Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról

Hatályos: 2024. 02. 23

Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról

2024.02.23.

Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, továbbá - a rendelet 19. § (2) bekezdés a) pontja és 38. § (1) bekezdése tekintetében - az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. és 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2019. (X. 24.) önkormányzati rendelete 3. melléklete 11. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének Településfejlesztési Bizottsága, valamint Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 12/2019. (X. 24.) önkormányzati rendelete 2. melléklete 5. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed

a) a - 21. § (1) bekezdés b) és c) pontja kivételével - Nagyhegyes Község közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1)-(3) bekezdéseiben meghatározott személyekre, valamint

b) a Szoctv. 6. és 7. §-ában meghatározott személyekre.

2. § A rendeletben meghatározott hatásköröket - e rendeletben szabályozott eltérő rendelkezés hiányában - átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

2. Eljárási rendelkezések

3. § (1) Az e rendeletben szabályozott ellátások megállapítása - a (4) és (5) bekezdésekben meghatározottak kivételével - kérelemre történik, melyet az e célra rendszeresített formanyomtatványon kell előterjeszteni.

(2) A kérelmet az alábbi módokon lehet benyújtani:

a) postai úton a Nagyhegyesi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) 4064 Nagyhegyes, Kossuth utca 2. szám alatti székhelyére címezve,

b) személyesen a Hivatalban,

c) hivatali kapun keresztül a Hivatal 105063789 KRID azonosítójára megküldött elektronikus formában.

(3) A kérelem benyújtására az ellátás igénylője, annak törvényes képviselője vagy meghatalmazottja jogosult. Ez utóbbi esetben a kérelemhez csatolni kell a közokiratba vagy e rendelet 19. melléklete szerinti teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazást.

(4) A rendkívüli települési támogatás hivatalból is megállapítható, különösen köznevelési intézmény, gyámhatóság, család- és gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó intézmény, természetes személy vagy a gyermekek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére.

(5) A természetben nyújtott támogatások közül a karácsonyi csomag megállapítására - amennyiben annak fedezetét a képviselő-testület mindenkori költségvetési rendeletében biztosította - hivatalból kerül sor.

4. § (1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálása érdekében - kivéve ha e rendelet másként nem rendelkezik - a kérelmezőnek csatolnia kell saját és családja vagyoni helyzetéről szóló nyilatkozatot, illetve a jövedelmi viszonyairól szóló igazolást.

(2) Az igénylő, illetve családja jövedelmi viszonyainak igazolásaként elfogadható bizonyítékok:

a) az igénylő, ellátásban részesülő és családja havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelme (munkabér, táppénz, gyermekgondozási díj) esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó jövedelméről szóló, 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás;

b) nyugdíj és egyéb nyugdíjszerű ellátások esetében a nyugdíjfolyósító szerv által kiállított nyugdíjösszesítő lap vagy az utolsó havi nyugdíjszelvény, új ellátás megállapítása esetén az erről szóló határozat;

c) járási hivatal által folyósított ellátás esetén a megállapító határozat és az ellátás nettó összegét igazoló bankszámla-kivonat vagy postai szelvény;

d) egyéni és társas vállalkozás esetén az előző évi adóbevallás, adóbevallással le nem zárt időszakra vonatkozóan havi bontásban könyvelői igazolás, ennek hiányában a vállalkozó nyilatkozata, vagyon hasznosításából származó jövedelmek esetén a hatályos szerződés;

e) gyermektartásdíj esetén a felvett vagy megfizetett tartásdíj összegét igazoló postai szelvény, bankszámla-kivonat, tartásdíjat megállapító jogerős bírói ítélet, ennek hiányában a szülők közös nyilatkozata;

f) ösztöndíj tekintetében a felsőoktatási intézmény igazolása, az igazolás kiállítását megelőző egy évre vonatkozóan az általa kifizetett ösztöndíj összegéről;

g) egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem esetén a foglalkoztató igazolása;

h) egyéb bevétel (pl. alkalmi munka) esetén a kérelmező és családtagjai nyilatkozata a bevétel összegéről;

i) e rendelet 20. melléklete szerinti nyilatkozat arról, hogy a kérelmező, illetve családtagja semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik.

(3) A Hivatal a Magyar Államkincstár által folyósított ellátásokat (anyasági támogatás, családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás, fogyatékossági támogatás) és azok összegeit a CST-INFO, valamint az ASP-ELLA rendszerében hivatalból vizsgálja.

(4) A jövedelemszámításra irányadó időszak tekintetében a Szoctv. 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

(5) E rendelet alkalmazása során

a) a család fogalmára a Szoctv. 4. § (1) bekezdésének c) pontjában,

b) a közeli hozzátartozó fogalmára a Szoctv. 4. § (1) bekezdésének d) pontjában

foglaltak az irányadók.

(6) Az e rendeletben meghatározott vagyoni helyzetre vonatkozó feltétel meglétét a rendelet 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozat benyújtásával kell igazolni.

(7) A kérelemben foglaltak, a benyújtott igazolások, nyilatkozatok tartalmának ellenőrzése céljából a Hivatal megkeresheti:

a) az állami adóhatóságot,

b) a munkáltatót,

c) az igazolást kiállító szervet.

(8) A Hivatal ügyintézője a szociális ellátásra való jogosultság elbírálása céljából az előkészítő eljárás keretében ellenőrzi a támogatást igénylő személy jogosultsági feltételeinek meglétét. Ennek során helyszíni ellenőrzést végezhet, melyről környezettanulmányt készít. A környezettanulmány elkészítésére vagy az abban való közreműködésre a hatáskör gyakorlója felkérheti a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális- és Gyermekjóléti Központ Nagyhegyesi Család- és Gyermekjóléti Szolgálatának munkatársait.

5. § Rendszeres ellátás iránti kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejártát megelőző hónap első napjától lehet benyújtani, mely esetben az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultság lejártát követő nap.

6. § Az ellátásokról - ha e rendelet másképpen nem rendelkezik - a kérelem benyújtását követő 15 napon belül határozati formában kell döntést hozni.

7. § (1) A rendszeres pénzellátást utólag, minden hónap 5. napjáig, a rendkívüli pénzbeli ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

(2) A pénzbeli ellátások folyósítása elsősorban lakossági folyószámlára utalással történik a jogosult vagy törvényes képviselője, meghatalmazottja részére. Házipénztárban történő kifizetést a polgármester engedélyezhet, ha a kérelmező bankszámlával nem rendelkezik.

(3) A természetben nyújtott települési támogatások biztosításának formája, határideje, szabályai a megállapító határozat rendelkező részében kerülnek meghatározásra.

8. § (1) A rendszeres ellátásra való jogosultságot határozattal kell megszüntetni, ha:

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, vagy a jogosultságot kizáró körülmény következett be;

b) a jogosult az ellátás megszüntetését kéri;

c) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

(2) A rendszeres ellátás - határozathozatal nélkül - megszűnik, ha a jogosult elhalálozott.

(3) A rendszeres ellátás megszűnésének, megszüntetésének időpontja

a) az (1) bekezdésben foglalt esetekben a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja;

b) a (2) bekezdésben foglalt esetben az elhalálozás napja.

9. § (1) E rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli ellátás jegybanki alapkamattal megemelt összegben való visszafizetésére,

b) természetben nyújtott ellátás esetén a pénzegyenérték jegybanki alapkamattal megemelt összegben való visszafizetésére.

(2) Ha a támogatást átruházott hatáskörben megállapító képviselő-testületi szerv a hatáskörébe tartozó ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, vagy pénzegyenértékét és a kamat összegét - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - a képviselő-testület méltányosságból elengedheti, csökkentheti vagy visszafizetésére részletfizetést engedélyezhet.

(3) A visszafizetés elrendelése akkor veszélyezteti súlyosan a visszafizetésre kötelezett megélhetését, ha a kötelezett személy családjának egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az 50 000 forintot.

10. § A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet.

3. Pénzbeli ellátások

11. § Nagyhegyes Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) az alábbi pénzbeli települési támogatásokat biztosítja:

a) rendkívüli települési támogatás:

aa) létfenntartási támogatás,

ab) kegyeleti támogatás,

ac) gyermekvédelmi támogatás,

ad) katasztrófatámogatás,

ae) tanévkezdési támogatás,

af) babatámogatás,

ag) első lakáshoz jutók támogatása.

b) rendszeres települési támogatás:

ba) lakásfenntartási támogatás,

bb) rendszeres gyógyszertámogatás.

12. § A pénzbeli települési támogatások természetbeni támogatás (utalvány, szolgáltató számlájára történő utalás, az önkormányzat által biztosított vagy megvásárolt termék) formájában is nyújthatók, amennyiben a támogatás céljának megvalósulása ezt indokolttá teszi.

4. Létfenntartási támogatás

13. § (1) Az önkormányzat a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő annak a nagykorú személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 80 000 forintot, egyedül élő esetén a 120 000 forintot létfenntartási támogatást nyújt.

(2) E rendelet alkalmazásában létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet különösen

a) a hirtelen fellépő betegség,

b) a hirtelen fellépő, rendkívül nagy összegű, igazolt kiadás,

c) a baleset,

d) a közeli hozzátartozó váratlan halála,

e) a kérelmező lakásában rendkívüli esemény miatt bekövetkező súlyos kár,

f) a munkaviszony megszűnése következtében több, mint egy hónapot meghaladó jövedelem kiesés,

g) a rendszeres ellátás megszűnése miatt több, mint egy hónapot meghaladó jövedelem kiesés,

h) a bűncselekmény áldozataként elszenvedett élethelyzet.

(3) E rendelet alkalmazásában időszakosan bekövetkező, vagy tartósan fennálló létfenntartási gond különösen

a) a krónikus, vagy speciális betegség miatti gyógykezelés, illetve az emiatt szükségessé váló gyógyászati segédeszköz beszerzése,

b) az, ha önmaga és családja megélhetését semmilyen más módon nem tudja biztosítani.

(4) A létfenntartási támogatásra való rászorultságát a kérelmezőnek kérelmében indokolnia kell.

(5) A létfenntartási támogatás legmagasabb összege 20 000 forint.

(6) Létfenntartási támogatás a rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kérelmezhető.

5. Kegyeleti támogatás

14. § (1) A temetési költségekre tekintettel kegyeleti támogatásra jogosult az a személy, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, annak költségeit viselte, függetlenül attól, hogy az elhunyt személy eltemettetésére köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozója volt-e vagy sem.

(2) Az eltemettetést vállaló kérelmező a kegyeleti támogatásra akkor jogosult, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 200 000 forintot.

(3) Kegyeleti támogatás iránti kérelmet az elhunyt eltemettetésére hivatkozással kizárólag egy személy nyújthat be a halálesetet követő 60. napig, mely határidő jogvesztő.

(4) A kegyeleti támogatás összege

a) 30 000 forint, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a 150 000 forintot, de nem haladja meg a 200 000 forintot,

b) 45 000 forint, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja a 100 000 forintot, de nem haladja meg a 150 000 forintot,

c) 60 000 forint, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az 50 000 forintot, de nem haladja meg a 100 000 forintot,

d) 75 000 forint, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 50 000 forintot.

15. § (1) A kegyeleti támogatást kérelmezni lehet

a) a temetési költségek megelőlegezéséhez, vagy

b) a temetési költségekhez való utólagos hozzájáruláshoz.

(2) A kegyeleti támogatást a rendelet 3. melléklete szerinti nyomtatványon lehet kérelmezni.

(3) A kérelemhez csatolni kell a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, valamint az (1) bekezdés b) pontja esetében a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított, a temetésről szóló számla másolatát.

(4) A temetési költségek megelőlegezéséhez nyújtott támogatás esetén az erről szóló határozatban rendelkezni kell arról, hogy a kérelmező a határozat átvételétől számított 30 napon belül köteles a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított - legalább a kegyeleti támogatás összegét elérő - temetési számla bemutatására.

6. Gyermekvédelmi támogatás

16. § (1) Az önkormányzat a létfenntartását veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő gyermeket nevelő szülőt vagy törvényes képviselőt gyermekvédelmi támogatásban részesíti, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 70 000 forintot, gyermeket egyedül nevelő szülő vagy törvényes képviselő esetén a 100 000 forintot.

(2) E rendelet 13. § (2) és (3) bekezdésében meghatározottakon túl elsősorban

a) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához,

b) iskoláztatáshoz,

c) a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások viseléséhez,

d) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez, vagy

e) betegség miatt

anyagi segítségre szoruló kérelmezőt kell gyermekvédelmi támogatásban részesíteni a gyermekre vagy gyermekekre való tekintettel.

(3) A gyermekvédelmi támogatás legmagasabb összege gyermekenként 10 000 forint.

(4) Gyermekvédelmi támogatás a rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon kérelmezhető. A gyermekvédelmi támogatásra való rászorultságát a kérelmezőnek kérelmében indokolnia kell.

7. Katasztrófatámogatás

17. § (1) Katasztrófatámogatásra jogosult az a személy, akinek a lakhatását biztosító ingatlana elemi kárt szenvedett, és a bekövetkezett elemi károk miatt létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

(2) Elemi kárnak minősül a tűz, robbanás, vihar (eső, jég, szél), földcsuszamlás, talajsüllyedés, földrengés, árvíz miatt bekövetkezett kár.

(3) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet akkor áll fenn, ha

a) a kérelmezőnek nincs saját vagy a családja tulajdonában lévő, vagy haszonélvezeti jogával bíró más, a lakhatást lehetővé tevő ingatlana;

b) a kár megtérítésére harmadik fél (biztosító, más személy) nem kötelezhető, vagy kötelezhető ugyan, de a kártérítés várható mértéke jóval alacsonyabb a bekövetkezett kár összegénél;

c) a kérelmezőnek és családjának nincs jelentős – ötmillió forintot elérő – egyéb ingó vagy ingatlan tulajdona, valamint

d) a kérelmező és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 150 000 forintot, egyedül élő esetén a 200 000 forintot.

(4) A támogatás összege ingatlanonként legfeljebb 200 000 forint lehet, azonban nem haladhatja meg a tényleges kár összegét.

(5) A jegyző – vagy az általa megbízott személy – a kérelem beérkezését követő 8 napon belül a kérelemmel érintett ingatlanon helyszíni szemlét tart. A kérelmező köteles a helyszíni szemlén közreműködni. Az együttműködés hiánya a kérelem elutasítását vonja maga után.

(6) A kérelmezőnek a rendelet 5. melléklete szerinti kérelemben nyilatkoznia kell a (3) bekezdés a-c) pontjaiban foglaltakra vonatkozóan.

18. § (1) El kell utasítani a kérelmet, ha a kérelmező, illetve a családjában élő személy

a) az elemi kárt szándékosan idézte elő, vagy

b) az elemi kár elhárításában, csökkentésében a körülményekhez, lehetőségeihez képest nem vagy nem megfelelő mértékben vett részt.

(2) A jogosult a támogatás felvételét követő 2 hónapon belül köteles a támogatási összeg cél szerinti felhasználásáról a nevére vagy a közös háztartásban élő családtagja nevére szóló számlával elszámolni.

(3) Amennyiben a jogosult a támogatást részben vagy egészben nem a támogatási cél szerint használta fel, vagy az elszámolási kötelezettségének határidőig nem tesz eleget, köteles a támogatást 30 napon belül visszafizetni.

8. Tanévkezdési támogatás

19. § (1) Az önkormányzat tanévkezdési támogatást nyújt annak a szülőnek, törvényes képviselőnek, aki gyermekét saját háztartásában neveli és amely gyermek

a) Nagyhegyes Község közigazgatási területén lévő bölcsődébe, köznevelési intézménybe beiratkozott,

b) Nagyhegyes Község közigazgatási területén lévő alapfokú közoktatási intézménybe beiratkozott tanulója,

c) középfokú oktatási intézmény nappali rendszerű oktatásban részt vevő beiratkozott tanulója, vagy

d) felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója.

(2) Tanévkezdési támogatásra jogosult az a szülő, törvényes képviselő

a) aki függetlenül jövedelmétől családjában legalább két gyermek vagy fiatal felnőtt tartásáról gondoskodik,

b) akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 300 000 forintot.

(3) Egy családból a tanévkezdési támogatás iránti kérelmet csak az egyik szülő, törvényes képviselő nyújthatja be.

(4) A tanévkezdési támogatás mértéke

a) bölcsődés és óvodás gyermek esetén 5 000 forint,

b) általános iskolás gyermek esetén 10 000 forint,

c) középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermek esetén 15 000 forint,

d) felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója esetén 20 000 forint.

(5) Az a szülő, törvényes képviselő, aki azért nem a Nagyhegyes Község közigazgatási területén lévő bölcsődébe, köznevelési intézménybe vagy alapfokú közoktatási intézménybe íratta be gyermekét, mert sajátos nevelési igénye miatt az intézményben oktatása nem megoldott, a (2)-(4) bekezdésben megjelöltek szerint jogosult a tanévkezdési támogatásra.

(6) A tanévkezdési támogatás a rendelet 6. melléklete szerinti nyomtatványon minden év augusztus 1. és szeptember 30. között kérelmezhető, mely határidő jogvesztő.

(7) A kérelemhez csatolni kell:

a) a (2) bekezdés b) pontja esetén a jövedelemigazolást,

b) a középiskolás vagy felsőfokú intézménybe beiratkozott gyermek, hallgató esetén az iskolalátogatási igazolást, jogviszony igazolást,

c) az (5) bekezdés esetén nem nagyhegyesi óvodába, általános iskolába járó gyermek, tanuló esetén a köznevelési, közoktatási intézmény jogviszonyra vonatkozó igazolását.

9. Első lakáshoz jutók támogatása

20. § (1) Az önkormányzat az első saját tulajdonú lakóingatlan tulajdonjogának megszerzéséhez vissza nem térítendő támogatást nyújt azon családok részére, melyekben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 300 000 forintot.

(2) Az első lakáshoz jutók támogatása Nagyhegyes Község közigazgatási területén vehető igénybe

a) új, vagy használt lakás tulajdonjogának megszerzéséhez akkor, ha az adásvételi szerződés megkötése óta 6 hónap nem telt el,

b) új lakás építéséhez akkor, ha a lakás készültségi foka legalább 75%-os, és ezt a kérelmező az arra jogosultsággal rendelkező felelős műszaki vezető által kiállított okirattal igazolja, vagy a lakás olyan hatósági bizonyítvánnyal vagy használatba vételi engedéllyel rendelkezik, melynek véglegessé válása óta 6 hónap még nem telt el.

(3) Az első lakáshoz jutók támogatása nyújtásának együttes feltétele, hogy

a) a kérelmezőnek, házastársának, élettársának özvegyi joggal terhelt, öröklés jogcímén történt szerzést kivéve lakástulajdona nincs;

b) öröklés útján szerzett, kizárólagosan, vagy közösen a kérelmezőnek, házastársának, élettársának tulajdonában álló lakása korábban nem volt;

c) a megszerezni vagy felépíteni kívánt lakáson másnak haszonélvezeti joga, tulajdonjoga az adásvétel, illetve az építés során nem keletkezik;

d) az ingatlan tulajdonjogát kizárólag a nagykorú kérelmező, illetve annak házastársa, élettársa szerzi meg.

(4) Az első lakáshoz jutók támogatásának összege 250 000 forint.

(5) Az első lakáshoz jutók támogatása iránti kérelmet a rendelet 7. melléklete szerinti nyomtatványon, a (2) bekezdésben meghatározott határidőkön belül lehet benyújtani, mely határidők jogvesztők. A kérelemhez a jövedelemigazoláson túl csatolni szükséges:

a) az ingatlan tulajdoni lapját, amely nem lehet régebbi a kérelem benyújtását megelőző 30 napnál,

b) a (2) bekezdés a) pontja esetén az adásvételi szerződés másolatát,

c) a (2) bekezdés b) pontja esetén a felelős műszaki vezető által a készültségi fokra vonatkozóan kiállított okiratot vagy a véglegessé vált hatósági bizonyítványt, használatbavételi engedélyt.

10. Babatámogatás

21. § (1)1 Az önkormányzat a gyermek születésekor gyermekenként egyszeri 100 000 forint babatámogatást nyújt az újszülöttet gondozó azon család részére, melyben

a) az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg 300 000 forintot,

b) a szülők a kérelem beadásának napján mindketten nagyhegyesi lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen a településen élnek, valamint

c) az egyik szülő legalább egy éve rendelkezik nagyhegyesi lakóhellyel.

(2) A babatámogatás iránti kérelmet a rendelet 8. melléklete szerinti nyomtatványon, a gyermek születését követő 6 hónapon belül lehet benyújtani, mely határidő jogvesztő. A kérelemhez a jövedelemigazoláson túl a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát is csatolni szükséges.

11. Lakásfenntartási támogatás

22. § (1) A lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez havi rendszerességgel nyújtott hozzájárulás.

(2) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki az alábbi feltételek mindegyikének megfelel:

a) aki a kérelemben megjelölt lakásban bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, abban életvitelszerűen lakik, és annak tulajdonosa, haszonélvezője, bérlője, használója;

b) akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 80 000 forintot, egyedül élő esetén a 100 000 forintot;

c) akinek háztartása egyik tagjának sincs a Szoctv. 4. § (1) bekezdésének b) pontjában meghatározott vagyona;

d) a havi lakásfenntartási kiadások elérik az egy főre jutó jövedelem 25 %-át;

e) megfelel a 24. §-ban meghatározott - a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó - feltételeknek.

(3) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni az albérletet és a jogerős bírói ítélettel megosztott lakás lakrészeit.

(4) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet a rendelet 9. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, melyhez csatolni kell az 1. melléklet szerinti vagyonnyilatkozatot és a lakhatással összefüggő kiadásokról szóló igazolásokat.

(5) A lakhatással összefüggő kiadásnak minősül a villanyáram, a vízdíj, a szemétszállítási díj, a gázdíj és a tüzelőanyag-vásárlás.

23. § (1) A lakásfenntartási támogatást havi rendszerességgel - a kérelem benyújtását követő hónap első napjától - 12 hónapra kell megállapítani.

(2) Az egy hónapra megállapított lakásfenntartási támogatás nem haladhatja meg a lakhatással összefüggő, igazolt kiadások összegét, de maximum a 3 500 forintot.

(3) A lakásfenntartási támogatás folyósítása havonta utólag történik közvetlenül a - kérelmező által megjelölt - közüzemi szolgáltató részére.

(4) A lakásfenntartási támogatás tüzelőanyag-vásárlás esetén úgy kerül megállapításra, hogy azt a jogosult két részletben kaphatja meg: az első részletet a támogatást megállapító döntés meghozatalát követő 3 hónapon belül, míg a második részletet a támogatást megállapító döntés meghozatalát követő 3 hónapon túl, de 9 hónapon belül.

(5) A lakásfenntartási támogatás vonatkozásában közüzemi szolgáltató az a szolgáltató, amelyik a kérelmező részére villanyáramot, ivó- és szennyvízellátást, gázellátást biztosít, illetve hulladékszállítási közszolgáltatást nyújt.

24. § (1) A lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó feltételeknek az a háztartás felel meg, ahol folyamatosan biztosított

a) a lakáshoz tartozó udvar, kert gondozása, rendben tartása, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét, lom eltávolítására, az udvarban, kertben szilárd kommunális hulladék csak az arra rendszeresített hulladékgyűjtő edényzetben található;

b) az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, különösen a szükséges növényvédelmi védekezési feladatok időben történő elvégzése, a kert művelés alatt nem álló részének rendszeres kaszálása, gyommentesítése.

(2) A kérelmező, illetve a támogatásban részesített személy háztartása az (1) bekezdésben meghatározott feltételeket a jogosultság megállapítását követően is köteles folyamatosan fenntartani.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek meglétét, folyamatos fennállását a jegyző - vagy az általa megbízott személy - vizsgálhatja.

(4) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott feltételek mindegyike nem áll fenn, a jegyző megfelelő, legfeljebb 15 napos határidő kitűzésével felszólítja a kérelmezőt (jogosultat) a lakókörnyezet rendezésére. A határidő lejártakor a felszólítás eredményességének vizsgálatáról a jegyző gondoskodik.

(5) Ha a (4) bekezdésben előírt határidő eredménytelenül telik el, a lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet el kell utasítani, vagy a már megállapított támogatást a határidő lejárta hónapjának utolsó napjával meg kell szüntetni.

(6) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelem, vagy a már megállapított támogatás (5) bekezdésben meghatározottak szerinti elutasítása, megszüntetése esetén ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított 6 hónapon belül a háztartás egyik tagja sem nyújthat be ilyen irányú kérelmet.

12. Rendszeres gyógyszertámogatás

25. § (1) Rendszeres gyógyszertámogatás annak állapítható meg, aki nem jogosult a Szoctv. 49-52. §-ában foglalt közgyógyellátásra, és

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 60 000 forintot, egyedül élő esetén a 90 000 forintot, valamint

b) gyógyszer kiadásai, illetve betegségéhez kapcsolódó egyéb kiadásai meghaladják a havi 5 000 forintot.

(2) A rendelet 10. melléklete szerinti kérelemhez mellékelni kell

a) a 11. melléklet szerinti háziorvosi igazolást vagy szakorvosi igazolást a gyógyszer kiadások, illetve a betegséghez kapcsolódó egyéb kiadások szükségességéről,

b) a kérelem benyújtását megelőző hónap gyógyszerköltségéről, a betegséghez kapcsolódó egyéb kiadásokról a kérelmező nevére szóló számlákat,

c) a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Hajdúszoboszlói Járási Hivatala igazolását arról, hogy a kérelmező részére a Szoctv. 49-52. §-ában foglalt „alanyi”, illetve „normatív” közgyógyellátást nem állapított meg.

(3) A rendszeres gyógyszertámogatás - a kérelem benyújtását követő hónaptól - 12 hónapra állapítható meg, mely havi rendszerességgel kerül kifizetésre.

(4) Az egy hónapra megállapított rendszeres gyógyszertámogatás legmagasabb összege 5 000 forint.

13. Természetben nyújtott szociális ellátások

26. § Nagyhegyes Község Önkormányzata az alábbi természetbeni támogatásokat biztosítja:

a) köztemetés,

b) eseti gyógyszertámogatás,

c) egyszeri tűzifa támogatás,

d) szociális célú tüzelőanyag támogatás,

e) sajátos nevelési igényű gyermekek közlekedési támogatása,

f) hulladékszállítási díj átvállalása,

g) karácsonyi csomag.

27. § (1) A pénzbeli települési támogatást megállapító határozat kimondhatja, hogy a támogatást természetben kell biztosítani. A határozatban rögzíteni kell a természetben nyújtott konkrét ellátás formáját.

(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a természetbeni ellátás formái a következők lehetnek:

a) gyermekintézmények térítési díjának átvállalása,

b) tanszer biztosítása,

c) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása,

d) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése,

e) tüzelő megvásárlása,

f) az önkormányzat tulajdonában lévő termékek, termények, anyagok, eszközök biztosítása,

g) Erzsébet utalvány,

h) vásárlási utalvány.

(3) A (2) bekezdés a-e) pontjai szerinti természetbeni ellátást lehetőség szerint közvetlenül az ellátó intézménynek, forgalmazónak, szolgáltatást nyújtónak kell folyósítani.

14. Köztemetés

28. § (1) A köztemetés költsége nem lehet magasabb, mint a helyben szokásos legolcsóbb temetési költség.

(2) A polgármester átruházott hatáskörben dönt a köztemetés:

a) elrendeléséről,

b) költségeinek hagyatéki teherként történő bejelentéséről, vagy

c) a költségeinek megtérítésére történő kötelezésről.

(3) A Szoctv. 48. § (1) bekezdésének b) pontja esetében a köztemetés elrendelése előtt be kell szerezni az eltemettetésre köteles személy – a rendelet 12. melléklete szerinti – nyilatkozatát, hogy hozzátartozója eltemettetéséről nem tud, nem kíván gondoskodni.

29. § (1) A képviselő-testület különös méltányosságból a Szoctv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, ha

a) az érintett családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 40 000 forintot, egyedül élő esetén a 60 000 forintot, és

b) az érintett személy nem rendelkezik 500 000 forintnál nagyobb értékű vagyonnal, valamint

c) az elhunyt hátrahagyott vagyonának értéke nem éri el a 200 000 forintot.

(2) A képviselő-testület különös méltányosságból a Szoctv. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettség alól 50%-ban mentesíti az eltemettetésre köteles személyt, ha

a) az érintett családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el a 80 000 forintot, egyedül élő esetén a 100 000 forintot, és

b) az érintett személy nem rendelkezik 1 000 000 forintnál nagyobb értékű vagyonnal, valamint

c) az elhunyt hátrahagyott vagyonának értéke nem éri el az 500 000 forintot.

(3) A köztemetés költségeinek egészben vagy részbeni megtérítése alóli mentesítés iránti kérelmet a rendelet 13. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, melyhez mellékelni kell az 1. melléklet szerinti vagyonnyilatkozatot.

30. § (1) A polgármester - átruházott hatáskörben - települési támogatásként pénzintézeti kölcsönnek nem minősülő, kamatmentes szociális kölcsönt nyújthat közeli hozzátartozó köztemetése költségeinek megtérítésére, amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 150 000 forintot.

(2) A kölcsönként adott települési támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt temetési költséget.

(3) Nem adható kölcsön annak, aki korábban már részesült szociális kölcsönben, és visszafizetési kötelezettségének határidőben nem tett eleget.

(4) Az (1) bekezdés szerinti szociális kölcsön települési támogatásként történő megállapítása esetén a kérelmezővel kötött megállapodásnak tartalmaznia kell:

a) a felek megnevezését, adatait,

b) a megállapodás tárgyát,

c) a visszafizetés időtartamát, mely nem lehet több 12 hónapnál,

d) a havi törlesztő részlet összegét,

e) a befizetés módját és határidejét,

f) a visszafizetési kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezményeit.

(5) A kamatmentes szociális kölcsön nyújtása iránti kérelmet a rendelet 14. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

15. Eseti gyógyszertámogatás

31. § (1) Eseti gyógyszertámogatás annak állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 80 000 forintot, egyedül élő esetén a 100 000 forintot és gyógyszer kiadásai, illetve betegségéhez kapcsolódó egyéb kiadásai meghaladják a havi 10 000 forintot.

(2) A rendelet 15. melléklete szerinti kérelemhez a jövedelemigazoláson kívül mellékelni kell:

a) a 11. melléklet szerinti háziorvosi igazolást, vagy szakorvosi igazolást a gyógyszer kiadások, illetve a betegséghez kapcsolódó egyéb kiadások szükségességéről,

b) a kérelem benyújtását megelőző hónap gyógyszerköltségéről, a betegséghez kapcsolódó egyéb kiadásokról a kérelmező nevére szóló számlákat.

(3) A eseti gyógyszertámogatás egy naptári évben legfeljebb két alkalommal állapítható meg.

(4) Az eseti gyógyszertámogatás összege

a) a számlával igazolt gyógyszerköltség legfeljebb 50 %-a, de alkalmanként nem lehet több, mint 10 000 forint, naptári évenként pedig összesen 20 000 forint,

b) a számlával igazolt, kérelmező által viselt gyógyászati segédeszköz költségének legfeljebb 30 %-a, de alkalmanként nem lehet több, mint 15 000 forint, naptári évenként pedig összesen 30 000 forint.

16. Egyszeri tűzifa támogatás

32. § (1) Egyszeri tűzifa támogatás a fűtési szezonban (október 15-től április 15-ig) nyújtható annak a kérelmezőnek, akinek

a) a tűzifa hiánya életét, testi épségét veszélyezteti,

b) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 80 000 forintot, egyedül élő esetén a 120 000 forintot, és

az általa életvitelszerűen lakott ingatlan tűzifával fűthető.

(2) Az egyszeri tűzifa támogatás egy naptári éven belül egy alkalommal állapítható meg, családonként legfeljebb 10 mázsa mennyiségben.

(3) Az egyszeri tűzifa támogatás e rendelet 27. § (2) bekezdés e) pontja alapján közvetlenül a tűzifát értékesítő vagy forgalmazó részére kerül folyósításra.

(4) Az egyszeri tűzifa támogatás igénylésére vonatkozó kérelmet a rendelet 16. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.

17. Szociális célú tüzelőanyag támogatás

33. § (1) Az önkormányzat térítésmentesen vissza nem térítendő természetbeni támogatás formájában barnakőszenet vagy tűzifát (a továbbiakban: szociális célú tüzelőanyag) biztosít a pályázaton elnyert, mindenkor rendelkezésre álló keret erejéig azon szociálisan rászoruló személynek, aki Nagyhegyes községben bejelentett lakóhelyén vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelel.

(2) Szociális célú tüzelőanyag juttatást kérelmezhet az a személy, akinek családjában az együtt élő személyek egy főre eső jövedelme nem haladja meg a 100 000 forintot, egyedül élő esetében a 120 000 forintot.

(3) Szociális célú tüzelőanyag juttatást kérelmezhet az a 65. életévét betöltött, egyedül élő személy is, akinek a jövedelme nem haladja meg a 150 000 forintot.

(4) A kérelem elbírálásához a havi rendszerességgel járó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét, a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző 12 hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

(5) A szociális célú tüzelőanyag igénylésére irányuló kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki az alábbi körülmények közül valamely feltételnek megfelel:

a) települési – elsősorban lakásfenntartási – támogatásra jogosult, vagy

b) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

c) időskorúak járadékára jogosult, vagy

d) hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel.

(6) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül egy fűtési idényben, egy alakalommal csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(7) A támogatás kizárólag természetbeni ellátás formájában

a) barnakőszén esetén családonként legfeljebb 10 mázsa,

b) tűzifa esetén családonként legfeljebb 5 erdei köbméter

mennyiségben adható, függetlenül a lakásban élő személyek számától.

(8) A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány készíthető.

(9) A támogatást elnyert, tüzelőanyagban részesülő személy a szociális célű tüzelőanyagot nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, azt csak saját használatra használhatja fel.

34. § (1) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, támogatás nem kérhető.

(2) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra - a 33. §-ban meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül - az a személy, család, aki

a) erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos, és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett;

b) olyan ingatlanban él, amely barnakőszénnel vagy tűzifával egyáltalán nem fűthető.

35. § (1) A támogatás megállapítása iránt az igénylő a rendelet 17. melléklete szerinti formanyomtatványon terjesztheti elő kérelmét, melyhez csatolni szükséges a 33. § (2)-(5) bekezdése szerinti jogosultságot igazoló dokumentumot, nyilatkozatot.

(2) A kérelmeket minden év november 2. és 20. napja között lehet benyújtani a Nagyhegyesi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) hatósági ügyintézőjénél vagy a Nagyhegyesi Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál, amely a kérelmet haladéktalanul továbbítja a Hivatalhoz. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A polgármester a kérelmekről beérkezési sorrendben, egyedi határozattal, legkésőbb a benyújtási határidőt követő 30 napon belül egyedi határozattal dönt, figyelemmel a 33. § (7) bekezdésben meghatározott mennyiségi korlátokra.

(4) A szociális célú tüzelőanyag kiosztásáról a kérelmek elbírálását követően legkésőbb következő év február 15. napjáig a polgármester gondoskodik.

(5) A szociális célú tüzelőanyag átvételét a jogosult, illetve a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója a 18. melléklet szerinti átvételi elismervény aláírásával köteles igazolni.

(6) Az önkormányzat a kiszállítás költségét saját költségvetése terhére biztosítja.

18. A sajátos nevelési igényű gyermekek közlekedési támogatása

36. § (1) Az önkormányzat természetbeni ellátásként egy tanévre, a tanév végéig, egészben, illetve részben átvállalja annak a rászorult gyermeknek, az önkormányzat által meghatározott szervezet által biztosított, a kijelölt oktatási intézmény és a lakóhely közötti szállítási díjának megfizetését, akinek a sajátos nevelési igénye miatt az önkormányzat közigazgatási területén található köznevelési, közoktatási intézményben oktatása, képzése nem megoldott.

(2) A támogatás mértéke a szállítási költség

a) 100%-a, amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát a jegyző megállapította,

b) 70%-a, amennyiben a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 60 000 forintot,

c) 50%-a, amennyiben a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 80 000 forintot.

(3) A támogatás iránti kérelem a naptári év során bármikor benyújtható, annak elbírálásáról a képviselő-testület dönt a kérelem benyújtását követő első soros ülésén.

19. Hulladékszállítási díj átvállalása

37. § (1) Az önkormányzat rendszeres ellátásként a 80 literes, egyedülálló esetében a 60 literes gyűjtőedény hulladékszállítási díjának 100%-a erejéig támogatást nyújt a települési szilárd hulladékszállításra vonatkozó közszolgáltatás díjának megfizetéséhez annak a közszolgáltatást a saját tulajdonában álló ingatlanon igénybe vevő kérelmezőnek, aki a 65. életévét betöltötte, és családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 90 000 forintot.

(2) A támogatás iránti kérelem a naptári év során bármikor benyújtható, annak elbírálásáról - átruházott hatáskörben - a jegyző dönt.

(3) Az ellátást kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

20. Karácsonyi csomag

38. § (1) A polgármester - átruházott hatáskörben, amennyiben a képviselő-testület annak fedezetét a mindenkori költségvetési rendeletében biztosította - évente egy alkalommal, karácsonyhoz kapcsolódóan hivatalból természetbeni támogatásként karácsonyi csomagot biztosíthat, melyet legkésőbb karácsony első napjáig kell kiosztani, illetve eljuttatni.

(2) Karácsonyi csomagra lakóingatlanonként egy személy jogosult, függetlenül az ott lakók számától.

(3) A karácsonyi csomag tartalmát és értékét a képviselő-testület legkésőbb minden év december 15. napjáig külön határozattal állapítja meg.

21. Szociális szolgáltatások

39. § (1) Az önkormányzat a személyes gondoskodás körében

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás, valamint

c) családsegítés

szociális alapszolgáltatásokat biztosít.

(2) Az önkormányzat az étkeztetés, a házi segítségnyújtás és a családsegítés szociális alapszolgáltatásokat a Hajdúszoboszlói Kistérségi Többcélú Társulás (4200 Hajdúszoboszló, Hősök tere 1.) fenntartásában működő Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ (4200 Hajdúszoboszló, Kossuth utca 15.) szociális intézményen keresztül biztosítja.

(3) Az önkormányzat a személyes gondoskodás körébe tartozó szakosított ellátások közül ápolást, gondozást nyújtó intézményt tart fenn idősek otthona formájában.

22. Idősek otthona

40. § (1) Az idősek otthona elsősorban azoknak a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek ápolását, gondozását végzi, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel. Az idősek otthonába az a 18. életévét betöltött személy is felvehető, aki betegsége miatt nem tud önmagáról gondoskodni.

(2) Az ellátás igénybevétele iránti kérelmet az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani az Szoctv. 93. §-ának rendelkezései alapján.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevételéről, és az ellátás megkezdésének legkorábbi időpontjáról az intézményvezető dönt, melyről a kérelmezőt értesíti.

(4) Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül soron kívüli ellátást biztosítani annak az igénylőnek, akinek a késedelem életét, testi épségét, egészséges fizikai és lelki fejlődését veszélyeztetné.

(5) Külön eljárás keretében biztosítható ellátás, ha az igénylő

a) önmaga ellátására teljesen képtelen, és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna és az ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg;

b) a háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli elhelyezése indokolt;

c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli elhelyezése vált szükségessé;

d) kapcsolata vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és a további együttélés életét, testi épségét veszélyezteti.

(6) Az intézményben nyújtott ellátásokért térítési díjat kell fizetni. Az intézményi térítési díjakat, valamint a személyi térítési díj csökkentésének, illetve elengedésének szabályait külön rendelet tartalmazza.

(7) Az intézményi jogviszony megszűnése, megszüntetése vonatkozásában a Szoctv. 100-104. §-aiban foglaltak szerint kell eljárni.

(8) Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodásnak tartalmaznia kell az ellátás kezdetének időpontját, az intézményi ellátás időtartamát, az igénybe vevő számára nyújtott szolgáltatások tartalmát, a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat, valamint az ellátás megszüntetésének módjait.

(9) Az intézményvezető az ellátás igénybevételének megkezdésekor az ellátást igénylővel megállapodást köt az ellátás feltételeiről. A megállapodás kötelező tartalmi elemei:

a) az ellátás kezdetének időpontja,

b) az intézményi ellátás időtartama (a határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését),

c) az igénybe vevő számára nyújtott szolgáltatások tartalma,

d) a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályok, amennyiben az ellátás térítési díj fizetési kötelezettséggel jár,

e) az igénybe vevő természetes személyazonosító adatai.

23. Záró rendelkezések

41. §2

42. §3

43. § Ez a rendelet 2023. március 1-jén lép hatályba.

1

A 21. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a Nagyhegyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 41. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

3

A 42. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.