Az adósságcsökkentési támogatás szempontjából figyelembe vehető lakás alapterületek a következők:

a) egyszemélyes háztartás esetén 60 m2-ig;

b) kétszemélyes háztartás esetén 70 m2-ig;

c) háromszemélyes háztartás esetén 80 m2-ig;

d) négyszemélyes háztartás esetén 90 m2-ig;

e) ötszemélyes háztartás esetén 115 m2-ig;

f) hatszemélyes háztartás esetén 125 m2-ig;

g) minden további személy után plusz 10 m2.

(3) Egy lakásból álló családi ház esetén az alapterület 20m2-rel meghaladhatja az egy háztartásban lakó személye létszáma szerint (2) bekezdésben meghatározott mértéket.

(4) Adósságcsökkentési támogatásra jogosult az, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem

a) egyedül élő esetében, a nyugdíjminimum három és félszeresét,

b) kettő és több személyes háztartás esetében a nyugdíjminimum háromszorosát nem haladja meg

továbbá, aki legalább 25%-s önrész megfizetését vállalja.

(5) Az önrész megfizetése történhet:

a) egy összegben, vagy

b) legfeljebb 18 havi részletben, az adós vállalásától függően, mely az Algyői Egyesített Szociális Intézmény javaslata alapján egy alkalommal hat hónappal meghosszabbítható.

(6) A támogatás folyósításának időtartama megegyezik az (5) bekezdés alapján vállalt önrész megfizetésének időtartamával.

26. § (1) Az adósságcsökkentési támogatás iránti kérelmet

a) Egy háztartáson belül bármelyik nagykorú személy benyújthatja. Az adósságcsökkentési támogatás csak az egyik kérelemre állapítható meg, függetlenül a lakásban, egy háztartásban élő személyek számától.

b) A háztartásban élő személyek egyikének az adott lakás tulajdonosának, bérlőjének, vagy haszonélvezőjének kell lennie.

(2) A kérelem, az arra rendszeresített formanyomtatványon az Algyői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Csoportnál nyújtható be.

(3) A kérelemhez csatolni kell:

a) a jövedelem nyilatkozatot,

b) jövedelemről és rendszeres ellátásokról szóló igazolást,

c) lakás alapterületét, lakáshasználat jogcímét igazoló okiratot vagy annak másolatát,

d) kérelmező nyilatkozatát az adósságkezelési tanácsadáson való részvételről és a vállalt, legalább 25%-os önrész megfizetéséről, annak idejéről,

e) a közüzemi szolgáltató igazolását az adósság összegéről és keletkezésének időszakáról,

f) a hitelezők és az adós adósságkezelési szolgáltatásban való részvételre kötött megállapodást,

g) a kérelmező nyilatkozata az adatvédelem feloldásáról.

(4) A kérelmet évközben folyamatosan lehet benyújtani. A jogosultság a kérelem elbírálásának hónapjától áll fenn.

(5) Adósságcsökkentési támogatás folyósításának ideje alatt ezen a címen újabb jogosultságot megállapítani nem lehet.

(6) A Polgármester határozattal dönt az adósságcsökkentési támogatásról, annak összegéről, a részletfizetés idejéről. Rendelkezik a hitelezővel történő részletfizetési megállapodás megkötésének határidejéről, továbbá az adósságkezelési tanácsadáson való részvétel kötelezettségéről.

(7) A (6) bekezdésben foglaltakon felül a határozatnak tartalmaznia kell:

a) a kérelmező (adós) személyi adatait,

b) a kérelmező háztartásnak havi nettó összjövedelmét (azt, hogy a jövedelmek miből tevődnek össze),

c) egy főre jutó jövedelmet,

d) a háztartás tagjainak számát,

e) a lakás alapterületét,

f) az adósság összegét,

g) az adós fizetési kötelezettségéhez igazodó utalási módot,

h) a szerződésszegés jogkövetkezményeit,

i) az adósságkezelési tanácsadás igénybevételének kötelezettségét,

j) a részletfizetési megállapodás határidejének elmulasztásából eredő jogkövetkezményekről való tájékoztatást,

k) az adósságcsökkentési támogatáshoz kötődő lakásfenntartási támogatás megállapítását.

(8) Az adósságcsökkentési támogatás keretében meghozott határozatról az adósságot kezelő szerv és az Algyői Egyesített Szociális Intézmény értesül.

(9) Az adós, a részletfizetési megállapodást, a határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles megkötni az adósságot kezelő szolgáltató szervvel.

(10) A részletfizetési megállapodás birtokában az adósságcsökkentési támogatás folyósítását el kell rendelni.

(11) A részletfizetési megállapodás hiányában a végrehajtást felfüggeszti, a felfüggesztésről rendelkező határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napot követően, az adósságcsökkentési támogatás megállapításáról szóló határozatot.

27. § (1) Az adós az adósságcsökkentési támogatás időtartama alatt, de legalább 12 hónapig adósságkezelési tanácsadás formájában együttműködni köteles.

(2) Az adósságkezelési tanácsadást az Algyői Egyesített Szociális Intézmény biztosítja. Az adósságkezelési tanácsadás keretében az adós családnak vagy a személynek

a) tájékoztatást, javaslatot, tanácsadást biztosít,

b) az adóssal megkötött együttműködési megállapodásban foglaltaknak megfelelően vállalt kötelezettségek teljesítését figyelemmel kíséri,

c) a fizetési nehézség megszüntetésére, áthidalására – felfüggesztés mellett – szakmailag indokolt módszerek kialakítását és bevezetését javasolja,

d) az adósságkezelési támogatás megszüntetésének okát, a jogosultságot érintő változást írásban jelzi,

e) szakmai fórummal a szolgáltatás hatékonyságát elősegíti.

A szolgáltatás vezetője az éves adósságkezelési munkáról, a tapasztalt tendenciákról tájékoztatást ad.

(3) Az adósságcsökkentési támogatást megállapító határozat kézhezvételét követő 15 napon belül az adós köteles felkeresni az Algyői Egyesített Szociális Intézményt az adósságkezelési tanácsadás megkezdése érdekében.

28. § (1) Az adósságcsökkentési támogatás tovább nem folyósítható, és a kifizetett összeget vissza kell téríteni, ha a jogosult

a) az adósságkezelési tanácsadást nem veszi igénybe, vagy

b) az általa vállalt adósságtörlesztés három havi részletét nem teljesíti, illetve

c) az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételének időtartama alatt a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos fizetési kötelezettségének három hónapig nem tesz eleget.

(2) Az adósságcsökkentési támogatás (1) bekezdésben foglaltak szerinti megszüntetésétől számított 48 hónapon belül ismételten nem állapítható meg.

(3) Ugyanazon személy vagy háztartásának tagja az adósságkezelési szolgáltatás lezárásától – ide nem értve az (1) bekezdés szerinti megszüntetést – számított 24 hónapon belül nem részesülhet adósságkezelési szolgáltatásban.

(4) Az adós által jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett, a már kifizetett adósságcsökkentési támogatást a jegybanki alapkamattal megemelt összegben az adósnak legfeljebb olyan összegű törlesztő részletekben kell visszafizetnie az Önkormányzat részére, mint amilyen részletekben a támogatás kifizetésre került.

16. Hulladékszállítási díjkedvezmény

29. § (1)18

(2)19

(3)20

(4)21

(5)22

(6)23

(7)24

(8)25

30. § (1)26

(2)27

(3)28

17. Karácsonyi csomag

31. § A karácsonyi csomag a 75. életévüket betöltött személyek részére, tartós élelmiszercsomag formájában nyújtott természetbeni támogatás.

17/A.29 Időskorúak és egészségkárosodottak támogatása

31/A. § (1) Az időskorúak támogatása az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, valamint aktív korú, egészségkárosodott személyek részére koruk, egészségi állapotuk miatt megemelkedett költségeik kompenzálására évente egyszer nyújtott pénzbeli támogatás.

(2) Időskorúak támogatására jogosult hivatalból az az algyői bejelentett lakóhellyel rendelkező személy, aki tárgyév április 30. napján a 65. életévét betöltötte.

(3) Az időskorúak támogatása hivatalból, alanyi jogon kerül megállapításra.

(4) Kérelemre kerül megállapításra a támogatás azon algyői bejelentett lakóhellyel rendelkező személyek részére, akik tárgyév április 30. napján:

a) időskorúak járadékában,

b) rokkantsági ellátásban,

c) rehabilitációs ellátásban,

d) rokkantsági járadékban vagy

e) egészségkárosodására tekintettel egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban

részesülnek.

(5) Az egészségkárosodottak támogatására a kérelmet tárgyév június 15. napjáig lehet benyújtani.

(6) Az időskorúak és egészségkárosodottak támogatása összege: egyszeri 15.000,- forint.

(7) A támogatási összeget tárgyév május 1-től június 30-ig postai úton, vagy a jogosult kérésére az általa megjelölt folyószámlára kell folyósítani annak a személynek, akinek jogosultságát az Algyői Polgármesteri Hivatal Szociális és Igazgatási Csoportja hivatalból vagy kérelemre megállapította.

(8) Az ellátás folyósításáról az előző évi zárszámadási rendelet elfogadásával egyidejűleg, az adott évi költségvetési bevételek függvényében dönt a képviselő-testület.

18. Átmeneti rendelkezések

32. § (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Algyő Nagyközség Képviselő-testületének az egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 2/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete.

(2) A 2023. április 1-jét megelőzően az (1) bekezdésben meghatározott rendelet 19. §-a alapján megállapított, a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtható települési támogatás a jogosultság fennállásáig tovább folyósítható.

(3) A 2023. április 1-jét megelőzően az (1) bekezdésben meghatározott rendelet alapján megállapított, havi rendszerességgel nyújtott ellátások a jogosultság fennállásáig tovább folyósíthatóak.

19. Záró rendelkezések

33. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (IV. 1.) önkormányzati rendelethez

Ellátási formánként a kérelemhez csatolandó igazolások jegyzéke

1. Rendkívüli települési támogatás:

a) jövedelemnyilatkozat

b) jövedelemről és rendszeres ellátásokról igazolás

c) vagyonnyilatkozat

d) rendkívüli élethelyzetet igazoló irat, pld: gyógyszerköltség, tankönyv- és tanszervásárlás költsége, elemi kár tényét igazoló szakhatóság véleménye, szolgáltatási díjhátralékról értesítés stb.

e) ápolás céljából kért támogatás esetében háziorvosi igazolás és szakvélemény

2. Temetés céljára nyújtható települési támogatás:

a) jövedelemnyilatkozat

b) jövedelemről és rendszeres ellátásokról igazolás

c) vagyonnyilatkozat

d) eredeti temetési számla

e) az eltemetett személy halotti anyakönyvi kivonatának másolata

3. Lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtható települési támogatás:

a) jövedelemnyilatkozat

b) jövedelemről és rendszeres ellátásokról igazolás

c) vagyonnyilatkozat

d) lakásfenntartás költségeit igazoló számlák, vagy fizetési kötelezettséget tartalmazó összesítők, igazolások

4. Gyógyszerköltséghez és egyéb egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatás igénybevételéhez nyújtott támogatás

a) jövedelemnyilatkozat

b) jövedelemről és rendszeres ellátásokról igazolás

c) vagyonnyilatkozat

d) a havi rendszeres gyógyító ellátáshoz szükséges, társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről szóló háziorvosi igazolás

e) a gyógyszertár igazolását a háziorvos által felírt, társadalombiztosítási támogatásba befogadott havi rendszeres gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök költségének összegéről

f) a reumatológus szakorvos igazolása a szükséges rehabilitációs ellátásról, valamint a Borbála Fürdő vezetőjének igazolása a kezelés anyagi vonzatáról

g) a háziorvos igazolása az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából történő utazás szükségességéről és gyakoriságáról, háziorvos beutalója

5. Iskolakezdési támogatás:

a) jövedelemnyilatkozat

b) iskolalátogatási igazolás

6.30

7. Adósságkezelési szolgáltatás:

a) jövedelemnyilatkozat

b) jövedelemről és rendszeres ellátásokról igazolás

c) szolgáltató igazolása a 25 % önerő megfizetéséről

8. Hulladékszállítási díjkedvezmény: jövedelemnyilatkozat.

9.31

1

A bevezető az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a) pontja az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § f) pontját az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 3. § h) pontját az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

A 6. § (8) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 8. § (3) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

7

A 14. § (1) bekezdés b) pontja az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

8

Az 5/A. alcímet (14/A. §-t) az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.

9

A 15. § (1) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

10

A 16. § (5) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

11

A 16. § (6) bekezdése az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

12

A 23. § (1) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

13

A 23. § (2) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

14

A 23. § (3) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

15

A 23. § (4) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 23. § (5) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

17

A 23. § (6) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 8. §-a iktatta be.

18

A 29. § (1) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

19

A 29. § (2) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

20

A 29. § (3) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 29. § (4) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

22

A 29. § (5) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 29. § (6) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 29. § (7) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

25

A 29. § (8) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

26

A 30. § (1) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 30. § (2) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 30. § (3) bekezdését az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

29

A 17/A. alcímet (31/A. §-t) az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (IV. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

30

Az 1. melléklet 6. pontját az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

31

Az 1. melléklet 9. pontját az Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete 9. § g) pontja hatályon kívül helyezte.