Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Hajdúnánás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezések rendjéről

2023.01.01.

Hajdúnánás Városi Önkormányzat képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40.§ -ában és a 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 26/2014. (X. 30.) Önkormányzati Rendelet 23. § (4) bekezdés e) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró képviselő-testületi bizottságok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Hajdúnánás város területén lévő köztemetőre és az annak fenntartásával, üzemeltetésével és a temetkezési szolgáltatással kapcsolatos tevékenységre.

(2) A város közigazgatási területén köztemető létesítése a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatal véleményének kikérését követően Hajdúnánás Városi Önkormányzat feladata.

(3) A köztemető és létesítményei fenntartásáról, üzemeltetéséről, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről a Hajdúnánási Városi Önkormányzat gondoskodik.

2. Temetési helyek és szabályok

2. § (1) A díszsírhelyek a temető rendezési tervében a Köztemető központi helyén fenntartott sírhelyek, amelyeket Hajdúnánás Város Önkormányzata adományoz térítésmentesen olyan elhunytak számára, akik Hajdúnánás Város érdekében kiemelkedően tevékenykedtek, munkájukkal hozzájárultak a település anyagi, szellemi, történeti, tudományos, művészi, sport értékeinek gyarapodásához továbbá, akik életükben közéleti tevékenységükkel országos, vagy nemzetközi szinten is kiemelkedő, jelentős érdemeket szereztek, vagy aki ezen tevékenységével a város életének jelentős előremozdításán, javításán munkálkodott.

(2) A díszsírhelybe temetést az elhunyt hozzátartozóin túl kezdeményezhetik: települési képviselők, a képviselő-testület nem képviselő bizottsági tagjai, gazdasági társaságok és civil szervezetek vezetői.

(3) Díszsírhely adományozásáról és ugyanazon díszsírba a későbbiekben temethetők köréről a polgármester dönt. Az adományozás kérdésében való döntés előtt ki kell kérni a Képviselő-testület bizottsági elnökeinek véleményét.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartói kötelesek gondoskodni.

(5) A díszsírhelybe az elhunyt házastársa, gyermeke - a hatályos sírhely megváltás díjával megegyező összegű - díj fizetése mellett rátemethető. Az adományozott díszsírhelybe történő rátemetés esetén, a teljes megváltási ciklus díját akkor is meg kell fizetni, ha az adományozástól számított 25 év még nem telt el.

3. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhely esetén 25 év, vagy az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnafülke esetén 10 év, és

e) urnasírhely és urnasírbolthely esetén 20 év

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (4) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás legrövidebb időtartamára a (2) bekezdésben foglaltak az irányadóak.

(4) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve akkor, ha a temető tulajdonosa (az önkormányzat) bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni. Erről a temetési hely felett rendelkezni jogosult nyilatkozatot kérhet.

4. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) a felnőtt kettős sír 2,10 m hosszú és 1,90 m széles,

b) az egyes felnőtt sír 2,10 m hosszú és 0,90 m széles,

c) a gyermeksír 1,30 m hosszú és 0,60 m széles,

d) urna földbe temetése esetén 0,80 m hosszú, 0,60 m széles és 1,00 m mély.

(2) A sírgödör mélységét a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet szabályozza.

(3) A síroknak egymástól legalább 0,60 m, a gyermeksíroknak pedig 0,30 m távolságra kell lennie. A sírdombok magasságát a temető üzemeltetője állapítja meg. A sírhelytáblában lévő sorok között 0,60-1,00 m távolság hagyandó. A sírhelytáblák között legalább 4,00 m széles utat kell hagyni.

(4) Mélyített felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Kettős felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még négy urna is temethető.

(5) Talajvízszint emelkedése esetén értesíteni kell a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörben eljáró járási hivatalt, amely dönt az érintett terület használatáról.

5. § (1) A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. Sírbolt a temető tulajdonosának hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben, az építési hatóság engedélyével építhető. A tulajdonosnak a hozzájárulást meg kell adnia, ha az építtető a sírbolt helyét megváltotta.

(2) Urnafülke (kolumbárium) és urnasírbolt a létesítéskor hatályos építési előírások szerint építhető.

(3) Temetési hely megjelölésére sírjel használható, vagy létesíthető.

(4) A sírjel nem foglalhat el a sírhelytől nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az üzemeltető kérésére az építésügyi hatóság korlátozhatja.

(5) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni.

(6) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

(7) Urnafülke, urnasírbolt, síremlék állítását, valamint – az 6.§-ban felsoroltakon kívül – egyéb munkálatok elvégzését - ezen munkálatok végzésének időpontjának és várható időtartamának megjelölésével - a munkálatok megkezdését megelőzően az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

6. § (1) Az elhunyt hozzátartozója által végezhető munkák:

a) Egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása.

b) Cserepes virág, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése.

c) Olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 méteres magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba. Az engedélyezett fajták jegyzékét a hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A elhunyt hozzátartozója köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

(3) A temető növényzetét a növény-egészségügyi kártevőktől és a kórokozóktól védeni kell, különösen a karantén kártevők megjelenése esetén kell a szakszerű védekezést végrehajtani.

3. Temetkezési szolgáltatás

7. § (1) Temetkezési szolgáltatás: a temetésfelvétel, a halott szállítás, a temetőben az erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt temetkezési szolgáltatások közül a temetőn belüli, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltetést végző önkormányzat szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele kötelező. Ezeket az üzemeltető által biztosított szolgáltatásoknak nevezzük.

(3) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók az e rendelet mellékletében meghatározott díjat kötelesek fizetni a temető létesítményeinek igénybevételéért.

(4) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetés megrendelésenként – a rendelet mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni.

4. A temető rendje

8. § (1) A köztemető nyitva tartása:

a) április 1-től szeptember 30-ig: 07.00 - 19.00 óráig, és

b) október 1-től március 31-ig: 08.00 - 17.00 óráig.

(2) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(4) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(5) A kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat, a temetőben lévő építményeket, a parkot és a növényzetet megrongálni, beszennyezni tilos.

(6) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(7) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(8) A gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(9) A temető területére kutyát bevinni - a vakvezető kutyák kivételével - tilos.

9. § (1) A köztemetőben lévő ravatalozó használatát minden temetési szertartáshoz az eltemettető kérésének megfelelően biztosítani kell. A ravatalozóhasználat időbeli ütemezését a temető üzemeletetője végzi.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legalább egy, de legfeljebb három órával korábban helyezhető el.

(3) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább egy órával ki kell nyitni a gyászolók részvétének nyilvánítása céljából.

10. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjéhez történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

11. § (1) A temetőbe gépjárművel és motorkerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos. Kerékpárral a temető főútvonalán szabad közlekedni.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és - esetenként - a idős koruk, vagy betegségük miatt járásra képtelen személyeket szállító járművekre nem vonatkozik.

5. Temetői díjtételek

12. § (1) A temetőben alkalmazandó sírhelymegváltási díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) A temetőben alkalmazandó, a temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

6. Zárórendelkezések

13. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

14. § Hatályát veszti a temetőkről és temetkezések rendjéről szóló 15/2004. (V. 03.) Önkormányzati Rendelet.

1. melléklet a 24/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

Sírhely megváltási Díjak

A

B

C

D

1

Díj megnevezése

2023.január 1-től

2024. január 1-től

2025.január 1.-től

2

Sírhelyek díja (25 évre)

NETTÓ

NETTÓ

NETTÓ

3

szilárd burkolatú út mentén

60 200

67 400

74 500

4

díszsírhelyben rátemetés

66 000

74 000

82 000

5

szilárd burkolatú út mentén, mélyített

90 300

101 000

111 800

6

földút mentén

54 200

60 600

67 100

7

földút mentén, mélyített

81 200

90 900

100 600

8

táblabeli sírban

48 100

53 900

59 600

9

táblabeli sírban, mélyített

72 200

80 800

89 400

10

gyermek sírhely

8 400

9 400

10 400

11

II. kopja parcella

63 100

69 600

76 100

12

II/A parcella

39 800

58 000

76 100

13

II/B parcella

39 800

58 000

76 100

14

urnasírhely (20 év)

41 000

45 100

49 600

15

urnasírhely díszsírhelyben rátemetés (20 év)

56 000

62 000

68 000

16

urnafülke (kolumbárium) 1 személyes (10 év) gránitlappal

50 000

55 00

60 500

17

urnafülke (kolumbárium) 2 személyes (10 év) gránitlappal

55 000

60 500

66 500

18

Sírbolthely díja (60 évre)

19

szilárd burkolatú út mentén

85 500

95 600

105 800

20

szilárd burkolatú út mentén, mélyített

128 200

143 500

158 800

21

földút mentén

78 200

87 600

96 900

22

földút mentén, mélyített

117 300

131 300

145 300

23

táblabeli sírban

78 200

87 600

96 900

24

táblabeli sírban, mélyített

117 300

131 300

145 300

25

II. kopja parcella

107 500

122 900

138 400

26

II/A parcella

120 400

134 700

149 100

27

II/B parcella

107 500

122 900

138 400

28

VI. parcella

144 900

162 300

179 700

29

urnasírbolthely szilárd burkolatú út mentén (20 év)

32 600

44 300

55 900

30

urnasírbolthely (20év)

28 000

37 900

47 900

31

Sírhely újraváltás (25 évre)

32

szilárd burkolatú út mentén

11 100

12 400

13 700

33

szilárd burkolatú út mentén, mélyített

16 600

18 600

20 600

34

földút mentén

9 600

10 800

11 900

34

földút mentén, mélyített

14 800

16 600

18 500

35

táblabeli sírban

8 400

9 400

10 400

36

táblabeli sírban, mélyített

12 600

14 100

15 700

37

gyermek sírhely

2 000

2 300

2 500

38

II. kopja parcella

29 000

34 700

40 500

39

II/A parcella

21 500

31 000

40 500

40

II/B parcella

21 500

31 000

40 500

41

VI. parcella

44 400

48 800

53 200

42

urna sírhely szilárd burkolatú út mentén (20 év)

4 700

6 300

8 000

43

urna sírhely táblabeli (20 év)

11 100

12 400

13 700

44

urnasírbolthely szilárd burkolatú út mentén (20 év)

9 300

12 600

16 000

45

urnasírbolthely (20év)

7 000

9 500

12 000

46

urnafülke (kolumbárium) 1 személyes (10 év)

4 700

6 300

8 000

47

urnafülke (kolumbárium) 2 személyes (10 év)

7 000

9 500

12 000

48

Sírbolthely újraváltás (60 évre)

28 000

37 900

47 900

49

A kettes sírhely ára méretarányosan növekszik az egyes sírhelyhez képest.

Az árak az ÁFA-t nem tartalmazzák

2. melléklet a 24/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak

1. A temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak

1

temetői létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért fizetendő díjak

2023.január 1-től

2024. január 1-től

2025 .január 1-től

2

Elhunytak hűtése, minden megkezdett nap:

1 900

2 300

2 600

3

Ravatalozás (ravatalozóban)

13 000

14 700

16 300

4

Ravatalozás a ravatalozó terem előtt kijelölt és kiépített területen. Igénybevétel esetén hozzáadandó a 2. pont, meghatározott ravatalozás (ravatalozóban) költégéhez a külső helyszínhez kötödő többlet feladatok miatt

5 600

7 600

9 600

5

Urna ravatalozás (sírnál, sírboltnál, urnasírboltnál)

2 800

3 800

4 800

6

Sírásás felnőtt esetén, normál sír és sírbolt, valamint urna sírboltba temetésénél, március 01. és november 30. között

23 200

26 400

29 500

7

Sírásás felnőtt esetén, normál sír és sírbolt, valamint urna sírboltba temetésénél, december 01. és április 30. között

25 600

29 600

33 500

8

Sírásás felnőtt esetén, mélyített, március 01. és november 30. között

26 900

30 700

34 600

9

Sírásás felnőtt esetén, mélyített, december 01. és április 30. között

29 200

33 900

38 600

10

Gyermeksírásás

6 500

7 400

8 300

11

Urnasírásás

6 700

7 300

8 000

12

Sírhelynyitás felnőtt sír esetén, normál sír és sírbolt, valamint urnasírboltba temetésénél, március 01. és november 30. között

11 700

15 800

20 000

13

Sírhelynyitás felnőtt sír esetén, normál sír és sírbolt, valamint urnasírboltba temetésénél, december 01. és április 30. között

14 000

19 000

24 000

14

Sírhelynyitás felnőtt sír esetén, mélyített, március 01. és november 30. között

13 100

17 700

22 400

15

Sírhelynyitás felnőtt sír esetén, mélyített, december 01. és április 30. között

15 900

21 500

27 200

16

Sírhelynyitás gyermeksír esetén

2 800

3 800

4 800

17

Sírhelynyitás urna esetén

1 000

1100

1200

18

Sírhelyelőkészítés

4 300

4 900

5 600

19

Fedlap levétele és visszahelyezése

11 800

13 300

14 700

20

Urna fedlap levétele és visszahelyezése

4 900

5 500

6 100

21

Hantolás felnőtt sír, normál sír és sírbolt, valamint urna sírboltba temetése esetén

7 700

11 800

16 000

22

Hantolás, felnőtt sír, mélyített

9 700

14 800

20 000

23

Hantolás gyermeksír esetén

2 600

3 900

5 300

24

Hantolás urna esetén

3 200

4 900

6 700

25

Koporsó sírba helyezése

7 700

8 600

9 600

26

Koporsó sírboltba helyezése

9 300

10 600

11 800

27

Urna sírba, sírboltba, urnasírboltba, urnafalba helyezése

4 900

5 500

6 100

28

Urna kiemelése

2 600

3 900

5 300

29

Temetőben az elhunyt, valamint a hamvak szállítására rendszeresített szállító jármű használata (járművenként)

9 400

10 600

11 900

30

Koporsóban eltemetett felnőtt ember, gyermek exhumálása (ásás, földszvisszatöltés)

38 300

43 200

48 200

31

Újratemetés

14 000

19 000

24 000

32

A temetői létesítmények igénybevételéért fizetendő díj

39 800

44 000

48 200

33

Temetkezési szolgáltatók kivételével - vállalkozásszerűen 31munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási ho32zzájárulás díja (Ft/nap)

1 700

1 800

2 000

34

Behajtási díj Ft/alkalom

300

400

400

A díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák