Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2023. 11. 23

Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről

2023.11.23.

Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:1

I. Fejezet

Általános szabályok

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1)2 E rendelet célja a civil szervezetek és a rendelet 1§ (2) bekezdése szerinti személyek társadalmi szerepvállalásának segítése, növelése, az önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az államháztartáson kívüli természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (a továbbiakban együtt: támogatott), akik részére Ebes Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) pénzeszközt ad át, vagy akitől pénzeszközt vesz át.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a természetes személyeknek juttatott külön önkormányzati rendeletekben meghatározott támogatásokra, így különösen a szociális ellátásokra, a szociális rászorultak részére megállapított pénzbeli támogatásokra, a lakáscélú támogatásokra, az ösztöndíjakra, valamint közfeladat ellátására kötött megállapodás keretében átadott pénzeszközökre.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. civil szervezet: a civil társaság, a Magyarországon nyilvántartásba vett egyesület – a párt kivételével -, valamint az alapítvány.

2. a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségek:

a) anyagköltségek

b) üzemanyagköltségek,

c) formaruha, sportruházat, cipő, sportszerek,

d) nyomtatvány, irodaszer,

e) posta, kommunikációs költségek: internet és közbiztonság érdekében használt telefonok,

f) plakátok, szórólapok előállításának költségei, hirdetési díj,

g) helyiségek bérleti díja, lízing díj,

h) bankköltség, biztosítás.

i) étkezési-, utazási- és szállásköltség,

j) szövetségi tagdíj, nevezési díj, játékvezetői díj, belépőjegyek,

k) játékengedély, igazolás, sportorvosi vizsgálati díjak,

l) kis értékű eszközök vásárlása,

m)3 a támogatott működésével összefüggő egyéb szolgáltatás költsége.

3. civil szervezet alapdokumentumai: létesítő okirat (alapszabály vagy alapító okirat), bejegyző bírósági végzés, közhasznúsági nyilvántartásba vételi bírósági végzés.

4. közvetlen politikai tevékenység: párt érdekében végzett politikai tevékenység, az országgyűlési választáson történő jelöltállítás, polgármester jelölése.

5. számla: az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény előírásainak mind formailag, mind tartalmilag megfelelő, a támogatott képviseletére jogosult személy teljesítését igazoló nyilatkozatával ellátott számla.

3. Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok

3. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételénél minden esetben vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel következményeit.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a képviselő-testület dönt.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről külön megállapodást kell kötni.

4. Államháztartáson kívüli forrás átadására vonatkozó szabályok

4. § (1) A képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében az Általános Támogatási Alap és Civil Támogatási Alap elnevezéssel meghatározott előirányzatai terhére, egyedi döntéseiben nevesített támogatottak részére céljelleggel támogatást nyújthat. A támogatás nyújtása kérelemre történik, melyet írásban kell benyújtani Ebes Községi Önkormányzat részére (4211 Ebes, Széchenyi tér 1.).

(2) A támogatás iránti kérelmet a képviselő-testület bírálja el.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átadását követően a pénzeszközt átvevő az átadott pénzeszközt a meghatározott célra köteles fordítani és annak felhasználásáról számlákkal igazolva köteles elszámolni.

(4) Az (1) bekezdésben szereplő támogatások folyósítására támogatói szerződés alapján kerülhet sor. A szerződésben szükséges rögzíteni: a támogatás összegét, célját, rendeltetésszerű felhasználási kötelezettséget, elszámolási kötelezettséget, a finanszírozó ellenőrzési kötelezettségét, az előírt számadási kötelezettség elmaradása és a nem a cél szerinti felhasználás esetén a következményt.

(5) A támogatás kifizetése történhet:

a) utólagos elszámolás mellett előfinanszírozás, vagy beszámolást követő utófinanszírozás formájában,

b) egy összegben, vagy részletekben időarányosan vagy teljesítésarányosan.

(6) Az elszámolást a Polgármesteri Hivatal ellenőrzését és a szakmai megfelelőség igazolását követően a képviselő-testület hagyja jóvá.

(7) A pénzügyi elszámolás a támogatási célokkal kapcsolatosan felmerülő költségekről készült, a rendelet 2. számú melléklete szerinti „Bizonylat összesítővel” történik.

(8) A pénzeszköz nem rendeltetésszerű felhasználása, valamint a határidőben történő pénzügyi elszámolási kötelezettség elmulasztása esetén az átvevő köteles a pénzeszköz teljes összegét a mindenkor érvényes, a forrás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben haladéktalanul, de legkésőbb a visszafizetésre okot adó körülmény felmerülésétől számított 30 napon belül visszafizetni.

(9) Az átvevő köteles a támogatónak bejelenteni és a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni, ha a számára biztosított pénzeszközt egészben vagy részben nem kívánja felhasználni. Ebben az esetben a fel nem használt támogatás összegét a szerződés módosítását követő 15 napon belül, de legkésőbb a felhasználásra előírt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.

II. Fejezet

A civil szervezetekre vonatkozó eltérő rendelkezések

5. A pályázati kiírás

5. § (1) A Képviselő-testület a civil szervezetek részére készült pályázati kiírást legkésőbb minden év február 15. napjáig közzéteszi

a) az önkormányzat hivatalos hirdető tábláján,

b) a www.ebes.hu honlapon,

c) a február hónapban megjelenő Ebesi Hírlap újságban.

(2) Pályázatok benyújtására

a) az első félévre vonatkozóan március 10. napjáig,

b) a második félévre vonatkozóan június 10. napjáig van lehetőség.

(3) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a pályázat célját;

b) a finanszírozás módját;

c) a pályázók körét;

d) a pályázati feltételeket;

e) a pályázati dokumentáció benyújtásának határidejét, helyét és módját;

f) a pályázat elbírálása során figyelembe vehető szempontokat;

g) az elbírálás határidejét és az eredményről történő értesítés módját.

6. Támogatási célok

6. § (1) Az Önkormányzat által támogatható célok:

a) a civil szervezet működésének, alapfeladatai és közhasznú feladatai ellátásának elősegítése,

b) egészséges életmódra nevelés,

c) kulturális tevékenység,

d) művelődési, művészeti tevékenység elősegítése,

e) közbiztonság,

f) sport.

(2) Nem adható támogatás:

a) üzleti és gazdasági haszonszerző tevékenység elősegítéséhez,

b) olyan szervezetnek, amely közvetlen politikai tevékenységet (párt érdekében végzett politikai tevékenység, az országgyűlési képviselői választáson történő jelöltállítás, a helyi, megyei önkormányzat képviselő-testületébe történő jelöltállítás, az Európai Parlament tagjának történő jelölés, valamint a polgármester jelölése) folytat, illetve pártot közvetlen támogatásban részesít,

c) olyan szervezetnek, amely az előző évi önkormányzati támogatás felhasználására vonatkozó beszámolási kötelezettségét határidőre nem teljesítette.

7. A pályázat kötelező tartalmi elemei

7. § A benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:

a) az 1. számú melléklet szerinti adatlap kérelemhez elnevezésű nyomtatványt, amelynek tartalmaznia kell legalább:

aa) a kérelmező nevét, székhelyét, adószámát, bírósági nyilvántartásba vételi számát, közhasznú jogállás esetén az erről szóló rendelkező végzés számát, a nyilatkozattételre jogosult személy megnevezését;

ab) a kérelmező számlavezető pénzintézetének nevét és számlaszámának megjelölését, amelyre a támogatás összege utalható;

ac) a szervezet működésének, rendezvényeinek, taglétszámának a bemutatását;

ad) a támogatás felhasználásának célját, a felhasználás módját és az igényelt összeget;

ae) a támogatás felhasználására vonatkozó részletes költségvetést, pénzügyi tervet;

af) az önrész és más forrásból kapott támogatás mértékét;

b) kivonatot a szervezet törvényszéki nyilvántartásban fennálló adatairól;

c) utolsó közzétett számviteli beszámolót;

d) a kérelmező 4. melléklet szerinti nyilatkozatát a pályázati feltételek elfogadásáról;

e) a kérelmező 5. melléklet szerinti nyilatkozatát arról, hogy átlátható szervezetnek minősül és a 6. melléklet szerinti, közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényben meghatározott összeférhetetlenség és érintettség esetleges fennállásáról szóló nyilatkozatot.

8. A pályázatok benyújtása

8. § A pályázatot zárt borítékban, egy példányban, a képviselő-testülethez (Ebes Községi Önkormányzat, 4211 Ebes, Széchenyi tér 1.) címezve kell benyújtani a 6. § (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott határidőig személyesen, vagy postai úton. Postai úton történő benyújtás esetén a benyújtási határidőn a postára adás idejét kell érteni.

9. Hiánypótlás

9. § A kérelmező egy alkalommal - legfeljebb 8 napos határidő tűzése mellett - hiánypótlásra hívható fel.

10. A pályázatokról való döntés

10. § (1) A beérkezett pályázatokról a képviselő-testület dönt a 6. § (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott benyújtási határidőket követő első – az éves munkaterv szerinti - képviselő-testületi ülésén.

(2) A beérkezett pályázatokat a képviselő-testületi döntés előtt a Pénzügyi Bizottság a pályázati kiírásban megjelölt és a (3) bekezdésben részletezett szempontrendszert figyelembe véve véleményezi.

(3) A pályázat elbírálása során a képviselő-testület figyelembe veszi

a) a program közérdekűségét;

b) a tervezett rendezvények számát, programjait, a résztvevők tervezett számát;

c) a pályázati program és a költségvetés megalapozottságát, kidolgozottságát;

d) az önerő biztosítását, valamint további támogatások igénybevételét;

e) az önkormányzat által e rendelet szerint nyújtott korábbi támogatások összegét;

f) a korábbi támogatások cél szerinti megvalósulásának tapasztalatait.

(4) A pályázat érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül, ha

a) az határidőn túl került benyújtásra, vagy

b) azt nem a benyújtásra jogosult civil szervezet nyújtotta be.

(5) Nem részesülhet támogatásban az a pályázó, aki

a) a pályázati kiírásban meghatározott tartalmi és formai követelményeknek nem megfelelő pályázatot nyújtott be és a hiánypótlást az erre való felhívásra sem teljesítette,

b) aki a támogatott tevékenységhez szükséges jogerős hatósági engedélyekkel nem rendelkezik,

c) a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott vagy ilyen nyilatkozatot tett,

d) jogerős végzéssel elrendelt felszámolási, csőd-, végelszámolási vagy egyéb – a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott – eljárás alatt áll,

e) jogszabályban, illetve a pályázati kiírásban a támogatási szerződés megkötésének feltételeként meghatározott nyilatkozatokat nem teszi meg, dokumentumokat nem nyújtja be, vagy a megtett nyilatkozatát visszavonja, vagy

f) nem felel meg az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdése szerinti követelményeknek,

g) aki az előző öt évben a támogató által biztosított költségvetési támogatás felhasználásával jogszabályokban vagy támogatási szerződésben foglalt kötelezettségét megszegve még nem számolt el.

11. A pénzügyi támogatás felhasználásának és elszámolásának speciális szabályai

11. § (1) A támogatott civil szervezet az elnyert támogatási összeggel a tárgyévet követő év január 31. napjáig köteles elszámolni, továbbá a megvalósulásról a 3. melléklet szerinti szakmai, valamint a pénzügyi beszámolót készíteni.

(2) A benyújtott számlákról bizonylatösszesítőt kell készíteni a 2. melléklet szerinti adattartalommal. A támogatás felhasználásához kapcsolódó számla eredeti példányára rá kell vezetni, hogy „……Ft Ebes Községi Önkormányzattal kötött szerződés terhére elszámolva,” majd el kell látni a képviselő aláírásával, dátummal. A számlákat ezt követően le kell másolni és a másolatokra rá kell írni, hogy „A másolat az eredetivel mindenben megegyezik.”, valamint el kell látni a képviselő aláírásával és dátummal.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

13. § A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről szóló 36/2015. (XII.3.) Ör. számú rendelete.

1

A bevezető az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § 2. pont m) alpontja az Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.