Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete

a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról

Hatályos: 2024. 02. 23

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete

a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról

2024.02.23.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján, Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Polgármestere az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a társasházak energetikai és városképi felújításának pénzügyi támogatásáról a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Hajdúszoboszló közigazgatási területén, az alábbi, városképi szempontból kiemelt közterületi címmel beazonosítható társasházakra terjed ki:

a) Hősök tere 5-6. sz

b) Hősök tere 19. sz.

c) Szilfákalja 7-43. sz.

d) Hőforrás u. 2. sz.

2. A támogatás célja

2. § (1) A társasházak felújításának pénzügyi támogatása városképi jelentőségű, külső homlokzatot (falazat, nyílászáró és tetőszerkezet) - kivéve üzleti célú helyiségek felújítása - érintő felújításra vehető igénybe.

(2) Támogatás működési célra nem biztosítható.

(3)1 Egy társasház a tárgyévben csak egy pályázatot nyújthat be. A jelen rendelet alapján támogatásban részesített társasház az általa benyújtott szakmai és pénzügyi beszámoló elfogadását követő 5 éven túl nyújthat be újabb pályázatot.

3. A támogatás pénzügyi forrása

3. § (1) A Képviselő-testület éves költségvetésében keretösszeget különít el a társasházak felújításának pénzügyi támogatására.

(2) A társasházak felújítására nyújtott támogatás vissza nem térítendő támogatás.

(3)2 A támogatásra elkülönített keretösszeg felosztására a benyújtott pályázatok ütemenkénti elbírálása után kerül sor, a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig. A keretösszeg kimerülésekor a pályázatok benyújtása felfüggesztésre kerül.

(4)3

MÁSODIK RÉSZ

.

I. Fejezet

Társasház-felújítási pályázat

4. A pályázat benyújtásának feltételei, támogatható felújítási munkálatok

4. § (1) Pályázatot nyújthat be a társasház, ha az 1. § (1) bekezdésében felsorolt közterületen található.

(2) Az a pályázat támogatható, mely Társasház esetében:

a) a tervezett felújítási munkákat a társasház közgyűlése megszavazta, döntött a várható költségek mértékéről, a pénzügyi forrás biztosításáról, a munkát átvevő személyéről, és az ágazati műszaki ellenőr személyéről, aki a tárgyi feladatnak megfelelő szakirányú kamarai jogosultsággal rendelkezik; a közgyűlési jegyzőkönyvet a lakók ilyen tartalmú nyilatkozata nem helyettesítheti;

b) a társasház a tervezett felújítási költség és az adható támogatás különbözetével rendelkezik;

c) a tervezett felújítási munkák szükséges műszaki dokumentációja a pályázat benyújtásának időpontjában a társasház rendelkezésére áll;

d) ha a felújítási munka engedélyköteles, úgy a társasház az engedélyt megkapta;

e) rendelkezik a Hajdúszoboszló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó településképi bejelentési eljárás tudomásul vételét tartalmazó igazolással;

f) a társasháznak semmiféle köztartozása, és tartozása nincs az önkormányzat felé.

(3) Amennyiben a támogatott a támogatási szerződést saját hibájából nem az abban foglaltak szerint teljesítette, öt éven belül újabb pályázatot nem nyújthat be.

5. § (1)4 A pályázat útján elnyert támogatás kizárólag a társasház városképi jelentőségű, külső homlokzatot (falazat, nyílászáró és tetőszerkezet) érintő - kivéve üzleti célú helyiségek homlokzatfelújítása - és e mellett választható módon a (2) és (3) bekezdésben meghatározott felújítási munkálataihoz vehető igénybe.

(2)5 A támogatás a társasház városképi jelentőségű, külső homlokzatot érintő felújítása mellett az épületek energiahatékonyságáról, valamint energetikai jellemzőinek meghatározásáról és tanúsításáról szóló hatályos szabályozás alapján energetikai koncepcióval vagy épületenergetikai számítással alátámasztott, kimutatható energia-megtakarítást eredményező munkálatokra is igényelhető. A pályázónak pályázatában be kell nyújtania az épület 60 napnál nem régebbi energetikai tanúsítványát.

(3) Társasház teljes körű külső homlokzat felújítása mellett támogatott energetikai felújítási munkák:

a) energetikai korszerűsítés: teljes nyílászáró csere és a homlokzat teljes külső hőszigetelése;

b) energetikai korszerűsítés: fűtéskorszerűsítés (kizárólag központi gépészeti berendezés – kazán csere);

c) megújuló energia alkalmazása (kizárólag központi egység);

d) energetikai korszerűsítés: elektromos hálózat korszerűsítése;

e) energetikai korszerűsítés: első fűtött lakószint alatti, utolsó fűtött lakószint feletti hőszigetelés;

f) szellőztető berendezés részleges vagy csak teljes felújítása, korszerűsítése.

(4) A külső homlokzat teljes felújítása mellett sem támogatott felújítási munkák:

a) az épület fő tartószerkezeti elemeinek (alap, födém, fal, padló) részleges vagy teljes felújítása;

b) lépcsőház szerkezeti felújítása, burkolatcsere, lépcsőházak festése;

c) a társasházi tulajdonban lévő közműhálózat (gáz, víz, szennyvízcsatorna) felújítási munkái.

(5) A (3) bekezdés a) – f) pontok közül egy pályázatban több is vállalható.

5. A pályázaton elnyerhető támogatás

6. § (1)6 Felújítás esetén egy társasháznak legfeljebb a tervezett munka teljes költségének 80%-a adható, a támogatás összege azonban nem lehet több bruttó 5 millió forintnál. A támogatás önerő kiváltására is felhasználható.

(2) A támogatás az 5. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott munkák kivitelezési és lebonyolítási közvetlen költségeire használható fel.

6. A pályázati eljárás

7. § (1) A pályázat kötelező tartalmi elemeit, a pályázati nyomtatványt, a kötelezően csatolandó dokumentumokat és mellékleteket (1., 2., 3.) a pályázati felhívás tartalmazza.

(2)7 Társasház felújítás esetén a pályázati felhívás a tárgyévre vonatkozóan Hajdúszoboszló Város költségvetésének elfogadását követő hónap 1-jétől érhető el és tölthető le az Önkormányzat www.hajduszoboszlo.eu honlapjáról.

(3)8 A pályázati felhívást a (2) bekezdésben szereplő közzététellel egyidejűleg közzé kell tenni a helyben szokásos módon is (az önkormányzat hirdetőtábláján, a városi lapban és a városi televízióban).

(4)9 A támogatási kérelmek benyújtása 3 ütemben történik az alábbiak szerint:

a) tárgyév május 15. és június 15 közötti időszakban

b) tárgyév július 15. és augusztus 15. közötti időszakban

c) tárgyév szeptember 15. és október 15 közötti időszakban

(5) A pályázat benyújtása díjtalan.

(6) A határidőn túl érkező pályázatok elbírálására nem kerül sor, azok érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek.

(7) A formailag nem megfelelő pályázatok egy alkalommal történő kiegészítésére a hiánypótlási értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség. A formailag nem megfelelő adatlap esetén hiánypótlásra nincs lehetőség.

(8) A pályázatok tartalmi és formai értékelését az Önkormányzat Beszerzési Munkacsoportja végzi a városi Főépítész bevonásával.

(9) Amennyiben a pályázati eljárás során az aktuális évben rendelkezésre álló keret nem merül ki, úgy a Képviselő-testület dönthet újabb pályázati eljárás lebonyolításáról.

8. § (1) A pályázatokról a Városfejlesztési és Műszaki, valamint a Pénzügyi és Gazdasági Bizottságok javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.

(2) A Képviselő-testület döntéséről a pályázók írásbeli értesítést kapnak a döntést követő 15 napon belül. Az értesítés átvételétől számított 30 napon belül a nyertes pályázónak a támogatási szerződést meg kell kötni. A támogatási szerződést az önkormányzat nevében a Polgármester írja alá.

(3) A támogatási szerződés megkötésére a (2) bekezdésben meghatározott határidő jogvesztő.

(4) A támogatott tájékoztatási kötelezettségének tájékoztató tábla kihelyezésével tesz eleget, melyen az alábbi adatok szerepelnek: a támogató szervezet neve, támogatott társasház/lakásszövetkezet neve, címe, támogatott képviselőjének neve, a támogatás konstrukciója, támogatott munkálatok megnevezése, önkormányzati támogatás összege, támogatási szerződés megkötésének időpontja

7. A kivitelezés

9. § (1)10 A támogatással érintett felújítási munkálatok a pályázat benyújtását megelőzően saját felelősségre megkezdhetők. A munkálatok megkezdése nem eredményezi a pályázat automatikus pozitív elbírálását. A döntést megelőző 12 hónapban felmerült költségek számolhatók el a pályázat keretein belül.

(2)11 A nyertes pályázónak a felújítási munka megkezdését írásban be kell jelentenie a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatalnak a kivitelezés megkezdése előtt legalább 5 munkanappal. A bejelentés ténye nem mentesíti nyertes pályázót a felújítás kapcsán felmerülő közterület használatra vonatkozó egyéb engedélyek, hozzájárulások megszerzése alól.

10. § (1) A szakmai és pénzügyi elszámolással összefüggő dokumentációk a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatalhoz nyújtandók be. A szakmai és pénzügyi dokumentáció értékelését az Önkormányzat Beszerzési Munkacsoportja végzi el, annak elfogadásáról a Polgármester dönt.

(2) A Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal ellenőrzésre jogosult szervezete a támogatás felhasználásával kapcsolatos valamennyi iratba (dokumentáció, nyilvántartás, számla, pénztárbizonylat, stb.) betekinthet és a felújítás helyszínén ellenőrzést, szemrevételezést folytathat.

11. § (1) A felújítási munkák befejezésének határideje a támogatási szerződés megkötésétől számított 12 hónapnál hosszabb nem lehet.

(2) A nyertes pályázónak a felújítási munka befejezését írásban be kell jelentenie a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatalnak a munka befejezését követő 5 munkanapon belül.

(3) A felújítási munkák befejezését követő legkésőbb 30 napon belül támogatottnak le kell folytatnia a műszaki átadás-átvételi eljárást, a pénzügyi elszámolás és szakmai beszámoló dokumentumait pedig be kell nyújtania az eljárás lezárását követő 10 napon belül a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal részére.

8. Pénzügyi rendelkezések

12. § (1) A szakmai beszámoló és a pénzügyi elszámolás benyújtását követő 30 napon belül kerül sor az elszámolások ellenőrzésére, elfogadására.

(2) Csak a pénzügyileg teljesített közvetlen költségeket lehet elszámolni a támogatás terhére. Az elszámolható közvetlen költségeket a pályázati felhívás tartalmazza.

(3) A támogatást – az elszámolások ellenőrzését és elfogadását követően – a Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal, Pénzügyi és Gazdasági Iroda utalja át a támogatási szerződésben foglaltak szerint.

13. § (1) Amennyiben a nyertes pályázó az elszámolási és beszámolási kötelezettségét határidőre nem teljesíti, a részére megítélt támogatás nem kerül átutalásra.

(2)12 A felújítás pályázati célnak csak részben megfelelő módon történő kivitelezése, vagy műszaki tartalom elmaradása esetén, támogató jogosult a támogatási összeg arányos csökkentésére, amennyiben az továbbra is megfelel Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó településképi bejelentési eljárás keretében támasztott követelményeknek. A pályázati célnak nem megfelelő felújításra vonatkozóan felmerült költség vagy az elmaradt műszaki tartalomra eső költség a nyertes pályázó részére nem kerül átutalásra.

(3) Amennyiben a pályázó – neki fel nem róható okból – nem tudja teljesíteni a 8. § (2) bekezdés szerinti támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit – így különösen a támogatási cél megvalósítását –, akkor a támogatási szerződés szerinti befejezési határidő lejárta előtt írásbeli kérelmet nyújthat be a program, valamint a határidő módosítására.

(4) A (3) bekezdés szerinti kérelemről, a program, valamint a határidő módosításáról a Képviselő-testület dönt.

II. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

1

A 2. § (3) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

3

Hatályon kívül helyezte Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

4

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

5

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

6

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

7

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

8

Módosította Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

9

A 7. § (4) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (V. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 7. § (4) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 9. § (1) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (II. 25.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

11

Hatályon kívül helyezte Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.

12

Hatályon kívül helyezte Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelete. Hatályos: 2022. szeptember 22-től.