Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2023. 05. 28

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2023.05.28.

Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet személyi hatálya Kulcs Községi Önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű létesítményekre bekötővezetékkel utólagosan rácsatlakozó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira terjed ki.

(2) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed azon ingatlanokra, amelyek olyan víziközmű-hálózathoz csatlakoznak utólagosan, melyet Kulcs Községi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) saját elhatározásból, önállóan, pályázati forrásból vagy az érdekeltek együttműködésével valósított meg és a beruházás műszaki átadása már megtörtént.

(3) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy - a közműhálózatra már rákötött - ingatlanon új érdekeltségi egység létesül, melyre új szolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval vagy új rákötés létesítését vonja maga után.

(4) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény és a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

2. § (1) A víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozásért az érintett tulajdonos csatlakozásonként utólagos csatlakozási hozzájárulást (továbbiakban: hozzájárulás) köteles fizetni.

(2) A hozzájárulás mértéke ivóvíz-hálózatra való rákötés esetén 200.000 Ft, azaz Kettőszázezer forint ingatlanonként.

(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, vagy megállapodás esetén az ingatlant egyéb jogcímen használó, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(4) Az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok közműhálózatra történő rácsatlakozása után nem kell csatlakozási hozzájárulást fizetni.

(5) A hozzájárulás címén meghatározott összeg nem tartalmazza a hálózatra történő rákötés tervezési és kivitelezési munkáinak költségeit.

3. § (1) A hozzájárulás megfizetése magánszemélyek esetében egy összegben, vagy legfeljebb 2 éves időtartamú részletfizetési lehetőséggel, havi részletekben történik.

(2) A víziközmű-hálózatra történő utólagos csatlakozáshoz az 1. melléklet szerinti kérelmet kell benyújtani az Önkormányzathoz.

(3) Kulcs Községi Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörben eljárva, a Polgármester határozatban dönt a hozzájárulás mértékéről és a megfizetés módjáról.

(4) A hozzájárulás összegét az érdekelt a határozat véglegesség válását követően 8 napon belül köteles megfizetni az Önkormányzat költségvetési számlájára.

4. § (1) A magánszemély kérelmére induló eljárásban a hozzájárulás megfizetésére részletfizetés állapítható meg, ha az érintett ingatlan tulajdonosa családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át. A benyújtott kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele közös háztartásban élők jövedelemigazolását.

(2) A részletfizetés feltételeit és a fizetési kötelezettség nem teljesítésének jogi következményeit az Önkormányzat és kérelmező között létrejött 2. melléklet szerinti megállapodásban kell rögzíteni.

(3) Jogi személy részére részletfizetési kedvezmény nem adható.

5. § (1) A polgármester a hozzájárulás megfizetéséről 5 napon belül igazolást ad ki, mely tartalmazza az igénybejelentő és az ingatlan azonosításához szükséges adatokat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti igazolás akkor kerül kiadásra, ha a hozzájárulás díját az Önkormányzat számára befizették, vagy annak befizetését az első részlet befizetésével megkezdték.

6. § A kivitelezés megkezdése előtt az 5. § (1) bekezdés szerinti igazoláson kívül, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. által meghatározott dokumentumokat is szükséges beszerezni.

7. § Ez a rendelet 2023. május 28-án lép hatályba.

8. § Hatályát veszti a közműfejlesztési hozzájárulásról szóló 2/2018 (III.29.) önkormányzati rendelet.