Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 16- 2023. 02. 17

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.16.

Jánossomorja Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel a következőt rendeli el:

1. § A közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha egy közterület a településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes közterületként megszűnik, az elkülönült közterületrészeknek – az elkülönüléstől számított egy éven belül – más nevet kell adni. A megszűnés tényét a Képviselő-testület határozatával megerősíti”

2. § (1) A közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a polgármester,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) a helyi önkormányzat képviselője,

d) az érintett utcában bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok több mint fele.”

(2) A közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A lakosság a Képviselő-testülethez a véleményét, kérelmét, javaslatát postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatja. A polgármester, a Képviselő-testület bizottságának elnöke, a helyi önkormányzati képviselő Jánossomorja Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben foglalt módon nyújtja be javaslatát. A közterület elnevezésének megváltoztatása esetén az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság véleményének kikérése esetén a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal hirdetményt tesz közzé 15 napra a helyben szokásos módon a tervezett névváltozásról, amelyre a helyi érdekeltségű civil szervezetek, illetve bármely adott közterületen lakó helyi lakos észrevételt tehet. A lakosság véleményének a Képviselő-testület döntésére nincs kötelező ereje.”

(3) A közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A javaslatokat a képviselő-testület Humánpolitikai Bizottsága véleményezi.”

3. § A közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet 8. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A megállapított, vagy megszűnt közterületnévről a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal helyben szokásos módon hirdetményt tesz közzé. A Képviselő-testület döntéséről továbbá a Jánossomorjai Közös Önkormányzati Hivatal 30 napon belül köteles értesíteni az az érintett tulajdonosokat, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt, a Magyar Posta Zrt. helyi postahivatalát, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságot, a tűzvédelmi hatóságot, az Országos Mentőszolgáltatot, a közműszolgáltatókat.”

4. § A közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet „Házszámváltozás” alcíme a következő 11/A. §-sal egészül ki:

„11/A. § Aki e rendelet 10. § (3) bekezdésében meghatározott szabályokat megsérti, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és azok elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 10/2015. (IV.29.) önkormányzati rendelet alapján 2. §-a alapján közigazgatási bírsággal sújtható.”

5. § Hatályát veszti a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának és a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló 13/2014. (VIII.28.) önkormányzati rendelet

a) 2. §-a,

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.