Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019(X.22.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 11. 03

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2019(X.22.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról

2023.11.03.

Vál Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Vál Község Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. Az Önkormányzat hivatalos megnevezése, székhelye, szervei

1. § Az Önkormányzat hivatalos megnevezése: Vál Község Önkormányzat.

2. § Az Önkormányzat székhelye: 2473 Vál, Vajda János u. 2.

3. § (1) A Képviselő-testület hivatalos megnevezése: Vál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület).

(2) A Képviselő-testület hivatalának hivatalos megnevezése: Váli Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal).

(3) A Képviselő-testület tagjainak száma 7 fő. A képviselők névjegyzékét és elektronikus elérhetőségét a Rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A Képviselő-testület szervei:

a) polgármester

b) Képviselő-testület bizottsága

c) a Váli Közös Önkormányzati Hivatal

d) jegyző

(5) Az Önkormányzat Intézményeit a Rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat Kormányzati funkció számait a Rendelet 3. melléklete tartalmazza.

2. Vál jelképei Vál község címere és a zászlója

4. § (1) Vál jelképei Vál község címere és a zászlója.

(2) Az Önkormányzat az arra érdemes személyeket az alábbi kitüntetésekben részesítheti:

a) Vál Község Díszpolgára,

b) Vál települési nívó-díj,

c) Vál Településért Érdemérem

(3) A község (1) bekezdésben meghatározott jelképeit és a (2) bekezdésben meghatározott kitüntetéseket, valamint azok használatának, odaítélésének rendjét külön megalkotott önkormányzati rendelet szabályozza.

(4) Az Önkormányzat helyi ünnepe a „Vajda Napok” rendezvénysorozat, amelynek szervezéséről a Hivatal gondoskodik. A nemzeti ünnepek - március15.; augusztus 20.; október 23. szervezéséről a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság gondoskodik.

3. Bélyegző használat

5. § (1) A polgármester, a jegyző, valamint a Váli Közös Önkormányzati Hivatal bélyegzőjén a Magyarország címerét kell használni. A Magyarország címerét ábrázoló bélyegző használatát kifejezetten előíró jogszabály hiányában Vál címerét ábrázoló bélyegző is használható.

(2) Vál Község hivatalos bélyegzői:

a) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal hivatalos körbélyegzője: felirat: Váli Közös Önkormányzati Hivatal, közepén Magyarország címerével.

b) A Polgármester, Alpolgármester hivatalos körbélyegzője: felirat: Vál Község Önkormányzat, közepén Magyarország címerével.

c) A Jegyző hivatalos körbélyegzője: Váli Közös Önkormányzati Hivatal, közepén a Magyarország címerével, Jegyző felirattal.

4. A Képviselő-testület működésének szabályai

6. § (1) Vál Község Helyi Választási Bizottsága nevében, annak elnöke az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának eredményéről a Képviselő-testület alakuló ülésén, avagy az időközi választást követő első ülésen beszámol a Képviselő-testületnek.

(2) A Képviselő-testület tagjai az alakuló ülésen esküt tesznek, a polgármester és az alpolgármester a Képviselő-testület előtt tesz esküt.

7. § (1) A Képviselő-testület az alakuló ülésén választja meg tagjai sorából titkos szavazással az egy fő főállású alpolgármestert.

(2) Az alpolgármester személyére a polgármester tesz javaslatot.

(3) A polgármester és az alpolgármester illetményét a Képviselő-testület az alakuló ülésén állapítja meg.

8. § A Képviselő-testület alakuló ülésén a testület hatáskörébe tartozó választások, titkos szavazások lebonyolítására „Szavazatszámláló Bizottságot” választ, amelynek megbízatása az alakuló ülés bezárásáig tart.

9. § (1) A Képviselő-testület szükség szerint, de évente legalább nyolc rendes ülést tart.

(2) A Képviselő-testület éves munkatervének megfelelően ülésezik, ezen kívül szükség szerint rendkívüli ülést tart.

(3) A munkaterv tervezetét minden év december hó 15.-ig a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

10. § (1)1 A Képviselő-testület ülését a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy a polgármester és az alpolgármester tartós akadályoztatása esetén a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság elnöke, hívja össze.

(2)2 A Képviselő-testület ülését a polgármesteri, az alpolgármesteri és a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság elnöki tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy a polgármester, az alpolgármester és a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság elnökének tartós akadályoztatása esetén a korelnök hívja össze.

11. § (1)3 A Képviselő-testületi ülés vezetésének feladatát a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy a polgármester és az alpolgármester tartós akadályoztatása esetén a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság elnöke látja el.

(2)4 A Képviselő-testületi ülés vezetésének feladatát a polgármesteri, az alpolgármesteri, és a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság elnöki tisztség egyidejű betöltetlensége, vagy a polgármester, az alpolgármester és a Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság elnökének tartós akadályoztatása esetén a korelnök látja el.

12. § (1) A Képviselő-testületet rendes ülését meghívóval kell összehívni.

(2) A meghívónak tartalmaznia kell:

a) az ülés helyét, kezdetének időpontját,

b) a javasolt napirendet,

c) a napirendi pontok előadóit,

d) az ülés összehívójának aláírását és pecsétjét.

(3) A meghívót úgy kell kézbesíteni, hogy a képviselők és a tanácskozási joggal meghívottak a rendes ülés napját megelőzően legalább öt naptári nappal megkapják azt.

(4) A meghívó és az egyéb előterjesztések kézbesítése elektronikus úton is megtörténhet mind a képviselők, mind tanácskozási joggal meghívottak részére.

(5) A meghívó, valamint az előterjesztés kézhezvételét a képviselők, valamint a bizottsági tagok elektronikus levélben, avagy telefonon visszajelzik az ülés összehívójának.

(6) A rendkívüli ülés távbeszélőn is összehívható.

(7) Zárt tárgyalású napirendi pontra vonatkozó előterjesztést a képviselők, és a jegyző kapják meg.

(8) A Képviselő-testület ülésének időpontjáról a község lakosságát helyben szokásos módon tájékoztatni kell.

(9) A rendelet kihirdetésére, illetőleg a közérdekű információk közlésére a helyben szokásos mód a Váli Közös Önkormányzati Hivatal ülés helye szerinti kirendeltség hirdetőtáblájára való kifüggesztés.

(10) A zárt ülés tartását nem igénylő írásbeli előterjesztések a képviselők, valamint a bizottságok nem képviselő tagjai részére elektronikus formában, a Rendelet 1. mellékletében rögzített elektronikus levélcímre kerülnek megküldésre.

13. § (1) A Képviselő-testület üléseit Vál Község Önkormányzat székhelyén lévő tanácskozóteremben tartja.

(2) A Képviselő-testület a Képviselő-testület döntése esetén indokolt esetben más épületben és teremben, vagy helyen is ülésezhet, ha azt az adott körülmények indokolják és ott a tanácskozás feltételei biztosítottak.

14. § A Képviselő-testület tagjainak a hallgatóságtól és a meghívottaktól elkülönített tanácskozó helyet kell kialakítani.

15. § A képviselő köteles a Képviselő-testületi ülésen

a) olyan magatartást tanúsítani, amellyel megőrizhető az ülés méltósága, tekintélye,

b) a képviselői esküjében foglaltakat és a közjót maradéktanul szem előtt tartani,

c) a Képviselő-testület ülését vezető személy a Képviselő-testület méltóságának érdekében tett intézkedését tiszteletben tartani.

16. § (1) A Képviselő-testület ülésének napirendjére az éves munkaprogram figyelembevételével a polgármester tesz javaslatot.

(2) A napirendet és a napirendek sorrendjét a Képviselő-testület állapítja meg, amennyiben napirendi kiegészítésre, módosításra javaslat nincs.

(3) A meghívóban szereplő napirendhez képest újabb napirendek felvételére lehetőség van, erről a Képviselő-testület vita nélkül határoz.

17. § Képviselő-testület rendes ülésén kötelező napirendi pontok:

a) beszámoló a lejárt határidejű önkormányzati döntések végrehajtásának állásáról

b) beszámoló a két ülés közötti fontosabb eseményekről.

18. § A polgármester Képviselő-testületi ülés vezetésével összefüggő feladatai:

a) megnyitja az ülést,

b) megállapítja, hogy annak összehívása az SZMSZ szabályai szerint történt,

c) vizsgálja a testület határozatképességét az ülés kezdetén és az ülés teljes tartama alatt,

d) az ülés megnyitása előtt ismerteti a napirend előtti felszólalásokról, az esetleges zárt ülés elrendeléséről elhangzott kérelmeket, javaslatokat,

e) napirendi javaslatot terjeszt a Képviselő-testület elé döntésre,

f) közli a Képviselő-testületi ülés előtt benyújtott képviselői javaslat tárgyát,

g) biztosítja az ülés folyamatosságát, gondoskodik a tanácskozás rendjének fenntartásáról, ennek keretében megadja a szót az előterjesztőknek, hozzászólóknak, figyelmezteti azt, aki eltér a tárgyalt témától.

h) minden előterjesztés és azzal összefüggő döntési javaslat felett külön-külön vitát nyit,

i) megállapítja a szavazás eredményét, és kimondja a Képviselő-testület döntését,

j) tanácskozási szünetet rendel el.

19. § (1) Ha a Képviselő-testület ülésére benyújtott előterjesztést bizottság tárgyalta és véleményezte, a bizottság elnöke vagy a bizottsági elnök által kijelölt bizottsági tag a bizottsági javaslatot ismerteti.

(2) A polgármester az előterjesztő felé kérdések feltételére lehetőséget biztosít.

(3) Az előterjesztő legfeljebb tíz percben előadott válaszának elhangzása után kerül sor a polgármester által a vita megnyitására.

(4) A vitához egy képviselő, vagy más szót kapott személy legfeljebb két perc időtartamban szól hozzá. A két perc letelte után a polgármester a szót megvonja.

(5) A vitában elhangzottakra az előterjesztő amennyiben kíván, legfeljebb tíz perc időtartamban reagál.

(6) A vita lezárásáról bármely képviselő javaslatára a Képviselő-testület vita nélkül, szótöbbséggel határoz.

(7) A polgármester a vita lezárását követően ismerteti az előterjesztett és a módosított javaslatot, amelyet követően szavazást rendel el.

(8) Elsőként a módosító javaslatról kell szavazni.

20. § Amennyiben megállapítást nyer, hogy egy képviselő a személyes érintettségét egy adott napirendi pont tárgyalásánál nem jelezte, akkor a polgármester a napirendi pont újbóli beterjesztéséről dönthet, és a képviselő figyelmét felhívja arra, hogy a jövőben bejelentési kötelezettségét ne mulassza el.

21. § (1) Ha a Képviselő-testületi ülésen rendzavarás történik, a polgármester az ülést határozott időre félbeszakíthatja, azzal, hogy elhagyja a székét.

(2) Az ülés ismételten csak a polgármester összehívására folytatódik.

22. § (1) A Képviselő-testületi munka nyilvánossága biztosítása érdekében a rendes Képviselő-testületi ülések jegyzőkönyveit, rendeleteit a val.hu című honlapon közzé kell tenni.

(2) A nyílt Képviselő-testületi üléseket úgy kell megszervezni, hogy a lehetőleg a hallgatóság a Képviselő-testületi ülésnek helyt adó teremben helyet tudjon foglalni.

23. § (1) A Képviselő-testület döntéseit fő szabály szerint nyílt szavazással hozza.

(2) Nyílt szavazás történhet:

a) kézfelemeléssel,

b) név szerinti szavazással.

(3) Ha a szavazás eredményéről kétség merül fel, és bármelyik képviselő azt kéri, a polgármester a szavazást köteles megismételtetni.

(4) A szavazás módjának megválasztását adott napirend tárgyalása során bármelyik képviselő javasolhatja, a javaslatról a Képviselő-testület vita nélkül határoz.

(5) Név szerinti szavazás esetén a jegyző abc szerinti sorrendben felolvassa a képviselők névsorát. A képviselők felállva "igen" vagy "nem", "tartózkodom" nyilatkozattal szavaznak.

(6) A jegyző a szavazatokat a névsoron feltünteti, összeszámolja és a szavazás eredményét a névsorral együtt a polgármesternek átadja. A szavazás eredményét a polgármester hirdeti ki.

24. § (1) Törvényben meghatározott esetben a Képviselő-testület titkos szavazást tarthat.

(2) A titkos szavazás megtartását bármelyik képviselő kezdeményezheti.

25. § (1) A titkos szavazás borítékba helyezett szavazólapon, urna igénybevételével történik.

(2) Titkos szavazásnál 3 tagú ideiglenes szavazatszámláló bizottság jár el.

(3) A bizottság tagjaira és elnökére a Képviselő-testületi ülést vezető személy tesz javaslatot.

(4) A bizottság tagjait és elnökét a testület minősített többséggel választja. Megbízatásuk a szavazás eredményének ismertetéséig tart.

26. § (1) Titkos szavazást követően a szavazatszámláló bizottság összeszámolja a szavazatokat, megállapítja az érvényes és érvénytelen szavazatok arányát és a szavazásról jegyzőkönyvet készít.

(2) Szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyve tartalmazza:

a) szavazás helyét és időpontját,

b) kezdetét és végét,

c) szavazatszedő bizottság tagjainak nevét és tisztségét,

d) a szavazás során felmerült körülményeket,

e) szavazás során tett megállapításait és a hozott határozatokat,

f) szavazás eredményét.

(3) Szavazásról készült jegyzőkönyvet a szavazatszámláló bizottság tagjai írják alá.

(4) A szavazás eredményéről a bizottság elnöke a Képviselő-testületnek a jegyzőkönyv ismertetésével jelentést tesz.

5. Rendeletalkotás, határozathozatal, jegyző jelzési kötelezettsége

27. § Az önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezhetik:

a) helyi képviselők,

b) a Képviselő-testület bizottságai,

c) polgármester

d) alpolgármester

e) a jegyző,

f) a váli székhelyű, bejegyzett egyesületek, polgári jogi társaságok.

28. § (1) A rendeleti javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani.

(2) Polgármester gondoskodik a rendeleti javaslatnak a képviselőkhöz, és az általa meghatározott érdekeltekhez történő eljuttatásáról.

(3) A rendeleti javaslat kidolgozását a jegyző segíti.

29. § A rendelet-tervezeteket – a 30. §-ban foglalt kivételekkel – társadalmi egyeztetésre kell bocsátani, melynek során biztosítani kell a tervezet és a vélemények helyben szokásos módon történő közzétételét.

30. § (1) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) az állami támogatásokról, a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról,

b) a helyi adókról

c) a Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról,

d) a kiemelkedő közérdek miatt sürgős döntésről szóló tervezeteket.

(2) Kiemelkedő közérdek az olyan körülmény, melynek bekövetkezése esetén az önkormányzatot jelentős hátrány érné.

31. § (1) A tervezetet az azt tárgyaló Képviselő-testületi ülést megelőzően 15 napig kell közzétenni a Vál Község www.val.hu című honlapján a véleményezésre kialakított oldalon.

(2) A véleményeket a titkarsag@val.hu e-mail címre kell megküldeni.

(3) A beérkező véleménynek tartalmaznia kell:

a) a véleményadó nevét,

b) a véleményadó lakóhelyét,

c) a véleményadó elektronikus elérhetőségét.

(4) A vélemény megküldésével a véleményt nyilvánító személyes adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.

(5) A beérkezett véleményekről az előterjesztő összegzést készít, mely tartalmazza a figyelembe vett észrevételeket, illetve a vélemény figyelmen kívül hagyásának indokait.

32. § (1) A vélemény hagyományos módon írásban, papíralapon is megküldhető, de tartalmaznia kell a 26. § (3) bekezdésében foglaltakat.

(2) A helyi közösségek széles körét érintő tervezettel kapcsolatos vélemények közvetlen megismerése érdekében lakossági fórum szervezhető. A lakossági fórumon elhangzottak összefoglalóját a helyben szokásos módon közzé kell tenni.

(3) A tervezetről szóló döntést követő három hónap elteltével a rendelet szerint közzétett dokumentumok eltávolításra, a papíron beküldött vélemények megsemmisítésre kerülnek.

33. § (1) A rendelet-tervezetet a testületi ülést megelőző 5 nappal a Képviselő-testület tagjainak kézbesíteni kell.

(2) Ha a rendeleti javaslathoz módosító javaslat érkezik, szavazás során módosító indítványról kell először szavazni.

(3) A rendelet elfogadását követően annak hiteles szövegét a jegyző szerkeszti.

34. § Az önkormányzati rendelet kihirdetéséről és a hatályos önkormányzati rendeletek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik. Az önkormányzati rendeletet a helyben szokásos módon közzé kell tenni. Az önkormányzati rendelet a kifüggesztés napján tekinthető kihirdetettnek.

35. § Törvényben meghatározott eseteken túl a határozathozatalhoz minősített döntés szükséges az alábbi esetekben:

a) kitüntetések, elismerő címek létrehozásához, adományozásához,

b) titkos szavazás elrendeléséhez, amennyiben az nem kötelező,

c) helyi népszavazás kiírásához, amennyiben az jogszabály alapján nem kötelező,

d) településrendezési tervek jóváhagyásához, terület-felhasználáshoz,

e) hitelfelvételhez, kötvénykibocsátáshoz.

36. § Amennyiben a jegyző úgy ítéli meg, hogy az Önkormányzat döntése, működése jogszabályt sért, abban az esetben haladéktalanul, de legkésőbb a jogsértés észlelését követő Képviselő-testületi ülésén köteles ezt jelezni a Képviselő-testület felé.

6. A Képviselő-testület ülésének jegyzőkönyve

37. § A Képviselő-testület üléséről készített jegyzőkönyvet, a zárt ülésről készített jegyzőkönyv kivételével, a Váli Közös Önkormányzati Hivatal www.val.hu című honlapján közzé kell tenni.

38. § (1) A jegyzőkönyv eredeti példányának elválaszthatatlan mellékleteit képezik:

a) meghívó

b) írásos előterjesztések, javaslatok,

c) jelenléti ív,

d) titkos szavazási jegyzőkönyv 1 példánya,

e) a jegyző esetleges törvényességi észrevétele,

f) név szerinti szavazásról készült jegyzőkönyv,

g) az elfogadott önkormányzati rendelet

(2) Képviselő-testület tagjának az adott napirendi pont tárgyalásakor tett előzetes kérésére saját hozzászólását a jegyzőkönyvben szó szerint kell rögzíteni.

(3) A Képviselő-testület üléséről készült jegyzőkönyvet a Polgármester, a Jegyző és az ülésen megválasztott két jegyzőkönyv hitelesítő írja alá.

7. A Képviselő-testület Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottságának működése, feladat- és hatásköre

39. § A Képviselő-testület állandó bizottsága Vál Község Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottsága. A Bizottság létszáma 7 fő.

40. § (1) A Képviselő-testület Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság ellátja a vagyonnyilatkozatok vizsgálatával, illetve az összeférhetetlenségi és méltánytalansági vizsgálati eljárással összefüggő feladatokat is.

(2) A Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság tagjainak felsorolását a Rendelet 1. függelék tartalmazza.

(3)5 A Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság feladatait, valamint Képviselő testületnek a Polgármesterre, a Jegyzőre és Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottságra átruházott hatásköreit a Rendelet 4. melléklete tartalmazza.

41. § A bizottságok működésére, jegyzőkönyveire, előterjesztésére a Rendelet Képviselő-testületre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni az alábbi eltérésekkel:

a) a bizottság elnökének akadályoztatása esetén a bizottság legidősebb képviselő tagja jogosult összehívni a bizottság ülését, míg a levezetést az elnök akadályoztatása esetén a bizottsági tagok által választott tag folytatja le,

b) a bizottságok az üléseiket Vál Község Önkormányzat székhelyén kötelesek tartani, kivéve ha a körülmények az ülés más helyen tartását indokolják. Az ülés helyének megváltoztatásáról a bizottság elnöke dönt, azonban döntését a Képviselő-testület előtt a soron következő testületi ülésen indokolni köteles.

c) A bizottsági ülés jegyzőkönyvét a bizottság elnöke és két hitelesítő írja alá.

8. A polgármester

42. § (1) A polgármester főállásban látja el feladatait.

(2) A polgármester minden szerdai napon 13-15 óra között ügyfélfogadást tart.

(3) A (2) bekezdéstől eltérő időben a polgármester munkarendje kötetlen.

43. § A Képviselő-testület a polgármesterre ruházza a települési támogatási ügyekkel kapcsolatos hatásköreit, így ilyen kérelmek esetén a Polgármester hoz döntést.

44. § A polgármester Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (2) bekezdésében foglaltak fennállása esetén döntést hoz az alábbi ügyekben:

a) ivóvízellátás

b) önkormányzati út felújítása.

45. § A polgármester Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 68. § (3) bekezdésében foglaltak fennállása esetén döntést hoz az alábbi ügyekben:

a) közvilágításról való gondoskodás,

b) a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása,

c) környezet-egészségügy (köztisztaság, települési környezet tisztaságának biztosítása, rovar- és rágcsálóirtás);

d) szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások,

e) lakás- és helyiséggazdálkodás,

f) helyi környezet- és természetvédelem, vízgazdálkodás, vízkárelhárítás,

g) honvédelem, polgári védelem, katasztrófavédelem, helyi közfoglalkoztatás,

h) helyi adóval, gazdaságszervezéssel és a turizmussal kapcsolatos feladatok,

i) sport, ifjúsági ügyek,

j) település közbiztonsága.

46. § (1) Az egy fő alpolgármester főállású alpolgármesterként látja el feladatait.

(2) Az alpolgármester látja el az Önkormányzat fejlesztési beruházásainak menedzselésével kapcsolatos feladatokat.

9. A képviselő jogai és kötelezettségei

47. § A képviselők jogai és kötelezettségei azonosak. Az Mötv.-ben meghatározottakon túl a képviselő:

a) köteles, a lehetőségeihez mérten az Önkormányzat által megszervezett rendezvényeken megjelenni,

b) a választópolgárokkal a kapcsolatot tartani,

c) a Képviselő-testület vagy annak bizottsága, valamint a polgármester megbízása alapján részt vesz a testületi ülések előkészítésében, valamint különböző vizsgálatokban;

d) a tudomására jutott titkot megőrzi, amely kötelezettsége megbízatásának lejárta után is fennáll;

e) a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot írásban haladéktalanul bejelenti a polgármesternek.

48. § A képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról az Önkormányzat külön rendeletet alkot.

10. A Váli Közös Önkormányzati Hivatal és a jegyző

49. § (1) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal Vál Község Önkormányzat, Gyúró Község Önkormányzat és Kajászó Község Önkormányzat közös hivatala.

(2) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal székhelye: 2473 Vál, Vajda János 2.

(3) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal kajászói kirendeltsége: 2472 Kajászó, Rákóczi u. 71.

(4) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal gyúrói kirendeltsége: 2464 Gyúró, Rákóczi u. 49.

50. § (1) A Váli Közös Önkormányzati Hivatal vezetője a jegyző.

(2) A Jegyző feladatait és hatásköreit különösen az Mötv. határozza meg.

11. A közmeghallgatás

51. § Közmeghallgatást kell tartani szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal az előző évi zárszámadás elfogadása után vagy más fontos ügyben a Képviselő-testület döntése szerint.

52. § A közmeghallgatás alkalmával az állampolgárok, társadalmi szervezetek, egyesületek, civil szervezetek képviselői közérdekű ügyben a Képviselő-testülethez, az egyes települési képviselőkhöz, a polgármesterhez, alpolgármesterhez kérdéseket intéznek, illetve közérdekű javaslatokat tesznek.

53. § (1) A közmeghallgatás helyéről, idejéről, a tárgyalásra kerülő tárgykörről a helyi sajtó és a Váli Közös Önkormányzati Hivatal val.hu című honlapja útján kell tájékoztatni a rendezvény előtt legalább 8 nappal a lakosságot.

(2) A közmeghallgatást a polgármester vezeti, és arról jegyzőkönyv készül, amelyre a nyilvános képviselő testületi ülés szabályai vonatkoznak

(3) A közmeghallgatáson előterjesztett bejelentéseket, javaslatokat, közérdekű bejelentésként kell kezelni.

12. Helyi népszavazás, népi kezdeményezés

54. § A Képviselő-testület külön megalkotott önkormányzati rendeletben szabályozza a helyi népszavazás kezdeményezés rendjét.

13. Az Önkormányzat költségvetése

55. § (1) A Képviselő-testület a költségvetését rendelettel állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő rendeletet a magasabb jogszabályokban rögzített szabályoknak megfelelően kell megalkotni.

(3) Az (1) bekezdésben szereplő rendelet tárgyalásánál és elfogadásánál a magasabb jogszabályokban rögzített szabályokat kell alkalmazni.

14. Záró rendelkezések

56. § (1) A rendelet kihirdetését követően, 2019. október 22.-én 20.00 órától lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Vál Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2017. (II. 28.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

A Képviselő-testület választott tagjai és elektronikus levélcímjeik:

1a. Bechtold Tamás polgarmester@val.hu,

1b. Ádám Zsuzsanna alpolgarmester@val.hu

1c. Csókás Zsolt zsolt@noda.hu

1d. Kárpáti Hajnalka vedonoval@gmail.com

1e. Kissné Kiss Erzsébet kissnebobi@gmail.com

1f. Kocsis Bálint kocsisbalint61@gmail.com

1g. Kőszegi László koszeg31@gmail.com

2. melléklet

Az Önkormányzat intézményei

1. Az Önkormányzat intézményeit:

a) Váli Közös Önkormányzati Hivatal

b) Váli Mesevölgy Óvoda

3. melléklet6

Az Önkormányzat kormányzati funkciói:

1. 011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

2. 013320 Köztemető-fenntartás és -működtetés

3. 013350 Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

4. 013370 Informatikai fejlesztések, szolgáltatások

5. 031030 Közterület rendjének fenntartása

6. 032020 Tűz- és katasztrófavédelmi tevékenységek

7. 041232 Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás

8. 041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

9. 045120 Út, autópálya építése

10. 045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

11. 051030 Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása

12. 052020 Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

13. 052080 Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése

14. 062010 Településfejlesztés igazgatása

15. 062020 Településfejlesztési projektek és támogatásuk

16. 063080 Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése

17. 064010 Közvilágítás

18. 066010 Zöldterület-kezelés

19. 066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

20. 072111 Háziorvosi alapellátás

21. 072112 Háziorvosi ügyeleti ellátás

22. 072311 Fogorvosi alapellátás

23. 072420 Egészségügyi laboratóriumi szolgáltatások

24. 074031 Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

25. 074032 Ifjúság-egészségügyi gondozás

26. 074040 Fertőző megbetegedések megelőzése, járványügyi ellátás

27. 081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

28. 081041 Versenysport- és utánpótlás-nevelési tevékenység és támogatása

29. 081045 Szabadidősport- (rekreációs sport-) tevékenység és támogatása

30. 082030 Művészeti tevékenységek (kivéve: színház)

31. 082044 Könyvtári szolgáltatások

32. 082061 Múzeumi gyűjteményi tevékenység

33. 082063 Múzeumi kiállítási tevékenység

34. 082064 Múzeumi közművelődési, közönségkapcsolati tevékenység

35. 082091 Közművelődés – közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

36. 082092 Közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

37. 082093 Közművelődés – egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészetek

38. 082094 Közművelődés – kulturális alapú gazdaságfejlesztés

39. 084070 A fiatalok társadalmi integrációját segítő struktúra, szakmai szolgáltatások fejlesztése, működtetése

40. 091140 Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

41. 091220 Köznevelési intézmény 1-4. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

42. 092120 Köznevelési intézmény 5-8. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

43. 096015 Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

44. 102050 Az időskorúak társadalmi integrációját célzó programok

45. 104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

46. 104042 Család és gyermekjóléti szolgáltatások

47. 104060 A gyermekek, fiatalok és családok életminőségét javító programok

48. 106010 Lakóingatlan szociális célú bérbeadása, üzemeltetése

49. 106020 Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

50. 107051 Szociális étkeztetés szociális konyhán

51. 107052 Házi segítségnyújtás

52. 107053 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

4. melléklet7

Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság feladatai

1. Pénzügyi és ellenőrzési feladatkörében:

1.1. - véleményezi az éves költségvetési javaslatot, és a végrehajtásáról szóló féléves, háromnegyed éves és éves beszámoló-tervezetet,

1.2. - figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre, a vagyonváltozás (vagyonnövekedés, -csökkenés) alakulását, értékeli az azt előidéző okokat,

1.3. - véleményezi a költségvetési rendelet, helyi adó rendelet és vagyonrendelet módosításait,

1.4. - vizsgálja a hitelfelvétel indokait és gazdasági megalapozottságát,

1.5. - vizsgálati megállapításait a Képviselő-testülettel haladéktalanul közli. Ha a Képviselő-testület a vizsgálati megállapodásokkal nem ért egyet, a vizsgálati jegyzőkönyvet az észrevételeivel együtt megküldi az Állami Számvevőszéknek,

1.6. - ellenőrizheti a pénzkezelési szabályzat megtartását, a bizonylati rend és fegyelem érvényesítését,

1.7. - megtárgyalja a pénzügyi tárgyú előterjesztéseket.

2. Egészségügyi alapellátással kapcsolatosan:

2.1. - háziorvosi és ügyeleti ellátás figyelemmel kísérése,

2.2. - gyógyszertári ellátás figyelemmel kísérése, szükséges egyeztetések lefolytatása,

2.3. - védőnői szolgálat működésének figyelemmel kísérése,

2.4. - megelőzés, felvilágosítás elősegítése,

2.5. - veszélyeztetett csoportokkal való törődés koordinálása.

3. Szociális ellátással kapcsolatosan:

3.1. - szociális segélykérelmek felügyelete,

3.2. - beiskolázási és iskoláztatási kérelmek figyelemmel kísérése, felügyelete,

3.3. - idős- és gyermekélelmezés támogatása,

3.4. - egyházi és civil segélyszervezetekkel való kapcsolattartás,

3.5. - idősek ellátásának, házi szociális segítő szolgálat működtetésének felügyelete,

3.6. -javaslatot tesz az Önkormányzat részvételével működő szociális, gyermekjóléti és egészségügyi társulásokkal kapcsolatos beszámolók elfogadására.

4. Egyéb önkormányzati feladatokkal kapcsolatosan:

4.1. - óvodai és iskolai orvosi ellátás figyelemmel kísérése,

4.2. - kapcsolattartás a szociális ellátó intézményekkel,

4.3. - a község közegészségügyi helyzetének figyelése,

4.4. - az Önkormányzat egészségügyi és szociális tevékenységének ellenőrzése, segítése.

5. Közbiztonsággal kapcsolatban:

5.1. - a Polgárőrség tevékenységének figyelemmel kísérése, működésének elősegítése,

5.2. - a közbiztonság helyzetének időszakos felülvizsgálata,

5.3. - települési, kistérségi és megyei tűzoltóságokkal való kapcsolattartás,

5.4. - a megyei és területi rendőrséggel való kapcsolattartás,

5.5. - bűn- és baleset-megelőzés,

5.6. - a közösségi vagyon és a magántulajdon védelme szemléletének erősítése.

6. Egyéb önkormányzati működéssel kapcsolatos:

6.1. - képviselői és polgármesteri vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos eljárás,

6.2. - összeférhetetlenséggel kapcsolatos ügyintézés,

6.3. - javaslatot tehet a polgármester illetményének emelésére.

7. Oktatás, kultúra, sport és turisztikai feladatokkal kapcsolatosan:

7.1. - véleményezi a szakterületét érintő, valamint a költségvetésről szóló rendelet tervezeteket;

7.2. - véleményezi a szakterületéhez tartozó intézmények fejlesztését szolgáló pályázatokat;

7.3. - véleményt mond szobrok, emlékművek és emléktáblák állításával kapcsolatban;

7.4. - véleményezi az oktatási, nevelési, közművelődési intézmények működésével, létesítésével, megszüntetésével és átszervezésével kapcsolatos előterjesztéseket;

7.5. - véleményezi az oktatási, nevelési intézményvezetői pályázatokat;

7.6. - véleményezi az Önkormányzat sportintézménye működésére, fenntartására vonatkozó előterjesztéseket;

7.7. - véleményezi a sportügyekkel kapcsolatos előterjesztéseket;

7.8. - állást foglal a sportcélú létesítmények pályái, helységei használatának rendjéről;

7.9. - véleményezi a sportszervezetek támogatásáról szóló előterjesztéseket;

7.10. - megtárgyalja a sportszervezetek beszámolóit;

7.11. - véleményezi a turisztikával kapcsolatos előterjesztéseket;

7.12. - véleményezi az oktatási, nevelési intézmények körzethatárainak kialakítását.

7.13. - az önkormányzati média megjelenés koordinálása,

7.14. - az önkormányzati időszaki lap létrehozásának, kiadásának, szerkesztésének tartalmi segítése,

7.15. - az Önkormányzat honlapjának tartalmi fejlesztése, a honlap működésének figyelemmel kísérése;

7.16. - a községi sportkörök tevékenységének segítése,

7.17. - a községi tömegsportolási lehetőségek bővítésének elősegítése,

7.18. - a sportegyesületek tevékenységének segítése, ellenőrzése;

7.19. - civil szervezetek önkormányzati támogatásához kapcsolódó pályáztatás, ellenőrzés és döntés.

8. Településfejlesztéssel kapcsolatosan:

8.1. - véleményezi a környezetvédelmi tárgyú előterjesztéseket;

8.2. - véleményezi a helyi védett természeti területekkel kapcsolatos előterjesztéseket;

8.3. - véleményezi a költségvetésről, valamint a szakterületéhez tartozó kérdésekről szóló önkormányzati rendelet tervezeteket;

8.4. - véleményezi az önkormányzati beruházásokat, különös tekintettel a település életét alapvetően befolyásoló beruházásokra;

8.5. - véleményezi a helyi építési szabályzat és szabályozási terv programját, az elő-tervet és tervet, továbbá a településfejlesztési koncepciót és tervet;

8.6. - véleményezi a vállalkozások ösztönzését, területek, ingatlanok elidegenítését, hasznosításra kijelölését, ami helyi építési szabályzat és szabályozási tervmódosítást igényel;

8.7. - véleményezi a térképészeti határ kiigazítást;

8.8. - véleményezi a település közbiztonságával kapcsolatos terveket, programokat és előterjesztéseket, valamint közreműködik azok megvalósításában;

8.9. - véleményezi a közlekedésfejlesztési tervet;

8.10. - véleményezi a kommunális szolgáltatások fejlesztését szabályozó döntéseket.

8.11. - a községben lévő kereskedelmi üzlethálózat- és a szolgáltatási hálózat fejlesztésének segítése,

8.12. - általános rendezési tervek karbantartása,

8.13. - településfejlesztési terv elkészítése és karbantartása,

8.14. - településrendezési tervek véleményezése,

8.15. - községi alapinfrastruktúrát érintő fejlesztések,

8.16. - községi úthálózat és csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése,

8.17. - építéssel együtt járó hatósági ügyintézés figyelemmel kísérése,

8.18. - ipari, lakó és üdülőterületek ügyei.

9. Település-üzemeltetéssel kapcsolatosan:

9.1. - önkormányzati intézményi karbantartási munkák figyelemmel kísérése,

9.2. - minden olyan feladatnak a felügyelete, ami a köztisztaságot érinti,

9.3. - szemét, hulladék szelektív gyűjtésének, elszállításának felügyelete,

9.4. - víz, csatorna, gáz, villany, telefon, kábel TV szolgáltatások ügyei,

9.5. - a községi temetők működésének felügyelete,

9.6. - a községi szennyvíz tisztítási ügyei,

9.7. - közterek, közterületek, árkok rendben tartatásának elvégzését felügyeli,

9.8. - község információs és utcatábláinak karbantartását ellenőrzi,

9.9. - községi úthálózat és csapadékvíz elvezető rendszer karbantartását felügyeli.

10. Közlekedéssel kapcsolatban:

10.1. - útfejlesztési koncepciók áttekintése, a közlekedés szemszögéből rangsorolás,

10.2. - a jármű- és gyalogos közlekedés biztonságának koordinálása és biztosítása,

10.3. - a 8111-es út forgalmának problémái, gyalogos átkelőhelyek, közlekedési lámpák tárgykörben a lehetőségek feltárása,

10.4. - az önkormányzati utak közlekedési táblarendszerére javaslattétel, folyamatos kapcsolattartás az állami tulajdonú közút fenntartójával, lobbizás,

10.5. - gyalogjárda, szilárd burkolatú útrendszer fejlesztési ügyeinek felülvizsgálata,

10.6. - a különböző településfejlesztési elképzelések közlekedés- és közbiztonság szemszögéből történő véleményezése,

10.7. - mozgáskorlátozottak közlekedési feltételeinek javítására javaslattétel,

10.8. - tömegközlekedéssel kapcsolatos kérdések vizsgálata.

11. Vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatban:

11.1. - véleményezi a település határain átnyúló regionális feladatokat érintő gazdasági tárgyú előterjesztéseket,

11.2. - szervezi a település hazai és nemzetközi gazdasági kapcsolatait;

11.3. - kidolgozza a település vállalkozásfejlesztési koncepcióját, majd koordinálja annak a megvalósítását;

11.4. - véleményezi a vállalkozásfejlesztési tárgyú előterjesztéseket

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖREI

12. Polgármester

12.1. dönt az önkormányzati rendeletben szabályozott és hatáskörébe utalt szociális segélykérelmekről;

12.2. jóváhagyja az önkormányzati intézmények munkatervét;

12.3. dönt a közterület használati kérelmekről, valamint hozzájárulását adja a közterület használatához, valamint dönt közútkezelői kérdések és hozzájárulások ügyében;

12.4. intézkedik a köztemetés költségeinek hagyatéki teherként történő bejelentéséről, kötelezi az eltemettetésre kötelezett személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére, illetve azt méltányosságból elengedi;

12.5. az Önkormányzat által benyújtandó pályázatokhoz szükséges végleges pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelentő nyilatkozat kiadása, amennyiben a testületi döntés meghozatalához szükséges idő az Önkormányzatnak hátrányt okoz, a nyilatkozat kiadásáról a soron következő ülésen beszámol;

12.6. dönt a mindenkori költségvetési rendeltben meghatározott értékhatárt meg nem haladó szerződések, pénzügyi kötelezettségvállalások, pénzügyi kiadások aláírásáról a Képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, ide nem értve a bér- és rezsi (víz-, csatorna-, szilárd hulladék-, villany-, gáz- és telefondíjak; hivatal működését érintő irodaszer, tisztítószer

13. Jegyző

dönt a házszámozással kapcsolatos ügyekben, ellátja a házszámozással kapcsolatos feladatokat, lefolytatja a házszámozással kapcsolatos eljárásokat

14. Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság

14.1. dönt az Önkormányzatra vonatkozó éves belső ellenőrzési terv, illetve a költségvetési szervek éves ellenőrzési munkatervének elfogadásáról;

14.2. dönt a részben önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság felügyelő bizottsági tagjai beszámolójáról;

14.3. dönt az önálló bírósági végrehajtó időszakos beszámolójáról.

14.4. jóváhagyja a szociális szakfeladatok ellátásának szakmai programját

14.5. dönt a beérkezett a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázatokról;

14.6. dönt a közműfejlesztési hozzájárulás tárgyában benyújtott méltányossági kérelmekről;

14.7. dönt a költségvetési rendeletben meghatározott civil szervezetek támogatási keretének felhasználásáról együttműködési megállapodással rendelkező szervezetek vonatkozásában;

14.8. dönt a költségvetési rendeletben meghatározott sport célú pénzeszközök felhasználásáról.

14.9. dönt a közművelődési intézmény munkatervének elfogadásáról; meglévő gépek javítása, szakkönyvek, közlönyök, jogtárak megrendelése) jellegű kiadásokat, valamint a vis maior eseteket.

1.függelék

Pénzügyi, Alapellátási és Ügyrendi Bizottság tagjai

A

B

1

Elnök

Kőszegi László

2

Képviselő-testületi tag

Kárpáti Hajnalka

3

Képviselő-testületi tag

Kissné Kiss Erzsébet

4

Képviselő-testületi tag

Csókás Zsolt

5

Képviselő-testületi tag

Kocsis Bálint

6

Nem képviselő tag

Bencze Dezső

7

Nem képviselő tag

Dudás Béla

1

A 10. § (1) bekezdése a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 10. § (2) bekezdése a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 11. § (1) bekezdése a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 11. § (2) bekezdése a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 40. § (3) bekezdése a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. melléklet a Vál Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 3.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Vál Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. melléklet a Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.